Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 09:41 2 357 40

Оформят се сблъсъци за листите в неродената още нова дясна коалиция

  • пп-
  • дб-
  • скандали-
  • депутати-
  • листи

Само 9 дни имат “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, за да кажат окончателно дали ще са заедно на вота

Оформят се сблъсъци за листите в неродената още нова дясна коалиция - 1
Снимка: "Продължаваме промяната"

Тихи засега скандали раздират новата дясна коалиция още преди тя да е официално родена. “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са влезли в спор за местата в листите и това сериозно разклащало вярата им в бъдещото обединение, разкриха запознати за 24 ЧАСА.

Вероятно затова 9 дни преди крайния срок за регистрацията на коалицията в ЦИК все още няма официални подписи под споразумение. Разговорите се водят в много тесен кръг и повечето от редовите депутати не са запознати с тях.

Спорът между партньорите е не само за водачите, но и за подредбата на избираемите места в листите. Първоначалната договорка била да делят регионите, а след това всяка формация си уточнява имената. Феодализацията на регионите обаче не била добре възприета от структурите.

Повечето от досегашните 73-ма депутати от ДБ и ПП очакват отново да намерят позиции, ако не на първи, то поне на избираеми места. От “Промяната” обяснявали, че е логично те да имат повече водачи, защото са по-голямата политическа сила. За разлика от тях ДБ имат по-малко разпознаваеми лица, затова дублираха повечето от тях като водачи на листи. Но пък десните си имат региони, в които стоят добре - София, Пловдив, Варна, и в които традиционният им електорат трудно ще преглътне някои от по-левите идеи на ПП.

Затова партньорите настояват за запазване на позициите там, където са силни, но това поражда напрежение.

Много спорни се очертават например трите столични района. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов по традиция води в 24-и МИР. Там той се засича с Кирил Петков, който на последните избори игра само от столицата. Сега не е ясно кой от двамата ще “пусне” региона. Иванов бе водач и в Пловдив, но там се засича с бившия парламентарен шеф Никола Минчев.

В 23-и МИР досега водач на ПП бе Асен Василев, а на последните избори той се изправи срещу бившата правосъдна министърка от ДБ Надежда Йорданова. Тя бе депутат от София, въпреки че води и в Русе. Възможно е сега да е само в крайдунавския град.

Акад. Николай Денков на изборите през октомври мери сили с д-р Александър Симидчиев в Шумен и не е ясно кой от двамата ще остане първи в този регион.

Бившият електронен министър Божидар Божанов бе водач в Ловеч, който се счита за регион на бившия шеф на социалната комисия Искрен Арабаджиев.

Може би единственото безспорно първо място в София ще е за Ицо Хазарта в т.нар. лидерски район в 25-и МИР. Той отново ще се изправи срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова. На последните избори водач от ДБ там бе лидерът на “Зелено движение” Владислав Панев, а Хазарта взе 10 пъти повече лични гласове от него. На 2 октомври Христо Петров би Борисов по лични преференции с 9 гласа - 8210:8201, въпреки че листата на ГЕРБ като цяло бе първа с 28,35%, а тази на ПП събра 24,36.

За София-област изборът ще е между Александър Дунчев (ПП) и Антоанета Цонева (ДБ).

Интересно ще е сливането и на морските листи. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и бившият министър на иновациите Даниел Лорер бяха първи във Варна през октомври. В Бургас пък на челните места бяха лидерът на СЕК Константин Бачийски, който бе мандатоносител на ПП, и Ивайло Мирчев от ДБ.

Заради напрежение покрай подредбата на листите преди дни стана ясно, че редиците на “Промяната” напуска едно от знаковите ѝ лица - Иван Христанов.

Запознати разкриха, че не е съгласен водач в региона му - Плевен, да е бившият спортен министър Радостин Василев, както носели слуховете в региона. Христанов, който е бивш зам.-министър на земеделието, бе гордостта на партията, когато поведе битката за Капитан Андреево. Но след като пусна във фейсбук видеото, в което не скрива разочарованието си от всички политически лидери и говори за нужда от такива, които “могат да създават обединителни каузи”, Петков обяви, че няма да е в листите за следващия парламент.

Все още не е ясно и каква част от местата в листите ще бъдат отделени за партньори като Настимир Ананиев от ВОЛТ и другите, с които ПП и ДБ водят разговори за разширение на коалиционния формат.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    32 9 Отговор
    Коалиция аптекарски шишета.

    Коментиран от #14, #36

  • 2 Радо

    23 7 Отговор
    Кат аптекарски шишета ръишли.

    Коментиран от #11

  • 3 Пич

    30 7 Отговор
    Казах ви , че така ще стане ! При толкова с претенции за вождове.....
  • 4 дас

    44 7 Отговор
    Направо закривайте тая коалициика че народа с шутове ще ви прати пак мишите ви дупки
  • 5 Наблюдател

    43 9 Отговор
    Кой би гласувал пък за тия? Ми, че те са компроментирани и се изложиха десетки пъти. Мъка...
  • 6 да де

    32 6 Отговор
    Така е борба за кокала особено когато и те знаят, че трудно ще минат 4-те%
  • 7 Раданч Татлъту

    31 5 Отговор
    Те тва са умните и красиви лица на младата българска демокрация!🙉🐷🐵🥳🤡👍
  • 8 Раданч Татлъту

    26 6 Отговор
    А господин Христос Иванов мноо мяза на Ален Делон!🙉🐷🐵🥳🤡👍
  • 9 гост

    29 4 Отговор
    "Бутиковите" партии като огризките от СДС и Дай България за да вкарат своите вождове в парламента и по този начин да ги спасят от съдебно преследване се прикачват като катраници за някоя от по-големите. Но не дай си боже някой от главатарите на бандата не влезе тогава веднага започва взаимното оплюване по стар български партиен обичай.
  • 10 Мадуро

    16 4 Отговор
    ез моите машинки и 3 процента не могат да инаправят........
  • 11 Раданч Татлъту

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    Тека е,високият рус генерал е требело да го сложат по средата!😁🥳🤡👍
  • 12 007 /агент/

    19 2 Отговор
    "Петко" НЕМА да се роди.
    Тия няма да се разберат кои да водят бащината дружина..
  • 13 ФЕЙК

    20 2 Отговор
    Предлагам кардинално решение 2 в 1 за едновременно решаване на енергийната и политическата криза: Гласувайте за коалицията от партиите "Волт", "Ампер", "Ват", "Ом", "Фарад", ЕВЕНТУАЛНО И ЗА "КИЛОВОЛТ" И "КИЛОВАТ" !
  • 14 Малиииии

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    Сметай, ако вземат властта какво ще е.
  • 15 От 24 часа ли ще приписвате бе факти

    13 1 Отговор
    И ще ни давате като лапнишарани да четем глупости и измислици
  • 16 Град Симитли

    3 10 Отговор
    24 чаши
    Да напише статия за сблъсъци в коалицията,, герп,, -,, сдс,,?
  • 17 по реда на номерата

    16 0 Отговор
    Ченгесар, дилетант, словоблудник, лъжец.
  • 18 ДР Бостанджи

    18 1 Отговор
    Прдател до прдателя мила моя Родино ...
  • 19 ЕВРОЛИБЕРАСТ

    17 2 Отговор
    Лизачите и еничарите от политкоректната грантоядна секта,
    които ни тикат по всички краварски медии, е време да хващат влака за Канада!
    а Тиквата - в кауша!
  • 20 Верно ли

    18 1 Отговор
    Язък, че няма сърчице, да им плесна едно на новите розови комсомолци! Кво, не могат да се разберат как ще поделят кокалчето на оглозганата ни Родина ли?
  • 21 Павел пенев

    19 0 Отговор
    Двамата ненормалници Пинокио и Ат.Атанасов -задължително на първите места. Без тях новото НС няма да може да работи, а честните измамници Мирчев и Мартин-явно ще останат по назад. Всъщност не е ясно тази коалиция дали изобщо ще влезе в парламента.
  • 22 Верно ли

    20 0 Отговор
    Само им вижте физиономийките на тия! Особено на мравояда и ококорения хамстер!
  • 23 Кокорчо Кирев

    19 0 Отговор
    Сега ще се карат като цигани за депутатски места. Не за идеи, за политика, морал, знания, умения, а за постове, служби, облаги, привилегии. Иначе какво ще работят? За нищо не ги бива, а и са мързеливи.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 академик Безденков

    14 0 Отговор
    Омръзнаха ни тия, едни и същи. Като Политбюро. Впрочем, какви да са? Това са децата и внуците на червената номенклатура. Те не са свикнали на работа, а на готово всичко.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 4444

    19 0 Отговор
    Тези бандити на снимката отдавна трябваше да са в затвора, а те ще ми се явяват на избори.
  • 28 Кирчококорчовците

    13 0 Отговор
    Бивши БКП сега подплатени тлантици национални предатели!!!!!
  • 29 като аптекарски шишета са се подредили

    12 0 Отговор
    агент мошеник слуга и лъжец.

    Коментиран от #37

  • 30 Американско Сирене

    9 0 Отговор
    еее глеейте, 4 от 7те джуджета на чичо Сам
  • 31 SDEЧЕВ

    7 0 Отговор
    КАКВО ДЯСНА КОАЛИЦИЯ ЛИ ЧУХ? БСП-ДБ-ПП ДЯСНА КОАЛИЦИЯ? БРАВО НА ПЛАТЕНИЯ ОТ ШАРЛАТАНИТЕ МИСИР .
  • 32 Опа

    8 0 Отговор
    Тези от ПП явно по различен начин разбират коалицийте. Ние командваме, ние сме велики. Забравих ме какво стана с ИТН но Слави им би дузпата. И тогава какво стана? Изкараха един Радостинчо и превърнаха предадеството в модна тенденция. Това с канадското гражданство явно не е случайно.
  • 33 гого

    10 0 Отговор
    коалиция нексо и фондация сорос на едно калъп братко калъп.тези ще ни вкарат в война само и само да са подлоги на америка !! от дясно на ляво втория усмихнат да каже от къде с заплата на депутат в купил жилише 200 кв в центъра на Брюксел?и дали е само то .продажници !!
  • 34 БгТопИдиот🇧🇬

    10 1 Отговор
    Много ще им подхожда на четиримцата раираните дрехи:

    Каза ,бай Ставри !!
  • 35 пенсионер

    6 0 Отговор
    като ги гледам тия от снимката все комунистически издънки като се почне от христя през танасчу та се стигне до кирчо и кокорчо
  • 36 днес

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    Как само са се подредили мамините нежни души.... Кръгом и към затвора....
  • 37 1917

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "като аптекарски шишета са се подредили":

    слугя ня пасалства; соросоид; слуга на посолство; соросоид ....
  • 38 депутатско място = спаси се от пандиза

    5 0 Отговор
    бойкикевите либералфашаги ще си пригрезат гърлата да драпат за депутатуски имунитет и има защо
  • 39 меките китки с тлъстите сметки в

    4 0 Отговор
    лгДБПП+ ще си преигрезат гърлата кой да добара депутатски имунитет че бай ставри чака
  • 40 Еди

    2 0 Отговор
    Специална покана за коалицията на 3ти март на Шипка! Да усетят народната любов! 🤣🤣🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове