Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 10:41 1 996 38

Глобяват хранещите бездомни кучета в Благоевград

  • глоби-
  • хранене-
  • бездомни кучета

Решението бе прието от кмета Илко Стоянов по време на среща с потърпевши жители от агресивни кучета, които поискаха налагането на такава санкция

Глобяват хранещите бездомни кучета в Благоевград - 1

Община Благоевград започва да налага санкции на хора, които дават храна на бездомните четириноги.

Решението бе прието от кмета Илко Стоянов по време на среща с потърпевши жители от агресивни кучета, които поискаха налагането на такава санкция. С прилагане на мерките ще бъде редуциран броят на животните, събиращи се на групи на определени места в града, съобщиха от Общината.

Данни сочат, че безпризорните четириноги обитават територии, именно, на които получават храна. „Има редица причини, заради които следва да предприемем подобни действия. Ще дам пример - хората, които хранят кучетата често носят храната в найлонови чанти. Ето защо не са малко случаите, в които животни нападат, когато видят човек торба.

Те инстинктивно приемат, че в нея има нещо, което ще задоволи глада им. Когато се грижиш за животно, това означава да поемеш и съответната отговорност както за неговото здраве, така и за неговото поведение.

В тази връзка ще посоча, че за миналата година, например, няма нито едно лице, в това число и от самопровъзгласилите се за природозащитници, което да е подало декларация, че поема подобна отговорност за куче, което живее на улицата. Смятам, че този факт е изключително красноречив сам по себе си, без да навлизам в подробности“, коментира кметът Илко Стоянов.

Налагането на санкции от друга страна ще доведе до превенция на отравянето на животни, тъй като когато кучето приема храна, това може да бъде замаскирана отрова, каквито случаи има вече в Благоевград.

По време на срещата бяха набелязани първите стъпки към кардинално и хуманно решение на проблема както за хората, така и за кучетата. Кметът заяви, че възнамерява да изпрати официално писмо до отговорните държавни институции, чрез което ще настоява за промяна в законодателството в посока овладяване на популацията и спиране на т.нар. „туризъм на кучета“.

По време на срещата страните се обединиха около идеята кметът и хората да поканят 11-те народни представители за Благоевградска област от следващото Народно събрание, за да бъде търсено решение на проблема чрез внасяне на законодателни промени по предложение на депутатите в парламента.

„Наистина можем да си взаимодействаме в тази посока. Например, Община Благоевград има разрешително за строеж на нов приют, с голям капацитет, имаме готовност да стартираме изграждането, но за съжаление към този момент няма положителен отговор за финансиране от държавата, въпреки десетките писма, които съм писал.

Смятам, че депутатите, избрани от благоевградчани в следващия парламент, могат да бъдат полезни в тази посока и заедно с общи усилия да построим новия приют. Така ще помогнем и на хората, и на бездомните кучета“, коментира кметът Стоянов.

Той призова обществеността, в това число и всички доброволци и НПО организации, имащи отношение по случая да обединят усилията си за стартиране на мащабна кампания за насърчаване към осиновяване на безпризорни четириноги.

„Само по този начин, чрез активни действия, ще покажем грижа и към хора и към кучета. Така ще намалим и създалото се напрежение в обществото, необходимо е тази война да спре. Трябва да е ясно, че когато има системен проблем, името на кмета няма значение, просто всички трябва да търсим“, коментира кметът Стоянов.

По време на срещата, инициирана от пострадали от нападения на бездомни животни, присъстваха и секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, и управителят на ОП „Приют за безстопанствени животни“ Владислава Асенова.

Предстои последваща среща разговор, на която ще бъдат поканени и представители на неправителствени организации.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    25 9 Отговор
    В страната на кучкарите, където захлебват над 1000 НПО-та свързани с песовете, подобни актове не са приемливи.

    Коментиран от #18

  • 2 ПЕНДУРО

    43 10 Отговор
    Илкооо прост си до безобразие, и това трябва да се каже, малоумник. това решение ли измисли празната ти глава?? А мислиш ли за последствията?? Благоевград е пълен със свободно разхождащи се кучета с големината на вълци, и така е и в центъра и в крайните квартали, и вместо общината да ги излови и прибере в приют, този дебил реши да глобава хората които ги хранят, а какво ще стане когато хората спрат да ги хранят, и тези животни подивеят от глад и започнат да нападат регулярно хора ????? а кажи Илко???

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 петко котарака

    24 8 Отговор
    Не само в Благоевград,а в цялата държава и хранещите котките и стига с това кучета и котки може,а прасета не може народа ще яде НАСЕКОМИ

    Коментиран от #22

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 С 2 думи

    19 25 Отговор
    Най после някой да се сети, същото да се отнася и за котки и гларуси... И да се забрани разхождането на кучета в пешеходни зони.

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мацо пис

    19 6 Отговор

    До коментар #6 от "С 2 думи":

    Котките поне не цапат и ликвидират плъховете.
  • 9 Напълно

    23 7 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕНДУРО":

    Съм съгласна!
    Който има слабо сърцае да не ходи в пиютите!
    Там персонала е по осверипял от бездомно куче!
    Защо тоя вместо да глобява хората, не налага санкции за жестоко отношение към животините!?
  • 10 страхливци

    24 1 Отговор
    МАМАИМСТАРА. А КОГА ЩЕ ГЛОБЯВАТ ВАНДАЛИТЕ ПО ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ КОГА ТЕЗ КОИТО МАЖАТ С ГРАФИТИ КОГА ТЕЗ ДЕТО ЧУПЯТ ВАНДАЛСТВАТ ЕТО ТОВА Е ЗАМАЗВАНЕ НА ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ. ЧИСТО БЪЛГАРСКА БЪЛГАРСКА РАБОТА
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    23 7 Отговор
    Добре,че има хора да ги хранят!това са живи духове,те имат същите проблеми ,като нас.Винаги носете някаква храна за да ви бъдат приятели и да не нападат други хора!На вилата ще им направя 3 къщички и ще ги именувам.Хора ,които не уважават живота не са за този свят.......
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тия разложени политически

    15 1 Отговор
    Трупове, вместо да раздават нашите пари за оръжие, да издържаме украинците с претенции, да си плащат разходките със Спартана и правит самолет, да си раздавт бонуси и награди, да увеличават такси и сметки и т н да се погрижат освен за нуждаещите се хора, а и за животните!
    Предлагам да им се спрат безотчетните пари на търтеите в НС, безотчетност, както вс друго!
    Това си е чиста печалба, че малки заплати ли взимат?
    Като искат да се срещат с електората си, да си плащат!
  • 15 НТД

    26 3 Отговор
    В една Унгария има поне пет неща които се забелязват от пръв поглед :
    1 -няма такова понятие бездомни кучета- просто няма да видите куче без стопанин
    2 - няма пране по терасите
    3 -няма антени по фасадите
    4- няма климатици по фасадите
    5- няма автомобил на тротоар паркиран, пък и 5 метра да е широк /просто тротоара е само за пешеходци/

    Коментиран от #21

  • 16 Българин

    17 5 Отговор
    Това не е решение на проблема.Точно тогава кучетата ще станат по-агресивни.Трябва да се кастрират беьдомните кучета,за да се намали популацията,а не като гладуват.Къде ви е МИЛОСЪРДИЕТО???
  • 17 Трътлю

    18 1 Отговор
    В Европа бездомни кучета няма.
  • 18 Мдаа

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Сега освен бездомни ще са и гладни! Така ще спрат да хапят според кмета! Умен кмет!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 питащ

    10 9 Отговор
    Този кмет първо да прочете Закона за защита на животните и забраната за нехуманно отношение към тях. Първо общината да си изпълни задълженията за установяване на бездомни кучета в приют; кастрация и отново връщане по местата от където са взети. Това е абсолютен не....кадърник който решава да отмени горе споменатие закон. Съдът нееднократно е отменял такива правни не...домислия на само...забравили се длъжностни лица от общините.
  • 21 Истината

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "НТД":

    Ами провинцията ако си ходите от София и тук няма да има коли по тротоарите и няна да си изхвърляте кучетата по София.

    Коментиран от #25, #28, #31

  • 22 гост

    9 11 Отговор

    До коментар #4 от "петко котарака":

    Навсякъде е пълно с дърти дебили хранещи котки и кучета. Затова популацията им расте неимоверно бързо. Иначе претендират да са ,,европейци" .Навсякъде има големи глоби ако храниш бездомни животни като по този начин им създаваш местообитание.Във всеки град в България има общински разпоредби и глоби,но не се спазват.
  • 23 Дид

    9 4 Отговор
    Тъпо решение най малкото защото без храна стават озверяла глутница!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Софиянеца

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Разсъжденията ти са по зле от на провинциалист ... а се мислиш, че си от София. Май си пришълец...

    Коментиран от #29

  • 26 Анонимен

    14 3 Отговор
    Само да попитам: след като спрат да хранят кучетата, те ще станат по-малко агресивни ли? Или се надяват да измрат от глад? Много хуманно решение!
  • 27 Месар

    3 2 Отговор
    Яжте буболечки и да не питате каде е бездомното куче. И да вие сте виновни, че има бездомни
  • 28 Трътлю

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Истината, София не е Европа. Не е дори провинцията на Европа. Затова тук кучетата пак ще лаят, и чалгата до дупка. На крив салам салатата му пречи
  • 29 Кучето

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Софиянеца":

    А ти не си софиянец!
    Ти си столичанин, а най-точно си гостенин на столицата! В почивните дни се връщаш у вазе по козите пътеки...
  • 30 НПО Рога и Копита

    9 5 Отговор
    Стига с тия бездомни кучета, да се реши проблема веднъж завинаги, както е по белите държави. Нема пари за детски линейки а се харчат милиони за общински кучкарници.
  • 31 Забелязъл

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Кореняците софианци са най големите селяндури в България.
  • 32 Мишел

    6 3 Отговор
    Човекът е този, който прави кучетата бездомни.Кучето не е станало бездомно, защото е поискало така, а защото някой го е изоставил на улицата, ако не него, майка му.
    Дебилно е да смяташ, че гладната глутница от улични кучета е по безопасна от нахранената
    Кучето е единственото същество, което обича човека заради личността, а не заради това, че този човек го храни..
  • 33 Селянин

    8 6 Отговор
    Смятай какъв тъпан е кмета. И какво ще ядат као спат да ги хранят. Задължение на кмета е да прибере, обезпаразити и кастрита тези животни след, което да ги върне на мястото им на местопребиваване. Тестват се за агресия по определени методики и наистина агресивните се ефтанизират.
    Стъпката от това да се забрани да се хранят бездомните животни до забраната да се хранят бездомните деца, възрастни, инвалиди или психично болни е много малка и не е в полза на развитието на човечеството.
  • 34 Пострадал

    2 2 Отговор
    Така ли ,ГОСПОДИН кмете,си оправдават безчинствата,тровейки кучетата в дворовете на хората по селата с антифриз.Иска да ТЕ попитам и там /по селата/ли ходят хората с торбички да ги хранят та " може " да им дадът отрова?Или това е по ваша лична "ХУМАННА" заповед да бъдат тровени в дворовете на хората,при това кастрирани и вързани?
    Моля администратора дс не трие коментара ,а дс сезира прокуратурата!!!!@
  • 35 Някой

    4 1 Отговор
    Уличните помияри да се умъртвят. Както е на запад и в САЩ. Парите на народа да не се харчат за бездомни мастии. Който душевно болен иска псетата да жевят, да плаща за часни приюти. Искаме улици без кучета. Който не иска това да бъде ритан по главата докато му дойде акъла. Точка по въпроса.
  • 36 Ром Бакарди

    0 0 Отговор
    То хараби, ама........тука сам скивал наживу как идна пощък.ряла дар.та мума на окулу 40 гудини, води идин пес на каишка и утделну идна торба сас кокали мокали, трътки и крила да дава на некви бездомни шаро-вци до кащата ми. Мойто кучи-гард Калпазан, кат я надуши таз уткачената-се иска да са фърля, ша я изяде барабар сас парцалити. Питах я за ко го прай....зяпа ма кат изванземну!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    За да даде поколение кучето не трябва да гладува. В противен случай, тя не се разгонва, или не зачева, а ако зачене, помята. Този механизъм природата е изработила за да се гарантира живота на малките. Болшинството охранители на предприятия, фирми, строителни обекти и т. н. , държат и хранят улични кучета в нарушение на ЗВМД, като помощници и за запълване на времето. Родилите се при тях нови палета попълват бройката на уличните псета. Затова е необходимо охранителите да не държат и хранят т. н. помияри и да не позволяват на други лица същото, в охраняваните от тях обекти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове