Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 09:40 2 183 51

Възмутени учители поискаха оставката на Асен Василев

  • учители-
  • образование-
  • кт подкрепа-
  • оставка-
  • асен василев

Политиците да си мерят думите, призова пред БНР Юлиян Петров - председател на синдикат “Образование” към КТ "Подкрепа"

Възмутени учители поискаха оставката на Асен Василев - 1
Снимка: БНР

Политиците да си мерят думите, призова пред БНР Юлиян Петров - председател на синдикат “Образование” към КТ "Подкрепа", които поискаха оставката на Асен Василев като партиен лидер.

Участие на бившия финансов министър и съпредседател на ПП в предаването "Лице в лице" по бТВ стана повод за острата реакция на синдиката. Там той каза: "Когато оставиш учителите да ходят с дупки по чорапогащниците, както имахме 10 години такъв период, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да трябва да навлизат нови кадри".

"Българското образование десетки години беше оставено на финансиране на остатъчен принцип. Авторитетът на българския учител също беше оставен недофинансиран", призна Петров, но подчерта, че казано по този начин е недопустимо.

За оставката той обясни, че това е една морална закачка. Българските учители не очакват оставката, дори се съмняват, че Василев ще се извини, отбеляза Юлиян Петров и добави:

"Ние сме учители и трябва да кажем, че някои неща са недопустими да ги изречем за друг човек. Няма как да създадем едно усещане, че една професия е с дупки, лошо облечена или нещо такова, защото разлюляваме един фундамент - този на възпитанието, на гражданственост и на държавата като цяло. Надявам се самият той и всички други като него да са го разбрали и да се замислят като говорят за българския учител".

За нас подкрепата на ГЕРБ няма значение, категоричен бе той. И още:

"Не правим политически изявления. Не бихме искали да бъдем употребени. Искаме да кажем кое е правилното и кое не трябва да се случва. /.../ Един политик, един държавник трябва много да мери своите думи към всички хора".

"Нека се върнем към възпитанието, към правилата, които учим в училище. Много са случаите, в които се говори с такъв знак за учителите. Това е лош индикатор на възпитанието в една държава, възпитанието, което в училище остана на много заден план и сега се стремим да го възродим", коментира Петров.

По думите му стачната готовност не е заради Асен Василев, а е насочена към новия бюджет. Тя беше от преди този случай и тя си остава, отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    32 12 Отговор
    Не българските учители ,а американските "консултанти" в министерството на образованието които прокарват антибългаризъм, идиотизъм,джендърство и други извращения в учебната програма трябва да бъдат изгонени а някои дори вкарани в затвора за извращения и педофилия

    Коментиран от #6

  • 2 Мдаа

    39 14 Отговор
    Аз ЛИЧНО съм свидетел на учители, облечени под всякаква критика, тъй че май тия другаре се пънат по нечия политическа поръчка. Вместо Синдиката да се пеняви за думите на Василев, да вземат да си въведат някакви етични и професионални стандарти, че последните ми сблъсъци с това съсловие са меко казано потресаващи - неграмотни учители, учители прос таци, учители, които дефилират по социалните медии и ИМАТ КОНТАКТ С УЧЕНИЦИ извън учебния процес, учители, които си говорят с децата на "ей ти" и така нататък.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кокорчо

    16 6 Отговор
    Да го ду.ат бедните!

    Коментиран от #44

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мхм

    25 15 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Какви "американски консултанти" те гонят? ВСИЧКИ в МОбразованието са остатъци от Комунизма или синчетата на същите. То всички министерства са така, впрочем.

    Коментиран от #13

  • 7 ами

    16 14 Отговор
    асенчо да си гледа неговия чорапогашник

    Коментиран от #12, #45

  • 8 комунистче

    27 10 Отговор
    какво невярно е казал Асен Василев, на синдикатите не са им виновни работодателите, че обичат да държат учителите на минималните заплати, не са си виновни те самите, защото от времето на Орешарски нищо сериозно не са правили, виновен им е някой, който излиза и казва истината, която всички я знаят и без това, некадърните правителства от ГЕРБ не реформираха, и не подобриха нито една сфера в държавата

    Коментиран от #20, #22, #29

  • 9 Кочо

    24 9 Отговор
    Тоя учител Юлиан с чорпогащник ли ходи, та се е засегнал!? Да пита учителката по език и литература какво означава метафора!
  • 10 Херо

    23 8 Отговор
    Човекът има право , но донякъде. Погледнете на какво приличат учителите-педагози и не питайте как учат децата. Разрошен и неугледен външен вид, разпуснати и неизмити с лош дъх, като че ли сега стават от сън, обувки и чорапи неподдържани и някои наистина имат дупки. Но това не е от безпаричието. Това си е от отношението и уважението към самия себе си и децата които учат. И милионери да са, пак ще се обличат и поддържат по този начин. Наистина някои са за образец, но това е съвсем малка част. От 38 "педагожки" в училището на децата само две са в добър вид.

    Коментиран от #16

  • 11 Дърт даскал

    13 12 Отговор
    Каня Асен Василев да преподава 1 /един/ ден в училище , но без охрана! А ако издържи 1 седмица му дарявам заплатата си!

    Коментиран от #15, #42, #48

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мхм

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    Писал си се Сталин, вземи едно огледало.
  • 15 Последния Софиянец

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Дърт даскал":

    Вас ви пускат в клетката на лъвовете без право да ползвате камшик.Не ви е лесно с голи ръце да оцелеете.
  • 16 Дърт даскал

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "Херо":

    От 10 клас нагоре момчетата са с по 1 педя бради, сякаш са в училища за талибани, а момиченцата от 7 клас нагоре ... не е за казване, че ще ме изтрият. Отделно дето посред зима идват по тениски и без чорапи, като нямат родители да ги погледнат!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кочо

    11 1 Отговор
    Щом са толкова горди, да спрат да мрънкат за пари и заплати! Тук един перманентно пиян даскал след поредния запой с местен главоч направо падна като талпа в канавката, децата алармираха, иззеха му ключа от автомобила, направо скрихме автомобила в другата улица, че напира да се прибира с него и бивш затворник от нашите и европейски затвори го транспортира до дома му като талпа! Кьор кютюк вечно ,,наквасен"!
  • 19 Бамбука

    16 0 Отговор
    Няма "корупция" при МО, само дето всяка година се издават нови и нови учебници, прекроява се историята, а учениците завършват образованието си необразовани. Синдикатите били обидени, а какво да кажат родителите ?
  • 20 Тредстоун

    9 15 Отговор

    До коментар #8 от "комунистче":

    Явно въобще не си в час . Точно ГЕРБ направи заплатите на учителите да е над средната за страната , сега взимат по 2 бона , пробвай да си намериш работа като учител , възпитател или каквото там да е свързано с образованието .... , не че няма свободни места , ами бих казал че чакат на опашка за всяко освободено. Тоя ококорен лъжец да си набие шута ведно с ухиления папагал и да отлита към канала , смешници.

    Коментиран от #24, #26, #40

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 пери

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "комунистче":

    Таз "сериозна реформа" на Орешарски доведе образованието до този хал. Няма какво да се сърдят учителите на Асен Василев. Да се сърдят на "великия" реформатор Даниел Вълчев, който им натресе делегираните бюджети. Оттогава е хаосът в образованието и учителите не станаха по-богати, а по-ангажирани и по-неуважавани. А относно неграмотността, тя е пак в следствие на принципа на финансиране "парите следват ученика/студента". Докато е така, неграмотността ще се шири навред и по веригата. Това е първото нещо, което трябва да се промени в системата.
  • 23 А от

    10 0 Отговор
    баба си Яна са доволни ? На нея оставка не щат , тя живее царски край София , не пуска кокала и не ѝ дреме за тях !

    Коментиран от #28

  • 24 УРА,, УРА

    10 4 Отговор

    До коментар #20 от "Тредстоун":

    Браво на ГЕРБ!! Последни по всичко в ЕС. Фактите и Господ не може да промени. Първи по Магнитски!! Ашколсун!!!
  • 25 тр9рт

    11 5 Отговор
    Всички учители са хора на ГЕРБ. Тук- таме може да има някой историк от националистическите партии. Училищата са котилото на ГЕРБ, заедно с държавната администрация. Всички са партийно назначени, уж с "конкурси", ама предварително нагласени.

    В образованието трябва яко да се разрови и да се прочистят Авгиевите обори.
  • 26 пери

    8 4 Отговор

    До коментар #20 от "Тредстоун":

    НЯМА учител с 2 бона заплата. По тв-то ти съобщават средната заплата в образованието, но в това число се включват и заплатите на директорите, а това определено променя картинката. Айде да спрете да разбирате всички от образование и да давате акъли.
    Ако искаха гербавите да направят нещо за учителите, щяха да махнат делегираните бюджети. Има много неща, които трябва да се променят и не всичко опира до пари.

    Коментиран от #49

  • 27 Кокорчев, а нещо за бедните?

    3 6 Отговор
    В някои малки населени места, заплатите на учителите се изравнили с тези на кметовете. Това чух веднъж по радиото. Не че има нещо лошо да са платени добре, но проблемът в образованието определено не идва от ниските заплати на учителите. Просто Кокорчев реши предизборно да посегне на ресора на ГЕРБ, демек даскалите. Ама Кокорчев, както знаем не е много ентеуегентен и с всяко си изказване, вместо да спечели хората ги настройва срещу пепе-грндър. Което е добре, още трибуна за Кокорчев!
  • 28 пери

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "А от":

    Баба Яна за първи път реагира най-смислено. Синдикатите по принцип са излишни и последната им грижа е да защитават някой друг, но този път коментарът на бабката беше на място.
  • 29 тр9рт

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "комунистче":

    Учителите НЕ са на минимални заплати. И всяка година им дават пари за облекло. И бонуси имат. И лекторски часове имат. Един учител в град може да си докара до 2000 лв. заплата, стига да му се работи. Някои учители в извънработно време работят на втора месторабота. Не са закъсали учителите, не ги жалете.
  • 30 Що е метафора ? Питаме "Подкрепа"

    12 1 Отговор
    Изказването на Асен Василев беше Метафорично!
    Не може родители и ученици да бият учители! А вижте учениците как изглеждат и с какво Неуважение се отнасят с учителите.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Козметик

    3 10 Отговор
    Никога повече Асен Василев в Парламента !!!

    Коментиран от #39

  • 33 Юлиан Петров

    6 0 Отговор
    Ей така мога да си кютам на хранилка до пенсия, нищо че с тези две леви ръце един пирон не мога да забия, но най-убаво намирам кусури.
  • 34 0000

    10 0 Отговор
    Тези учители дето дават часни уроци а те са много каде се отчитат,прибират си парите от уроците във джоба без да плащат данаци. И все реват за пари
  • 35 Яяяя

    5 3 Отговор
    Ами човека казва истината. Всички плюят даскала, а заплатата е толкова висока, че ходи със скъсани чорапи. Нищо лошо не е казал. Учителя е натикан в дупката и всички го плюят.
  • 36 Минева

    2 0 Отговор
    Оставка от къде, в момента АВ е никой. Луди жаби!!!
  • 37 Смях в залата

    5 1 Отговор
    Тези "възмутени" или платени от герб, да се възмутят, учители са жалки! Каква "оставка" ги хапе тези откачалки? Асен Василев не е на власт!

    Коментиран от #51

  • 38 Парадокс

    6 1 Отговор
    Асен Василев защитава учителите. Иска вдигането на заплатите им! А те видите ли се възмутили!
  • 39 Долу мафията!

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Козметик":

    Никога повече Бойко Борисов на власт!!!
  • 40 Не лъжи!

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Тредстоун":

    ГЕРБ бяха замръзили заплатите и всяка година лъжеха, че нямало пари за вдигане на заплати и пенсии!
  • 41 Кака Асена Спецова иска оставката

    1 4 Отговор
    На Спецов не се справя със задълженията си в последно време!

    Коментиран от #43

  • 42 Я не пиши глупости бре!

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дърт даскал":

    Покани батя си Бойко да преподава 1 седмица в училище, защото той не ви вдигаше заплатите. Асен Василев дойде и ви ги вдигна. Неблагодарник такъв!
  • 43 Пффф

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Кака Асена Спецова иска оставката":

    Какъв Спецов те хапе пък тебе бре.
  • 44 Мдаа

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кокорчо":

    "Да го ду.ат бедните!" е мотото на ГЕРБ. Парите само в техните приближени фирми!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Чест и почитания на Асен Василев!

    6 3 Отговор
    Каза им истината прово в очите!
  • 47 Стара чанта

    4 4 Отговор
    КОКОРЧО , ти по нощите такива ли чорапогащници навличаш , плужек мазен ?!
  • 48 4287

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дърт даскал":

    намери си друга работа, никой не те държи насила
  • 49 5376

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "пери":

    Кой ти каза, че няма такива заплати, дори са над 2 бона. Защо гледате само основната заплата, а % прослужено време, а лекторски, а всички ДТВ?
  • 50 Ника

    1 0 Отговор
    Не разбирам защо се хванахте за чорапогащите,а не за "нормалността" на учителите..В училищата има много "качествени" учители,които НАИСТИНА РАБОТЯТ,и много случайните,които само присъстват в часовете си,но не се напъват,защото никой не ги контролира.
  • 51 да не повярваш

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Смях в залата":

    Абе това е мафията Подкрепа, не ти ли е ясно! Били в стачна готовност? 11 години Боко като ви държа със скъсани чорапогащи не бяхте в стачна готовност...един път ви рекоха че сте се събрали на седянка и това беше, а после преминахте на "малка" пица..Чак 12- та година ББ като видя, че му се изплъзва властта от ръцете тогава вдигна заплатите на учителите. А тези новите само за 6 месеца (не им трябваха 12 години!) ги вдигнаха с 30%. Но се възмущавали, моля ви се? И синдикатите имат наглостта и по политически въпроси да вземат отношение и ТЕ да свалят лидери на партии. Аз да попитам не е ли забранена политическата агитация в образованието?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове