Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 06:35 1 261 19

Васил Велев: Само в София средната заплата е по-висока от средната за страната

  • васил велев-
  • работодатели-
  • заплати

Решението на парламента ще генерира инфлация, смята председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Васил Велев: Само в София средната заплата е по-висока от средната за страната - 1
Снимка: БГНЕС

Решението на парламента ще генерира инфлация, защото ще имаме заплати и срещу тях по-високи цени в магазините, обясни Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в ефира на Радио "Фокус" и обзорното предаване "Това е България" във връзка с решението минималната работна заплата да бъде 50% от средната за страната.

По думите му не може парламента да определя в една пазарна икономика заплатите в частния сектор и то по такъв начин, който не държи сметка за икономическия цикъл и в кой етап от него се намираме, не държи сметка за диференциацията, за равнището на средните възнаграждения в редица сектори и области, които ще се окажат под минималната заплата определена по този начин.

"Само в София средната заплата е по-висока от средната за страната. Във всички други области средната заплата е значително по-ниска", каза той и разясни, че има такива области, в които средната заплата е два пъти по-ниска от средната в София.

"В икономическите дейности диференциацията е още по-голяма. Съотношението е 1:4 средна заплата в туризма и средна заплата в IT сектора. За всички тези особености фиксирана определена еднозначно от парламента минимална работна заплата е неадекватна", категоричен бе Васил Велев.

Според него тя води до там, че в редица икономически сектори всички ще получават приблизително еднакво възнаграждение и тези, които са квалифицирани, които се трудят добре, имат добро представяне и тези, които са по-мързеливи, въобще не са квалифицирани, с много по-малки резултати от труда, най-накрая всички ще получават еднакво възнаграждение, което неминуемо ще демотивира хората да се квалифицират, а квалифицираните да имат по-добър трудов принос.

"Това ще дърпа надолу всички. В дългосрочен план това ще забави развитието и заплатите на всички. Това не е добре за самите хора и ще забавя развитието. Няма да го ускори", каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Василев обясни, че когато в дадени сектори се определя административно висок праг на минимална работна заплата и работещите в него не са изработили тези заплати, ако не са изработили продукция срещу тези заплати, ако тези заплати се добавят към цените, а то няма по какъв друг начин да се направи, на произвежданите стоки и услуги, това ще генерира инфлация, защото ще имаме заплати и срещу тях по- високи цени в магазините.

"От това ще се стопят допълнително спестяванията и ще се влоши допълнително материалното положение на хората. Това не е в полза на хората, а може би в полза на калпазаните. Това е липса на лидерство и всякакво желание да се обяснят реалностите и предизборен популизъм", категорично заяви той.

"И в света, и в Европа вече много отдавна се прилагат много по-добри, стимулиращи системи за заплащане на труда", добави Велев.

Според председателя няма воля и лидерство да се премине към по-добри форми, стимулиращи по-добрия трудов принос и благосъстоянието на хората.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    9 3 Отговор
    Кире и Пена спорели за разликите между мъжа и жената! Кире рекъл:
    - Аз имам две глави, долна и горна!
    Пена веднага го атакувала:
    - Гледай го ти! И кво от това? Аз пък имам два вида устни, срамни и безсрамни!
    Кире посрещнал това с желязна логика:
    - Това, че съм с две глави - означава, че аз, като мъж, съм по-умен от тебе, а ти, Пено си само по-приказлива от мене!
    Тогава, Пена, засегната, експлодирала:
    - Кириле, ако аз отворя "ония" ми ти устни, нема да ти остане акъл и у двете глави!
  • 2 Пачо

    12 2 Отговор
    Ами София не е България.

    Коментиран от #5

  • 3 Уса

    24 1 Отговор
    Ако следваме логиката на тези измамници при заплата от 3000лв цената на хляба трябва да бъде 30лв,което е невъзможно да се случи,защото ще внасяме хляб от Европа на 5-6лв произведен от хлебари,които получават 2500евро месечна заплата.Цените и заплатите не са свързани по никакъв начин и е крайно време този вид опорки да бъдат премахнати.Заплатите и пенсиите трябва да изпреварват инфлацията а не да я догонват
  • 4 Емил

    22 0 Отговор
    Комунистическия куфарджия Велев иска българите да му работят без пари.
  • 5 Емил

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "Пачо":

    Не е ама е. Всички селяни се домъкнахте тука, като си мислехте че парите растат по дърветата.

    Коментиран от #6, #9, #11

  • 6 Георги

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Това че имаш една панелка в София не означава че притежаваш целия град
  • 7 Каун

    21 0 Отговор
    Свикнаха да им работим за стотинки и сега реват
  • 8 алчночервени фашисти

    16 0 Отговор
    Тези назначени за капитслисти събират от девет кладенеца вода само да не дават пари.
  • 9 Ддт

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Това да не ти е бащиния ?! Като ти пречат домъкналите се - замъкни се ти другаде. Все още има действащи манастири …
  • 10 ха ха

    13 0 Отговор
    е та вие надухте цените превантивно , а доходите дори и не ги настигат , а пазарната икономика е по голяма лъжа и от комунизма
  • 11 Малчо

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Селяните пак взимат по-малко от теб. Вчера гледам нотариален акт за покупка на жилище в Толстой- 70 кв. за 260 000 лева. Ненормална работа!!! На мен ми искат 45 000 за 140 кв. покрив на къща. Добре, семейството с 260 хиляди дълг и аз с 50 хилки за покрив какви заплати трябва да взимат- задачата е за цайса горе, дето му се вижда че взимаме много.

    Коментиран от #18

  • 12 Холандия

    14 0 Отговор
    Цените в Кауфланд са почти еднакви и тук и там а заплатите как са господа умници?
  • 13 Миризлив пор

    15 0 Отговор
    Единствения начин, човек да му се повиши производителността на труда е да му се даде производителна техника. Не може да очакваш, че бригада от 10 човека с лопати от 30 лева ще изкопае колкото багерист с багер за 300 000. Производителността зависи от инвестициите на работодателя а не от работника.

    Коментиран от #14

  • 14 ДДТ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Миризлив пор":

    Да не споменавам име на една държавна фирма, свързана със строителство... Имаха условно казано 20 КАМАЗ-а. От тях ставаха за работа 10. Продадоха докато можеха 4 и останаха 6. И тук дойде големия проблем. Части - няма, а обектът си чака ли чака.... Почнаха да разглобяват и да взимат части от непродаваемите 10. Да, ама това си е машина на над 40 години и се чупи повече, отколкото работи. И частите свършиха ! В подкрепа на твоите думи го казвам това. Защото сега фирмата се е прочула, че работи с допотопна техника, съответно забуксува. А буксува, защото не получава субсидия и разполага с каквото си изкара от обектите (разполага - заплати, осигуровки, сметки, материали, ГСМ)
  • 15 свидетел

    7 0 Отговор
    такива като тебе са обрекли останалите наети работещи в страната на мизерия !
  • 16 Бгг

    10 0 Отговор
    Тоя говори за пазарна икономика когато му отърва, защо ме я споменава когато взема субсидии за електричество ??? Или субсидии от ЕС ??? В ЕС няма пазарна икономика, а е субсидирана. Искат да сме в ЕС и еврозоната пък да държат заплатите мизерни. Превърнете средната заплата в евро и ще видите колко е смешна сравнена с Гърция. Нали искате гейзоната ???
  • 17 Васил

    7 0 Отговор
    Велевввввввв как тогава Поляците успяха да накарат 500к Украинци да започнат работа в тяхната страна а вие като капацитети едвам назначихте 1000 човека. Крайно време е на такива Тъпаци като Велев да не се дава медийно пространство.
  • 18 Да а

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Малчо":

    Като нямаш пари не купуваш ....ГЛЕДАШ ..така е по света. ПАЗАРНА ИКОНОМИКА! Ако не ти изнася СКАЧАШ .....КОЙ не скача е ......СДС СДС СДС .....
  • 19 ОБЕКТИВНИЯ

    2 0 Отговор
    Това са КОМСОМОЛСКИ ПРИКАЗКИ! КОГАТО СЕ ВДИГНЕ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, ЩЕ СЕ ВДИГНАТ ПОЧТИ ВСИЧКИ ЗАПЛАТИ!
    ПРОСТО НА "РАБОТОДАТЕЛИТЕ" НЕ ИМ СЕ ДАВАТ ПАРИ. ПРЕДПОЧИТАТ ТЕ ДА ГИ ХАРЧАТ А НЕ ДАВАТ ДОБРИ ЗАПЛАТИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове