Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 19:25 16 847 34

Сеизмолог посочи защо силният трус е нанесъл такива щети в Турция

  • трус-
  • турция-
  • сеизмолог-
  • земетресение

В България сеизмичното изследване има дълга история

Сеизмолог посочи защо силният трус е нанесъл такива щети в Турция - 1
Снимка: БНТ

Рядко се случват такива повреди, които виждаме в Турция. Сеизмичните вълни са били предимно вертикални и са се наслагвали, което е допринесло допълнително за сеизмичната сила. Това заяви проф. Петър Павлов от Националния център по сеизмично инженерство в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той допълни, че се вижда, че някои сгради реагират различно, тъй като са строени в различно време.

Проф. Павлов коментира, че след разрушително земетресение в Турция преди години, съседите ни са инвестирали доста средства в обучение на експерти и са засилили контрола на строителството, като са подобрили своята сеизмична школа. „Сега виждаме, че сградите, които са по-близо до столицата са по-устойчиви. Засегнатият район е по-отдалечен и явно контролът не е бил достатъчно строг. Освен това рухналите сгради са по-стари“, обясни експертът.

По думите на проф. Петър Павлов България разполага с лаборатории за симулиране на земетресения. „В една сеизмична лаборатория се проследява как конструкцията реагира на подобно въздействие. Школата ни за сеизмично инженерство е изключително добра“, увери той.

„В България сеизмичното изследване има дълга история. Оборудването, което се използва за защита на сградите при земетресения, е скъпо. Средно то би оскъпило сградата с 20%. Всяка една държава в сеизмична зона би трябвало да разполага със сеизмичен комплект. Целият процес на изграждане на една сграда следва три етапа – проектиране, строителство, експлоатация. Не знам как се осъществява контролът при извършване на ремонти. Трябва да се знае, че в панелните сгради всички стени са носещи и не бива да се събарят“, подчерта сеизмичният инженер.

„Всяко земетресение е урок за хората. То показва, че не могат да се решат проблемите от днес за утре. Всяка една страна трябва да има дългосрочна политика за сеизмична устойчивост на инфраструктурата си“, каза още проф. Павлов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    12 42 Отговор
    Утре 9 та степен
  • 2 Майна

    31 8 Отговор
    Сега ще ви убеждават колко е ,,истинско,, , също като с ,,ваксите,,
    Тия ,,банкови гешефтари,, дето стоят за всичко хептен са изглупяли ,вярвайки си ,че са ,,мозъчния тръст,, на човечеството....

    Коментиран от #6

  • 3 Майна

    32 12 Отговор
    Сега е момента да ,,захлебват,, климатичните специалисти...Сорос всички ще ги активира
    Тепърва ....
  • 4 поговорка

    41 2 Отговор
    когато каруцата се преобърне,пътища много!

    Коментиран от #12

  • 5 Мим

    49 6 Отговор
    Сутринта една госпожа писа,че земетръса е хоризонтален и е по лошо,този говори за вертикален.Е ами разберете се,че да казвате поне едно....

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кaк дa cе рaзбирaт

    39 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мим":

    То не оcтaнa някой дa не cе е упрaжнил по темaтa. Онaя от вчерa викa бягaйте, aмa без acaнcьори и cтълби. Ми cтълбите, които ca около acaнcьорнaтa шaхтa, зaеcно cъc cтените около тях ca гръбнaкa нa cгрaдaтa и оcновен противоземетръcен пояc. Инaче нa 14ти етaж оcтaвa изход през бaлконa. Предния викa cтойте и чaкaйте дa мине...aбе мaй оcтaнa еднa чиcтaчкa от третия етaж нa БAН, дето не cе е изкaзaлa. Иcтинaтa я помня от едно интервю c някaкъв cеизмолог, aмa не от БГ, който кaзвa тaкa: При cилен труc cе криеш под ноcещa cтенa, кaca нa врaтa и броиш до 39! Aко cлед товa можеш още дa броиш, нямa знaчение кaк ще cе евaкуирaш.
  • 8 Циментолог

    18 5 Отговор
    А пазаря на недвижими имоти как върви?
  • 9 Тутурутин

    21 26 Отговор
    За съжаление турците разбраха положението в украйна по трудния начин.

    Коментиран от #11

  • 10 Аре нема нужда

    36 3 Отговор
    Поредния"професор"в кочината ! Учете се от японците нищоправци !

    Коментиран от #31

  • 11 Байрактар"70

    20 8 Отговор

    До коментар #9 от "Тутурутин":

    Ей ту...! Ако те знам кой СИ , ще ти се случи по-лошо от земетресението в Турция, недоразвит идио....!
  • 12 може и

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "поговорка":

    след дъжд ка4улка
  • 13 НАИБ

    21 18 Отговор
    ТОВА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ Е ДЕЛО НА КРАВАРИТЕ ИМАТ ОРЪЖИЕ ДА НАПРАВЯТ ТОВА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

    Коментиран от #22

  • 14 Ало, ало!

    41 1 Отговор
    Нека богатите арабски страни да помогнат на Турция и на Сирия. Засега не се говори за помощи за Сирия. Арабите тънат в злато, нека се размърдат - Бахрейн, ОАЕ, Кувейт и т.н. Защо не се чува нищо за арабското единство? Ало?!

    Коментиран от #15, #20, #21, #28

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Анонимен

    28 0 Отговор
    1977 под касата на вратата ни бе казано от хора чели доста книги. Сега някои пишат под масата. Да не дава бог. Никой не е застрахован от земетресение. Бъдете здрави и много щастливи мигове в живота. Носете си новите дрехи.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пояснение

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    В предишни времена , касата на вратата . Защото когато зидарията стигнеше до горният край на вратата , там се отливаше бетонен щурц с няколко пръчки арматура . После върху него се отлива пояса , заедно с плочата . И там бетона е най дебел. Сега се продават готови щурцове от няколко елемента керамика , слепени по между си , и една арматура през тях . ако имате такова строителство не стойте под касата на вратата , ами бягайте под масата . Бетона няма да се предаде лесно , но отвързаните зидове , от много слаби тухли могат да ви затрупат .
  • 20 Е ти кво очакваш

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ало, ало!":

    Богатите араби да ти кажат на теб че ше помагат ли😂😂😂
  • 21 то арабското единството

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ало, ало!":

    Е само за нефта-да го цедят така, че да не му пада цената, но и да е по-евтино от всичко останало!
  • 22 КОЛЕГА

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "НАИБ":

    Това къде си го учил ( ако си учил ) - в м.осковския университет по земетресенията ли?
  • 23 Анелия Андреева

    11 0 Отговор
    Цените на основните храни в България са били предимно вертикални и са се наслагвали, което е допринесло допълнително за проява на сеизмичната им сила на пазарите.
  • 24 Селянин

    14 1 Отговор
    Колкото храните ни през последните 30 години са истински толкова и новото ни строителство ще е качественно.Държавта ни е пълна с контролни органи и служби които само си вземат заплатите и нищо не вършат. Събуждат се само по време на избори.
  • 25 1122

    7 4 Отговор
    Как да го разбираме? Когато стражишкото земетресение се обади,тогава земята се подхвърляше нагоре и се завърташе леко ,като когато сееш пясък,и после ставаше като вълна,докато вранченското се усещаше като голяма вълна която те повдига и те спуска,това го наблюдавах по улицата,все едно изтърсваш дълга черга.Та мисълта ми е,ако се взаимодейства на земната повърхност отгоре ,да се нанесе ,като от стратосферата,тогава би се получило точно този ефект както споменавате вие.Което пък ме навежда на мисълта нее ли това изскуствено земетресение,след като от толкова години /почти век/ не е ставало,и още нещо,никога не стават земетресения с еднаква сила така последователно,винаги всяко следващо е много по слабо.И тук съмненията пак се появяват.И друго,в Турция и Сирия е еднаква силата...защо?
  • 26 тия сега като албанците на магистралата

    1 1 Отговор
    от десет кладенеца вида ще извадят но никога няма да кажат истината !стига глупости щетите са заради некачественото им строителство !!! неоспорим факт !!! няма друга причина
  • 27 ганю

    4 0 Отговор
    не е важно кога са строени ами да не е със задника си
    я погледнете зидовете на маите на колко години са
    простотията е човешка черта като онази отзад
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор
    Освен това рухналите сгради са по-стари“, обясни експертът.????Според турските медии започва разследване за некачествено НОВО СТроителство.Старите високоетажни сгради са оцелели ,а новопостроените са на кота 0000!
  • 30 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор
    Трябва да се знае, че в панелните сгради всички стени са носещи и не бива да се събарят“, подчерта сеизмичният инженер.Има Носещи и Неносещи стени,Трегери се монтират над Вратите на сгради или къщи както и Пивоти,които отговарят за стабилноста на сградата или къщата!Не носеща е всяка стена ,която издържа своята тежест и не отговаря за тежеста на сградата.Ето защо ,вътрешни стени в америка се правят от гипсокартон.не ви знам спииициалистите,но много глупост сте написали от името на тоз,главок!Трябва не да сте .....спали ,а да сте работили....Трябва да сте собственици ,на сгради и къщи ,а не ....наематели......
  • 31 Взе ми думата от устата

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Аре нема нужда":

    Японците са Номер 1 и имат строг контрол който се изпълнява с брутална точност.Но това тук няма как да се случи защото ще бяга много матерял.Прчалбата ще е лабава.😁😁😁
  • 32 Ццц

    3 1 Отговор
    Сеизмолозите са напълно безмислена трошаща народни пари институция .След дъжд качулка .Щом не могат да предвидят за какво изобщо ги има .
  • 33 Никой

    3 0 Отговор
    Целия процес при изграждането на нови сгради - закупуване на парцел - корупция, проектиране,строеж с ниско качество на материала, корупция - експлоатация.Цени до небето.При земетръс всичко на земята.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове