Last news in Fakti

5 Февруари, 2023 15:52 3 835 32

Омбудсманът: Мобилните оператори вдигат цените несправедливо

  • диана ковачева-
  • мобилни оператори-
  • цени-
  • повишение

Те са на печалба, не продават продукцията си под себестойността им

Омбудсманът: Мобилните оператори вдигат цените несправедливо - 1
Снимка: БГНЕС

Вдигането на цените на мобилните оператори идва на фона на много сериозно подпомагане към тях от страна на държавата, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" омбудсманът проф. Диана Ковачева.

Тя призова Комисията за защита на конкуренцията да се сезира и да направи проверка на съгласувани практики.

"И трите мобилни оператора дават заявка, че ще увеличат цените едновременно и с почти един и същи процент. Фактът, че те индексират услугите си почти еднакво, означава, че КЗК трябва да се самосезира и да направи проверка за съгласувани практики. Това е едната страна на нещата.

Това, което притеснява е, че индексирането, което се случва, на практика идва на фона на едно много сериозно подпомагане от страна на държавата на мобилните оператори", каза омбудсманът.

Тя поясни, че има една тарифа, която предстои да бъде приета, с която се намаляват с 40% таксите на мобилните оператори към държавата - за иновации, инвестиции, модерни мрежи и т.н.

"Не е справедливо да се вдигат цените. Още повече, че и миналата, и тази година мобилните оператори са подпомагани за тока", подчерта Диана Ковачева и беше категорична, че за нея възмутителното е бездействието на контролните, регулаторни органи.

По думите ѝ, на практика се получава, че мобилните оператори получават държавна помощ, а от друга страна увеличават таксите и печалбите - т.е. ножицата на печалбата се разширява.

"Те са на печалба, не продават продукцията си под себестойността им. Въпросът е защо се вдигат цените и това е абсолютно несправедливо", каза Ковачева.

Омбудсманът е получил много сигнали и за високи сметки за топлинна енергия - с около 30% по-високи спрямо миналата година.

"Проблемът е, че това увеличение, което хората усещат по джоба си, е свързано с факта, че още на 1 юли миналата година беше увеличена цената на топлинната енергия с 40% средно за страната и така това намаляване на ДДС на 9% фактически хората не могат да го усетят, защото увеличението е драстично", поясни тя.

Според нея подпомагането на хора е спъвано от липсата на определение какво е енергийна бедност. Ковачева напомни, че има регламент от 1 декември 2022 г. за подпомагане на крайните потребители, които са потребители на енергия, т. е. пряко финансово подпомагане, и той трябва да се приложи от правителството.

"Този регламент дава възможност всяка държава да прецени по какъв механизъм да бъдат разпределени тези пари, за да достигнат крайните потребители, но този механизъм все още не е изработен", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шайка

    45 0 Отговор
    Получих СМС, че А1 ще ми индексират договорите.
  • 2 Докъде ще стигне света

    47 0 Отговор
    С тая спекула ? Много алчни много .....прос....т ....
  • 3 гошо

    36 0 Отговор
    то да бяха само те с мед да ги намажеш …
  • 4 Един

    33 0 Отговор
    Петел ме индексираха още предния месец. Няма искаш ли, не искаш ли.
  • 5 Продълж@в@ме подмян@т@

    45 6 Отговор
    Това е Държавата на иди@титетака че няма страшно, народа търпи такива извращения с него😂

    Коментиран от #28

  • 6 Да Не

    6 2 Отговор
    Е и?
  • 7 Скапана

    32 0 Отговор
    Държава
  • 8 Българка

    60 0 Отговор
    Мобилните оператори са в картел за вдигане на цените. И тук е въпросът защо плащаме на скъпоструващата ни гербаджийска КЗК? А какво правят за защита на потребителите Комисията за защита на потребителите? Явно имаме амнайсет измислени ,скъпоструващи регулатори за трудоустрояване на баджанаци, шуринейки и авери на мутрите, които повече от 12 години ни обират

    Коментиран от #10

  • 9 Агата Кристи

    61 0 Отговор
    Думата е КАРТЕЛ !!!
    И ако държавата си е на мястото...
    Но явно има високостоящи ПОЛИТ "другари" с интереси, замазвайки проблема !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хах

    51 0 Отговор
    направете нещо, иначе за какво вземате заплата!
  • 12 ха ха

    42 1 Отговор
    отбор бандити пак разиграват театро , ползват ситуацията , няма парламент и не могат да приемат закон който ще им отнеме субсидията ако увеличат цената , служебните ще свиват рамене ,няма закон ; , а КОЙ евро атлантик не обича да мами и лъже народа ? все бандити
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тома

    16 0 Отговор
    Како нали им направихте закон.Кое е несправедливо а.
  • 15 Сарс

    2 29 Отговор
    Не че ги защитавам, но все пак това са частни дружества и никой не е подписвал договор с тях на сила. Единственият аргумент срещу идексирането на таксите е че не е честно. Е те много неща не са честни, но... И все пак, алтернативата за потребителите е да не ползват услугите на мобилните оператори тъй като офертите им се препокриват, но не вярвам да има някой който да се откаже от мобилен телефон защото тарифите са се повишили.
  • 16 Някой

    24 0 Отговор
    То това е на пък да стане традиция всяка година да си вдигат таксите заради инфлацията. Накрая услугите им ще станат лукс за много хора.
  • 17 плюс минус

    32 1 Отговор
    Тази сутрин гледах и слушах интервюто с професор Ковачева.
    Оказа се, че държавата подпомага трите мобилни оператори с НАШИТЕ пари от данъците ни.
    Държавата мащеха ли е на народа?
    Взема му данъците, с тях подпомага частните мобилни оператори, които пък завишават цените си.
    А защо няма държавен мобилен оператор?

    Коментиран от #19

  • 18 МХтоМХто

    23 0 Отговор
    От "несправедливо" до " незаконно" има бая голяма разлика. Това омбудсмана е длъжност без зъби. Защо не проверят за картел или не променят закона ,така че човек да може да си сменя оператора , когато пожелае? Ами защото всички да на хранилката на големите фирми
  • 19 редник

    22 2 Отговор

    До коментар #17 от "плюс минус":

    "А защо няма държавен мобилен оператор?"

    А защо няма държавен застраховател?
    А защо няма държавна банка да обслужва данъци, пенсии, заплати?

    Коментиран от #23, #32

  • 20 ВеРо

    19 2 Отговор
    Тази госпожа само констатира, като не можете да направите нищо по-добре разкарайте тази длъжност да не плащаме заплати и на вас...

    Коментиран от #24

  • 21 Гошу

    8 1 Отговор
    На омбудсмана мъжо й , дет има поне две фирми например не вдига ли цените?????
  • 22 епааа

    11 0 Отговор
    Ами въздайте справедливост, какво само се джуклевите.
  • 23 Сарс

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "редник":

    Защото според ЕС това ще е изкривяване на пазара от страна на държавата и непазарни определяния на цените на услугите.
  • 24 И тая е като

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "ВеРо":

    Подкрепа и Кнсб - констатират бе ,дейци тяхната мама дейци.
  • 25 ХА ХА ХА

    14 0 Отговор
    АБЕ ОМБУЦМАНА ПРИЗОВАВА .......АМА ИМА ЛИ КОИ ДА ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ ? ИМА ЛИ ДЪРЖАВА ? НА ФАТМАЦИТЕ ИМ Е ВСЕ ТАЯ , НА ОРГАНИТЕ КОИТО ТРЯБВА ДА СЛЕДЯТ ЗА ЦЕНИТЕ .......СИ КЛАТЯТ КРАЧОЛИТЕ , ВЗЕМАТ СИ ЗАПЛАТИТЕ И КОМИСИОННИТЕ И ШАПКА НА ТОЯГА !
  • 26 Селянин

    22 0 Отговор
    Хайде всички да се откажем от тия оператори катили .......за месец са фалирали , защото са свикнали да сучат много яко от нас !!!!!!!

    Коментиран от #27

  • 27 Потребител на А1

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "Селянин":

    Аз съм за! Няма да умра, ако стоя примено една година без телефон. Ако и след това тия крадци не са си научили урока, ще останат съвсем без абонати, защото за какво ти е телефон, ако няма на кого да се обадиш?
  • 28 Така така..

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Продълж@в@ме подмян@т@":

    Управлява Румен Радев, не промяната.
  • 29 Мишел

    11 2 Отговор
    След като не протестираме, значи намираме вдигането на цените справедливо.
    500 годишното робство е дресирало българите да разчитат да се спасят сами и те са оцелели.
    При така наречената демокрация точно това ще унищожи българите.
  • 30 Лекувам наркозависимост

    8 0 Отговор
    Значи им помагат за тока, сега и 40% намаление ще им гласуват , а никога нито един оператор не смъкна една цена на тяхна услуга .... Така се карат ламбота и яхти ваща кожа
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ОЗ генералисимус

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "редник":

    Защото няма комонизам, уйниче!
    Комонизама е даржава, а капитализама е дъмпинг, монопол, дранье и сръпска музука. Ша и грайш ли кйочек или да?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове