Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 11:50 3 469 56

"Галъп": Пет партии са сигурни за парламента! Равенство на върха, ако изборите бяха сега

  • избори-
  • парламен-
  • герб-
  • продължаваме промяната

Стефан Янев и Слави Трифонов чакат на бариерата

"Галъп": Пет партии са сигурни за парламента! Равенство на върха, ако изборите бяха сега - 1
Снимка: БГНЕС

Ако изборите бяха в средата на февруари, има пет сигурни за мястото си в Народното събрание формации, две, които са близо около бариерата, а тепърва ще се вижда докъде могат да стигнат амбициите на новосъздаващите се коалиции и новозавръщащите се играчи. Ако изборите бяха сега, на върха двете основни коалиции щяха да са с на практика равен резултат и трудно предвидим изход.

Изводите са от независимото ежемесечно изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, което обаче няма как да улови в пълнота потенциалните ефекти на санкциите „Магнитски“.

Ако изборите бяха в средата на февруари, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да разчитат на сходна подкрепа, съответно 27,1% и 26,1%. Новата коалиция – макар и уловена тук без все още да е разпознаваема и без почти никакво отражение на ситуацията „Магнитски“ – показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв. В същото време, поне засега не се вижда „добавка“ от подкрепа.

Снимка: Галъп

По традиция за това политическо пространство обаче, тази добавка може да се очаква дори и в последния момент. Също по традиция, хартиеното гласуване и свързаните с него елементи, могат да бонифицират в по-голяма степен отсрещната страна. Затова е важно, както обикновено, да се подчертае, че данните към този момент не са прогноза, а са единствено моментна снимка на нагласите – която няма как да отчете и поредица фактори на политическите технологии.

ДПС показва подкрепа от 13,4%, а близо след тях са вече „Възраждане“ – с 12,3%. БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията. Около бариерата са „Български възход“ – техният потенциален резултат, калкулиран заедно с ВМРО, би бил 4,2% – и „Има такъв народ“, които се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3,9% в този момент и с добри перспективи с подписката и предстоящата кампания.

Засега под линията личат най-вече перспективите на партии като новата лява коалиция, НДСВ и т.н., като техният потенциал тепърва ще проличава и идните вълни на изследване ще дадат по-ясни изгледи дали борбата е за по-долните стъпала, за бариерата или за нещо повече.

3,8% са онези от гласуващите, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес. Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,7%. Това е близо до активността от предходните избори. Кампанията обаче тепърва предстои, а на числата към този момент следва да се гледа най-вече като на декларативна нагласа.

Фиш на изследването:

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп итнернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 2 и 12 февруари 2023 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    42 3 Отговор
    РИБАТА е още в МОРЕТО някои сложиха ТИГАНА на ПЕЧКАТА
  • 2 Докато българина

    34 9 Отговор
    е с интелект на овца, ще го водят с лъжи като стадо! Гледайки резултатите на проучванията, показват, че българина е с интелект на овца! Няма друго обяснение, че за първо и второ място се бори ГЕРБ, зад който стои мафията на доган или ПП и ДБ, зад които стои мафията на прокопиев и кръга капитал и интересите на САЩ! Или на трета позиция, личната партия на доган, а на четвърта патерицата на доган, който се развежда фалшиво за да прикрие имоти излъже народа! Резултатите показват, че българина ще продължи да е лъган и краден, защото интелекта му е на стадно!

    Коментиран от #15

  • 3 Хаха

    29 3 Отговор
    Те всички са за там да чакат на бариерата, тоя сбирток от едни и същи некъдърници
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    33 1 Отговор
    С хартиените БЮЛЕТИНИ ще се НАПАЗАРУВАТ цигански ГЛАСОВЕ с по две кебапчета хляб чопак бира 50 лева ЕДНОКРАТНО а господин МВР МИНИСТЪРА да не ни лъже защото циганските БАРОНИ и без ТОВА си ПЛАЩАТ на висше НИВО и имат ЧАДЪР
  • 5 Последния Софиянец

    36 19 Отговор
    Възраждане ще е номер едно.
  • 6 нннн

    35 3 Отговор
    Те и по лъжене са равни двете коалиции. Представете си надлъгване между Борисов и Петков. Резултатът е трудно предвидим... Но защо ли разни ...лози ни насочват само към тях??? Хайде този път да разбъркаме добре тестето карти!
  • 7 Раданч Татлъту

    38 12 Отговор
    Верно ли има и гласоподаватели на ПъпъДъбъ?😎🙉?ц🤡🙉😎

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Жоро

    36 8 Отговор
    Сороската агенция дава преднина естествено на соросите!
  • 10 30 хамериканско робство

    23 4 Отговор

    До коментар #7 от "Раданч Татлъту":

    Прост народ слаба държава - това е резултата от разпада вече 30г!
  • 11 Софиянеца

    29 3 Отговор
    Няма значение кой ще спечели на 2-и април, всички важни решения ги вземат в посолството на США!
  • 12 хммм

    15 33 Отговор
    ПП-ДБ ще отвеят руските коне от ГЕРБ, Вгъзраждане, БСП, Вгъзхода..
  • 13 Гого

    30 8 Отговор
    Слабият рейтинг на Киро и Кокорчо не е предпоставка за това 1 място ?!
  • 14 редник

    27 4 Отговор
    „Галъп интернешънъл болкан“ - някак чужбински и авторитетно звучи...
    А поради что се срамят от езика ни?
  • 15 един

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "Докато българина":

    А ве,я кажи кои са тия мафиоти от мафията на Прокопиев?Изброй някои имена на мафиоти от този клан,били ли са на властови позиции,министри ли са,или премиер министри,или шефове на АПИ,регулаторни комисии и т.н.!Имат ли хора в прокуратурата,в съда и в МВР тая мафия на Прокопиев?Имат ли хора в администрацията и по-долните етажи на властта,имат ли кметове?Хайде отговори ми на тия въпроси/като не си овца/!

    Коментиран от #23

  • 16 Хе хе

    24 11 Отговор
    Възраждане сме над 20%.

    Коментиран от #20, #26

  • 17 ТИР

    6 2 Отговор
    Дано така наречените гъбари пуснат глас и тогава
    ( майка плаче грамофон свири )
  • 18 Българин

    15 3 Отговор
    Някой вижда ли правителство? Аз не, не ми и липсва парламент и продажни министри
  • 19 Меркуцио

    15 2 Отговор
    Манипулират ни нагло, брутално и сигурно са подобаващо мотивирани! Но гениално са го измислили, спор няма, с т.н. моментна снимка на нагласите! Измисляш си някаква уж анкета, съобщаваш, че тия, които ти плащат са първи, накланяш везните и никакви последствия! Такава била снимката!
    Има, обаче, и друго! Пробутването на ПП/ДБ рамо до рамо с гербаджиите, което си е чиста лъжа, се прицелва по-далеч! Значи, те днес са почти равни, но когато в деня на вота с хартиена бюлетина лъсне истината, ще настанат истерия, драми, протести и обжалване, за да няма не само правителство, а и парламент! Целта е анархия до местните избори, медиен терор и.........
  • 20 Поне 60% сте!!!!

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хе хе":

    От горе ми се казва.
  • 21 9483

    12 5 Отговор
    Глупости,кого са питали,хората са възмутени от лъжите на Киро,от това че ни докара до просешка тояга.Защо не питат съкратените как се оправят сега при тези цени,как студуват.Защо не се гледа това че масово хората теглят заеми за да си плащат сметките.За ГЕРБ какво да говорим за толкова години ни направиха най - нещастната нация,а за другите партии нямам думи.Сега всички се нападат едни други,но всички са маскари.

    Коментиран от #24

  • 22 Да пожелаем на слави

    6 5 Отговор
    да събере 3,99%
  • 23 То всичко е пред теб

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "един":

    Виж кои са в кръга капитал, банки, фирми и т.н. Кой създаде политическите проекти ПП и ДБ? За украшение ли са или за власт и усвояване на държавата? 😃 Колко връзки се виждат в съдебната система, ДАНС, МВР и всякакви структури в държавата? Институциите в държавата са разпределени между кръга капитал и кръговете около доган. И видно политическата битка е борба между тези два кръга! А блеещите ги водят с лъжи и пропаганди и преизбират всеки проект на тези кръгове! А камарата наети продажници по форуми и медии, тиражиращи лъжите им, си продават бъдещето за жълти монети! Всичко се случва пред вас! Кой какво говори и пише, няма никакво значение, на фона на действията пред вас! От вас зависи дали сте умни или стадо което го водят!

    Коментиран от #45

  • 24 Киро ще ви бие

    5 14 Отговор

    До коментар #21 от "9483":

    Като шкембе от дувар,бе!
  • 25 🇧🇬🇪🇺💯

    9 2 Отговор
    Единствената Политическа Коалиция за която мога и ще гласувам на следващите Избори за Народно Събрание е:
    1.Да Замрази със Закон Увеличението на Парламентарни Месечни Заплати и Заплатите в Общинският Столичен Съвет за следващите (4) Четири години❗️
    2.Да Замрази със Закон Увеличението на Месечните Заплати/Възнаграждение в Президентската Институция, включително на Президента Румен Радев за следващите (4) Четири години❗️
    3.Да Замрази Заплатите на Министъра на МВР и неговата Администрация за следващите (4) Четири години❗️
    Като да има клауза че за инфлация за повече от 60% може да има увеличение на Заплатите на посочените по горе❗️
    ❗️🇧🇬Нищо друго не би ме накарало да гласувам на следващите Избори🇧🇬❗️
  • 26 Не ,б

    8 9 Отговор

    До коментар #16 от "Хе хе":

    200% сте от Израждане.При висока избирателна активност я са в парламента,я не.
  • 27 🇧🇬🇪🇺💯Riпост

    8 1 Отговор
    Фандъкова и Столичният Общински Съвет сътвориха невероятна Кочина с решенията за Градският Транспорт, направиха Билет за Транспорта Два Лева за бъде на шофьорите по лесно да връщат Ресто❗️
    Инвалидириха Месечните Карти За Градският Транспорт за Метро и Автобуси, за да закупят Софиянци Годишни Карти за Градският Транспорт на стойност 400 лв. на година❗️❓
    Същият Румен Радев който Софиянци защитаваха с Хиляди излезли на Улицата през лятото на 2020 година, сега е изпратил това недуразумение Министъра На МВР Демерджиев и неговите Копои да малтретират Софиянци и български данакоплатци в градският транспорт в Столицата❓
    Колко Президента Румен Радев се е оял с Власт която по Закон и Конституция не принадлежи на Президента❓
  • 28 Каква е таз представителна извадка

    1 4 Отговор
    От 800 анкетирани, 40 % ще гласуват, тоест около 350. От тях 27 % за ППДБ и горе долу толкова за ГЕРБСДС.
  • 29 Бойко , връщай се .......

    6 8 Отговор
    Че тоя Кирчо ни разката фамилията
  • 30 🇧🇬🇪🇺💯

    8 1 Отговор
    Румен Радев, Демерджиев, Гълъб Донев и Йорданка Фандъкова и да ги попитаме колко пари получават на месец (от българските Данакоплатци) и защо не изполват Градският Транспорт а ги разкарват Държавни Автомобили със Сини Лампи от място до място❓
    Колко получава Йорданка Фандъкова, Заплата всеки месец 6 000 лв и нагоре❓
    Демерджиев 6 000 лв. и нагоре❓
    Румен Радев 12 000 лв. и нагоре❓
    Защо не пътуват с Градският Транспорт а пращат Контрольори и Полиция да бият българските Граждани и Данакоплатци❓
    Да попитаме оялият се от власт президент Румен Радев и неговите пешки като толкова им е скъп Градският Транспорт и малтретират българските данакоплатци защо не пътуват в него❓
  • 31 777

    18 4 Отговор
    Тези прогнози са пълен фейк. Или народа е тотално изтрещял да гласува пак за тези некадърници,които съсипаха държавата или се готви огромна изборна манипулация

    Коментиран от #42

  • 32 Мнение

    6 9 Отговор
    БСП няма да влязат. Итн също няма да влязат. Преди изборите ще арестуват Нинова и Трифонов. Не се заблуждавайте, Възраждане ще е единствена лява партия на България в следващите 10 години

    Коментиран от #33

  • 33 И що ще ги арестуват

    8 3 Отговор

    До коментар #32 от "Мнение":

    Каза ли лъжеца костадинов на платените си глупаци?
  • 34 ЕДГАР КЕЙСИ

    14 2 Отговор
    "ГАЛЪП" СА ДОКАЗАНИ МАНИПУЛАТОРИ И ШАРЛАТАНИ ........ ИЗСЛЕДВАНЕТО Е ПЪЛНА ЛЪЖА ....... ФАКТ !
  • 35 Традиционно

    9 7 Отговор
    Традиционно процентите на Възраждане са намелени. Който гласува за ПП и ДБ ще прати мъжа си или сина си на фронта в Донбас.

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ДДРОнег

    5 5 Отговор
    Ами значи 40 % от БГ-населението си искат пак корупцията на ОПГ герПдпс ...
    Ами пак ще си бъдем най-бедни и най-пpocти в Европа ...
  • 38 ДДРОнег

    3 6 Отговор

    До коментар #35 от "Традиционно":

    А който гласува за иZZраждане ще бъде onpaвен от кадироФФците за награда :):):)

    Коментиран от #56

  • 39 Цончо

    3 5 Отговор
    Възраждане 10%. Толкоз са ви силите. Продажници. А вдигат шум все едно са с конституционно мнозинство. 10% мижави…
  • 40 Скапана

    3 2 Отговор
    Държава
  • 41 българин

    1 5 Отговор
    Нима 3/4 от населението са путинци, не вярвам.
  • 42 Цола Драгойчевя

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "777":

    Класически възрожденец. “Ако не спечеля, значи са ме измамили”. И не проумява, че даже турците са повече от тях. Мижава партия с мижав електорат…
  • 43 УРА,, УРА

    4 2 Отговор
    Подобни " проучвания" трябва да бъдат забранени 3 месеца преди избори. Те само манипулират хората и ги настройват да се карат и спорят,което е причина за разделение в обществото.
  • 44 Анонимен

    3 2 Отговор
    Толково хубав и прекрасен е живота, че преди 33 години ходихме на сватби, а сега на погребения.
  • 45 един

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "То всичко е пред теб":

    Казах ти посочи имена,не ми разтягай комунистически-философски локуми!На такива празнословия без конкретика съм се наслушал!Американците посочиха имена по казуса Магнитски,има ли от тях някой от т.н. мафия на Прокопиев и кръга Капитал?

    Коментиран от #47

  • 46 Моше

    2 2 Отговор
    Да очакваш различен резултат без да променяш нищо е меко казано глупаво. Увеличава се прага за влизане на 8%, намалява се броя на депутатите на 200 и да видим. Може пък да е за добро. Ако не става, промяна пак - до като не се получи.
  • 47 То всичко е пред теб

    3 3 Отговор

    До коментар #45 от "един":

    Потруди се! Не е трудно и е по достойно от драскането на глупости и лъжи за дребните на мафията зад ПП, ДБ и грантаджиите на америка за България!
  • 48 похотливата тиква

    1 3 Отговор
    они ората са свикнале со моите главанаци - мозъко, конфуций от габрово, оня биковия и язека пак тех че им набутам, каза лидра Борисов, докато ядеше пача с избиратели
  • 49 🇧🇬🇪🇺💯

    1 0 Отговор
    И още въпроси:
    1.Българските граждани офце ли са, че харантутятат Политическа Корупционна Класа в Българията вече (30) Тридесет Години, офце ли сте ❓
    2.Докога тази Корупция във Власта ще продължи, трябва ли да изминат още (30) Тридесет години и две генерации за да се променят нещата в България към по добро❓
    Офце ли сте Ве Българи❓

    Коментиран от #55

  • 50 Българските избиратели

    1 0 Отговор
    Българските избиратели искат следното:
    1.100% мажоритарни избори!
    2.Всеки да гласува по личен избор с машина или с хартиена бюлетина."НЕ" на дискриминацията.Гласуването с машини става задължително с печатането на хартиени бюлетини докато гласуването с хартиени бюлетини може и без наличието на машини.Машините са излишен разход за закупуване,обслужване,съхранение и охрана.България не е толкова богата за да обслужва прищевките на уличните партии!
    3.Казват "НЕ" на разделителни червени линии поставени от някои партии.Това значи,че те си гледат вътрешно партийните си интереси,а загърбват интересите на избирателите!
    4.Не искат извънредни парламентарни избори,не искат служебно правителство до края на тази година!

    Ако не се съобразите с тези искания на българският народ на изборите ще отидат под 1 500 000 избиратели,а може би и по малко!
  • 51 Избирател

    4 2 Отговор
    Не вярвам и на една дума на тия социологически агенции излезте и гласувайте не се остваяйте така да ви манипулират.Не остваяйте трите партии дето са дадени на първо второ и трето място да спечелят и да определят съдбата ви предполагам всеки ги е видял колко струват мнения няма да изказвам за тях щото ще ми изтрият коментара
  • 52 Гост

    1 1 Отговор
    Омръзна ми да гледам и слушам от медийте кой , къде , и кои ще бъдат в парламента изобщо у нас е така зомбирано обществото ,че всеки от така наречените телевизий, разни социолози внушават непрекъснато само това. То още не се тръгнали да омайват простолюдието и да ги лъжат а те вече си казаха думата кои ще бъдат вътре . Народа е глупав независимо ,че все още има зомбирани от ГЕРБ ,-не разбраха ли и един милион пъти да бъдат първи и непрекъснато де се самоизтъкват никой няма да им позволи да ръководят страната.Жалкото ,че няма закони да забранят на тези агенций които техните персони непрекъснато ги има по медийте да внушават като се знае ,че са платени от някой партий кой ще бъде първи и то винаги казват ГЕРБ? А направете си извода.Този Райчев и сие .Докато повечето от сегашните парти са там никога и това трябва да го разбере българина никога няма да се справим с положението в което сме сега. Народа искаше и бяха по улиците с вдигнати ръце и викаха - Демокрация .Ядец ето Ви тази демокрация. А оплаквайте се на когото си искате за високите цени в магазините и за живота ,Защо не казвате -Ние сме доволни от живота сега -пълна свобода имаме, гюбеци и чалго по дискотеките на екс, разни пишман мутри тормозят хората по села и малки населени места. дрога- под дърво и камък ,всеки гледа по цехове и частни имоти . Не това не е народ това са овце. Никога няма да настигнем другите държави ,никога няма да бъдем като другите народи -да си търсим правата - ако се обадиш ос
  • 53 Кирчо

    7 1 Отговор
    Народа ще накаже партиите на войната, ПП и ДБ под чертата.
    Статистика е синоним стъкмистика.
  • 54 Хайл

    1 0 Отговор
    На тия "социолози" им се ПЛАЩА ЗА ДА ПИШАТ ГЛУПОСТИ.НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ.АКО МОЖЕХА ДА ПОЗНАВАТ ЩЯХА ДА ПОЗНАЯТ ЧИСЛАТА ОТ ТОТОТО
  • 55 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Сложих ти +,но "европейското"знаме е позор и срам за България
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове