Хубавата маркова ракия мина през миналата година по цена марковото шотландско уиски. Това показаха изчисления на "Телеграф“ на база данните на Националния статистически институт за потребителските цени през 2021 и 2022 г.
Оказва се, че в рамките на миналата година инфлацията чувствително е надула цената на гроздовата маркова ракия, докато промяната при уискито е минимална.
Сравнение
В началото на 2021-ва бутилка от половин литър маркова гроздова е струвала средно 15,52 лева. За количество от 700 милилитра това прави 21,728 лева.
В същото време уискито от добре известна марка в бутилка от 700 милилитра е струвало през януари 2021-ва 22,58 лева. Тогава шотландската спиртна напитка все още е била по-скъпа от българската хубава гроздова.
Инфлацията обаче променя класирането и в края на 2022 г. уискито става по-евтино от родната добра ракия. Половинлитрова бутилка с гроздова от добре известна марка към декември 2022 се е търгувала срещу средно 18,25 лева. За количество от 700 милилитра това прави 25,55 лева. Докато по същото време уискито от добре известна марка е можело да се закупи срещу средно 23,87 лева.
Скъпо
Оказва се, че в рамките на миналата година шотландската напитка е поскъпнала само с 50 ст. за бутилка. Докато при ракията скокът е доста по-голям. Цената на половинлитрово шише с маркова гроздова е скочила в рамките на 2022-ра от 16,97 на 18,25 лева. Поскъпнала е и обикновената ракия - бутилката от 700 милилитра се е увеличила от 10,69 на 12,44 лева. Докато уискито от добре известна марка е поскъпнало минимално - от 23,38 на 23,87 лева.
Варенето на домашна ракия в селските казани също вече ни излиза по-солено. През миналата година таксата се е увеличила от средно 22,93 на 27,49 лева за казан от 150 л джибри. За сравнение в началото на 2021 г. таксата е била 21,71 лв.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 д ъъъ
08:03 04.02.2023
3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
Коментиран от #21
08:07 04.02.2023
4 Хаха
08:09 04.02.2023
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 ЮПИТЕР
Коментиран от #23
08:10 04.02.2023
7 Ако всички гледаха на алкохола като мен
08:12 04.02.2023
8 Механик
Истинската, маркова ракия, произведена по стандартна технология е логично да е скъпа и тя винаги е била.
Но още веднъж напомням, че това което купувате от веригите (в повечето случаи) не са нито ракии, нито уискита. За вино и бира, дори не ми се говори.
Коментиран от #32
08:15 04.02.2023
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Въздържател
08:21 04.02.2023
11 Видял
08:22 04.02.2023
12 гост
08:23 04.02.2023
13 РЕАЛИСТ
08:23 04.02.2023
14 Някой
Коментиран от #19
08:24 04.02.2023
15 Гост
08:36 04.02.2023
16 Сто лева да стане!
08:37 04.02.2023
17 плюс минус
08:42 04.02.2023
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Калпазанин
До коментар #14 от "Някой":
Е как бе, само че "произведено" от пещерско и сис индустрийз08:46 04.02.2023
20 Ценител
Коментиран от #22
08:46 04.02.2023
21 Ясно е
До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
На нормалните българи най-милото са им децата, но ако за теб е алкохола .....08:47 04.02.2023
22 Солей
До коментар #20 от "Ценител":
Пълни глу пости :))))08:48 04.02.2023
23 СЕНЕКА
До коментар #6 от "ЮПИТЕР":
СИПИ АКО НЕМА ДОНЕСИ СТИГА ПРАЗНИ ЛОЗУНГИ08:53 04.02.2023
24 незнайко
Коментиран от #25
08:56 04.02.2023
25 незнайко
До коментар #24 от "незнайко":
пивоварни08:57 04.02.2023
26 Домашната ми стъпва
Коментиран от #27, #59
08:58 04.02.2023
27 Мдаа
До коментар #26 от "Домашната ми стъпва":
Няма как :)))) Или труда и времето, което имаш, са парите, които ги нямаш.Коментиран от #29
09:01 04.02.2023
28 да му мислят мързелите
Коментиран от #30
09:08 04.02.2023
29 Ее,ти без
До коментар #27 от "Мдаа":
Труд искаш.От небето.Коментиран от #31
09:09 04.02.2023
30 Мдаа
До коментар #28 от "да му мислят мързелите":
Поначало идеята, че домашната ракия е "без пари" идва от сбърканото мислене, че собствения труд, усилия и изразходвани време и "други" средства "не се броят". Всеки нормален човек знае, че това са някои от най-скъпите неща. Това са остатъци от времената на комунизма, когато безделието беше стимулирано като начин на живот.Коментиран от #60
09:11 04.02.2023
31 Мдаа
До коментар #29 от "Ее,ти без":
Напротив, казвам, че труда също трябва да се калкулира в цената на домашното производство. И тогава домашаната ракия съвсем не е евтина.09:12 04.02.2023
32 Олег
До коментар #8 от "Механик":
Как разбра? Купувам си chivas regal. Напълно си е оригинален. Как разбра, че не е?Коментиран от #34, #35
09:15 04.02.2023
33 Изумен
09:16 04.02.2023
34 Баща му
До коментар #32 от "Олег":
Просто се прави на умен,а е с IQ 1009:18 04.02.2023
35 Този коментар е премахнат от модератор.
36 Мемфис
Коментиран от #45
09:27 04.02.2023
37 Мммда
Коментиран от #38, #40
09:32 04.02.2023
38 ИМЕННО...!
До коментар #37 от "Мммда":
Вчера купих едно ,,марково"-12 годишно...!Ами 90 лева...!
Коментиран от #42
09:35 04.02.2023
39 Мария Обезглавената
09:36 04.02.2023
40 Солей
До коментар #37 от "Мммда":
На мен ми е любопитно защо мислиш, че 50 лева е непостижима цена за уиски с платени мита и акцизи? Стандартно "червено" Джони, което е и едно от най-евтините "маркови" уискита, РЕДОВНО се продава в Европа за 10 евро, а "нормалната" му цена е 15 евро. Или в България акциза и митата са 300% на тези в Европа?Коментиран от #49
09:37 04.02.2023
41 SDEЧЕВ
Коментиран от #47
09:37 04.02.2023
42 Солей
До коментар #38 от "ИМЕННО...!":
От любопитство, коя марка е, да ти кажа дали си надплатил ... :))))09:38 04.02.2023
43 Ъъъ
Коментиран от #44
09:42 04.02.2023
44 Солей
До коментар #43 от "Ъъъ":
Тва е "истината", докато не дойде икономическа полиция ....Коментиран от #50
09:44 04.02.2023
45 Мммда
До коментар #36 от "Мемфис":
Защо смяташ, че на швабите алчността е по-слабо развита от нашата. Явно не си обърнал внимание, че точно швабите са монополисти последните няколко години на пазара(благодарение на стимулите от Бг), като държат по-голямата част от складовете за хранителните продукти и точно тия ориентират всички в цените нагоре.Точно швабите са си и по-алчни и мушангии с повече опит(скромните ми наблюдения от последните 13г).
Коментиран от #46
09:50 04.02.2023
46 Мдаа
До коментар #45 от "Мммда":
Нямаш идея какво значи "монополист". Иначе не "швабите", ами българските "бизнесмени" са алчни до безобразие. Всички борси и тъжища за плодове и зеленчуци се държат от нашенски "бизнесмени" и с разни момчета с дебели вратове ги контролират. Затова дори и средни производители не могат да започнат собствена диструбуция - щото иддват да ги "посъветват". Това е публична тайна. Не са ти "швабите" виновни. "Швабите" имат претенции към техните доставчици, но доколкото знам производителите се натискат да са им доставчици, а не обратното.09:54 04.02.2023
47 Копипасте
До коментар #41 от "SDEЧЕВ":
И изчезват всички вкусове и аромати в тая ректификационна, а не дестилационна и е колона, а не кула! Вероятно затова ПГР произвеждана в градчето Коняк с едноименната запазена търговска марка се дестилира от вино в дестилатори подобни на казана от снимката (естествено не в такъв гнусен вид)! Писането с главни букви не е като да крещиш на площада, а и изобщо не показател за правоверността на коментиращия!Коментиран от #48
10:08 04.02.2023
48 SDEЧЕВ
До коментар #47 от "Копипасте":
ПИША С ГЛАВНИ ЗАЩОТО СЪМ КЬОРАВ. ТОВА ЗА КРЕЩЕНЕТО С ГЛАВНИ БУКВИ Е НАПЪЛНО НЕПОНЯТНО ЗА МЕН. ТЕЛЕГРАМИТЕ ОТ КАКТО СВЯТ СВЕТУВА СЕ ПИШАТ С ГЛАВНИ БУКВИ ЗА ДА НЕ ПОТЪНЕ КОРАБА И ЗА ДА НЕ СЕ МЪЧИ ТЕЛЕГРАМИСТА. ВЗЕМИ ДОМАШНА И ТЕСТВАЙ В НЯКОЯ ЛАБОРАТОРИЯ ЗА МЕТИЛ. . 20 МЕТРА СИ Е КУЛА ЗА МЕН ПЪК И ДА Е КОЛОНА ПАК МАХА МЕТИЛА.10:16 04.02.2023
49 Мммда
До коментар #40 от "Солей":
Питам за в Бг Редовно вийски. Това, че има бандерол не гарантира качество, само показва че има платен акциз.И все пак има и лека вкусова разлика от това в западна Европа. Добре е да се преориентираш към тия от по над 20-25евро на запад, а в Бг над 50левчета.
Плюс човекът от 38- коментар си го е написал какво и на коя цена да търсиш.
Коментиран от #52
10:19 04.02.2023
50 Мммда
До коментар #44 от "Солей":
За собствени нужди, черпиш ги по една и шишенце за изпът и няма проблем. Плюс ако не продаваш всичко е ок.Коментиран от #51
10:26 04.02.2023
51 Солей
До коментар #50 от "Мммда":
"Черпиш ги едно за изпът" И след това "някой" "някъде" събира тази информация за теб и чака докато му потрябваш, след което ти извива ръката зад гърба да му "свършиш една работа",и така до затъването, което в България е ФАКТ. Няма значение дали продаваш. Законът казва до колко обемни алкохолни процента/градуса домашен дестилат имаш право да произвеждаш. Оттам нататък си нарушител и подлежиш на преследване от закона.10:48 04.02.2023
52 Солей
До коментар #49 от "Мммда":
Ти не питаш, ти каза, че нямало редовно марково уиски под 50 лева. АЗ те питах защо мислиш, че няма, след като МАСОВО очевидно търговската му цена може да е МНОГО по-ниска от тези 50 лева. За бандерол не съм говорил изобщо, това са си чисто контролни неща, питах те откъде знаеш, че няма "истинско" (т.е. нефалшиво) марково уиски под 50 лева? Аз презюмирам, че всяко такова е с платен акциз (говорим за нормален внос, не за разни теории на фалша). Пил съм маркови уиските в България, купени от нормални магазини, и не съм намерил никаква вкусова разлика (а пия всякакви питиета от ДОСТА години, при това различни по качество). ЗАТОВА питах и другия човек какво е уискито, което си е купил, за да преценя дали не говори от снобария или с някакво фалшиво чувство за сигурност. За информация, всеки ценител на качествен алкохол ОТДАВНА се е ориентирал към тия за по над 30 евро на Запад, това не значи, че няма "истински" и много под тая цена. Не са толкова добри, но това не ги прави фалшиви.10:56 04.02.2023
53 Шаран БГ
когато си вари ракия за собствена употреба / най-много литър-два на приятел, роднина или доктор –и то като дар !!/ никога , ама НИКОГА, няма да вари "гроздов сок" и то подсилен със захар. Той НИКОГА няма да допусне и молекула дървесен спирт в ракията СИ !! Много отдавна УМРЯХА невежите селяндури. Хората, които имат лозе от декар-два, си правят вино и си изваряват джибрите малко "по-влажни", за да си имат хубава домашна ракия. Много често те си правят и втора преварка, отнемат от първака литър-два за медицински цели, после си разреждат алкохола до нужния за тях градус..Представяте ли си - селяндурите знаят и как да си тестват ракията за наличие на метил по няколко простички способа !?
Тука ,струва ми се, коментират хора, които нямат и понятие от целия производствен процес – от мотиката - до ароматното "юзче" домашна българска ракия. Разбират от "консумацията"..........Да са живи и здрави !!
Коментиран от #54, #57, #61
11:00 04.02.2023
54 Солей
До коментар #53 от "Шаран БГ":
Поначало само на пияници и безделници им идва идеята да си правят ракия. Повечето нормални хора имат толкова ниска консумация на алкохол, че не си струва да се занимават с цялото нещо, вместо просто да си я купят от магазина. Един нормален човек сяда да пие по една "малка" (40-50 мл) един до два пъти седмично. Това са по-малко от половин литър на месец, това са по-малко от 6 литра на година. Със празниците, да кажем 10 литра. Кой се занимава да вари ракия за 10 литра?11:09 04.02.2023
55 Не пий домашна ракия!
До коментар #35 от "Солей":
Отрова.11:43 04.02.2023
56 Наздраве
12:28 04.02.2023
57 Този коментар е премахнат от модератор.
58 стоян
13:42 04.02.2023
59 Винар
До коментар #26 от "Домашната ми стъпва":
Домашно вино 5 лева, домашна ракия 8 лева; от 7 литра вино, излиза 1литър ракия. цената не пасва, или ракията не е от грозде, а от захар и джибри, или спирт с джибри!14:14 04.02.2023
60 мамма мия
До коментар #30 от "Мдаа":
Добре започна, но накрая се на-с--р--а.14:15 04.02.2023
61 Този коментар е премахнат от модератор.
62 Копипасте
До коментар #61 от "Българин":
Коняк или още Френска Гроздова Ракия е дестилат от вино и се прави така : 1. Правим вино. 2. Дестилираме виното в казан подобен на т.нар. селски казан задължително от мед и събираме всичко, което "пали! 3. Правим втора дестилация като събраното го разреждаме с вода до около 30% алкохол, при което дестилиране отделяме т.нар. първак около 1-2 %, което отговаря на около 1-2 литра (там са ацетон, метанол, етилацетат .... ); отделяме и т.нар. опашка под 40%, в която са фузеловите масла или мазнотиите! За скъпите коняци читавото на около 60 до 65% отлежава за Х време в дъбови бъчви след което се разрежда до 40%! По такивата за по масовия невдяващ от коняци консуматор ги омекотяват с 1-2 капки фармацевтичен глицерин или 2 до 5 грама захар на литър, дооцветяват се с карамел или дъбов чипс!14:57 04.02.2023
63 Тът
22:03 07.12.2023