Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 10:59 2 069 40

Сдружение за модерна търговия: Целият държавен апарат е насочен срещу търговските вериги

  • цени на храни-
  • кзк-
  • проверки-
  • държавен апарат

Всяка намеса на свободния пазар потенциално е взривоопасна, а в случая се настройват хората срещу един сектор, който дава работа на над 80 000 души, казва Николай Вълканов

Сдружение за модерна търговия: Целият държавен апарат е насочен срещу търговските вериги - 1

Кампанията на МС срещу ценообразуването е насочена изцяло срещу веригите и то без конкретни доказателства. Това заяви в студиото на БНТ Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия. Според него през цялото време се говори за анализ на пазара и цените, а никой не показва този анализ.

"Целият държавен апарат е насочен срещу нас", категоричен е Вълканов.

"Всяка намеса на свободния пазар потенциално е взривоопасна, още повече, че в случая се настройва цялата държава срещу един сектор, който дава работа на над 80 000 души", каза той.

"Нападките, които се хвърлят върху нас, могат да бъдат установени от съответните контролни органи, а не от лица, които ги заявяват от публичното пространство", допълни Вълканов.

Той подозира, че по-скоро става въпрос за административен натиск и заяви, че за това дали има нелоялни търговски практики трябва да установят контролните органи.

Вълканов каза, че според статистиката цените на храните за 2022 г. са увеличени с 28% още при производителя. От сдружението призоваха цените да се проверяват по цялата верига - от производителя до щанда.

"Не можем да се фокусираме само върху цените в магазина. Цените в магазина в крайна сметка са функция на това какви са доставните цени от доставчика, без значение дали е български и чуждестранен, защото голяма част от стоките са вносни", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    38 6 Отговор
    Търговските вериги са вредни за българската икономика и несъмнено ще бъдат закрити до година - две като се развихри хиперинфлацията. По една зарзаватчийница и кооперативен магазин на квартал, напълно достатъчни. Българите трябва да се върнат по пазарите и да борят всички спекулата, иначе купонната система не ви мърда.
  • 2 комодор унуфри

    61 1 Отговор
    ПЪЛНА ЛЪЖА. НЕЧОВЕШКИТЕ НАДЦЕНКИ И СПЕКУЛАТА СА ТОЧНО ДЕЛО НА ТЪРГОВЦИ, ПРЕКУПВАЧИ И ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ МАГАЗИНИ. ФАКТ. А ТЕЗИ КАКВОТО И ДА ПЛЯМПАТ, НЯМА КОЙ ДА ИМ ПОВЯРВА НА ЛЪЖИТЕ. ПО ДОБРЕ ДА ВЗЕМАТ И ДА ОБЯСНЯТ, ЗАЩО В СЪШИТЕ ВЕРИГИ МАГАЗИНИ, ЦЕНИТЕ ИМ Е ЕВРОПА СА ПО НИСКИ ОТКОЛКОТО НА МАГАЗИНИТЕ ИМ В БЪЛГАРИЯ. ДИВАШКА АЛЧНОСТ И ЛИПСА НА КОНТРОЛ. ТИПИЧНО ЗА БЪЛГАРИЯ.
  • 3 комунизмът си бил отишъл ама друг път

    7 38 Отговор
    Това противоречи на правилата на пазарната икономика и свободната търговия. Намирисва на някакъв комунизъм. Като ти е скъпо не купуваш.
  • 4 Щото продавате разни стоки с по 300%

    43 0 Отговор
    И нагоре печалба.
  • 5 Васко

    57 0 Отговор
    Давате работа, плащате им по хилядарка чисто за експлоатацията, на която ги подлагате, а надувате спекулативно и безогледнбо цените и смъквате по три кожи от гърба на потребителя. Айде по-кротко! Крайно време е държавата да ви стъпи на шиите!

    Коментиран от #23

  • 6 провинциалист

    28 1 Отговор
    Сдружение за модерна търговия може да се предислоцира в някоя държава със свободен пазар. Нашата не е такава.
  • 7 Това

    34 0 Отговор
    В превод е сдружение "взимаме ви парите" .
    Модерна търговия, баба ви...
  • 8 Оз. Ген.Румянцев

    30 0 Отговор
    Николайчо е ГРАНТАДЖИЯ, вижте къде е работил преди да стане председател на сдружението на търговците. ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ЩЕ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ПРЕКУПВАЧИТЕ И ТЪРГОВЦИТЕ, НЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ. Дълго и напоително ни обяснява, че с цените всичко е точно, въпреки спада в цените на енергоносителите.
  • 9 Николай Вълканов, тоя не Гушна ли

    19 2 Отговор
    Голям дял от Мултигруп!! Някоя, от веригите, които защитава да, не се окаже Мулташка??
  • 10 Оня с коня

    34 0 Отговор
    Ти да видиш,за това сега като сме в някоя европейска дуржва и ни е евтино сравнение с наще магазини тук.Тоя казва 28% вдигане на цените още при производителят на хранителни продукти, е добре де ама ножчета за бръснене Жилет, как тук са 54 лв,в германия са 12.80 евро ??? тук сега какво е ? как в Метро цените са по-високи от доста други магазини , без никаква причина ??, спекула, крадци , никакъв контрол и страшна корупция.
  • 11 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    17 2 Отговор
    Връщайте помощите за ток и газ!
    ВЕДНАГА!
  • 12 зевзек

    27 0 Отговор
    поредната тема, с която политиците, и всичките там пишман анализатори, икономисти и професори ще си поиграят, ще я дъвкат месец или два по медиите, и накрая разбира се, нищо няма да се промени, или подобри, политиците в БГ не са научени да работят за народа си, и не могат, и не знаят, и не им се занимава
  • 13 Кико

    24 0 Отговор
    Ами как да не е насочено вниманието ни към големите вериги като те в много случаи извиват ръце на производителя за цена а в същото време кило сирене под 12-14 лв няма. А в следващият момент в специализиран магазин за млечни продукти същото сирене с 2-3 лв по ниско Без да е на промоция
  • 14 д-р Косев

    10 7 Отговор
    Единственият начин да паднат цените е да намалее търсенете, т.е. клиентите да ограничат покупките. Като гледам какво става в магазините обаче не мисля, че това ще се случи. Затова по-добре гледайте да изкарвате повече пари. Много е важно е да си намерите работа, или друг източник да доходи, който да можете да адаптирате според инфлацията. Аз например периодично вдигам тарифите и не ми се отразява поскъпването. Дори печеля повече, щото увеличенията ми са по-големи от инфлацията, а клиентите си плащат - те вече свикнаха всичко да поскъпва.

    Коментиран от #18, #27

  • 15 Целият КАРТЕЛ

    19 0 Отговор
    От ,,търговци,, по-скоро търгаши-спекуланти е насочен към бедния български народ. Извратеняцииии
  • 16 Законите на физиката

    2 9 Отговор
    Бих казал - затворете веригите само за 1 седмица и ще се молят да ги отворите, а цените няма да имат значение тогава, ще искат само да може да си купят от нкъде нещо!

    Коментиран от #40

  • 17 Спрете да крадете и да продавате боклуци

    22 0 Отговор
    Стоката Ви не е модерна търговия а шарлатания и кражба и трябва да се срамувате при тези цени какви боклуци продавате! Ей ненормалния с модерната търговия в Германия ще те търпят ли да вършиш същите далавери и да продаваш тези боклуци? Нагли сте да знаеш и сега бегом при посланика ви да ревете как не успявате да ни крадете на тъмно!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 замислен

    6 1 Отговор
    Добре де, правят цялостен мониторинг и всичко си излиза на местата. Във случая има минимална печалба за крайния магазин, но пък да ти продават стоката има куп такси които като се платят и реално стойността набъбва с поне 50%. Например да се сертифицира стоката със определен сертификат.... от фирма която е собственост на същата верига.
  • 20 Факти

    8 0 Отговор
    Бях забравил, че сте съединители
  • 21 Да, ама не...

    17 0 Отговор
    Не знам дали държавния апарат е насочен срещу търговските вериги, но търговските вериги със сигурност са насочени срещу гражданите. Как отделни хранителни продукти в най богатата държава в ЕС Люксембург могат да бъдат с до 50% по ниски цени от българските търговски вериги? Живея в малък град, където конкуренцията на магазини за хранителни стоки е много голяма и редовните цени почти изцяло са по ниски от промоционалните по веригите. Да не говорим за редовни цени по веригите. Местните магазини също зареждат изцяло от български търговци на едро и няма как да продават на загуба години наред. Вече няколко от големите вериги са проявявали сериозен интерес към изграждане на техен магазин, но стигат само до проучване и анализ на пазара, след което изобщо повече не се чува нищо за тях.
  • 22 Боруна Лом

    6 0 Отговор
    БРАВО!КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ!ПОСЛЕ КОНЦЕСИИТЕ!А ДАНО
  • 23 Анонимен

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Васко":

    Само че 500-600 е средната заплата по тия магазини. Не знал някой да взима хилядарка. И да му я обещаят, после му я взимат от глоби. Робовладелци капиталисти.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Нагли

    5 0 Отговор
    Търговски вериги, не влизам в такива, те са държава над държавата
  • 26 Николай Вълканов?? Заслужил Мултак!!

    6 1 Отговор
    Тоя се Разпорежда с много крадени милиони минали от Държава и Народ в Мултигруп!? Незаконно Забогатял заедно с оная много пухкавата, която забегна с Милиони в САЩ! Мултаци!!
  • 27 И вие сте

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "д-р Косев":

    една мафия в бели престилки - само за пари мислите и забравихте да сте хора
  • 28 Бау бау

    7 0 Отговор
    Това е сдружение на тЕрикатите на дребно... Как е възможно да се сдружават преки конкуренти на пазара?! Значи работят синхронизирано и единни като по команда...
  • 29 Перо

    6 0 Отговор
    Това е поредното, джендърско НПО, което се крие зад измислена търговска тайна, която е явна!
  • 30 Хххххххх

    5 0 Отговор
    Значи веригите могат да качват цените колкото искат, но държавата няма право да ги спира?
  • 31 Ффхйн

    1 0 Отговор
    Това ми звучи като заплаха от този платения да не се закачат търговските вериги иначе 80000 хиляди ще останат без работа.
  • 32 Тодоров

    4 0 Отговор
    Кои са участниците в това сдружение ? Сигурно тези, които сега в мътна вода риба ловят и се оплакват. Този изпълнителен директор знае ли, че например лютениците гонят цената на черния хайвер ? Знае ли, че голяма част от търговците тровят нашите деца с вафли, бисквити, всевъзможни кремове за мазане и др. съдържащи палмово масло, което изобщо не се разгражда в организма. Тези наши деца са бъдещите пациенти на кардиологиите. Да вземе и да прочете един етикет на шпеков салам БУРГАС. Оригиналната рецепта по стария БДС (на Тодор Живков) е със 6-7 съставки: 60% г овеждо, 40% свинско, вода, сол, кимион, черен пипер и чубрика. В момента с по-малко от 12-14 съставки (ОСНОВНО Е-та) не може да се намери шпек (много рядко), но цените гонят ЕВЕРЕСТ. Отровите в тях ли са поскъпнали или вносното дълбоко замразено свинско или говеждо ? Ами алкохолите, например традиционните ракии. Само етанол и есенции. Задължително е държавата да стовари тежкия си юмрук върху спекулата с качеството и цените (защота това е спекула със здравето на нацията и бъдещите поколения). А ТЕЗИ МОДЕРНИ ТЪРГОВЦИ ДА НЕ ПЛАЧАТ НА ЧУЖДИ ГРОБИЩА.
  • 33 никъфф

    1 0 Отговор
    Вече няма истински промоции във веригите. Цените им са по- надути от кварталните магазини даже. И да ги затворят, няма да е голяма загуба.
  • 34 Колчев

    1 0 Отговор
    Евала на гърците казват ,че няма да купуват млеко и принуждават търговците да намалят цените.Много са задружни.Тук обаче това не става.За това всеки сам да оцелява.Имаше един премиер дето беше казал" ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ"
  • 35 Измам ник

    2 0 Отговор
    А кой създава имфлацията? Защо светилата икономисти, които говорят само празни приказки, не обяснят защо тази имфлация единствено и само се увеличава. Защо и по какви "закони" парите губят от своята стойност?
  • 36 Давали сте

    1 0 Отговор
    Работа на 80000 хиляди души, а преди да се появите в България знаете ли колко души бяха заети в този сектор, които трябваше да затворят и да се преквалифицират. Вземайте си модерната спекулативна монополна търговия и си вървете в държавите от които сте дошли. България е на Българите , а вие сте едни Евроатлантически мошеници.
  • 37 Гост

    2 0 Отговор
    Бих го попитал тоя тиквеник защо на топла точка в магазина една пилешка пържола е 3.60 лв при доставена цена 1.40 на магазина.???? И колко отстъпки ползват на млякото когато им го дават на промоция-за справка 1 л прясно за 1.90????
  • 38 ПОСЛЕДНИЯТ УДАР НА БИЛЛА СА ТАБЕЛКИТЕ С

    0 0 Отговор
    ЦЕНИТЕ - ТРЯБВА С МИКРОСКОП ДА ГИ РАЗЧИТАМЕ И ГИ ПОСТАВЯТ ТОЛКОВА НИСКО И НАКЛОНЕНИ НАДОЛУ ВСЕ ЕДНО ОЧИТЕ НИ СА НИ НА ОБУВКИТЕ .................. НАМАЛИХА ТАБЕЛКИТЕ 4 ПЪТИ И ГИ ОЦВЕТЯВАТ ТЪМНО ЧЕРВЕНО ТА ЧЕРНИТЕ БУКВИ НЕ СТИГА ЧЕ СА МИКРОСКОПИЧНИ И С ФЕНЕРЧЕ НЕ СЕ ЧЕТАТ !
  • 39 ВЕРИГИТЕ ТРЕТИРАТ БЪЛГАРИНА ТОЧНО КАКТО

    1 0 Отговор
    ТРАФИКАНТИТЕ ТРЕТИРАТ ЕМИГРАНТИТЕ В КАМИОНА УБИЕЦ ! ,,НАТИКВАТ" НИ И НИ ,,ВОЗЯТ" ДОКАТО УМРЕМ !
  • 40 Аврил

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Законите на физиката":

    Да ги затворят за 2 3 години направо . Като изгониха заради кражби монополиста ЧЕЗ от Албания да не би албанците да няма от къде да си купуват ток
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове