Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 10:21 3 775 26

Арх. Диков: Земетресението в Турция е много по-мощно от земетресението в Перник

  • арх. петър диков-
  • сгради-
  • земетресение

След пернишкото земетресение е направен анализ на сградите в столицата. Относително добра е картината на сградния фонд в София, по думите му

Арх. Диков: Земетресението в Турция е много по-мощно от земетресението в Перник - 1

Земетресението в Турция е много по-мощно от земетресението в Перник. Това сравнение направи в ефира на БНТ арх. Петър Диков, бивш главен архитект на София.

След пернишкото земетресение е направен анализ на сградите в столицата. Относително добра е картината на сградния фонд в София, по думите му. В София, Родопите, Рила, Пирин и част от Варненско сградите са проектирани за 9 степен по скалата на Медведев.

"Състоянието на панелните сгради е добро", според арх. Диков. "Проблем може да са връзките, където се заваряват панелните елементи. Сградите тип ЕПК също за стабилни. Има опасни елементи - балконите на старите сгради, но те нямат отношение към устойчивостта на конструкцията на сградите", допълни той.

На въпрос как се строят новите сгради арх. Диков каза, че конструктивната проверка е задължителна, конструктор се подписва дали конструкцията е според проекта му. "Важни са техническите паспорти", каза той.

"Техническият паспорт не е снимка", изтъкна арх. Диков. Паспортизацията на сградите дава оценка на състоянието на сградата, включително и на конструкцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 3 Отговор
    Не думай!ха ха ха
  • 2 Деян Икебаната

    14 1 Отговор
    ТОПархитект.
  • 3 Брей....

    13 1 Отговор
    Друго нещо са специалистите,Аз си мислех,че Пернишкото и Турското са едни към едно
  • 4 Смешно е

    16 1 Отговор
    Смешно е когато архитект дава оценка за неща с които са наясно само и единствено проектантите конструктори ПГС/ССС. Всички други специалности да си траят е най добре. Или те видяха брътвежите на момчето от Априлци и решиха, че и те могат!:)) А дано, ама на дали !? :))
  • 5 ДжафДжаф

    11 1 Отговор
    Архитект- чиновник. Нито едната, нито другата квалификация му дават каквато и да било компетентност по темата. Факта, обаче, че все пак е решил да се изкаже, показва само, че е тъпа балалайка, търсеща публичност. Както и много други като него партийни калинки: Известен просто защото е известен. А инече тая работа с конструкторо, дето се подписвал..... Майко мила. Ми подписват се хората, нали за тва им плащат.
  • 6 Име

    3 3 Отговор
    Нашите сгради са от бетон основно.Бетона става нанпрах при 700 градуса които се довтигат и надхвърлят при трус над 7 по Рихтер а може би и при по малко това трябва да се тества.И е ясно какво ще стане със сградите когато бетона стане на прах.

    Коментиран от #9, #12, #23

  • 7 Агата Кристи

    10 1 Отговор
    "Земетресението в... много по-мощно".....
    Мноооого акъл се иска, за да го ПРОУМЕЕШ...
  • 8 арх Диков,!!!?? Ти Откри Топлата вода!!

    15 0 Отговор
    Никой в България не знаеше, че земетресението в Турция е много по силно от това в Перник!! Голямо "Откритие" направи Корумпе!
  • 9 Дали

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Име":

    САМ разбираш това, което си написал ???

    Коментиран от #11

  • 10 Голям зор

    11 1 Отговор
    Диков това е ясно на всички.Кажи че лакомията за кирливите пари изби много народ. Сега някой осъден и какво,хората ги нямаааа
  • 11 Факт

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дали":

    Ми то не е трудно за схващане ако знаеш български и понятиината система в дадена област с научно техническо направление

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факт

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Човек":

    Няма как да опонираш на научен изказ с кръчмарска терминология

    Коментиран от #16

  • 14 коооо

    4 0 Отговор
    вярно ли бе.............ти да видиш - ха ха ха
  • 15 ДжафДжаф

    4 1 Отговор
    Впрочем този дори не е разбрал, че много отдавна не се използват понятия като "скалата на Медведев", на " Шпонхоер-Карник", "Меркари" и тем подобни. Има просто 12-степенна интензитетна скала, която е обвързана с ускоренията на принудените трептения и е регламентирана в съответните национални регулации, като в различните държави е различно. Всъщност пернишкото земетресение имаше много сериозен магнитуд, но поради специфичния релеф на региона, интензитета беше много малък- за района на София 4-5 по 12-степенната интензитетна скала. Въобще да се правят сравнения с пернишкото земетресение е меко казано абсурдна, макар че и при този малък интензитет имаше аварии, което сами по себе си показва, че сме много зле.
  • 16 Ама

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    Ама ти сериозно ли говориш !? :)) Боже, защо не си ........ !? :))
  • 17 ЗНАЧИ

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Факт":

    7 по Рихтер произвежда 700 градуса температура и бетона става на прах.
    Направо си за Нобелова награда, сектор /малинка/...

    Коментиран от #18

  • 18 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ЗНАЧИ":

    Кое е за малинка не разбрах може би твоето твърдение че бетона е температуроустойчив?Тестове с нагряване на бетон направи ли за да твърдиш подобно нещо?

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бетон

    1 0 Отговор
    Има акведукти , направени от бетон и камъни , които са устояли над 2200 години. Все още съществуват , не са паднали. Та така стоят нещата със бетона. Древноримския бетон е бил подобен на съвременния .

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бетон":

    Същия е бетона!Тогава не са познавали Железобетона.Качественият бетон почва да стяга с времето.Некачественият се отмива с времето!Земетръс в перник....Земята отдолу е куха от изкопаните въглища и е естествен процес наречен земно притегляне.Кухините се запълниха и ако има други кухини и те ще се запълнят.Турското земетресение си е ....Загадка,която скоро няма да се разбере,а след 100г ще почнат да говорят за земетръсни оръжия....
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Име":

    Ти добре ли си????Да не би да си се изложил на 1700градуса в доменна пещ???
  • 24 От Варна

    4 0 Отговор
    Този пък нищо не каза! Да сравнява Пернишкото с Турското земетресение, изобщо има ли база за сравнение! Да не го е жегнала съвестта, че и той има грехове, та решил да се “ изока”!

    Коментиран от #25

  • 25 Деций

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "От Варна":

    100% има,а това ,че земетресенията не могат да се сравняват по сила я ясно на хората които се интересуват от скалите и начина на нарастване. То е десетки пъти по силно.Хората мислят ,че две еденици не са толкова много,а то е ужасно много.На 7.5 70/80% от София ще се срути,останалите сгради няма да стават за обитаване.
  • 26 пенко

    2 0 Отговор
    ЕЙ АРХИ ВЕН -- / ОТКРИЛ АМЕРИКА / - МОЕТО БЕ ВЕРТИКАЛНО - А ПОСЛЕДНОТО ХОРИЗОНТАЛНО И В РАЗЛИЧНА СТЕПЕН ---НЕДОУЧИЛ СТАР ТА ПА НА Р !?!?!?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове