Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 19:42 818 12

Стратегията за енергетиката не била стратегия, а първа крачка към нея

  • стратегия за развитие на енергетиката-
  • екологична оценка-
  • министър на енергетиката

"Грийнпиис": "Абсолютната липса на прозрачност, начина по който тази стратегия беше приета - нямаше обществено обсъждане, не е направена екологична оценка

Стратегията за енергетиката не била стратегия, а първа крачка към нея - 1

Еколози дадоха на съд стратегията за развитие на енергетиката, която беше представена от служебното правителство на 17 януари. Причината - липсва екооценка и цялостно обсъждане на визията. В отговор енергийният министър обяви, че всъщност това не е стратегия и затова няма съответните проучвания. Министърът коментира и евентуалните злоупотреби в "Булгаргаз", съобщи БНТ.

От екологичната организация обжалват във Върховния административен съд стратегията представена от служебния енергиен министър на 17 януари. Еколозите смятат, че не е редно да бъде приет такъв документ без екооценка и без обществено обсъждане. Измества се и фокуса от децентрализация на енергетиката, така че всеки да си произвежда ток към големи проекти.

Меглена Антонова, "Грийнпиис": "Абсолютната липса на прозрачност, начина по който тази стратегия беше приета - нямаше обществено обсъждане, не е направена екологична оценка - това са неща, които ако наистина е визия за развитие на енергийната стратегия на България би трябвало да бъде поставен на обществено обсъждане".

В отговор ресорният министър обясни, че всъщност това не е стратегия, а първа стъпка към нея. Стратегия ще се пише тепърва.

Росен Христов, служебен министър на енергетиката: "Това е визия за развитие на електроенергетиката, това не е енергийна стратегия в смисъла на този, който Министерският съвет трябва да предложи на Народното събрание, който трябва да мине екологична оценка и така нататък. Това е една предварителна стъпка, в която показваме насоки, които смятаме да разработим за бъдещата енергийна стратегия.

Меглена Антонова: При представянето на стратегическата визия никой не остана с впечатлението, че тепърва ще има някакъв вид публично, обществено обсъждане - какво да бъде въведено, а са представени едни конкретни проекти и изглежда като да е взето решение за тях.

Справка на сайта на енергийното министерство обаче показва, че и от ведомството обявяват плана за стратегия като канят медиите за неговото отразяване , а след това и съобщават за представянето му.

Енергийният министър коментира още, че състоянието на държавната компания "Булгаргаз" остава стабилно, въпреки повдигнатите обвинения срещу бившия енергиен министър Александър Николов и шефът на дружеството Людмил Йоцов. Те са обвинени за причиняване на вреди на компанията от 88 млн. лева.

Росен Христов: Компанията е наред финансово, както знаете финансирахме я с редица траншове за повече от 1 млрд. лева, следим постоянно как се развиват пазарите.

Самият Росен Христов е дал показания във връзка с вчерашните обвинения на бившия енергиен министър Александър Николов и бившият директор на "Булгаргаз".

В министерството виждам една системна политика, защото по същия начин е направен и меморандума с Джемкорп - пак без разрешение на министерски съвет се подписва, тоест има модел на поведение който не е законен и не е оптимален, обясни какво е заварил във ведомството Росен Христов.

Министърът все пак каза, че разследващите институции и съда са тези, които могат да решат дали има виновни или не.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    13 1 Отговор
    Капитан Газпром ще ни продава на руснаците до дупка, вместо да оправят Чаира.
  • 2 капитаннакатамУЙран

    10 2 Отговор
    еПутлерастка газпромскаБрантия.
  • 3 1944

    8 2 Отговор
    рООсийската марионетка при бай ставри.
  • 4 Кажи си бе

    12 0 Отговор
    Тез са абсолютно неграмотни начело на държавата..щом герберите и хора като тия могат да я управляват считай какъв срив сме
  • 5 Тити

    5 1 Отговор
    Ква стратегия кви пет лева имаме един реактор който гние навън досега трябваше Белене даде построи
  • 6 Смешник

    13 0 Отговор
    Ще дойде и твоя ред да си подсъдим.Толкова си бос и гашоглав по тема енергетика.Също като Дани Рабъла в правото.Кога ТЕЦ Доган ще си плати дължащите 40-те милиона лева на Булгаргаз?
  • 7 Леля Гошо

    7 0 Отговор
    И тези хорица се опитват да се правят на луди, но в най добрия случай може да се класират на трето място. Второто е окупирано от Каскета, но и той признава че Чекмеджан е ненадминат.
  • 8 тази телевизионна

    6 0 Отговор
    звезда днес за трети път се появява пък аз си мислех че е отишъл в Газпром да оправи газа защото е много компетентен
  • 9 Неграмотен младеж

    7 0 Отговор
    Щом такъв клоун може да е министър на енергетиката, а простак еднокнижник може да е премиер, аз като нищо мога да съм едновременно президент на САЩ, генсек на ООН, шеф на ФИФА и емир на Катар.
  • 10 този

    4 0 Отговор
    е най добрия енергиен експерт от всички хора които не разбират нищо по темата
  • 11 този човек

    4 0 Отговор
    няма ли близки няма ли кой да му каже че е голяма смешка когато си отвори устата и му чуем мислите
  • 12 Да бе да

    2 0 Отговор
    "че всъщност това не е стратегия "

    Ти всъщност не си министър , а рузка подлога 😝
    Този странен индивид , трябва да се върне на щанда в бакалията където си е заработвал заплатката🤭
    С лидери като тази рундьова кръпка , няма как да вървим напред!
    Този мишок не бих го питал колко е часът, камо ли да му дам енергетиката на цяла държава 😅
    Докато имаме помияри за министри , няма как и ние да не сме помияри!
    Рундьо се надмина този път! Благодарско🤮
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове