Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 11:22 2 533 25

Доц. Неделчо Стойчев: Убиецът на Владимиров може да е освободен от МВР заради неадекватни поведенчески модели

  • неделчо стойчев-
  • убиец-
  • иван владимиров-нав-
  • мвр-
  • поведенчески модели

Вече не се правят психологични изследвания на хората, които искат да притежават оръжие. В момента няма диагностика, срещаш се с психиатър, плащаш си и вземаш удостоверение за притежание на оръжие, коментира бившият директор на Института по психология на МВР

Доц. Неделчо Стойчев: Убиецът на Владимиров може да е освободен от МВР заради неадекватни поведенчески модели - 1
Снимка: NovaNews

Вече не се правят психологични изследвания на хората, които искат да притежават оръжие. В момента няма диагностика, срещаш се с психиатър, плащаш си и вземаш удостоверение за притежание на оръжие. Това каза за "Твоят ден" доц. Неделчо Стойчев, бивш директор на Института по психология на МВР.

"Извършителят на убийството на Иван Владимиров при всички положения има сериозни отклонения в психичното си функциониране. Може да има и параноидни преживявания, граничещи с налудности. Важно да се види за какво е освободен от полицията. Много е вероятно това да се е случило поради неадекватни поведенчески модели, които е реализирал като служител", заяви психологът.

Според него най-вероятно Иван Владимиров се е въвлякъл във вече съществуващ конфликт, след като се е прибрал в България. "Вероятно убиецът го е идентифицирал като заплаха или враг, който консолидира другите. Принципно хората, които притежават оръжие, могат да убият някого в състояние на афект. Хората не са рационални, а емоционални същества и винаги могат да намерят причина да оправдаят деянието си", обясни той.

По думите му това е поредният случай на нелепа смърт на човек, който е могъл да не бъде жертва на това насилие. Междусъседските свади за съжаление в доста случаи водят до такъв неблагоприятен изход. Не полицията решава каква е пригодността за притежание на оръжие, а законодателните решения на НС", обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    7 12 Отговор
    Убиецът е бил фен на Добрите сили,не ли?🙉😢😁😢🙉

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 наблюдател

    22 0 Отговор
    Убил ли е, убил е. Нищо не го оправдава. ТРЯБВА да си поеме последствията. Ако всеки си поема отговорността и последствията за извършените дела, ще има повече справедливост, страх от закона и по-малко престъпления. Докато има ненаказани за очевидни злини, така ще е.
  • 7 Нищоправещи

    16 2 Отговор
    Експерти всичко знаят , когато нищо не работят , обаче ! Когато бил на работа - същия , като другите ! Свива ушите , и взема парите !!! Това изместване на центъра , е идиотско ! Който е решил да убие , ще намери с какво ! Не униват оръжията , убиват хората !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 шушумига

    11 3 Отговор
    След като е има такъв луд във входа,продавам и се местя.Какво толкова.Както казват този тормоз е от 30г.Чудно е защо са търпели.

    Коментиран от #25

  • 10 Ако е така, защо сте му

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тошко":

    оставили патлака? И какви са тези "неадекватни поведенчески модели"? Рушвети, защита и чадър на престъпници, самочувствие и действия извън закона. Този човек в каква милиционерска среда е развил тези "модели" ?
    Виждате как всичко е изкривено - престъпността става модел за подражание , а честността се превръща в глупост !
  • 11 гост

    16 0 Отговор
    като има сигнали срещу изперкалия защо от КОС не са му иззели оръжието се пита в задачата?!Защо всеки път трябва да се стигне до фатален край за да се задейства за малко милиционерската система и след три дена всичко приключва?!

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Алекс

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Марш в анадола турчо
  • 14 Съдията Дред

    8 2 Отговор
    Те всички психолози също са мръднали и от 2 дни се слуша само версията на едната страна, а не се дава думата на другата страна. Какво точно се е случило за да се стигне до изстрели?
  • 15 Шерлок Холмс

    5 6 Отговор
    Моментата има две страни това че някой е психолог изобщо не значи, че не е агресивен още повече, че дипломи за психолози се раздават лесно.
  • 16 Гост 2

    5 4 Отговор
    Този психолог май от доста време е наливал напрежение с комшията си
  • 17 Съдията Дред

    4 5 Отговор
    А дали психолога не е упражнявал психологически натиск вербален с думи срещу съседа си? Психолозите са циници
  • 18 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Мисля,че районният инспектор не си е свършил работата както трябва,Обикновено подобни сигнали се препращат на районният инспектор за проверка.Не искам да обиждам тази част от системата на МВР ,НО ИНСПЕКТОРИТЕ СА НА НАЙ ЛЕШПЕРСКАТА СЛУЖБА В МВР.Редовна смяна ,първа категория на труд,винаги може да се покрие под формата ,че е някъде в района си,.В даденият случай след толкова жалби в продължение на години ,да не се отнеме оръжието ,това за мен е престъпление по служба на полицаите разследвали тези жалби.В този случай ,,куца ,,една важна част от дейноста на МВР ПРЕВЕНЦИЯТА(ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ) НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО.

    Коментиран от #22

  • 19 Жоро

    3 0 Отговор
    Каквото и да пишеме, човекът си е отишъл, бог да го прости. А кой е виновен, защо и как, никога няма да се разбере.
  • 20 Карлуково

    2 1 Отговор
    Шарше ла фам, ако са стрейт, ако са от модерните леви, става по-трудно.
  • 21 Перо

    5 0 Отговор
    Тоя елемент да обясни, как неговия институт и кой лично е дал съгласие за назначаването му в МВР! Известно е, че всички служители на МВР минават задължително на психо-технически тест и интервю в този институт и при отказ, не могат да постъпят на работа!
  • 22 Перо

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    Независимо от големия брой документи, които трябва да са положителни, последната и решаваща дума има началника на РПУ, по местоживеене на кандидата за разрешително, който не е проверил нищо за въпросното лице!
  • 23 От Варна

    5 0 Отговор
    Хората станаха много раздразнителни и неуважителни. Сигурно проблемите и неуредиците ги направиха такива. Всеки гледа само до прага на вратата си, навън никаква заинтересованост. Виж, ако сложиш даже и саксия на стълбищния прозорец, веднага забележка! Никакво уважение към съседа! Среднощни веселби, вечни ремонти, наводняване и шум от нацвъкани климатици кой където свари, трополене….мълчиш и се чудиш дали да се “оплачеш на арменския поп”. С тези закони за етажна собственост и самоуправление, само неразбории и скандали. След като няма специална институция за граждански спорове, но с парични глоби и запори, ще става по-лошо. Случка с мен: на забележка към съседа, да не си цепи подпалки на площадката пред апартаментите, че ще се напука, той ме заплаши”ще те млатна с брадвата”!!! Подминавам ги вече като предмети. Жалко, имат подрастващи деца и така ги възпитават. Един “бизнесмен”, разположил в гаража си някакво производство, много шумно, беше заплашил живеещите отгоре, че ще ги запали, ако се оплачат и изискат измерване на шума! И много други…Жоро от “Съдебен спор” има много материал… Но нещата не са за смях, а са много сериозни. Притеснения, нерви ….и случки с нечовешки изход?!
  • 24 Гого

    3 2 Отговор
    Косаджията как му е разписал и заверил оръжието.Корумпирани мърсоли.Човека се прибрал от чужбина да плаща данъци и такъв боклук да го утрепе.Всички които имат закони оръжия и не могат да докажат нужда от тях да им бъдат прибрани.Къде са отивали жалбите ?
  • 25 Чудно ли?

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "шушумига":

    Никак не е чудно...българинът си е страхливо псе по природа.500 години търпение и страх!"Снишаване,снишаване..." както призоваваше едно друго селско псе навремето от трибуната...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол