Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 11:49 820 11

Цветозар Томов: 90% от неточностите при попълване на протоколите се хващат от ЦИК

  • цветозар томов-
  • неточности-
  • протоколи-
  • цик

Дали протоколът, който излиза от машината, да се използва при отчитане на гласовете все още се обсъжда в ЦИК. Аз съм "за" това да се случи. До края на седмицата ще стане ясно, каза заместник-председателят на ЦИК

Цветозар Томов: 90% от неточностите при попълване на протоколите се хващат от ЦИК - 1
Снимка: NovaNews

Малко над 80 млн. е план-сметката за предсрочните избори. Избирателите ще имат възможност да гласуват, както са свикнали. Дали протоколът, който излиза от машината, да се използва при отчитане на гласовете все още се обсъжда в ЦИК. Аз съм "за" това да се случи. До края на седмицата ще стане ясно. Това каза в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Комисията започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април. Крайният срок е до 17 ч. на 15 февруари. "В момента най-важно е да бъдат назначени членовете на РИК. Само на 7 от 24 места има споразумение. Трябва да очакваме хаос на изборите и да имаме превенция. Има риск, дано да успеем да се справим. На местни избори действа една ОИК за цяла София, а за парламентарните те са три", обясни още Томов. И допълни, че 90% от неточностите при попълване на протоколите се хващат от ЦИК.
По думите му предстои да се проучат седемте машини, на които излезе надписът "Дневникът е подправен". "Нито една от тези машини не е работила в изборния ден. Има няколко случая на разминаване между броя на контролните разписки и отчетените в машинния протокол гласове. Предстои да изясним несъответствията. В изяснените случаи грешката винаги е била при ръчното отчитане. При всички случаи тези казуси не влияят съществено на изборния резултат. Има машини, които са пригодени да произвеждат маркирани бюлетини. Тогава избирателят може от екрана да си маркира вота. Би било чисто финансово неразумно да се тръгне към закупуване на нови 13 000 машини, които да са по-подходящи за настоящия вот", заяви Томов.

Според него при промените в изборното законодателство има една безспорно положителна страна - за пръв път заплащането на труда на членовете на СИК ще бъде достойно и мотивиращо.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като надраскате гласувалата бюлетина

    7 0 Отговор
    Тя става невалидна. И манипулацията е готова с една химикалка.
  • 2 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Признаха си, че уж изборчетата са КУПЕНИ! С другите 10 процента кво стана? Е Геноцид в Кражбията си е.
  • 3 Мнение

    4 2 Отговор
    Е те Боко, подмяната и дб разчитат на 10-те процента!!!

    Пък и не на последно място като се добави в уравнението и безконтролната структура, наречена "Информационно обслужване", тогава резултатите се получават - над 30 години мафиотско управление, козируващо на Козяк 16!!!

    Из основи трябва да се следи целия път от гласуването до финалното броене, защото и на мравките в България е ясно, че изборите се манипулират!!!

    Единствения начин за противодействие на мафията е абсолютно масово гласуване, така че и да манипулират резултатите, да им бъде много по-трудно!!!

    И в тази връзка да добавя: САМО ВЪЗРАЖДАНЕ!!!
  • 4 Демократ

    5 0 Отговор
    Като се хващат шашмите,къде са наказаните шашмаджии, като е доказано купуването на гласове, което е престъпление, кой е в затвора, защото всички знаят, че при всички избори се извършва и даже има класация на мошениците 1. Герб 2. Дпс, 3. Бсп, а на изборите април 2021 г. Итн беше 4. Какви санкции налага ЦИК на шашмаджиите, които изкривяват вота и настаняват мошеници в Парламента? ЦИК се оказва най-виновен защото узаконява с решенията си беззаконията, т.е. те са над закона.
  • 5 8358

    5 0 Отговор
    Хубаво, че хващате неточностите, а дали са преброени вярно- в броенето е най-голямата фалшификация.
  • 6 Иван

    4 0 Отговор
    Хваща се и нищо не правите за анулиране на изборите, заради манипулация фалшификация!!!!!! Оставате измамата и лъжата да тържествуват, но това няма да е вечно, няма!!!!
  • 7 Стига

    4 0 Отговор
    Лъга,ще надминеш Мишо.Защо вие мърлячи не защитихте машинното гласуване?Тези избори ще бъдат най-компрометираните за всички времена.Ще се пазаруват бюлетини на чувал хартиената коалиция.Навсвкъде безхарактерни плужеци в ЦИК,ВИК,КПКОМПИ ,гефтура и магистратура.
  • 8 Разбрахте ли сега

    2 0 Отговор
    Че не машините са виновни за грешките в отчитането, както твърдяха от хартиената коалиция,а самото ръчно преброяване.От това бързане да си приключи навреме и недостатъчния брой на членовете на СИК, които да помагат при преброяването и нанасянето на данните в протокола,който ще се носи в РИК.
  • 9 Врякане

    1 0 Отговор
    До 3.Мнение.Стига с това Възраждане.!!!Не Ви ли омръзна и не Ви ли се борите със съвестта си,че Мутрофанова Ви спуска задачите и Вие й козирувате.!!!Тя Ви финансира всички кампании.Вашия ром Копейкин купува циганските гласове от Максуда и Каменар.Станахте за резил.
  • 10 Реално

    1 0 Отговор
    При всеки нов предсрочен вот задължително трябва да се слагат нови членове на ЦИК,нов Председател и зам.Председател, защото и Вие сте зависими от статуквото.
  • 11 Врякане

    1 0 Отговор
    До 3.Мнение.Стига с това Възраждане.!!!Не Ви ли омръзна и не Ви ли се борите със съвестта си,че Мутрофанова Ви спуска задачите и Вие й козирувате.!!!Тя Ви финансира всички кампании.Вашия ром Копейкин купува циганските гласове от Максуда и Каменар.Станахте за резил.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол