Last news in Fakti

5 Февруари, 2023 12:14 3 461 39

Калфин: Не трябва да чакаме за еврозоната

  • ивайло калфин-
  • еврозона-
  • северна македония

Трябва да помислим как можем да живеем като съседи, а не като държави в конфликт

Калфин: Не трябва да чакаме за еврозоната - 1
Снимка: Архив

"Не трябва да гледаме на еврозоната като на спортно постижение. Защото можем да се разочароваме, ако това не се случи. Не трябва да седим и да чакаме, за да дойде някаква дата, за да приемем някакви закони. Би трябвало да се настроим по различен начин. Еврозоната дава много възможности за икономиката и трябва да направим всичко възможно да се възползваме от тези възможности".

Това каза пред БНР Ивайло Калфин, бивш външен министър, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

И допълни, че икономиките в тази зона трябва да бъдат близки не заради времената на положителен растеж, а заради времената на кризи:

"Когато се предприеме една мярка за цялата валутна зона, то тя да действа за всички страни по един и същи начин. България има интерес и би трябвало да се опитаме максимално бързо да се приближим по производителност на икономиката и по равнище на доходите до средните европейски нива".

В предаването "Неделя 150" Калфин допълни, че и правителствата, и централните банкери би трябвало да са съгласни с разширяването на еврозоната.

"Гледа се дългосрочно доколко една държава е стабилна и доколко нейната икономика се движи в синхрон с икономиките в еврозоната. В България се разшириха темите - със съдебната система, с борбата с корупцията. И в тази област трябва да се прояви решителност, но не заради европейските партньори, а заради българските граждани".

По думите му доходите не растат с разходи от бюджета и с публични средства, а с ръста на икономиката, затова влизането в еврозоната би трябвало да се измерва с производителност на икономиката (конкурентоспособност и добавена стойност) и доходи.

"Не е нормално да се правят дългове, за да се дават заплати".

Той определи като странно действие това, че парламентът е накарал правителството да предоговоря Плана за възстановяване и устойчивост:

"Не трябва да гледаме на него като на поредните пари, които ще получим, а да видим какво ще се промени в България. Забавихме се много, не поискахме всичко, което можеше да поискаме - около 60%. Може би ще има корекции. Не можем да предоговорим Плана цялостно".

Във връзка с темата РСМ в Европейския съюз - според него ситуацията трябва да се промени двупосочно - България да спре да размахва пръст, а РСМ да спре с провокациите.

"Трябва да помислим как можем да живеем като съседи, а не като държави в конфликт... Правата на хората би трябвало да бъдат в центъра на това, което България прави".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пази боже

    30 2 Отговор
    Сляпото прогледна!
  • 2 Осата

    8 18 Отговор
    Добра новина!!! Дано!
  • 3 Изчезни бе

    25 5 Отговор
    Комуняга, винаги готов, винаги съм за, винаги постлан като килим.
  • 4 ха ха

    31 1 Отговор
    ;отличника; прокарал 65 + , що бе все такива ограбили населението на българия драпат за шенген и евро хартийки
  • 5 Бонев

    5 7 Отговор
    Знаем го и огромна част от българите са много доволни от това.
  • 6 Хихихи..

    19 2 Отговор
    От вас отдавна нищо не чакаме,просто ви гледаме селското черно-бяло кино.Ако Путин дойде насам,тогава филмът ще стане цветен и интересен..
  • 7 Националист

    22 2 Отговор
    Кво съседи бе,Калфа.Хитлер ни поднесе на тепсия Македония,а сега те се гаврят с България.Някакъв резерват на етнически българи с претопена албанска кръв и самосъзнание.Проблемите те първа предстоят

    Коментиран от #38

  • 8 Единственото хубаво нещо

    20 1 Отговор
    Което показа Вселенски е как може да се отнема гражданство. И за този мерзавец също, има къде да отседне в чужбина. Гадни манипулатори и лъжци. Спасили сме евреите, да ни управляват ли, че и да ни предават и превръщат в роби.
  • 9 Плашимир

    32 2 Отговор
    Еврозоната е нашият шанс да доизколиме животновъдството и да доизкорениме лозарството. Може да досъсипеме и остатъците от някаква промишленост и да затворите всички атомни енергоблокове. За да живеем с пари на кредити от Европа ,която да диктува правилата или правата на остатъците от българи в територията.
  • 10 Колко

    24 2 Отговор
    достойни българи затри дядо ти в Белене , бе , "европеецо" , вечно на държавна ясла ? Как влезе с привилегии във Френската гимназия като дете на "борци против капитализма" , и много други такива отроци , заемаки места на толкова много ученолюбиви , възпитани и умни деца ? А днес на хранилка и живот царски от "лошите" !
  • 11 позеленял

    31 1 Отговор
    "Не е нормално да се правят дългове, за да се дават заплати". / а нормално ли е да работиш и да правиш дългове да се изхраниш ? плачете за чук
  • 12 тоя е приказка за

    19 1 Отговор
    Слугата на народа , който станал слуга на господарите .
  • 13 освен продажност нищо друго няма у вас

    24 0 Отговор
    Като знам какви решения емитира Урсула , направа ми настръхва косата от тия дето ги плещи тоя за приетите мерки и действията им за цялата зона .
  • 14 Даа

    19 2 Отговор
    Дава възможности за олигарсите и крадльовците. Само че на народа му дойде до гуша да ви храни. Ако искате евро - марш в Хърватия.
  • 15 оня с коня

    7 9 Отговор
    Перфектно и шлифовано до блясък изказване на Калфин,предвид дългогодишният му Политически Стаж/вътрешен и Международен/...изпълнено с НЕОСЪЩЕСТВИМИ Пожелания.И да е ясно на Дебилите,ПРЕНАСЕЛИЛИ Форума тука:Подобно Приказване равностойно на НИЩОказване НЕ Е във възможностите на всеки,отделно че се изисква и Бляскава Фаца,Лъчезарно-подкупваща Усмивка и Шлифовано благ Тон.Еееей Гьотверени изповядващи Руското Вуду с надежда да нахлуе Руския СОЛДАТ С МЮСУЛМАНСКО САМОСЪЗНАНИЕ и със Щиковете си са ви направи Областни Управители,Кметове и даже Депутати- тъй ще си отидете от тоя свят с Надеждата освен за Хляб,Лук и Сол да имате в Джобчето си и пари за Сирене!

    Коментиран от #17, #27

  • 16 управленска песен

    10 0 Отговор
    Черен влак се композира, черен влак се композира, Ленче ле,
    от Брюксел за на никъде
    а от зад , в конски вагон
    България да качиме
    от къхъри да се отървем
    бели парици да крадем
  • 17 Да, не само

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Ника ти е смешен. Все пак трябват и полезни и.оти като тебе.

    Коментиран от #23

  • 18 айде малко логика

    21 0 Отговор
    Швеция е една от най-стабилните и успешни европейски икономики. Що не бързат за еврото?! А?! Дума не обелват, нали. Брюкселсктие сатанистки зелки искат да ни набутат не за добро и това е факт. Никой не дава реални аргументи защо аджеба трябва да сме в еврозоната, ЗАЩО Е ТОВА БЪРЗАНЕ, А?

    Коментиран от #21, #39

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 123

    16 0 Отговор
    Тоя червей на снимката акъбл ще ми дава. 33 години чакаме стабирна икономика и доби доходи. Резултат - нула - нула. Я махай се
  • 21 как ти звучи

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "айде малко логика":

    Управляващите , които не искат дори да управляват , а отвън да ни решават .
  • 22 Затова няма да има

    6 1 Отговор
    Оправия в България - туморите като тоя са на всяко ниво.Комунизма е най смъртоносното заболяване - лечението е много крайно но няма друго иначе се появяват разсейки и летален край.

    Коментиран от #25

  • 23 оня с коня

    3 9 Отговор

    До коментар #17 от "Да, не само":

    Ника ми бил "смешен" - твърди Руски Полуидиот,кандидатстващ за "Пълен"?Ами "Смей се Палячо" /има такава Опера/- туй щи остане!

    Коментиран от #26

  • 24 пенко

    11 0 Отговор
    ... " ЖИВ Е ТОЙ -ЖИВ Е --ТАМ НА ЕКРАНА - КАЛФИН ГЕРООЯ -И ГЛУПООСТИ ПЪШКАА- НА ЕДНА СТРАНА - СЪВЕСТ ЗАХВЪРЛИЛ ---А НА ДРУГАТА - МЪЖКО ДОСТОЙНСВО " !?
  • 25 не ставай подвластен на мантри

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Затова няма да има":

    Не е комунизъм приятелю , за пари става въпрос и за постове , и за влияние , и за доминиране , винаги за това е ставала въпрос , грешно ти е определението .
  • 26 Дядка

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    Много си докачлив. Внимавай с кръвното,старче.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 оня с коня

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Дядка":

    Не прехвърляй Личните си Старческо-здравословни проблеми на другите - НЕБОЖЕУГОДНО Е!

    Коментиран от #29

  • 29 Дядка

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "оня с коня":

    Къде изчезна? Проблеми с простатата?

    Коментиран от #30

  • 30 оня с коня

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "Дядка":

    Първо ти и тебеподобните ти ме му заклеймявате че съм Денонощно тука,сега пък съм "изчезнал"...Аре като станете Адекватни и ЕДНОАКЪЛЕСТИ пак ме питай за Простата,Панкреас,Апандисит и дали съм Дюстабанлия:)
  • 31 разпад на държавността

    13 0 Отговор
    Ние и не чакаме, г-н Калфин! А и вашите пари са отдавна в Евро, така, че и за вас няма значение! Това, за икономиката, го знаем от учебниците, но у нас не работи! "Бизнесът" не инвестира в нови средства за производство, и не увеличава заплатите на работниците! Инвестира в нови лични имоти и скъпи коли! И пълни офшорни сметки за поколенията си! Вече 33 години не е тоталитаризъм, но не е и демокрация! По-скоро е някаква корупционна олигархия с партии - ОПГ-та.
  • 32 Антонио Бандера

    10 0 Отговор
    Ма ние изобщо не чакаме никаква еврозона бе приятел, не го ли разбрахте. Само възраждане ще ви оправи вас
  • 33 абе вие съвсем за идиоти ни вземате

    5 0 Отговор
    Когато да ни набутата в НАТО-то беше сходно , премълчахме , не че ви повярвахме на глупостите , когато ни набутахте в ЕС , беше едно към едно , празни приказки за икономики , благоденствие , клубове на богатите , какво ли не и тогава преглътнахме , после понесохме упадък и разруха , пълни , абсолютни , сега пак същото празнодумие и глупости на килограм , е да мълчим ли пак бе , да гълтаме , да мизеруваме , да студуваме и да ви слушаме простотиите.
  • 34 НАЦИОНАЛИСТ-АНТИКОМУНИСТ

    7 0 Отговор
    калфин-ДОЛ€Н юд€й!
  • 35 Шопо

    8 0 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 36 Коментар # 21 как ти звучи

    4 0 Отговор
    Този коментар обобщава всичко. Никой не иска да управлява, за това няма и правителство. Страхуват се от това, защото много добре знаят, какво следва и какво ще бъдат принудени да направят. Нещо, което няма да им бъде простено от народа и ще ги изхвърли от политиката. Да откажат натиска отвън също е изключено. Това е мат.
  • 37 Дмъ

    1 0 Отговор
    Още един незбъднал се Петко за президент ти дори не си във България що не си тук и да го обясниш на всички глупави Българи какво е добре за тях ама си на комисионна там и си оракъл за еврокражби
  • 38 Гърция

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Националист":

    Гърците им помогнаха да се прекръстият по ново му да се преоткрият
  • 39 Джони

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "айде малко логика":

    Защото не искат логика разчита се населението да се държи в неведение
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове