Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 21:59 2 217 26

Любомир Кючуков: Войната в Украйна ескалира, тя става все по-високо технологична

  • войната в украйна-
  • ескалация-
  • имперска носталгия

На практика глобалистичният хегемонизъм на САЩ  и руската имперска носталгия си дадоха среща на полето на Украйна, заяви бившият заместник-министър на външните работи

Любомир Кючуков: Войната в Украйна  ескалира, тя става все по-високо технологична - 1

Нараства рискът от избухването на реален световен конфликт, защото войната в Украйна ескалира, тя става все по-високо технологична. Това каза пред "Фокус“ бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков.

"Не е ясно дали и къде може да се сложи граница на тази ескалация. Освен това война на изтощение, означава война с неограничен времеви хоризонт. Бих казал, че ние, ЕС и НАТО, не сме част от войната, но сме част от конфликта. А границата между двете става все по-тънка и като че ли не си дадохме сметка миналата година, когато падна ракетата в Полша, колко близко бяхме до директния сблъсък НАТО-Русия.“

Войната – това е война на Русия срещу Украйна, допълни Кючуков.

"Но тази война не започна на 24 февруари миналата година и процесите, които доведоха до нея са много по-дълбоки. Изводът, който се прави в този анализ е, че в продължение на повече от 2 десетилетия в света протичаха два еднотипни по своя характер процеси, които за известен период от време протичаха в различни плоскости – едната глобална, другата регионална. Имам предвид това, че в резултат на така нареченият еднополюсен момент, САЩ се опитаха да наложат своите виждания за света и своята хегемония над света. Тогава се родиха и Афганистан, Ирак, Сирия, Либия. Същевременно Русия започна, с идването на власт на президента Путин, започна да възстановява своята държавност, респективно да търси разширяване на своето влияние в постсъветското пространство, така се родиха и Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия, след това и Крим. Имаше и трети процес – при разпадането на двете големи федерации – СССР и Югославия, с образуването на нови държави се разделяше едно общо политическо, икономическо, културно пространство, изграждаха се граници, създаваха се държави и задължителен елемент от това беше национализмът.“

Ако трябва да се резюмира – на практика глобалистичният хегемонизъм на САЩ и руската имперска носталгия си дадоха среща на полето на Украйна, заяви Кючуков.

Войната се очертава като дълга, смята Кючуков.

"Има три основни сценария. Първият сценарий е радикална промяна в обстановката на терен, която да изправи някоя от страните пред поражение и да я застави да търси преговори. Вторият – риск от прерастване на войната в глобална, която да принуди и основните международни играчи да инициират диалог. И трето – жертвите и разрушенията да доведат до вътрешнополитически промени. Такива се очакват евентуално в Русия, но е възможно и в Украйна.“


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективно

    14 4 Отговор
    Много точен коментар.

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОНТРАТА

    28 3 Отговор
    За война ще говорите кагато литнат ТУ160 с по 40 тона бомбен товар и срутят Киев до тогава СВО по денацификация.
  • 4 Само да питам

    27 2 Отговор
    Ако беше война защо окраинските градове ги има още или руснаците намат SS23 да заличат окраинските градове?
  • 5 Уррааа

    6 0 Отговор
    Супер..значи знаем кой ще загуби
  • 6 а ты шо ху Иель

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Глупастьй":

    А да ,понеже другите са високо технологични и безаналогови ши спичелят л айнота.

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 крамълски идиот

    3 19 Отговор
    Просия е богата та пушечно мисо и бедна на технологии. Технологиите идват от запада, даколкото могат да ги откраднат. Така e било от край време. За това и хората бягат на запад. Няма документрин случай на бегълци от Европа към просия и това е разбираемо.

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фронт

    18 1 Отговор
    Окраински фашисти водят война защото обстрелват цивилни без да се съобразяват , а Руска армия води СВО защото се съобразява и обстрелва само позиции на окраинските фашисти.
  • 12 Раданч Татлъту

    11 1 Отговор
    Дано още да ескалира,за да се включат в нея и българските либерални сили!!🚀🚀🚀🥳🤡👍

    Коментиран от #17

  • 13 Санкция

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Обективно":

    Напълно съм съгласен. Който прочетете статията ще се съгласи.
  • 14 Коментар

    12 1 Отговор
    Просто да спрат войната вместо да дават оръжия.
    Да питат хората там.В източната част не желаят укрите да ги "освобождават".Дават оръжие за геноцида на местното население,което там си живее от векове.
    Укрите ги хващат по улиците все едно са псета и заваряват капаците на танковете да не бягат.Това не е нормално!Спрете го!
  • 15 00014

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "крамълски идиот":

    Само идиотите не знаят, че преселенията на народите са винаги от изток на запад. Свързано е с посоката на въртене на земята - изгрев и залез. Отиваш в залеза си, за да умреш. Неприятна истина.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 00014

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Раданч Татлъту":

    Емил тротинетката вече се е въоръжил със спрей. Пробвал го е в мола.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ван дер Любе

    2 11 Отговор
    Доста омотано. Очевидно има два пласта: САЩ срещу Русия - много може да се говори, но сегашната война си има друга история. Конкретно Русия (Путин) иска да завземе и унищожи (избиването на цивилни хора) Украйна. САЩ прави това, което е правила и през Втората световна подпомага нападнатия (в онзи момент СССР, който не се е разглеждал като приятелска държава). Случаят с Украйна не е САЩ нападнаха Русия. А Русия нападна една независима държава с намерението да я зароби/унищожи и т.н. За разлика от Грузия, Молдова се оказа, че е толкова малка и не е готова да бъде унищожена. И забележете благодарение на решителността на българското правителство, което е подпомогнало Украйна в началните моменти на войната е удържала на първия напън. Далеч не САЩ, Германия или други - България е помогнала. Едва тогава и други са направили крачка в тази посока. Русия всъщност е загубила войната по същество още тогава в началото. Ако искат да спрат - да изтеглят войските си и тогава мирно и тиха да кажат какво искат и едва след няколко години мирно съществуване може да се опита пак с референдуми. Разбира се военнопрестпноцоте от тази една година трябва да бъдат наказани.

    Коментиран от #25

  • 20 Рошав таралеж

    7 1 Отговор
    Айде и в Бахмут концерта приключи. Но... турнето продължава.
  • 21 крамълски идиот

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "00014":

    Ами тя земята е кръгла и ако имаш достатъчно желание пак ще стигнеш до просия и аз пак не мога да си обясня защо никой не бяга към тизи благодатна страна!
  • 22 крамълски идиот

    1 2 Отговор
    Секретен руски сателит се разпадна в околоземна орбита. Толкова за мисикоте руски технологии!
  • 23 ПараШут

    2 1 Отговор
    Сравнително обективен коментар. Горе долу така изглеждат главните сценарии, но глобалния вариант все пак съм склонен да го изключа. Има по-вероятен четвърти , в който Русия нанася изпреварващи съкрушителни и парализиращи масивни удари по цялото НАТО ( въобще не го изключвам) или пък показен локален удар на отдалечено място ( сещам се за една база и няколко корита ) и това слага мигновен стоп на операцията . Има няколко хибридни варианта, свързани най-вече с Полша, Молдова , Калининград и няколко хибридни варианта свързани с Китай, Иран, Турция, Сърбия. Нито един от всички варианти , обаче, няма да свърши добре за Запада, дори и глобалният, в който голяма част от нас си отиваме, но не малка част в необятна Русия все пак остават.
  • 24 Макробиолог

    2 1 Отговор
    Ван дер Пубер,акшъли БГто е дало първо защото тук целокупното така наречено държавно управление отдавна няма белезите на държава и управление....а на територия обитавана от маргинали,получаващи заповеди от 35тото ниво чиновници от департамента по васалите на васалите.....още по тъжното е т.н.рещаваща военно технич помощ е денихилирана и е отдавна в вид на метален скрап,и газообразни замърсявания околната среда съединения....още по печално е следващите партиди подкрепа ще имат същата съдба....а най тревожно е че микимаус санкциите водещи до иконом нелепици от рода на покупка на амер ядр гориво от руски обогатен уран,индийски нефтопродукти от марсиански нефт,турски газ и азерски газ от Каспийско море и прилежащия му Сибир и т.н.ще сложи окончателно кръст на тази географска област.
  • 25 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ван дер Любе":

    Точно!
  • 26 Дернев

    0 0 Отговор
    Това е война в Европа и само Европа ще е виновна пак за поредната СВ и основно Франция и Германия. Не можеш да оставиш сигурността си да зависи от чужда държава и то не европейска по инергията на историята. Европейската история, обременена от вековни вражди и войни, не дава решенията за бъдещето. А ще имаме такова само ако сме единни. Европа за европейците. Европа силна и независима гарантирано от две еднакви по сила армии на СЕЩ и Русия/ОНД. ЕС и Русия трябва взаимно да си помогнат за изграждането на тези структу в полза на Европа, а и света. Тука няма място,а и не става дума за нечии имперски мераци, а на оцеляване в новите условия в света в Глобализацията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове