Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 18:55 2 475 64

Борислав Сарафов: Алтернативните доставки на газ са били от Русия и на по-високи цени

  • газпром-
  • руски газ-
  • борислав сарафов

Сега си обяснете защо цената на литър прясно мляко в магазина е 4 лв.

Борислав Сарафов: Алтернативните доставки на газ са били от Русия и на по-високи цени - 1
Снимка: БГНЕС

Така наречените алтернативни доставки на природен газ, които са били осъществени по времето на бившия енергиен министър в кабинета "Петков" Александър Николов, отново са били с първоначален източник "Газпром експорт". Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащана значително по-скъпо. Това заяви в интервю за БГНЕС Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Национална следствена служба.

БГНЕС: Г-н Сарафов, появиха се коментари, че обвиненията срещу бившия енергиен министър Александър Николов, както и бившия шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, са свързани с това, че е отказала да плаща в рубли.

Борислав Сарафов: Обвиняемите и техните защитници са свободни да градят защитната си теза, както намерят за добре, но истината е само една. И тя се съдържа в кориците на делото. Първи факт, това, което са установили колегите е, че „Булгаргаз“, държавното дружество е ощетено с 88 млн. лв., а това вероятно е могло да се избегне.

Обвинението е и за това след узнаването на новите обстоятелства по договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“, т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар. Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 г. - за следващите дни до края на м. април 2022 г., както и за м. май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените впоследствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на „Булгаргаз“.

БГНЕС: Значи обвинението не е защото бившите висши държавни служители не са се съгласили с условията на „Газпром“, а защото не са намерили алтернативни източници на газ?

Борислав Сарафов: Точно така. Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник „Газпром експорт“. Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащана значително по-скъпо, доколкото съм запознат около 30% повече. Сега си обяснете защо цената на литър прясно мляко в магазина е 4 лв.

Дори няма решение на Министерски съвет, за прекратяване на договора, на което да е взето решение, че България няма да плаща на „Газпром“ по новите условия. Това са фактите. Оттук насетне, всеки може да си направи извода кой казва истината и кой се опитва да се защити чрез определени интерпретации и дори манипулации. Но това не е прецедент, често се случва обвиняемите да търсят защитни тези.

Останах изненадан, че отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. Платени са 500 000 евро, на практика напълно излишно, защото не са се съобразили с тяхното становище. А колегите британски юристи са ги посъветвали докато търсят в спешен порядък алтернативни източници, да направят поне едно плащане съгласно новите условия на „Газпром“, не за друго, а за се защити интереса на страната, да не остане без газ, а и разбира се, да не се стигне до ощетяване на данъкоплатеца с рекордни цени.

За сметка на това една частна компания, която се явява доставчик на близо половината от количеството газ през м. май, получава солидна печалба от едно бездействие на отговорни длъжностни лица.

А обществено известен факт е, че едно от длъжностните лица, което е привлечен като обвиняем по делото е бил шеф на същата частна компания дни преди да поеме ръководството на държавния газов доставчик „Булгаргаз“. Мисля, че фактите станаха доста, за да обръщаме внимание на опитите за манипулации около казуса.

БГНЕС: Ще има ли още обвинени?

Борислав Сарафов: Колегите работят, разбира се, знаете, че работата по делото стартира по сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“, ако се съберат доказателства, ще се действа принципно, съгласно закона. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    62 7 Отговор
    Този го познавам от сагата 8- те джуджета закото му се споменаваше името доста пъти
  • 2 Даниел

    69 10 Отговор
    Че има ли държава в Европа която в онзи момент да не е купувала газ през посредници?

    Коментиран от #44

  • 3 Мдаааа

    38 46 Отговор
    Кики и Коки си пазаруват раирани пижамки и кепенца. Дойде време да си плащат за лудориите.

    Коментиран от #6

  • 4 Алооо

    70 13 Отговор
    Пълен боклук си. Кажи какво стана с пачките, кюлчетата, Барселона, Турски поток и т.н.

    Коментиран от #45

  • 5 ТаУмВзе

    19 20 Отговор
    Верно ли? Не знаех. Са що киренцето не е в Панделата си знам де. То и мутропитека си джитка.
  • 6 Цецо

    37 6 Отговор

    До коментар #3 от "Мдаааа":

    Мдааа,ама не. Тиквата отива в затвора.

    Коментиран от #12, #47

  • 7 Падат за дузпа

    49 2 Отговор
    Сега тоз ли ще се доказва като детектив
    Тез клоуни силата им е доказано в разкриване на финансови престъпления..имат цели НУЛА осъдени
  • 8 Христов

    43 5 Отговор
    Гербаджийските бок луци в атака.
  • 9 Гешев

    35 1 Отговор
    Хайде ново НЕХО 2
  • 10 нафарфорий

    51 4 Отговор
    абсолютен некадърник си сарафов, също такава некадърна утайка като каскета гешев. цялата прокурватура е пробита и е пълна със зависимости. няма нужда от доказателства за да разбере човек че обслужвате опг герб. до един сте за уволнение. тази история ще свърши също както тази за бобоков, узунов и още много други. в каква пробита държава живеем, после българите ще плащат милиони за обещетения, защото българия ще бъде осъдена. опг прокурватура- ето това трябва да е името ви. вие сте мафия в държавата, колко сте прости само, могло да се предположи и какви ли не абсурди могат да се прочетат в това интервю. много ясно бе калъв че ако ти спрат нещо, и отидеш да си го купиш това нещо от друго място ще е по скъпо, независимо че е същото нещо. нямате един смислен довод за да спечелите такова дело. просто отново лъсвате в публичното пространство, че служите единствено на опг герб, колко сте некадърни и зависими. измет
  • 11 Сталин

    12 27 Отговор
    Киртака загроби България и открадна милиарди,заедно с Тулупа привършиха България
  • 12 Мдааа

    9 15 Отговор

    До коментар #6 от "Цецо":

    Няма да е лошо. Даже ще е добре да ги сложат тримцата в една килия.

    Коментиран от #43

  • 13 Мда

    27 1 Отговор
    Подготвя се почвата за арбитража, където газпром да ни осъди! Даже трябвало България да прекрати едностранно договора с руснаците!?!
  • 14 98900

    41 3 Отговор
    Този бендит от Седемте джуджета и сина му с хотелите какво прави в НСС?
  • 15 Септемврийче

    40 7 Отговор
    Млякото е 4 лв защото Боко тиквата краде 12 години и е теглил заеми от 50 милиарда евро

    Коментиран от #53

  • 16 пенсионер

    36 1 Отговор
    Обвинителната теза на прокуратурата за пореден път почива на теорията на вероятностите!!! За нея още отсега делото е загубено и отново ще плаща българския народ. Жалко за наблюдаващия прокурор. Докато няма отговорност няма да се спрат.
  • 17 Простото Киро

    12 26 Отговор
    Хайде след министърчето и кокорчовците да го последват.
  • 18 вулво

    27 4 Отговор
    а бе прост подкаскет, на това ли бе ще се гради обвинението ви- ЧЕ ТОВА Е МОЖЕЛО ДА СЕ ИЗБЕГНЕ. ааахахахахаха. прост прост милиционер

    Коментиран от #49

  • 19 188

    26 3 Отговор
    Само като чуя "руска газ", когато става въпрос за природен газ, ми е ясно колко му е акъла.
  • 20 Електра

    12 23 Отговор
    Видими резултати под юмрука на Крадеф. Колко ли чекмеджета са тези 88 милиона. Славуца, Кирчо, Лорер, Кокорчо и Кеша за 6м. са си разделили по 17 600 000 на калпак. Колко ли хиляди кюлчета са тези пари. По интересното е, че докато Ристю и Г.нома са чакали подаяния от Нексо, шарлатаните от ПП и Чалгарите от ИТН са крали в несвяст. И то това е, само една незначителна далавера от стотиците далавери на Киретата . Ето това са почтените и добрите сили на Киретата, а за ГугЛена само кревати...

    Коментиран от #33

  • 21 Ел Диабло

    23 4 Отговор
    НА ТОЗИ ОТ ПИКЧЪРСА С ФЕЙСА НА ПЛЪХ ИЗОБЩО НЕ МУ ВЯРВАМ КЛАСИЧЕСКО МОШЕ
  • 22 ТИР

    9 14 Отговор
    Да разбираме ли че Кирчококорчовците трябва да получат шутове от Народа за това че скочиха цените и шамари от евроатлантите заради заобикаляне на санкциите,,,
  • 23 Реалист

    27 3 Отговор
    А кой ще повдигне обвинение на този Сарафов. За джуджетата, за нанесените щети от Делян Добрев показуса Белене. Там щетите са милиарди. Герберски подлоги.
  • 24 Хххххх

    14 0 Отговор
    Започват да се самоизяждат.
  • 25 пенсионер

    23 6 Отговор
    Много е глупав този Сарафов. Не зная чия подлога е, но е отвратителен.Такива трява да бъдат линчувани.Друго спасение за България няма!!!
  • 26 лилипути

    20 2 Отговор
    този сарафов по същия начин и хъс и сигурност афишираше и твърддеше за костинбродската афера с изборните бюлетени .Какво ли не показаха ,дънни и бездънни камиони и скари, показаха пред телевизионни екрани бюлетини и много много тъпотии и накрая ничего нет.Същия дудук и сега срещу предстоящите збори .Време е политичческия
    проевропейски елит най-после да намери решение на съдеБната политическа институция като бухалка в интерес на опггербдпсбсп
  • 27 гост

    23 4 Отговор
    ТУЛУПА за милиардите не го закачате изобщо с КАКЕТА, пазите го като писано яйце. И той е имал по евтина алтернатива да построи магистрала хемус, ама е избрал по скъпата да ги прибере в шкафовете и чекмеджетата и да ощети България. Двоен аршин прилага ГЕШЕФТУРАТА ама и наближава краят.
  • 28 Павел пенев

    17 4 Отговор
    Бойко му казваше Боби, а вие кажете дали са приятели. Ние ще питаме кажи бе Боби,как синът ти закупи имот в полите на Витоша за 600,000 лв. без трудов стаж? Корупционерите с газта са Кирчо, Кокорчо, Ал.Николов и Павлов, но както винаги осъдени няма да има.
  • 29 от глупав по глупав епизод пореден

    15 1 Отговор
    Още сега виждам заглавието след около 3-4 години - оправдава бившите министри ...
  • 30 666

    5 19 Отговор
    Примката се затяга и бандата на ПП ще поеме към пандиза. За Кокорчо ще бъде приключение ще го вземат веднага за булка. Да му мисли Кирето в Централния до като го сгодят. Оставиха децата ни без мляко. Престъпници.
  • 31 Гост

    15 4 Отговор
    Тоя гербераст го подминавам и не ми дреме въобще за него и неговото мижаво, герберастическо мнение.
  • 32 дс експерт

    12 1 Отговор
    българския народ си бърка в носа от 33г ,сега си обяснете защо литър мляко гони 4лв!
  • 33 Иво

    3 14 Отговор

    До коментар #20 от "Електра":

    Бай Ставри ги чака Кокорчовците с хляб и сол и разни други изненади.

    Коментиран от #35

  • 34 без име

    14 1 Отговор
    Още не мога да разбера защо цената на литър прясно мляко в магазина е 4 лв. и какво общо има то /суровото мляко/ с цената на природната газ
  • 35 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #33 от "Иво":

    Първо твоя човек трябва да мине на преглед при бай Ставри. Твоичкия бойко
  • 36 ПП?

    5 9 Отговор
    Само ЛЪЖИ!
  • 37 А ПО ЛЕКО...ПОРЪЧКАТА

    14 2 Отговор
    САМОТО ИМЕ ....САРАФов ГОВОРИ ЗА ......ОБИКНОВЕН......ТЪРГАШ...!!! Я КАЖИ НЕЩО ЗА .....МАГИСТРАЛИ. ЧЕКМЕДЖЕТА. МАСАЖИСТИ.......ПРОСТО.....ТЪРГАШ.!!!???
  • 38 Иванушка🇺🇲

    3 10 Отговор
    Червените се разквичаха. Явно Гешев е нацелил кочината ПП. Колко ли още милиони окрадени от бандата на Радев ще изскочат. 🐷🐷🐷🐷🐷🐷
  • 39 Няма такава прокуратура като....

    16 1 Отговор
    Българската, нямат едно нещо което да са внесли в съда и да има присъди, всичко е политически поръчки и съшито с бели конци, или изземване на бизнеси, така ще е и с NEXO, така ще е и с този предизборен кьорфишек, а истинските престъпления, КТБ, Булгартабак, Чекмеджета с кюлчета и евраци, осемте джуджета, Барселонските къщи, турски поток, шпионски скандали, отравянето на Гебрев от руснаците, взривовете в военните ни заводи, грабежите на ГЕРБ, магистрали....Абе за каквото се сетите, няма никакво движение и разследване, как една ОПГ да вземе да се разследва.
  • 40 Даниел

    7 1 Отговор
    Молитвата на главния в САЩ още не е свършила,но тук вече действат “антикурупционно”
    Напъните за спасение са много сериозни,но събуди ли се народа няма да има къде да се скрият

    Коментиран от #48

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Все си мислех

    3 1 Отговор
    че имаме български, на руски институции. Егати и рашистките подлоги. Прокурватурата на СССР действа в суверенна България - държава в държавата.
  • 43 Защо

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааа":

    Кой ще е булката . Аси загази , то двамата женкари големи.
  • 44 може би да, може би не

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Даниел":

    обаче газта е същата...на газпром..защо ся били нужни посредници, туй на прилича на схема..
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Щот онзи

    1 1 Отговор
    То онези от голямата ,,демокрация,, си имат тарифа . Ще си кихнат като NEXO и по живо по здраво.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Групата

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Даниел":

    Народа никога няма да се събуди защото няма народ, те на това разчитат всичката сган от света да събереш на едно място ще е по малко от колкото сганта в кончината
  • 49 Булчо

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "вулво":

    Запосредниците става въпрос
  • 50 Мдааа

    6 1 Отговор
    Тоя Сарафов ми прилича на един друг подобен плазм-одии от близкото минало. И той знае истината. В кориците на делото е. Защо направи не поискат Парламента да гласува Българиа да с еуправлява с декрети от един скромен триумвират - Баце, Доги и главната им плюн … прокуреска? То и без друго си е точно така. От скоро Румбурак и той повдига краче да се намеси.
  • 51 Първо

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Ценка":

    Боцци Болисоввввв.
  • 52 52345

    2 2 Отговор
    А бе как гледаш децата ти в очите
  • 53 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Септемврийче":

    Млякото е 4 лв защото Боко тиквата краде 12 години и е теглил заеми от 50 милиарда евро............................................. ...................................................................................................................................................................................................... Наистина разсъждаваш като септемврийче.Две три години преди да падне от власт БОКО,БПВ на БЪЛГАРИЯ беше толкова. БОКО НИ ОСТАВИ С БРУТЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ ОТ 37 МИЛИАРДА ЕВРО, А СЛЕД УПРАВЛЕНИЕТО НА ПРОМЯНАТА Е 43 МИЛИАРДА.
  • 54 Мдам

    2 2 Отговор
    Това го знаем всички.. Освен соросоидчетата, те нищо не знаят.
  • 55 Артилерист

    3 2 Отговор
    Самите обвинения на високо държавно ниво са добър знак. Лично Асан Василев призна пред телевизора, че алтернативите доставки са по-скъпи с 20%, като по-вероятно е посмалил и 30-те процента на Сарафов са по-точното число. А, че просто Киро и Асан лъгаха като за последно, както за износа на оръжия за укронацистите, изгонването на руските дипломати и прочие, надявам се за всички да е очевидно...

    Коментиран от #60

  • 56 Ади ва!

    1 1 Отговор
    Дубрютро! Ний туй ни гу знайхми.
  • 57 Да бе да

    2 1 Отговор
    "Сега си обяснете защо цената на литър прясно мляко в магазина е 4 лв."

    Ти си кисело мляко 🤭
    Палашите на боко и пейо са активирани!
    Тези тутурутки , знаят че ако боко и гешо не ги пазят , Киро жарта вече е приготвил веселбата
  • 58 ЧОЧО

    0 1 Отговор
    Преди избори някой трябва да е виновен.Иначе Кирчо и Кокорчо ще са виновни и не могат да се яват на избори.Кой ли ги пази!
  • 59 Какво става ли?

    1 1 Отговор
    "Дори няма решение на Министерски съвет, за прекратяване на договора, на което да е взето решение, че България няма да плаща на „Газпром“ по новите условия. " Долен руЗЗки слуга. Няма такова решение, защото това би означавало НИЕ да прекратим едностранно договора с Газпром, което щеше ДИРЕКТНО да отвори вратата да бъдем съдени за това от Газпром. Назначените от Радев шефове на служби добре вършат "работата", за която ги е поставил - да разбият опозицията му в България с репресии и лъжи.
  • 60 Завръщат се сърпа и чука

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Артилерист":

    "Самите обвинения на високо държавно ниво са добър знак." Да, добър знак" са, че репресиите на ДС се завръщат, защото тоя е нароил куп лъжи и подвеждащи изказвания. Да не говорим, че като прокурор НЯМА ПРАВО да огласява данни по разследвания, да не говорим, за откровения популизъм, който няма нищо общо с работата му и е предназначен да има политически послания (прокурор коментиращ цената на млякото е автоматичен ЧЕРВЕН ФЛАГ (в прекия и преносния смисъл).
  • 61 И ти ли

    1 1 Отговор
    Мутро се включи в предизборната кампания и коментираш факти и вменяваш вина.Защо не разследвате Николай Павлов,който ощети държавата с 1млрд.лв.?Защо не разкриете комисионерите на Гъзпром,Радев,Делянчо,Аталайчо,Румен Петков или коалиция Газпром,която си реве за комисионите?
  • 62 Какъв

    1 1 Отговор
    До ти да коментираш незапочнато дело ?Гешефтурата работите като елементарни милиционери,каквито сте всъщност.Никакво ниво ,махленски панаири поръчкови правите и после ние да ви плащаме масрафа.На Гешев Шиши и Доган му дават поръчките и простия Боко,който има цяла Хронология на престъпления,но му замитате делата,докога мафиот гешефска
  • 63 Те не били

    1 0 Отговор
    Събрали доказателства,но вече вменяват вина.Това новапрактика гешевска,,която я няма във правото,но откъде да знаят охранителите от милиционерското в Симеоново стигнали до главен прокурор и следователи.Те са на втора работа в ГЕРБ и ДПС.Политическата ви зависимост мина всички граници мафиоти.
  • 64 Те не били

    1 0 Отговор
    Събрали доказателства,но вече вменяват вина.Това новапрактика гешевска,,която я няма във правото,но откъде да знаят охранителите от милиционерското в Симеоново стигнали до главен прокурор и следователи.Те са на втора работа в ГЕРБ и ДПС.Политическата ви зависимост мина всички граници мафиоти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове