Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 16:35 1 989 32

Демерджиев праща генератори на РСМ, за да е отворена границата за българи

  • северна македония-
  • генератори-
  • граница-
  • гоце делчев

Гоце Делчев е личност, която принадлежи на историята

 Демерджиев праща генератори на РСМ, за да е отворена границата за българи - 1
Снимка: БГНЕС

България и Република Северна Македония (РСМ) отбелязват 151-вата година от рождението на големия български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско Гоце Делчев, припомня БНР.

Честването в Скопие преминава при засилени мерки за сигурност. За да положи венец на гроба му в църквата „Свети Спас“ бе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Пред журналисти той съобщи, че са получени сигнали за спрени или умишлено забавени на границата с РСМ българи, които са тръгнали за Скопие, за да се преклонят пред гроба на Гоце Делчев.

Десетки българи не са успели да достигнат до столицата на РСМ и да влязат в църквата "Св. Спас" в Скопие и да се поклонят пред гроба на историческата личност и национален герой Гоце Делчев.

Малобройна беше групата, в която бяха двамата министри от България – на вътрешните работи Иван Демерджиев и на здравеопазването Асен Меджидиев, посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов.

На кратък брифинг след като поднесоха венци на гроба на Гоце Делчев министър Демерджиев обяви, че десетки хора са били спирани и бавени умишлено да преминат границата. А обяснението на властите в РСМ било срив в системата за граничен контрол заради "сериозен токов удар".

Министър Демерджиев заяви, че още в понеделник ще изпрати три генератора, които ще бъдат дарени на македонската държава и на граничните власти в РСМ, за да бъдат разположени на трите гранични пункта.

Като подчерта, че сигурността не е само в охраната и драконовските мери за сигурност, които според министър Демерджиев са били пресилени, той заяви, че сигурността значи да се гарантира правото на всеки, който иска да се поклони пред своите герои.

Демерджиев изрази съжаление, че почитта към личността и делото на Гоце Делчев е повод за напрежение, разделение и агресия между политиците и граждани от двете държави с обща история.

"Гоце Делчев е личност, която принадлежи на историята. А почитта към такава личност се изразява със смирение и с уважение към паметта на един такъв апостол. И силно се надяваме, че следващия път заедно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев. Аз предложи това да се случи и днес. Очевидно не се възприе от македонската страна за момента, но много вярвам, че следващата година няма да е така."


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе затворете границата

    41 2 Отговор
    да не влизат тия боклуци в България бе!
  • 2 Последния Софиянец

    49 4 Отговор
    Предателите в парламента които пуснаха Македония в ЕС трябва да висят по дърветата.
  • 3 Боклук

    30 3 Отговор
    До боклука безгръбначни мекотела
  • 4 байХЪ

    42 5 Отговор
    Кви генератори бе керетен безроден,бият българи на Кппто, затваряй македонската граница и всички македонци у нас на сапун !
  • 5 12340

    19 0 Отговор
    ".... мери за сигурност, които според министър Демерджиев са били пресилени,..."
    .... например хеликоптерите, да не прелети някой българин не през блокираното КПП
  • 6 Мим33

    46 0 Отговор
    Ама пак ли ше подаряваме,след танковете ,сега генератори,а догодина и самолети може би.Ставаме вече смешни бе човече.Те макетата си правят,вече гарагара с нас,а вие им се мажете. Ами подарете им и д.....та..
  • 7 Последния Софиянец

    32 1 Отговор
    Ако биеха роми на границата вече да е почерняло там от цига.и
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хе хе

    24 1 Отговор
    Сетил се, господинчото! Полза вече няма, деня си мина. Очевадно е, че хората на фигуранта играят за макетата.
  • 11 Павел пенев

    26 0 Отговор
    Ами като е глупак да им праща генератори. На следващия празник може да се наложи да им праща компютри.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Боруна Лом

    25 0 Отговор
    ТОЯ НЕ РАЗБРА ЛИ, ЧЕ МАКЕТАТА НИ СЕ ПОДИГРАВАТ И НЕ НИ БРЪСНАТ ЗА СЛИВА
  • 14 Перо

    19 1 Отговор
    “Макетата” се подиграха и унизиха тоя мишок! Той вярва ли си, че те са опрели до нашите генератори? Това не е полицейско, а политическо мероприятие на македонисткото ръководство на “държавата”! Само го извикаха за парлама и си направиха каквото си искат! Даже не го допуснаха и неорганизираха съвместно поклонение, а паметника беше затрупан само със северномакедонски знамена и други, забранени по Преспанския договор такива с вергиниевата звезда. Проф. Овчаров е прав, че преди да се реши историческия въпрос е абсолютно невъзможно да се развиват каквито и да е отношения! Винаги историческата истина ще наднича като скелет от гардероба и отново ще подпалва старата вражда!
  • 15 !!!?

    12 1 Отговор
    ГЕНЕРАТОРИ !!!?

  • 16 Поправка

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Човек в 21 век":

    0878590678

    Коментиран от #17

  • 17 Зет007

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Поправка":

    Кви номера пускаш тук вееее, това да не ти е социална мрежа?
    Егати порно сайта
  • 18 Цензура

    17 1 Отговор
    Македононaцистите бият българи, тая мъpша генератори ще им подарява !!! Още при влизането си в България дерменджиев да бъде арестуван !!!
  • 19 НАРОДЪТ

    9 1 Отговор
    Предателите в парламента които пуснаха Македония в ЕС трябва да висят по дърветата.
  • 20 НАРОДНИЯТ СЪД

    8 2 Отговор
    Предателите в парламента които пуснаха Македония в ЕС трябва да висят по дърветата.
  • 21 Гачо

    8 1 Отговор
    Много тъп тоя народен милиционер бе!
  • 22 Диамантената ръка

    12 1 Отговор
    РСМ да чества българина Гоце Делчев, който е борец за свобода на Македония като българска област, с българско население и просто щото гробът му е там е шизофрения, все едно ние да честваме султан Баязид Светкавицата, който е владял все пак територията на България...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Перничанин

    6 0 Отговор
    кириле петков , предателю , еничарю , проклет да си .
  • 25 Сладур

    0 1 Отговор
    Звъни на Сорос да ти изпрати рози!
  • 26 Мисир

    4 0 Отговор
    Абе министре щото за господин не ставаш, що не отиде при българите дето ги бият и не пускат на КППто. Оставка предател, изчезва Сорос я такава от правителството на България!!!
  • 27 Хипократ

    5 1 Отговор
    Какви генератори бе човече, те се подиграват! Това че имало някакъв бъг в системата на кппто беше инсценировка за да се спрат българите. Защо се правиш на м екотело и излагаш цяла България? Що за с копени хора сте? Или господарите от Вашингтон ви страхуват?
  • 28 КРОКОДИЛА

    1 0 Отговор
    ЗА НИЩО НЕ СТАВАТЕ БЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МУТРИ - ВЪН .
  • 29 Я Я Я Я ДА

    0 1 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ ЦАРЯ НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е НОМЕР ЕДНО - РАДЕВ ПРЕДАВАЙ СЕ БЕ МУРУК ........................................................................................................................................................................................
  • 30 инж ут сйелу

    0 0 Отговор
    Така се "пращат" генератори - без проучване и без проект.
  • 31 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    Демерджиев, вярно е че е ти си тАпо парче, както всички други преди теб!
  • 32 хммм

    1 0 Отговор
    Праща генератори, защото са набили Костя Копейкин!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове