Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 14:14 4 667 42

След години забавяне: Три знакови дела от голям обществен интерес тръгват в следващите дни

  • дела-
  • ктб-
  • николай малинов-
  • гриша ганчев

Аферата "КТБ", обвиненията в шпионаж срещу Николай Малинов и сагата с Гриша Ганчев стартират в Софийски градски съд

След години забавяне: Три знакови дела от голям обществен интерес тръгват в следващите дни - 1

Делото "КТБ", делата срещу Никола Малинов за шпионаж в полза на Русия и срещу Гриша Ганчев за далавери със захар (според прокуратурата) тръгват утре в Софийски градски съд, съобщи "Фокус". И трите дела досега натрупаха години в разследване, стартиране и спиране.

Делото срещу банкера Цветан Василев и огранизирана престъпна група е насрочено за 10 часа на ул. "Черковна" № 90.

През 2017 година ексбанкерът беше обвинен за общо 146 престъпления, основното от които е, че е създал и ръководил организирана престъпна група, отговорна за присвояване на милиарди левове от касата на КТБ, известно като "касова липса", става ясно от обвинителния акт на прокуратурата. По предварителна информация той е дълъг около 15 000 страници.

Според прокуратурата общата щета от аферата "КТБ" възлиза на 2.5 млрд. лева, които са присвоени от престъпната група на укриващия се в Сърбия Цветан Василев. Извън схемите за кредитиране на дружества, свързани с Василев, според разследващите, има между 1 млрд. и 1.5 млрд. лева, които "са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета" под формата на корупция.

В самото резюме на прокуратурата се обобщава, че цялата "обществена вреда" от източването на КТБ е в размер на 3.9 млрд. лв. и то като се приспадне това, което се очаква да бъде събрано.

На 10.08.2022 година Цветан Василев сподели в собствения си сайт, че Комисията за контрол на досиетата към Централата на Интерпол го е уведомила, че отменя червената бюлетина, издадена срещу него от българската прокуратура през 2014 г. Комисията за контрол на досиетата е установила, писа Василев, че тази бюлетина нарушава Всеобщата декларация за правата на човека, както и Конституцията и Правилника на организацията.

На 15 февруари 2023 /сряда/, от 13.30 часа, също на ул. "Черковна" № 90 ще се гледа делото срещу Николай Малинов за приготовление на шпионство.

През месец юни 2021 година Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Николай Малинов - лидер на политическа партия "Възраждане на Отечеството", за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна, съобщиха от обвинението.

Николай Малинов беше задържан в началото на септември 2019 година. Според разследващи срещу солидно заплащане той приел да изпълнява различни задачи, възложени му от бившия генерал от КГБ Леонид Решетников и руския олигарх Константин Малофеев. Разследващите открили и докладна записка на руски език за необходимата геополитическа преориентация на България и стратегия как да бъде постигната. Прокуратурата твърди, че българинът е получавал милиони евро от компания на близкия до Кремъл Малофеев.

След като бяха повдигнати обвинения на Николай Малинов, избухна и друг скандал, в който името му беше замесено, след като САЩ посочиха като корумпиран съдията Андон Миталов, който го пусна в Русия, за да получи орден от Владимир Путин. Преди дни Малинов също попадна в разширения списък и в обхвата на санкциите, наложени от OFAC по закона "Магнитски“.

На 16 февруари 2023 /четвъртък/, от 11 часа, на ул. "Черковна" № 90 ще се гледа делото срещу Гриша Ганчев. Бизнесменът е оправдан от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по т.нар. "захарно дело“, което продължи седем години в специализираните съдилища.

Ганчев, който е собственикът "Литекс Комерс“ и мажоритарен собственик на футболния клуб "ЦСКА-София“, беше пратен на съд през 2015 г. за данъчни престъпления за над 700 000 лева, като според прокуратурата това е ставало чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според обвинението продажбите били извършвани чрез фирмите "Симек“ ЕООД, "Никдоналд Комерс“ АД и "Лозев“ ЕООД.

Още през 2012 г. Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група и е склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност бяха повдигнати на Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс Комерс“ АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева За участие в групата беше обвинен и Тодор Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 0707

    48 1 Отговор
    Смешното Българско правосъдие се появява винаги преди избори ............................
  • 2 Раданч Татлъту

    36 1 Отговор
    И кво?В България никога ,никой не е виновен за нищо!😁😁😁🥳🤡👍
  • 3 Сталин

    37 16 Отговор
    КТБ беше източена и фалирана от САЩ и еврейската финансова агентура в България ,като Тулупа прикри това от българското общество и обвиниха Цветан Василев,защото държавните пари бяха в държавна банка и американската финансова мафия нямаха достъп и контрол над милиардите държавни пари ,някой знае ли сега къде се държат милиардите държавни пари на България , Тулупа съсипа България напълно а Киртака заби последния пирон в ковчега

    Коментиран от #20, #31

  • 4 Сега

    34 3 Отговор
    на Цветан Василев като му тръснат една условна присъда и 10 000лв. глоба, ще види той!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТаУмВзе

    10 1 Отговор
    Ако е изобще е Вярно де. Ако е Вярно и брюкселския граждалък Пада. Под давления на краварчето де.
  • 7 Баце кога

    31 2 Отговор
    За чекмеджетата и евраците
  • 8 провинциалист

    5 3 Отговор
    Това на снимката да не е император Валериан от романите на Христо Калчев?
  • 9 Гутьо

    8 10 Отговор
    Долу ръцете от Николай Малинов и Гриша Ганчев.

    Коментиран от #13

  • 10 Евроренде

    14 1 Отговор
    ДРЪН, ДРЪН, ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ !
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 0 Отговор
    А нещо за ОНОВА тефтерче , ама не на Левски, а дето един ЕКСперт слезе да пика-е и някой от храстите му го сви ‼️‼️‼️
    Щото май там имаше едно
    ДП което стана на 10 .....
    и още неща ...
  • 12 Батюшка

    5 5 Отговор
    Тоз го пази КГБ то.....да? А почему?!!

    Коментиран от #15

  • 13 Хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гутьо":

    И от Коцито и от Коцито!

    Коментиран от #16

  • 14 Бамбука

    21 2 Отговор
    Започва отново играта " мижи, да те лажем".
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гутьо

    5 12 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    Ако излезем 1 000 000 сърца червени в защита на Гриша Ганчев ще блокираме държавата.Това ли искате?

    Коментиран от #18

  • 17 Гешо Каскета

    17 2 Отговор
    Прайм се на луд!
    Прайм се на луд!
    Прайм се на луд!
    Прайм се на луд!
    Прайм се на луд!
    Прайм се на луд!
    Прайм се на луд!
    Прайм се на луд!
    Прайм се на луд!
  • 18 Левски 1914

    13 5 Отговор

    До коментар #16 от "Гутьо":

    Те сърцата ви са оранжеви.
  • 19 не се хабете

    7 3 Отговор
    вси4ки са невинни като агънца
  • 20 Деций

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Пишеш глупости човече, КТБ била източена от САЩ!Местни търгаши събориха банката,за да присвоят активите!Банката беше супер ликвидна,и извади почти 25,% кеш,а за здрава банка се счита,банка която има 15% кеш.Къде отиде Виваком?При Велчеви,които са представители на ВТБ,а ВТБ е банката на КГБ.Пазарната стойност на активите бяха достатъчни за да покрият портфела.Когато обезцениш активите 7/8 пъти от пазарната ценс,разликата отива в масата на настоятелността ,и така банката е на червено.Така може да бъде съборена и Голдман Сакс,и всяка друга банка.ДПС и ГЕРБ, събориха КТБ с помоща на Цацата!В момента в България има куха банка,и тя е банката с Държавната помощ.Спомни си но коя банка 2014 г дадоха 1.2 милиарда,коя банка капитализираха преди стрес тестовете.Тази същата дето продаде облигации на ББР на тройна цена без обратно изкупуване!

    Коментиран от #29, #40

  • 21 И на кого е нужно такова "правосъдие"

    13 2 Отговор
    Наскоро четох,че едно от делта срещу Вальо Топлото(след цели 13 години!) е на път да приключи....на първа инстанция!.Сложете още няколко години протакане и се получава едно напълно лишено от смисъл и от наказателен ефект дело!И това ако е правосъдие,здраве му кажи!.Просто нямам думи.И с този "герой" е нещо подобно.Накрая може да се окаже,че той е чист като "момина сълза",а обществото виновно,че му е позволило да го ограби!От Българското "Правосъдие" толкоз - Нищо,ама от сърце!

    Коментиран от #24

  • 22 Българин 🇧🇬

    9 1 Отговор
    Вони на три дела по краваро-турска поръчка - 1- Малинов направи русофилска партия 2- КТБ беше обслужваща банка за Южен поток преди властимащи в София да я разграбят . 3- Гриша Ганчев направи завод на един от най-големите китайски автомобилни производители .
  • 23 Въпрос

    15 1 Отговор
    Защо прокоратурата си трае за Владко , Пеевски и още за сикаджията ? Защото каскета мафиот се е облажил ! Мислете и гласувайте бре роби !
  • 24 Е , и к'во ?

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "И на кого е нужно такова "правосъдие"":

    Какво е общото на Вальо Топлото с тези откровено политически дела в угода на козяк в статията ?

    Коментиран от #34

  • 25 тези дела

    6 0 Отговор
    Те са изтекли по давност вече!
  • 26 Реалист

    17 1 Отговор
    Случая с Гриша Ганчев приключи. Оправдан е по всички дела. Прокуратурата си прави пиар явно и пак ще гледа щета от 700000 лв.вместо да гледа щетата от Вл. Горанов за 600000000 лв.
  • 27 Читател

    7 0 Отговор
    Прикриватурата са я активизирали нещо но пак в погрешната посока.
  • 28 Извод

    11 0 Отговор
    Сикаджията и прокурора мафиот задминаха личности като Ал Капоне по всички показатели ! Жална ви майка българи за поколения напред ! Ще бачкате само да не умрете от глад и хак да ви е щом не гласувате !
  • 29 Лост

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Деций":

    Ами на Първа Инвестиционна банка.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Неграмотни злобари !

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Това русофилите сте толкова зле. В КТБ основен акционер беше руската ВТБ, известна още и като банката на КГБ. Впоследствие чрез серия от врътки най-ценното от КТБ - БТК бе продадена на Спас Русев, шофьор от УбО на Стоян Марков - кандидат член на Политбюро, за 300 млн.евро, а той я продаде на една корпорация собственост на руснаци за 1млрд и 200 млн.евро.
    В КТБ играта бяха Цацаров, Пеевски, ББ е още други верни приятели на мацква! В крайна сметка всички българи, вкл. и русофилите, платихме около 4.5 млрд. лева за поразиите на задкулисието заченато с руско семе !

    Коментиран от #41

  • 32 Анонимен

    7 0 Отговор
    ТРИ ЗНАКОВИ ДЕЛА ОТ ГОЛЯМ 8ЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС ТРЪГВАТ ИМИТИРАЩО В СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ ! Сериозно ли бе корумпета ?
  • 33 Никой

    8 0 Отговор
    Алоу прокуратурата , изчакайте да дойде края на давностния срок на делата и тогава започвайте.Сега кво ше направите ,сега ИХО и после ТИХО. Тия номера ги знаеме ,изненадайте ни с нещо ново. Или фокусите от цилиндъра свършиха. Я,я каскет питай ШЕФА, той знай да се праи умело на прозд ?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 и кво от това?

    5 0 Отговор
    Ще ги оправдаят напълно!Ако не на първа инстанция то на втората ще са по невинни от Цветан Цветанов!!
  • 36 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    5 1 Отговор
    "общата щета от аферата "КТБ" възлиза на 2.5 млрд. лева, а малко по-долу пише 3,9 млрд. лева"

    Кое от двете е вярно?

    Спас Русев купи Виваком(БТК) за 150 млн. евро и малко след това я продаде за 1 000 млн. евро. Това ще го разследва ли прокуратурата?
    Някой ще каже ли за колко Цветан Василев е купил Виваком(БТК).
  • 37 еалиста

    5 1 Отговор
    То няма държава, а Вие се радвате че тръгват дела! Да ама не, делата срущу Боко и мутрите стоят на трупчета! А тези на неудобните на американските и англосаксонците ,които не се продават на Сорос ,ще ни занимават с измислици и без доказателства! Ясни са ни прокуратурата и следствието, подхвърлят пари, дрога , пример двете кметици!
  • 38 Крум Зарков

    4 0 Отговор
    Аз познавах един пострадал от КТБ, почина преди 4 години на 45 годишна възраст. Вероятно ядовете докато си върне парите са му съсипали здравето.
  • 39 Малеее

    3 1 Отговор
    Какви дела, какви 5 лева? Каскета пака си лъска чипика! Държавата, тоест народа плати 4 милиарда за КТБ и край! Всичко е мижим да се лажим! Чекмеджетата пълни и виновни няма! Ни САШ ни е виновен, ни Русия. Крадливо и гадно племе сме! За петтак и майка си продаваме!
  • 40 Оракула

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Деций":

    Точност на коментара , като щвейцарски часовник!
    Браво, буден българин!
  • 41 Оракула

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Неграмотни злобари !":

    Точно в десятката!
    Да добавя, че Доктор Доган, беше с 50% съакционер ,в КТБ със Цветан Василев,
    не го забравяйте , сам каза ,че има повече пари от банкерите по-света!
    "Гешевчето" от там започна кариерата в "Хунтата"!
  • 42 Милен

    1 0 Отговор
    Ооо, пак се сетиха за аферата КТБ!!!! Айде най-после Василев да си получи заслуженото!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове