Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 13:22 1 493 18

България се бави с изработването на карта на сеизмичния риск

  • българия-
  • карта-
  • сеизмичен риск-
  • земетресение

В България не съществуват нормативни документи, които регламентират получаването на оценки за съвременните движения, напреженията и деформациите на земната кора

България се бави с изработването на карта на сеизмичния риск - 1

В България не съществуват нормативни документи, които регламентират получаването на оценки за съвременните движения, напреженията и деформациите на земната кора. Българските власти пропускат възможността в последните години да бъде изработена карта на сеизмичния риск у нас.

След подготвянето на методиката за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск през 2018 г., възложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и изработена с европейски средства, дейностите по изготвяне на карта са спрени.

Такава карта би могла да оценява риска по райони и да анализира сеизмичната опасност и уязвимостта на сградния фонд и инженерните съоръжения.

В предаването "Преди всички" на БНР бившият заместник-министър на регионалното развитие инж. Валентин Йовев коментира, че става дума за опасно бездействие:

"Към момента този проект нито е започнал, нито е реализиран, но по времето, когато беше направена тази методика, която е един вид задание за изработване на този анализ, оценка и картографиране на сеизмологичния риск на Република България, ние успяхме да започнем, но някак си не ни стигна времето, а не, че нямахме намерение да работим по тази методика. В тогавашните бюджети бяха осигурени около 10 милиона лв., защото това се отнася до анализ на риска на всяка една сграда. Това е зависимостта между степента на увреждане на сгради и съоръжения и сеизмичните въздействия".

Самото земетресение не убива, убиват сградите, подчерта той:

"Съществуват много аспекти на уязвимост. Тя произтича от различни физически, социално-икономически, екологични фактори. Тази уязвимост варира в рамките на дадена общност и във времето".

Правителствата имат определена вина за това, което се случва, категоричен е Йовев.

"Ако се направи такава карта, тя ще има положителен ефект, ако се случи подобно земетресение в България. Независимо, че нашите сгради са много по-добре проектирани - говоря за новите. Паспортизацията, за която продължавам да твърдя, че е необходима и тя е необходима за старите сгради, защото новото строителство така или иначе има. При липса на каквато и да е документация за старите сгради, при едно такова земетресение ние разчитаме на визуален оглед на сградата от специалист-инжценер, който да каже дали би била устойчива при вторични трусове или трябва да се събори. Паспортизацията е нещо, което трябва да се направи".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ердо

    1 1 Отговор
    Чакат Турция да им я изготви "служебно" ли ?
  • 2 ТаУмВзе

    2 2 Отговор
    БАН ДА СЕ ЗАКРИЕ! Има си данни по сайтовете Бол. Включае и LIDAR.

    Коментиран от #9

  • 3 Джафар

    3 1 Отговор
    Пак си говорим за пари които ще отидат в джобовете на хора които имат много пари!
  • 4 Във

    2 1 Отговор
    всичко последни .
  • 5 Гост

    5 1 Отговор
    Във бан има десетки служители, които си клатят краката и нищо не правят, ОСВЕН да чакат вдеки месец заплата, да се направи проверка и"ненужните" кадри/отпадъци да се МАХНАТ!

    Коментиран от #17

  • 6 Мое мнение

    9 3 Отговор
    "България се бави с изработването на карта на сеизмичния риск"......С карта и без карта е все тая дойде ли чичко Рихтер. Да не би картата да спаси некачествено построените сгради от срутване? Ще останат да стърчат само блоковете строени по бай Тошово време. Защото тогава имаше стандарти които се спазваха и не се крадеше толкова много като сега.

    Коментиран от #7, #12

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мое мнение":

    ЗАЩОТО ПРИРОДАТА е БЕЗПОЩАДНА тя няма ПРИЯТЕЛИ
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 9 факт

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Тея в БАН са най големите лапачи нищо не правят само на хранилка
  • 10 Спасението

    0 2 Отговор
    Е В чували пълни с пясък
    И всяка сграда
    Облицована с тях
    Нещо КАКТО направиха
    В с паметниците в
    ОДЕСА и киев
    За да не пострадат при стрелба и бомби👍
  • 11 Аха, паспортизация по български

    5 0 Отговор
    Минаха една група каки, лели и чичковци, надникнаха в банята и се кефиха, ще сме имали вентилатор на отдушника, после една кака с химикалка в ръка тръгна да отваря вратата на кухнята и я надраска/светъл МДФ/, на излизане вдигнаха глави към тавана на коридора и изразиха възторга си от луничките/енергоспестяващи/ и това беше. Прибрали са парите от всички апартаменти и си имаме сертификат. Господ да е с нас.
  • 12 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мое мнение":

    Абе да не се налага да разбираме кое строителство е по-качествено сегашното или бай тошовото както казваш. Само да вметна срутилите се блокове в Свищов по кое време са строени?
  • 13 И в София

    4 0 Отговор
    Току-що!
    Земетресение, което се усети в София, ж.к.Младост, в 15.18ч..Леко залюляване, но достотъчно тревожно усещане. Дано да е само това!
  • 14 Инфо бг

    0 0 Отговор
    Земетресение от около 5.7 по Рихтер в Румъния
  • 15 Инфо бг

    0 0 Отговор
    Земетресение от около 5.7 по Рихтер в Румъния
  • 16 ганю

    0 1 Отговор
    Нямам приятели а само цели
    всички гадове ще си платят и то скъпо
  • 17 Тот

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    защо ли се бави с картата
    Ами отговора е ясен.За да може строителите да научат кооперации като колчета за домати,а после който купи да се спасява.
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Пълни глупости на търкалета....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове