Last news in Fakti

12 Февруари, 2023 12:11 2 381 38

Иван Генов: Американците разполагат с анонимен, фалшив донос срещу мен

  • иван генов-
  • магнитски-
  • донос-
  • подкуп

Единственото нещо, което звучи конкретно, е, че съм искал подкуп от 3 млн. лева от бизнесмен, за да спечели тръжна процедура. Такова нещо имаше през 2016 година, когато ми се обади следовател.

Иван Генов: Американците разполагат с анонимен, фалшив донос срещу мен - 1

Иван Генов, който беше включен в санкционния списък „Магнитски“, е бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, който е бил български народен представител от БСП от 2017 до 2019 г.

В причините за добавянето му в списъка се казва, че заедно с Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката, и Александър Николов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“, са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „Козлодуй“ към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление.

Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“. Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, Генов е поискал три милиона български лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на техните компании.

„Единственото нещо, което звучи конкретно, е, че съм искал подкуп от 3 млн. лева от бизнесмен, за да спечели тръжна процедура. Такова нещо имаше през 2016 година, когато ми се обади следовател. Той каза, че иска да обсъдим сигнал. Отидох същия ден. Показа ми печатен лист без име - анонимен. В него се казваше как аз и въпросен бизнесмен, когато сме били в сауната, аз съм му казал, че може да спечели търга, в който участва, но това ще му струва 3 млн. лева. Казах му, че познавам този господин, често ходим на сауна, но такъв разговор не съм водил“, обясни в „Тази неделя“ бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов.

Той уточни, че въпросният бизнесмен е участвал в търгове, обявени от централата.

„Следователят ми показа показанията на бизнесмена. Познаваме се с него, но такива разговори никога не сме водили. Историята приключи, защото нямаше какво друго да се разследва. 7 години никой не ме е потърсил повече“, категоричен е бившият директор на централата.

Според него американските власти са работили по анонимен сигнал.

„Това, с което разполагат американците, е този анонимен донос. Дадени са показанията, които показват, че той е фалшив. Аз каква заплаха съм за държавата – не знам“, коментира още Иван Генов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Генов

    35 2 Отговор
    Никога не съм взимал рубли. Нямам нито една сметка в офшорните зони, която да е в рубли
  • 2 Много

    40 1 Отговор
    знаеш ти , другарю , с какво разполагат за теб ?!
  • 3 Минева

    33 1 Отговор
    Мушмул жалък

    Коментиран от #32

  • 4 Българка

    39 2 Отговор
    Вече се просълзявам от умилителните жаления на мутри, които от висотата на поста, който са заемали чрез далавери са се облагодетелствали.
    Проблемът ни е, че нямаме работеща в полза на българите и закона Прокуратура, а имаме ОПГ с мафията Каскетура

    Коментиран от #7

  • 5 Римска баня станало

    31 1 Отговор
    Тия ходили на баня..оня спечелил договора обаче всичко е легално
  • 6 Конспиратор

    3 23 Отговор
    Ако някой череп иска да отмъсти на някого или да го изнудва, дали не може да му открие офшорна сметка срещу ЕГН от мобилния оператор или от данъчен услужлив служител? Доказателствата не са това , което бяха.

    Коментиран от #29

  • 7 Реви

    7 17 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    За това , че не си образована ! Мутрите не се интересуват от тебе !

    Коментиран от #11

  • 8 Любопитен

    29 4 Отговор
    Има ли дори един руски слуга, който да вярва, че американците налагат санкции по "анонимни сигнали"? Ако има да се напише.

    Коментиран от #30

  • 9 Поредният

    31 2 Отговор
    Московски възпитаник по ключови позиции !
  • 10 Софиянец

    22 1 Отговор
    Надали сом си вЕрваш ванка, пък като ти знаем и руските нагласи. Ватникът би ли сложил нещо различно от чехъл на ръководен пост в енергетиката. Мамини червенотиквеничета.
  • 11 Българин

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "Реви":

    Естествено, че не се интересуват. Тях ги интересува само кражбата и липното облагодетелстване.
  • 12 сащ

    21 0 Отговор
    А гъ/рба/за като ходи на баня не ти ли го изтърка този долен доносник.
  • 13 Красимир Петров

    19 0 Отговор
    Червен боклук
  • 14 Възмездие

    20 0 Отговор
    И тоя си е мислел, че ще си изслугува живота, и ще си изживее старините като стар партиец, а сега виж какво станА.
  • 15 Все

    14 0 Отговор
    СТЕ НЕВИННИ...
  • 16 Гост

    13 0 Отговор
    Далавераджиите как скимтят! Всичко е фалшиво, лъжа е, нямам пари, не съм крал! Ма"ма ви да е.. у БОК"луците...
  • 17 Сталин

    8 12 Отговор
    Абе вие не разбрахте ли че тези които са в списъка магнитски са единствените в България които не са продали България на западните мародери и българина трябва да е тъп,по тъп най тъп,с половин мозък и ,IQ колкото стайна температура за да не го разбере ,тези западни чакали искат да унищожат тотално България като се ликвидира ядрената енергетика .

    To be an enemy of the United States can be dangerous. To be it’s friend is fatal.”

    - Henry Kissinger

    "Да бъдеш враг на САЩ може да бъде опасно.Да бъдеш техен приятел е фатално."

    - Хенри Кисинджър

    Коментиран от #19

  • 18 Хахаха ;-)))

    16 0 Отговор
    Американците едва ли работат с доноси, по-скоро с паричните ти потоци към офшорни банки!!!
  • 19 Мнение

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сталин":

    Срам ме е от политици като Румен Овчаров - БСП, Владислав Горанов - ГЕРБ и Делян Пеевски - ДПС, заради които България не може да влезе в Шенген и заради които САЩ не свалят визите за България!!! Тези, които са в спикъка са Корумпирани! Паричните потоци към офшорки ги издават.
  • 20 Вуте

    14 0 Отговор
    Не, приятел. Разполагат с данни за сметките ти и на доходите ти.

    Коментиран от #22

  • 21 РИМСКА БАНЯ🚿

    7 1 Отговор
    МИ ЧЕ ТО
    ОТ ВРЕМЕТО НА КАЛИГУЛА
    ВСЕКИ БИЗНЕС
    СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА В ....БАНЯТА,БЕ🛀
  • 22 Солей

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Вуте":

    Те знаят с кой е ходил на сауна, тоя алкаш си мисли, че не знаят за останалото. Каи честно, колко трябва да си нагъл, за да говориш такива приказки? :)))))
  • 23 Хахаха ;-)))

    11 1 Отговор
    Още в скандала "Панама Пейпърс" изтекоха имена на 100 българи милионери, които крият парите си в офшорки. Вече 40 офшорки са се съгласили да предоставят данни при съмнение за престъпление! Този охлюв кого залъгва. Най-вероятно могат да проследят вече парите му. Той доноси бълнува.
  • 24 007

    4 3 Отговор
    Нека янките да са прави ниво индивиди. Ако се приложат същите критерии, то щатите са водеща в корупция ниво държави с начина на постигане и защитаване на интереси. По нашенски казано, не ме гледай какво правя, слушай какво ти казвам!.
  • 25 Кочо

    9 1 Отговор
    Със, или без Магнитски, нещата у нас не са читави още от 1945г. Нито комунизъм, като комунизъм! Нито демокраця, като демокрация. Бандити срещу които все няма доколазателства. Доказателство има, живеем зле.
  • 26 Хахаха

    8 1 Отговор
    Не бил донос, а сигнал, и дори да е имало сигнал, явно са ти проверили финансовите трансфери към офшорки и не си чист, щом си включен в списъка, "невинна душицо".
  • 27 Ядосан

    7 1 Отговор
    Мръсен крадец, заради такива крадци като теб българите мизерстват и са най-бедните в ЕС.
  • 28 Фейк

    4 0 Отговор
    "фалшив анонимен донос"?!Това да не ти е българската "АЕЦ" ЕАД ? Дали пък нямат едни банкови данни откакто руските банки леко са затруднени в криеницата на сметки?
  • 29 Цесред

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Конспиратор":

    За сметка в която и да е банка, наша или чужда, не се изисква ЕГН, тикво проста! Други документи трябват.

    Коментиран от #35

  • 30 Абе не вярват

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Любопитен":

    Ама им се ще да като в "техния мир",по анонимки даже да разстрелват....когато те са от безопасната страна на пушката.
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    За да го сложат в списък"Магнитски",американците имат не само донос,а имат записи,флажки и снимки на лицето.По Доноси действаха дядовците и бащите на тези руски подлоги!като гледам накъде е тръгнал света..По-добре да се изнасят към масква...Да не би да ги набарат и да стане невъзможно след това....

    Коментиран от #34

  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Минева":

    ПО–НЕПОДХОДЯЩО СРАВНеНИЕ,като "МУшМУЛ" не съм срещал досега.Мушмулата е Прекрасно Дърво,което ЕЖЕГОДНО РАЖДА БЕЗ ДА го ПРЪСКаш!!!Мушмулата,когато угние е най-сладкото нещо с най-много фибри от вси плодове!
  • 33 Малинов

    1 2 Отговор
    А трябва да си горд!
  • 34 ти кога

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ги видя тез материали, та пускаш тука разни фейк твърдения. Да не би да е за първи път американците да злоупотребяват с цел прокарване на бизнес интересите им. Тия си нарушиха законите, за да гръмнат северен поток, та няма да включат в списъка имена на експерти дето им клатят интереса на наша територия по отношение на Козлодуй.
    То, днес не трябва да се говори, ако си имал някаква професионална кариера, иначе профа..зирани, дето нищо не са направили в живота, не могат 2+2 да съберат, не само, че ще те хулят, ами и днесъществуващи оказателства ще измислят

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "ти кога":

    Не ми трябва да ги видя,за да знам.Знам как действат.Те прослушват и прогледват целият ефир.Защо точно за този глист р.овч. и за неговите марионетки.Северен поток дали не е гръмнат от самите руснаци???Те имаха сматка от това.Дните ви путинофили са преброени.Предупредиха ви.Прибирайте се при кукловодите в масква си иначе....може и да не успеете!колкото до дядовците и бащите им ,които копаха хора с мотика може да се каже доста....що не се похвалиш и ти с комунистическото си минало,като другите ти ортаци....
  • 37 Защо

    2 0 Отговор
    Да те търсят като си платиш на гешефтурата такса спокойствие и рахат?
  • 38 ВлаТко ГораноФ

    1 0 Отговор
    И аз така,Тея пари дето ми ги носише 💀 в министерството на финансите,бяха фЪшливи...Щяхме да ги ползваме за един купон в Банкя..Ама ония взелз,че ме снимал със скрита 📷...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове