Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 19:41 1 660 44

Експерт: Държавата ни е неподготвена за реакция при силно земетресение

  • димитър кузманов-
  • сгради-
  • земетресение-
  • мерки

Свидетели сме на поголовно избиване на стени при ремонти в блоковете

Експерт: Държавата ни е неподготвена за реакция при силно земетресение - 1
Снимка: бТВ

Жертвите винаги са неизбежни при толкова силно земетресение, като това в Турция. В страни, където земетресенията са чести, като Япония, и сградите са по-устойчиви. Много са строги изискванията към новостроящите се сгради и следи се старите сгради да отговарят на определени изисквания. Това заяви конструкторът на сгради инж. Димитър Куманов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„В София нивата на сигурност на сградите са много по-строги, отколкото по селата. Масово по селата се строи без да се спазват изискванията. Перник е много ярък пример за това. Помните при земетресението най-големите щети бяха по къщите, докато блоковете устояха“, припомни той.

„Много добра идея беше тази за паспортизацията на сградите, която щеше да обследва и степента на устойчивост при земетресения“, подчерта експертът.

„Свидетели сме на поголовно избиване на стени при ремонти в блоковете. Всички стени се съпротивляват при земетресение. Влияние може да окаже дори една тухла. При земетресение няма неносеща стена - всяка една стена ще се съпротивлява на колапса на сградата. Вредно е да се избиват стените на балконите, за да се разширяват стаите“, изтъкна инж. Куманов.

„При такова бедствие – не се бяга. Не бягайте! Чакате да мине труса и тогава излизате. Търсите най-безопасните места и изчаквате! Стълбищата на блоковете не са устойчиви. Трябва да стоите под масивна конструкция, под маса, но не и до голяма секция. Трябва да имате задължително свирка, за да можете да подавате сигнали. Подготвена раница с неща от първа необходимост - също. Нашата държава не знае какво да прави при силно земетресение, с изключение на подготвени екипи. Трябва да има подготвени места, където да се организират палаткови лагери и фургони за евакуация при подобно бедствие. Населението трябва да бъде обучено за такива ситуации“, категоричен бе експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 10 Отговор
    Важното е че Господ е българин.

    Коментиран от #5, #10, #16, #22

  • 2 Псевдо разбирачи

    23 0 Отговор
    Пари искат за паспортизация🖕

    Коментиран от #29

  • 3 Обследване

    24 2 Отговор
    Дай да убием хората по селата с глад, че къщите им не били устойчиви. Във всяко нещо търсите далавера, алчни типове долни!
  • 4 така де...

    12 1 Отговор
    Е то и за война е така, но добре е ако ни отминат!Я
  • 5 честен ционист

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Искаш да кажеш, Вова ви пази, е поне северняците.
  • 6 12343211

    13 0 Отговор
    Едно време ни обучаваха..., пращаха японци да разберат защо някой сгради не се разрушават, просто имат повече метал и бетон.
  • 7 Тити

    36 1 Отговор
    Нашата държава за нищо не е подготвена иначе на хартия всичко е топ.
  • 8 По-cтaрите от вac

    41 0 Отговор
    cи cпомнят, че някогa имaше грaждaнcкa зaщитa, имaше ОCО, в училищaтa имaше чacове. кaк cе реaгирa при земетреcения, химичеcкa или ядренa aтaкa, нaводнения и т.н. Имaше cборни пунктове, отговорници и рaзчети. Cегa е порногрaфия и то пълнa, но.....имa бaнaни целогодишно.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Хаха

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "По-cтaрите от вac":

    Ако помниш ГЗ беше към армията и Боко тиквата ги закри.

    Коментиран от #20

  • 10 Гошо тъпото

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Те , тъпнята под мен явно не разбра какво е посланието ти !
    Спокойна вечер,
  • 11 честен ционист

    8 13 Отговор

    До коментар #8 от "По-cтaрите от вac":

    Нямаше по-голяма глупост от гражданска защита. Противогазите бяхва все един размер и мъчеха децата да си ги надяват, без да им казват, че вероятността да оцелееш след термоядренам или химическа атака е под 5%. Едиственото положително беше, че водеха децата до бомбоубежища, все нови и нови места за курене на махорки.
  • 12 Баба Кина

    16 2 Отговор
    Да не дава Господ, че след заметресението ще сме наполовина. Другата половина- кандидат клошари. В последните 15 години всичко е в германския град Гезунген....

    Коментиран от #44

  • 13 Баба Вуна

    26 1 Отговор
    Тоя откри топлата вода! Наводненията в Карловско ясно показаха че Държавата е пълен смах! България е подготвена само за снеговалежи с 5см на снежната покривка!
  • 14 Киро

    7 9 Отговор
    Едно, ама Яко земетресение с епицентър София би се отразило много благоприятно за развитието на Българския.
  • 15 Гоше

    15 0 Отговор
    Новите блокове ще паднат меджу 80%-93%
  • 16 Град Симитли, с/р

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Притчи Соломонови 13:25
    Библия, синодално издание
    25 Който жали пръчката си, мрази сина си; а който го обича, наказва го от детинство.
  • 17 Леля Гошо

    19 0 Отговор
    Държавата ни е добре подготвена за шуробаджанащина и крадене.
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 3 Отговор
    това ,което казва не е точно така.Има основни носещи и строителството през соца се правеше от много по дебели железа от необходимото.Едно време Майсторите са правели къщи ,които имат здрави основи на Буто Бетон ,нагоре бял камък за да не пуска влага и много яки греди от изсъхнал Бук или Дъб.Това са къщи изкарали много земетръси,но цигански набези........Гледам какво е паднало и рухнало.Само Ново строителство.Какви тънички железа,каква икономия.......И преди в Турция имаше много жертви при по слаб земетръс.Не ми се мисли какво ще стане с новото строителство и у нас!Добре,че няма разломи и не е ДЪЛБАНО ЗА КЮМЮР И НЕФТ И ГАЗ€..Днес има такива земетръси по света,че явно Посейдон ....се е пробудил и иска жертвоприношение!

    Коментиран от #23, #30

  • 19 Истината

    17 0 Отговор
    Само се моля да не се случва,че на тези набързо строени сгради навсякъде в България, лошо им се пише !

    Коментиран от #25

  • 20 Дa беше

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    и cи вършеше рaботaтa зa рaзликa от cегaшните безcмиcлени aгенции и нищопрaвници, т.е екcперти.
  • 21 Зевзек

    12 2 Отговор
    "Експерте" тя България, не само за земетресение, но и за никакво друго бедствие не е подготвена. Даже и за нормално съществуване не е подготвена.

    То ако сме искрени, никоя държава не е подготвена на 100% за някакво бедствие или война. Коронавируса епидемията го показа. Никоя държава нямаше достатъчно медицински маски и предпазващи костюми, нямаше и дастатъчно лолнични легла. То затова се нарича ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ, защото е нещо, с което никой не е подготвен да се справи.

    Стига сте правили трагедии от незначителни неща. Това, което трабва да има България е вода, храни, медикаменти, дрехи, обувки, одеяла, палатки ... всичко останало може и без него. Както се вижда в Украйна, без електричество, без отопление, телефони ... може да се оцелява. Важно е да има храна и одеяла.
  • 22 важното е

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    обаче че я подготвят за евро зоната !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Аз....

    12 0 Отговор
    Паспортизация на панелка??????
    Къде са проектите?????
    Конструктивни........и т.н.
    Как ще обследвате заварки на ф8мм????
    Всичко останало е печалбарство!!!
    Доста фирмички за строителен надзор станаха....!!!!!!
  • 25 Знайко

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    По-голям проблем е височината на сградите. Хем са по-малко устойчиви на земетресение, хем са по-опасни като се срутват. Едно е да ти падне 2-3 етажна сграда върху главата. Съвсем друго е да си на първи или втори етаж и отгоре ти да се срутят още 10 етажа бетон, тухли, обзавеждане ...

    Хората по трудния начин, ще си научат урока да не живеят в многоетажни жилищни сгради. Както се вижда в Турция, не само земетресенията са проблем, но и войната също, вижда се в Украйна. Вижда се, че хората които фивеят в ниски еднофамилни едно и двуетажни къщи са пострадали много по-малко. И много по-лесно ги възстановяват.

    Хората, ще се научим да не живеем в "небостъргачи", ама по-трудния начин.
  • 26 Теляк

    14 0 Отговор
    Нашата държава е единствено подготвена за кражби! Една лоялна групичка ни успива с евроатлантически ценности докато краде.
  • 27 Факман

    5 0 Отговор
    Никой не мисли за другия ама за една секунда не помисля.Всеки мисли за собствения г.з и джоб.
  • 28 Мегре

    7 1 Отговор
    Така се прави изместваш фокуса от загубата на НАТО в Окрайна към Турция

    Коментиран от #33

  • 29 Сатана Z

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Псевдо разбирачи":

    Затова има “строителен надзор”,който присъства на всеки строеж и отговаря за изпълнението му.Акт 15 и акт 16 са затова.Паспортизация за щяло и нещяло е крадене на пари,затова и се правят противоземетръсни шайби в основите за еластичност.Ако се търсят виновници ,то те са в архитектурните планове,геодезиста и надзора.И не на последно място качеството на строителните матеряли.
    Но,дано да не се случва.Ужасно е
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Земетръс

    4 2 Отговор
    С насочен импулс може да предизвикаш заметресение
  • 32 Стройтел-инваститор

    3 1 Отговор
    Тук нема да стане ногу жертви оти ние стрОим ногу убаво , нема да паднат повече от 50 % от новата сгради
  • 33 Пръц

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Мегре":

    А защо точно Турция и Сирия?Китайският балон мина над Аляска където е разположен HAARP и след ден два удариха .Бий по Самара за да се сеща магарето.
  • 34 Коментар

    4 0 Отговор
    Дано да няма в България.
  • 35 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    10 0 Отговор
    То не трябва да си някакъв експерт, че да го видиш това. Една нищо и никаква рекичка преля в карловско преди половин години, засегна едно село хора(няколко стотин). И какво прави държавата? Тръгва да възстановява отнесените къщи построени в коритото на реката и в деретата. Тава е пълно безхаберие. Държавата не трябва да възстановява къщите на хората, трябваше да отчуждава пострадалите имоти на хората, построени на неподходящи места. Като свлачища, срутище, корита на реки, чашки на язовири... Толкова е постро. Държавата единствено трябва да осигури една стая с баня и тоалетна на едно домакинство изпаднали хора. Ако имат деца, да им осигури 2 или 3 стаи. Толкова, моето семейство двойка родители с 2 пораснали момчета при комунизма преди 1990 г. живеехме в 2 стаи и кухня на общо 30 кв.м.
  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Япония е съвсем Друга природа.Там има ежедневни силни земетресения и за тях това строителство е неправилно.Погледни бетона в бг,рязал ли си бетон на старо строителство Тук или поне дупчил ли си стена с бормашина.Погледни и това дето го дават сега по тв....това не е Железобетон ,то ми прилича на.....смешните Гипсокартони.Във Вранча бе много силно земетресение.тополите в софия се наведоха до Земи и се изправиха.Големите блокове имаха отклонение от метър и половина на високите етажи.Падаха мебели,но в София нямаше срутена сграда.При това земетресение ,което се усети и в северна бг,на село в къщата на Дядо единственно няколко тухли от комина бяха излезли и счупили керемиди и си спомням ,че ги смених!Ако това бе станало ...сега..... при това ново строителство...Виж и друго....От къде караха Пясък тези ,които построиха най-високият небостъргач....
  • 37 Вие господине

    4 1 Отговор
    Като гледам Тея блокове и сгради във София само да духнеш към тях и те мигом падат 💨🏢🏣🏨🏫🏤 апък за указване на помощ на хората 🤕 държавата няма да си помести пръста ☝️
  • 38 аман от разбирачи

    1 4 Отговор
    Айде разбирачите тук да не ми убеждават ,че в нова кооперация е по опасно отколкото в 50 годишна панелка на 16 етажа с избити стени за разширени кухни

    Коментиран от #40

  • 39 оня

    3 1 Отговор
    Добре,че не сме в сеизмичен район. ТЯ Вранча не е много далеч де...
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "аман от разбирачи":

    Да не става!Ще видиш новото строителство на земята.Знаеш ли колко къщи имам и колко съм реновирал след като спрях да местя дървени фигури.Старото Имаше Стандарт и този ,който отговаряше за обекта имаше....Държава над него........Кажи Спииициалисте,защо в софия не падна нито една висока сграда по Вранча,а после при Стражица???Това ако бе в турция пак щеше да е на земята всичко.Нямаш ли зъркели виж какво наричат железобетон.Виж им и тухлите....Същото е сега и тук,Турски фирми строят....И като видиш и цвета на работниците.....Дано не става ииксперте,че ще видиш разликата.В една Къща най важен е КОминът,а в Бетона най важен е Пясъка!Запомни го щото и тази опитност доста съм овладял спиициалисте по търсене във википедия!
  • 41 както винаги "държавата" ВИ

    4 0 Отговор
    е подготвена и прилага нон-стоп геноцид над българите! помагате на всички, но не и на поострадали българи в нужда!!
  • 42 Уфф

    5 0 Отговор
    Какъв е този експерт ? Експертите за устойчивост на сградата за земетръс се наричат инженери-конструктори.
    Този не ми прилича на такъв. Във всяка нова, монолитна сграда в БГ има противоземетръсни шайби. Сградите се изчисляват на 7-8 степен по Рихтер. В по старите къщи да два етажа ролята на шайби изпълняват стените от тухла единичка. По скоро е чудно какви са строителните закони в Турция. Сградата от репортажа по новините рухна като вафлена.
    И не няма как сграда да се срути от дупка в неносеща стена. Стига сте плашили хората !
  • 43 Наши хора некадърници

    5 0 Отговор
    Не съм експерт, но твърдя със сигурност, че държавата ни не е подготвена и за силен снеговалеж, или обилни дъждове! Има бая хиляди некадърници, които само клатят съдържанието на крачолите си!!! Едни жълти павета не можем да наредим като хората!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове