Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 18:51 1 843 19

45% от тестовете за дрога на пътя са дали фалшив резултат

  • тест-
  • дрога-
  • фалшив резултат

Проучването на Националния фокусен център не спира дотук

45% от тестовете за дрога на пътя са дали фалшив резултат - 1

45% от тестовете за дрога на пътя са дали фалшив резултат. Това показва изчерпателно изследване на Националния фокусен център, представено ексклузивно по NOVA. То обхваща 2021 г., когато на пътя са установени 3000 шофьори, употребили дрога.

„Общо несъответствието е 45% за двата теста. По-голямо е то по отношение на „Дрегер 3000”, където е 58.6%, докато при „Дрегер 5000” е по-малко - 37%”, коментира Александър Панайотов от Националния фокусен център само по NOVA.

Проучването на Националния фокусен център не спира дотук. То проследява и резултатите от урината, където наркотикът се задържа най-дълго. Там резултатът също е изненадващ.

„Оказва се, че 23% от пробите, които на пътя са положителни, а от лабораторно изследване са отрицателни, съвпадат с първото изследване - на пътя”, уточни Панайотов.

За коментар NOVA потърси МВР. Оттам заявиха, че по-неточният „Дрегер 3000” вече не се използва. Изваден е от употреба миналата година, именно заради съществените несъответствия в резултатите.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сирене

    35 4 Отговор
    правете си винаги кръвна проба. И се борете за декриминализация за притежание на марихуана до 10 грама . Иначе МВР няма никога да ви пази, ами ще ви дебне.
  • 2 киру тъпото

    11 5 Отговор
    да проверите
  • 3 Талес

    25 0 Отговор
    „Оказва се, че 23% от пробите, които на пътя са положителни, а от лабораторно изследване са отрицателни, съвпадат с първото изследване - на пътя”, уточни Панайотов.
    Т.е. да се каже, че огромната част от положителните резултати са фалшиви.
  • 4 Костадин

    44 2 Отговор
    От Тея тестове стоях 5месеца без книжка...Невинен...Изкарахаме наркоман,в къщи огромни проблеми с нашите...И накрая като излезе пробата тихо мълком ми върнаха книжката и номерата на колата...За сметка на това,останах без работа, защото работех като куриер...Сега съдя МВР...И като за капак и гаджето ми,ме заряза, защото повярва на тестовете на ченгетата...

    Коментиран от #6, #18

  • 5 Механик

    15 1 Отговор
    Аз не схванах? Значи аз/вие плащаме за тестове. Даваме пари и се надяваме да няма на пътя някакви дрожери и евро-жендъри. Похарчваме маса пари за тестове, ама се оказва, че тестовете не са верни и дрожерите пак са на пътя????
    Нормалната реакция е да се провери, тестовете ли са УМИШЛЕНО дефектни или лабораториите където се правят окончателните изследвания са УМИШЛЕНО дефектни.
    п.п.
    И в двата случая ще има на кого да ми се изземе имуществото (заслужено) и да бъде пратен в Белене.

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бустера

    17 1 Отговор
    а за ковид колко процента са
  • 8 дядото

    20 0 Отговор
    това са 1350 водачи,набедени в употреба на наркотици,наречени наркомани,с всички произтичащи от това последствия за тях и семействата им.питам г-н демерджиев и останалите съпричастни длъжностни лица,кой и как ще понесе вкл.и съдебна отговорност за това безобразие.или пак накрая всичко ще мине по закона за отговорност на държавата и бедния народ пак ще плаща за безобразията на политици и власт.моля да отговорите чрез медиите.настоявам за отговор

    Коментиран от #15

  • 9 Чеп

    21 0 Отговор
    З А К Р И В А Й цялото МВР е фалшиво.
  • 10 Гост

    12 1 Отговор
    Оказва се, че 23% от пробите, които на пътя са положителни, а от лабораторно изследване са отрицателни, съвпадат с първото изследване - на пътя”, уточни Панайотов. - нищо не разбрах от тва словоблудство....
  • 11 стефчо

    8 0 Отговор
    НИкога не се дрогирам преди да пия кафе сутрин,имам си правила!
  • 12 Чии проби

    1 3 Отговор
    Не сменят доставчика на тестове, не правят правят хим. анализ на ефективността им, обявяват ги за фалшиви, дали не зависи на кого са приложил тестовете и от посредническата роля на адвокатите им.
  • 13 джи-пи

    4 2 Отговор
    До Сирене Братле леки наркотици няма С 10 грама няма да се познаеш кои си камо ли да караш
  • 14 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Полевите тестове на катаджиите хващат и някои лекарства, но не ги различават от наркотиците. Някои лекарства за главоболие, болкоуспокояващи, за киселини в стомаха, противоалергични и др. Трябва да си направиш кръвна проба - тя е прецизна, излиза за няколко месеца и се надяваш да е отрицателна за наркотици. Проблема е, че когато те спрат катаджиите и имаш + резултат, репресията започва веднага - арестуват те, свалят номерата, обиск на дома и чакаш лаборатотията. Виж какво казва 4 Костадин. Проблема е, че ставаш виновен до доказване на противното, въпреки, че си пил лекарство, а не наркотик!
  • 15 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "дядото":

    Гледах по НОВА. Единственото, което предлагат МВР, е до даване на кръвна проба, да не излезеш с номера, че си пил от мъка, че са те хванали, защото това минавало в съда! И да има лаборатории в големите градове, а не само в София. А по въпроса за това, че при + тест на пътя те третират като престъпник, независимо дали е фалшивоположителен или не, нищо не предлагат. Безобразията остават!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Фикри

    2 0 Отговор
    Е на тия не им ли идва на акъла да ги сменят тия тестове с някакви по-точни.
    Колко народ страда заради тих безхаберници
  • 18 Фикри

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Костадин":

    Съди ги до дупка, дано нещо се промени. Пък за гаджето не се къхари, то си е търсело само повод да се зареже
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове