Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 20:08 1 828 30

Съвети за поведението ни при трус: Запазете самообладание и не хуквайте към асансьори и стълби

  • земетресение-
  • поведение-
  • опасност

По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности, пишат от МВР

Съвети за поведението ни при трус: Запазете самообладание и не хуквайте към асансьори и стълби - 1

На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с възможен максимален магнитуд 7 по Рихтер са пет: Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската. Това се казва в доклад на МВР, разработен от експертите в Националния институт по геофизика, геодезия и география - БАН, Съобщи Нова телевизия.

В доклада пише:

„Земетресението е природно бедствие, което не може да бъде предсказано. Неговата продължителност не е голяма, но последствията са тежки”.

Двете институции предоставят и полезна информация на хората за превантивни действия в случай на трус.

Действия при сеизмично спокоен период:

Вкъщи трябва да имате, поставени на удобно място, фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, топли дрехи, резерв от храна и вода.

Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места. Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.

Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети. Помислете и определете в жилището си най-безопасното място.

Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.

Подгответе семеен план за действие. Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

Действия при усещане на първия трус:

Не трябва да напускате сградата, в която се намирате. Направете го, само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди.

Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата /в зависимост от типа на строителната конструкция/, близо до вътрешна /носеща/ стена, колона, под стабилна маса или легло.

След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите. Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито безопасно място и изчакайте.

В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство. Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.

Действия след преминаване на първия трус:

Изключете електричеството, газа и водата. Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.

Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор. Осигурете предимство на майките с деца и на възрастните хора.

След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка.

Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи. Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали.

Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно.

Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и по местните радиостанции.

Изпълнявайте указанията на органите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, полицията и други компетентни органи. Спазвайте обществения ред.

Действия след земетресението:

Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните трусове и отминалата опасност.

Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи.

Не претоварвайте телефонните линии с ненужни разговори, кратко съобщете на близките си, че сте живи и здрави.

Спазвайте лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници.

По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    13 0 Отговор
    Парите по джобовете предварително и спете с чорапи
  • 2 Варненец

    25 0 Отговор
    Свърши короната, войната нещо се закучи, сега следват извънземни и земетресения. Май още се чудят с какво да ни плашат.

    Коментиран от #7

  • 3 Делю Хайдутин

    12 1 Отговор
    Запазете самообладание и си кажете молитвата.
  • 4 Реалист

    10 2 Отговор
    Панелното строителството е по добро от тухленото защото панели са еластични!
  • 5 съвет

    17 1 Отговор
    Ако не се закачаме с Америка и НЛО - няма да има яки земетресения тук, по-голем съвет от тоя не мога да дам към външните политици на БГ
  • 6 Последния Софиянец

    18 1 Отговор
    Без асансьор и стълби?Ами откъде да изляза ?През прозореца на десетия етаж?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Работата ни е спукана

    14 2 Отговор
    първата работа на всеки българин с ново жилище е да бутне носеща стена.
  • 9 БеГемот

    19 0 Отговор
    Стойте близо до прозореца и когато сградата пада скачайте като размахвате енергично ръце но само ръце с краката направлявайте полета (да не влезете в "свредел")...
  • 10 Раданч Татлъту

    6 1 Отговор
    Хванете се за палците и чакайте Спасителят!😁💋🥳🤡👍
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за ПОЛЕЗНАТА информация господин
    ТОДОРОВ
  • 12 Комуниста

    12 2 Отговор
    Къде ще сравняваш хорусана като спойка между глинените тухли или онази морска пяна итонг със здравината на железобетона? Преди 1990 се работеше по БДС и всичко тогава строено е железно здраво!
  • 13 Чоки

    3 1 Отговор
    Всичко вържете с анкетри и дивана за пода
  • 14 Много важно

    10 1 Отговор
    Не яжте жълтия сняг !
  • 15 Джафар

    6 1 Отговор
    Тогава да ползваме парашути

    Коментиран от #21

  • 16 Аз…

    9 0 Отговор
    Инструктажа е подобен на приводнения във водата самолет. Усмихнати човечета слизат с широка крачка във водата. Без яснота как са оцеляли от разбиването и къде в общата картинка са акулите и студената вода. Видяхме в Турция как е камък върху камък, а снимки на стоящи под арките на вратите и под маси хора-Нема
  • 17 Почне ли клати

    9 0 Отговор
    Божа работа
  • 18 ха ха

    8 0 Отговор
    По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности./ така е при клептокрацията , в нормалните общества хората си помагат
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 1 Отговор
    Земетресението е природно бедствие, което не може да бъде предсказано. Неговата продължителност не е голяма, но последствията са тежки”.Толкова земетръси в такъв кратък интервал и с такъв магнитуд надали са се срещали някога на Планетата земя.Това е истината и е редно да помислите,коя земна сила има технология за предизвикане на земетръси .Ако са ми верни сметките 2025г ще има съвсем малко земетресения и ще са естествени!!!

    Коментиран от #24

  • 20 Тома

    6 0 Отговор
    Значи да скачаме през балкона
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Зизи

    11 0 Отговор
    Каквото и да ни съветват си е божа работа, така, че само да се молим да не ни застига, че никога няма да се възстановим с подони политици и чуждопоклоничество.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 кико

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Това кой ти го каза? Я питай Тесла и Айнщайн, за някои неща... после си виждай дълбоко, но пък земетресенията са на много плитко ?!?

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "кико":

    Трябва не да и го кажат от руското посолство,а да имаш мозък да навързваш нещата и да наблюдаваш.......А,това ,че си нацвъкал айнщаин и вече тесла не те прави ...умен,а папагал!Дори мога да ти кажа и как го правят,но няма да хвърлям бисери на.....25г ще намалеят,а сега да разчитаме на Бай Тошовото строителство.......забравил си Мавзолея.....Така се строеше едно време.....
  • 27 Нострадам Мишелев

    3 0 Отговор
    Нищо особено,просто полюсите на Земята се обръщат.Не бойте се българи,дръжте се,един път се мре.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    1 0 Отговор
    Точно асансьорните шахти и стълбищните клетки са най-здрави!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове