Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 17:47 1 640 23

Прокуратурата обяви нови подробности относно разследването за щета от 88 млн. лв. за "Булгаргаз"

  • прокуратура-
  • газпром-
  • булгаргаз

Няма решение на правителството на Кирил Петков относно искането от "Газпром" за плащане в рубли

Прокуратурата обяви нови подробности относно разследването за щета от 88 млн. лв. за "Булгаргаз" - 1
Снимка: БГНЕС

Във връзка с появили се интерпретации и неверни твърдения от обвиняеми лица и техните защитници, свързани с повдигнати от Софийската градска прокуратура обвинения във връзка с нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв., Пресслужбата на Прокуратурата на Република България разяснява следното:

НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, че обвинението е за неприемането на новата схема за плащания за целия оставащ срок на договора до 31.12. 2022 г. между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“ в руски рубли;

НЕ Е ВЯРНО ТВЪРДЕНИЕТО, че е взето решение на Министерски съвет по въпроса за приемането на предложената нова схема за плащане от ООО „Газпром експорт“, тъй като:

НЕ Е ПРОВЕДЕНО заседание на Министерски съвет, съгласно чл. 7 от Глава втора “Министерски съвет“, Раздел I „Състав, функции и правомощия на Министерския съвет и на неговите членове“ от Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация, приет с ПМС № 229 от 23.09.2009 г., /обв. ДВ, бр. 78 от 02.10.2009 г./ ал.1: „В изпълнение на своите конституционни функции Министерският съвет разглежда въпроси, които са му изрично възложени със закон или следват от ръководното му място в системата на изпълнителната власт“ и ал.2: „Министерският съвет решава въпросите от своята компетентност на заседания“ и

НЕ Е ПРИЕТО решение на МС по този въпрос - т.е. не е издаден надлежен акт – прието решение на Министерски съвет, съгласно раздел II „Подготовка, съгласуване и внасяне на проекти на актове за разглеждане на заседание на Министерския съвет“ от Глава трета „Организация на работа на Министерския съвет“ на Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация,.

ОБВИНЕНИЕТО Е ЗА ТОВА, ЧЕ

след узнаването на новите обстоятелства по договора, т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар.

Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 г. - за следващите дни до края на м. април 2022 г., както и за м. май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените в последствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на „Булгаргаз“ ЕАД.

Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО „Газпром експорт“.

Припомняме, че по-рано днес Софийска градска прокуратура съобщи, че след сезиране от Държавна агенция „Национална сигурност“ са повдигнати обвинения на три лица по разследване във връзка с нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв. Събирането и проверката на доказателствата по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А за

    28 6 Отговор
    шкафчето - глас пустиня ?

    Коментиран от #18

  • 2 Демократ

    19 9 Отговор
    Всичко ще утихне като - милионите теглени в чували за магистрала хемус по времето на герб
  • 3 Първа частна каскетура

    20 7 Отговор
    Аре ве каскет намери си нещо полезно да вършиш

    Коментиран от #10

  • 4 Маджо

    11 16 Отговор
    Петков и василев са едри риби тях няма да ги закачат
  • 5 дгдхш

    20 10 Отговор
    Прокуратурата изпълнява акция по заповед на герб дпс. Всеки дръзнал да се възпротиви на газпром ще бъда наказване жестоко. Акцията е под специалното наблюдение на другарката митрофанова.
  • 6 Силна работа

    20 8 Отговор
    Герберската марионетка сега ще му слушаме уточненията поне до изборите
  • 7 гол

    27 4 Отговор
    Прокуратурата, която не разследващ шкафчето превежда 15 страници от испански две години не може да намери една стотинка от изтеглените милиони в чували, с нечовешка скорост е готова да се разправи с всеки враг на крадците от герб
  • 8 Отдавна твърдя

    9 12 Отговор
    Че кирчо и кокорчо са незрели млади мъже както и целият им екип с тези си действия те още един път го доказаха
  • 9 Софиянец

    12 8 Отговор
    Кой и вярва на руската прокуратура и на гешефф. Време е да бъде обезглавена руската мафия и партиите на статуквото и прехода. Остават им няколко месеца до изборите и ще бъдат изметени. Всички масово ще гласуват за Кирил и Христо стомболови!!
  • 10 Не сте ли забелязали

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Първа частна каскетура":

    Е главният отдавна не ходи с каскет
  • 11 Темида

    15 4 Отговор
    Докога ще търпим произвола на прокуратурата.Скъпо ще ни излезе и това обвинение.Убеден съм ,че и този ще бъде оправдан и ще врътне едно делце срещу държавата за причинени вреди.
  • 12 Истината

    17 3 Отговор
    Жалка държава овладяна от престъпници под чадъра на прокурора мафиот и държавните органи ! Мислете и гласувайте българи !
  • 13 Въпрос

    14 3 Отговор
    Защо прокурора не разследва ЧЕКМЕДЖАН и кражбите за милиони от Хемус ? Защо всички обвинени от каскета , чийто бизнес бе даден на мафиотите ни осъдиха ?
  • 14 Да бе да

    16 5 Отговор
    гешо ще мъти водата на всички без дпс и гроп до изборите !
    Тези мръсници ( боко ,пейо,доган и гешо) няма да си отидат с добро!

    Николов не е направил нищо лошо , даже напротив в изключително тежка ситуация!
    Целта не е справедливост! Целта винаги е била само една ! Спасяването на престъпниците които крадоха България 32г.
    Мислете за кого гласувате ! боко и доган ще яхнат България отново🤮
  • 15 Гербер

    8 2 Отговор
    Много мразим корупцията....в която не участвам!
  • 16 Бамбука

    7 1 Отговор
    "Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО „Газпром експорт“.
    Има решение да не се допусне извиване на ръцете на България и да се заплащат доставките с газ в рубли, което е отклонение от договореното.
    Естествено, цените в този първоначален шоков момент, наложен ни от "Газпром" да бъдат по-високи, да бъдат чрез посредници и на количества от Газпром, но на цени в долари/евра.
    Далавера би било, ако чрез посредници се заплащат доставки по-високи на газ от Газпром в рубли. Има ли подобно заплащане ? След започване на войната в Украйна всички цени хвръкнаха нагоре. Ще съдим ли договорите на хранителните вериги за цените на олио, сирене, кашкавал, месни продукти, горива ?
  • 17 За хиляден път...

    11 1 Отговор
    Едни и същи циркаджии, обявяват нещо което се срива в съда и стават за смях ! Защо никой не води статистика за провалени скечове на прокуратурата, както и води сметка за цената на това безумие...заплати, командировка, извънреден труд, експертизи, срс та, консумативи и ред други... Американците нагледно показаха как се прибират 45 милиона за три дни ?! Тук ги разследваме 45 години !
  • 18 SDEЧЕВ

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "А за":

    ШКАФЧЕТА ХАЙДЕ МАЛКО РАЗЯСНЕНИЯ- ВЪПРЕКИ ЧЕ ТАКОВА ЧУДО ОБВИНЕНИЕ ПО СНИМКА НА ШКАФЧЕ НЯМА - НИТО Е ЯСНО ЗЛАТО ЛИ Е СТАНИОЛ ЛИ Е,НО ПРИЕМАМЕ ЧЕ Е ЗЛАТО И ПАЧКИ СЪС ИСТИНСКИ ПАРИ И ЧОВЕКА НА СНИМКАТА Е БОЙКО БОРИСОВ И СНИМКАТА Е НАПРАВЕНА ОТ РАЗСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАЙ ПОД ПРИКРИТИЕ. КАКВО ВИЖДАМЕ ОТ СНИМКАТА-- ТРИ КЮЛЧЕТА ОТ ПО 1 КИЛО И ЧЕТИРИ ПАЧКИ ПО 50 000 ЕВРО-ТОТАЛ 450 000-500 000 ЕВРО. КАК МИСЛИТЕ ДАЛИ БОРИСОВ НЕ Е ПЛАТИЛ ДАНЪЦИ ВЪРХУ ТОЛКОВА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ,ПЛАТИЛ Е. КЪДЕ И КАК СИ ДЪРЖИШ ПАРИТЕ Е ВЪПРОС НА ЛИЧЕН ИЗБОР. ВСЕКИ ШОП ИМА ПО ДВА АПАРТАМЕНТА НА СЪЩАТА СТОЙНОСТ И КЪДЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО?=ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО Е ДЕЛО НА ФОТОГРАФА.

    Коментиран от #19

  • 19 Верно си е

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "SDEЧЕВ":

    Туй е дневния рекет на лицето..няма как да ходи всеки ден до банката нали се сещаш
  • 20 Тома

    3 0 Отговор
    Да не се е върнал каскета от закуската в америка че започнаха да се изхвърлят прокуратурата.
  • 21 Какви

    2 0 Отговор
    Материали са събрани лъжци.Сарафов каза,че сега започват следствени действия колегите му.Докогс методиста Гешев ще вменява публично вина поръчково и после ще размотават хората с години.Политическата недосегаема бухалка Гешев и о посредствените му колеги да опасни за националната сигурност,работят за коалиция Газпром и комисионерите им начело с Радев кремълския агент.На Леонид Решетников от КГБ инструмента,това са думи на последния за Радев 2016 г.когато нашия влиза в длъжност.Оказа се,че никога не е бил наш,а кремълски слуга,вече явен.
  • 22 Какви

    1 0 Отговор
    Материали са събрани лъжци.Сарафов каза,че сега започват следствени действия колегите му.Докогс методиста Гешев ще вменява публично вина поръчково и после ще размотават хората с години.Политическата недосегаема бухалка Гешев и о посредствените му колеги да опасни за националната сигурност,работят за коалиция Газпром и комисионерите им начело с Радев кремълския агент.На Леонид Решетников от КГБ инструмента,това са думи на последния за Радев 2016 г.когато нашия влиза в длъжност.Оказа се,че никога не е бил наш,а кремълски слуга,вече явен.
  • 23 Кога

    1 0 Отговор
    Доган ще плати на Булгаргаз 40-те милиона,които ТЕЦА му дължи.Кога?Кога?Кога?Кога?Кога?И какво се фука,че давал 100000лв.,дали ги е дал никой незнай,смешна работа.Колко хора дадахме пари и други помощи,но не се фукаме мутро.Земетресение навсякъде може да се случи,ако си човек ще си съпричастен,ама да се хвалиш е ГНУСНО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове