6 Февруари, 2023 09:36 1 017 13

Доц. Ал. Христов: Партиите ще пазят силите и парите си за изборите през есента

  • доц. александър христов-
  • избори-
  • партии

Няма ключова фигура в настоящите политически сили или нова такава, която да повлече и да вземе поне едно 10% от вота, включително и нови избиратели, отбеляза той

Доц. Ал. Христов: Партиите ще пазят силите и парите си за изборите през есента - 1
Снимка: БНР

"Кютекът ще е по-сериозен есента, когато са местните избори и вероятно още едни парламентарни избори". Това заяви пред БНР доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Според него партиите гледат повече към 50-ото НС отколкото към 49-ото.

Няма никакви сигнали, че разпределението на силите ще е кой знае колко различно, смята той и добави също, че няма и нови играчи, които да предизвикат разместване.

"Понеже и партиите знаят това, а и се вижда, че това е така - най-вероятно партиите ще си пазят силите и парите за изборите през есента. Това не означава, че няма да има удари под кръста, че няма да има най-различни опити за дескредитиране - нещо, което е очаквано, защото на избирателите им паднаха батериите и за да им бъде привлечено вниманието, има вероятност да бъдат търсени по-бурни и по-експресивни комуникацинни действия", коментира доц. Христов в предаването "Преди всички".

Според него няма и сигнали за по-сериозна избирателна активност. На избирателите им идват прекалено много изборите, при това с повтарящ се резултат, подчерта той. Все пак, по думите му, има теми, които могат да ги активират, но той не вижда индикации това да се случи масово.

Няма ключова фигура в настоящите политически сили или нова такава, която да повлече и да вземе поне едно 10% от вота, включително и нови избиратели, отбеляза доц. Александър Христов. По думите му новите избиратели се активират, когато има причина и когато има за кого. Според него хартиената бюлетина не е причина да накара повече хора да гласуват. Мотивацията на хората е другаде, тя е в това какво може да се промени в тяхното ежедневие, каза още той.

Залогът за това да не настъпи хаос е голям, изказа мнението си доц. Христов и добави, че политическите сили ще направят всичко възможно, за да не го допуснат.

Има възможност за синергия от обединението между ПП и ДБ, но има и подводни камъни, коментира още той. Според него е по-вероятно двете партии да спечелят от обединението, но:

"ПП и ДБ, от позицията дясно-ляво, са доста странно конструирани, но сигнали за сдружаване с БСП има потенциал да отблъсне потенциални гласоподаватели на тези политически сили".

Започна да се говори за ново ляво обединение, но още не е ясно, посочи доц. Александър Христов. На такова обединение им дава сила президентът, а също и слабостта на БСП и ерозията в нея.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И до

    4 1 Отговор
    тогава ли според теб ще върлува служебното правителство , бе , човеко ?
  • 2 Българка

    6 2 Отговор
    Предизборно наред с пазаруване на гласове отпартиите на статуквото, контролиране на вота от местните дерибеи на ГЕРБ и ДПС ,ще тече и акцията "Кал и каскети". Мафията ГЕРБ-ДПС е богата. Тя е ограбила от нас милиарди. Те ще искат всячески да откраднат тези избори, за да могат да откраднат най-важните за тях местни избори. Въпросът е дали ние ще им позволим. Само масово гласуване може да минимизира поразиите и кражбите на вот, фалшифициране на окончателните данни
  • 3 Форест Дън

    7 0 Отговор
    Битката ще е за столицата, там килипир е най-голям, тиквоглавия добре знае това. Ремонт на ремонта пълни чекмеджетата му, а другарката учителка клепа умно и мрънка некви глупости
  • 4 Гергана

    5 0 Отговор
    Какъв е този изказ! Уж, доцент.
  • 5 АЛФА КЕНТАВЪР

    9 5 Отговор
    герб копейкин ще си ПАЗАРУВАТ ромски гласове
  • 6 КЗП

    3 0 Отговор
    Сашо, дето беше пр на КТБ и Цветан Василев и той стана специалист по всичко
  • 7 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    4 0 Отговор
    БСП са менте социалисти и алчни популистки.
  • 8 Мешерето

    1 0 Отговор
    Ааа, ако Кирчу или Бат Бойку не ни дадат кинти тия избори, да забравят за активкуста
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 КОПЕЙКИН ЩЕ ГИ ИЗДЖАСА ОЩЕ АПРИЛ

    2 0 Отговор
    НО ИЗБОРИ НАЕСЕН ЩЕ ИМА , ЛОШОТО Е ЧЕ И ТОЙ НЕ СПОМЕНАВА ЗА НАКАЗАНИЕ НА КРАДЦИТЕ КОЕТО Е СУПЕР ТРЕВОЖНО КАКТО БЕШЕ ПРИ КИРО И КОКОРА !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Заврете си тия партийни игри в г@з@

    2 0 Отговор
    Абе нещас....тни....ци, вече говорим за хаос, мор, студ , глад и пълен финансов разпад по сектори един по един в държавата бе .....за гробищата да си пазят схемите тия архаични опг- та "партии", това вече звучи нелепи...да не сме 90-те кви партии...кви централи бе!?
  • 13 Направо правете

    1 0 Отговор
    Изборите догодина за да вземам евро вместо лев за гласа си, че тарифите са смешни в момента.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове