Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 13:11 1 329 32

Мика Зайкова: Държавата не бива да пипа производителите на храни, защото те и без това са поставени под натиск

  • мика зайкова-
  • производители-
  • храни-
  • държава-
  • натиск

При условие, че цената на млякото, изкупено от търговците за около 1 лев, в търговските вериги е около 4 лв. - със стотинки разлика, това е доказателство за картелно споразумение. В магазините купуваме яйца "Фаберже", каза икономическият експерт 

Мика Зайкова: Държавата не бива да пипа производителите на храни, защото те и без това са поставени под натиск - 1
Снимка: NovaNews

Държавата не бива да пипа производителите на храни, защото те и без това са поставени под натиск, каза в "Денят започва с Георги Любенов" икономическият експерт Мика Зайкова.

"Това, което произвеждат, е при поскъпване на тока, на горивата, на суровината и въпреки това те продават на едни смешни цени на търговските вериги. Имаме КЗК и КЗП, но имаме и много голяма спекула. При условие, че цената на млякото, изкупено от търговците за около 1 лев, в търговските вериги е около 4 лв. - със стотинки разлика, това е доказателство за картелно споразумение. В магазините купуваме яйца "Фаберже", каза тя.

Зайкова е категорична, че спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение, каквото е решението е служебното правителство. Нужни са мерки, насочени към търговските вериги.

"Прочетох някъде за около 8 или 9 такси, които производителят плаща на веригата - за вход на веригата, за маркетинг, за каталог и за още 4-5 неща. Той дори плаща там, където се правят намаления, което е абсурдно. И какво му остава на него?", попита тя.

По думите ѝ идеята да се сложи таван на цените не е пазарен механизъм.

"Водата поскъпна с 40%, без да е златна. Транспортът поскъпна. Лекарствата поскъпнаха, а също и всички услуги, които ползваме. Покупателната способност, разбира се, пада. Най-ощетени са пенсионерите. За тричленно семейство са необходими поне 2452 лв. според колегите от КНСБ. А за един човек до края на декември трябваха 1350 лв., сега са 1500. Само за един месец средният ръст на инфлацията е 1,1%", посочи тя.

Мика Зайкова коментира и темата с държавния бюджет. По думите ѝ и след изборите на 2 април няма да бъде съставено правителство.

"Независимо, че не е работа на служебното правителство да приеме бюджет, в тази ситуация служебният финансов министър ще трябва да направи бюджет", каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко 65+ трябва да спре да се показва!

    5 25 Отговор
    Пост комунистически, аналогови егоисти ! Мислете за деца и внуци, вашият архаизъм няма да се върне, младостта също ! Поздрави на Злобния Кеворк !

    Коментиран от #6, #7, #9, #15

  • 2 То пък

    9 7 Отговор
    едни храни , то пък едни производители , аслъ да не ги пипнеш !
  • 3 ТаУмВзе

    14 8 Отговор
    Територията не е държава! Тва е колония на краварите с леко турски вилает. Оставям на страна куклите, които ни връткат по телевистан.
  • 4 тцтцтц

    4 14 Отговор
    Стига сте ни занимавали с тоя кукумицин!!!
  • 5 6МКНЙ

    13 8 Отговор
    Стига сте защитавали мошениците- производители на храни! По колко милиона енергийни помощи им отпуснахте досега? Къде са парите? Заплати не увеличават, храните и хляба- боклук, цените надути до небесата... Какво сте опънали чадър над тях?!

    Коментиран от #18

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Всичко 65+ трябва да спре да се показва!":

    Дядо ти явно не ти е чел приказки ❗
    Има една за дядо и внуче ❗
    А и една за стареца и зърното ❗
  • 7 РЕАЛИСТ

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "Всичко 65+ трябва да спре да се показва!":

    Що бе, щото помним, какво беше при "лошия" социализъм и го споделяме. При ТКЗС цената на плодовете и зеленчуците бе стотинки, а като върнаха земята, кво стана. Скъпотия и без субсидии няма да има нищо за ядене. От износител на селскостопанска продукция България се превърна във вносител.

    Коментиран от #12

  • 8 1221

    13 2 Отговор
    Аз съм на друго мнение. Досега не ги пипаше, време е да покажат качество за тези цени!
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Всичко 65+ трябва да спре да се показва!":

    Живееше един много стар човек. Очите му недовиждаха, краката му не държаха, ръцете му трепереха. Когато ходеше, пристъпяше едва-едва и се подпираше с патерица. На трапезата разливаше чорбицата върху коленете си, преди да я поднесе до устата. Снаха му веднъж рече на мъжа си:
    — Не мога да го търпя този старец. Не го искам на трапезата.
    — Той ми е баща, какво да го правя?
    — Ей там под стълбата съм му постлала едно скъсано чердже. Там да яде.
    Синът, който беше отстъпчив човек, махна с ръка:
    — Прави, както знаеш.
    И снахата намести свекъра си под стълбището, където лежеше кучето. Блъсна пред него една дървена копанка, изсипа му в нея яденето и му подаде лъжицата.
    Старецът преглътна два-три пъти и очите му се насълзиха, но нищо не каза. Внучето му видя дядовите сълзи и се замисли. Въздъхна дълбоко и излезе на двора. Намери един върбов чукан и почна да го дълбае с теслата.
    — Какво правиш? — попита го баща му.
    — Копаня дълбая — отвърна момчето.
    — Защо ти е?
    — За да храня в нея мама и тебе, когато остареете.
    Бащата прехапа устни и разказа всичко на жена си. Майката се засрами, прибра свекъра си вкъщи, преоблече го и вече си го гледаше чистичък.❗❗
    Никога не е късно да попълниш пропуските във възпитанието си ❗

    Коментиран от #14, #16

  • 10 6МКНЙ

    9 6 Отговор
    Тия производители на храни са едни от най- алчните експлоататори. Системно не дават пълните заплати на работниците си. Дават аванс и толкова. Вместо това дават от непродадените си продукти. Прост пример. Производителят на млечни изделия дава сирене или кисело мляко, вместо заплата. Може ли работникът да си плати тока или таксата за телефон с буци сирене или каса кисело мляко? Семейството му цял месец кисело мляко ли ще яде?
  • 11 АЛФА КЕНТАВЪР

    13 0 Отговор
    а НАРОДА страда ЦЕНИТЕ растът СПЕКУЛАНТИТЕ печелят ЗАЩОТО си ПЛАЩАТ по ВЕРИГАТА
  • 12 6МКНЙ

    10 8 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    При социализма, драги, продукцията се прибираше от ученици, студенти и работници от градовете, които всяка година работеха безплатно по 1 месец. Я, си представи колко милиона хора са работели безплатно всяка година! И земята държавна, и заплащането на трактористи, комбайнери, поддръжка и пр.- минимално.

    Коментиран от #22, #30

  • 13 Гост

    18 0 Отговор
    Не производителите а прекупвачите трябва да пипа държавата…
  • 14 6МКНЙ

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Някога поне толкова са се грижели за старите хора, сега и толкова няма. Тези приказки вече не важат. Младите нямат уважение към възрастните. Само чакат наследство от тях.
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Всичко 65+ трябва да спре да се показва!":

    ..... Едно лято настанала голяма суша. Всичко живо изгоряло – и трева, и плод. Пресъхнали реките и кладенците. Житниците се опразнили. Не останало жито дори за семе. Уплашили се хората да не измрат от глад. Загрижил се и царят. Повикал пак болярите и им заповядал:
    - Каквото щете правете и струвайте, но утре , като дойдете, искам да ми кажете откъде да намерим жито за посев, инак главите ви ще взема.
    Тръгнали си болярите сломени – не е лесна работа да се намери жито. Скритият старец видял, че синът му се връща и този път омърлушен, и попитал какво се е случило.
    - Сега, тате – рекъл боляринът, – и ти не можеш ми помогна.
    - Защо?
    - Защото царят иска семе за посев, а никъде в страната няма жито.
    - Не бой се, синко. Утре, когато се явите пред царя, ти му кажи да заповяда на селяните да разровят всички мравуняци на царството. В мравуняците има много жито, събирано зрънце по зрънце от мравките.
    И наистина, щом селяните излезли по кърищата и разкопали мравуняците – намерили във всеки мравуняк по една торбичка едро зърно. Царят останал много учуден от находището и се обърнал към болярина, дето криел баща си. Попитал го:
    - Кажи ми, кой ти даде този мъдър съвет?
    - Не смея да кажа, господарю, защото ще ме погубиш.
    - Няма косъм да падне от главата ти, кажи!
    Тогава боляринът признал, че е укрил баща си и той го е научил какво да каже за пясъчното въже и де има скрито жито.
    Скоро излязъл нов закон: никой да не закача старите хора, а когато вървят по улиците –

    Коментиран от #20

  • 16 РЕАЛИСТ

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    На гробището във Виа Венето в Рим има надпис " Ние бяхме , като вас преди, и вие ще станете , като нас"
  • 17 Читател

    16 1 Отговор
    Точно обратното държавата трябва да контролира процеса на производство но не го прави защото са корумпирани.Затова в сиренето няма мляко а в саламите месо.
  • 18 Българка

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "6МКНЙ":

    Не производителите, а търговците раздуват цените. А търговците също получават субсидии за енергия. КЗК и КЗП така или иначе не работят в интерес на хората, така че по-добре да ги закриват и с десетките милиони, спестени от издръжката на излишните регулатори, да се подпомагат домакинства
  • 19 Васил

    6 8 Отговор
    Кви производители какви пет лева цялата им продукция не е качествена а не се знае какво има в тях. Как така излиза вноса е по евтин от нашето производство.

    Коментиран от #24, #28

  • 20 Дрън-дрън ярини...

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    С притчи и безсмислици, не можеш да промениш реалността... а тя е неумолима! Идва смяна на поколенията, за която тъпотиите и пещерни азиатски.патрЕотизъм са неразбираеми ! Мина да отива в хоспитализиран, е да се радва на спокойни старини !

    Коментиран от #26, #27

  • 21 Изкукуригал и злобен....

    4 9 Отговор
    Нищо позитивно не можеш да чуеш от обременени възрастни хора ! Осъзнават, че живота свършва, времето върви неумолимо, мислите им се връщат назад...опитват се да върнат днешния ден в тяхната мизерни комунистическа младост. Не мерси !

    Коментиран от #25

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "6МКНЙ":

    Не е нужно да си представяме нещо което сме виждали и в което сме участвали ❗❗❗
    И да! Тогава България изнасяше селскостопанска продукция, а сега внасяне дори боб, картофи, ябълки, репички, домати и краставици ❗❗❗
  • 23 мммда

    9 6 Отговор
    Производителите за какво са виновни. Западния швабски монополист посредник на пазара трябва да се пипне.
    В момента немските хранителни вериги държат по-голямата част от складовете и сами си определят цените, с които всеки се съобразява.
    Защо не се въведе таван на цените на най-копуваните хранителни стоки? В Германия има такъв таван от години.
    Защо всички рапределителни складове и западни търговски вериги не преминат под строг държавен контрол?
  • 24 Статистик

    15 1 Отговор

    До коментар #19 от "Васил":

    Държавата не бива да пипа производителите на храни - да, донякъде е така. Но пък може да наложи таван на печалбата на търговците, и то много лесно. Даже решение на НС не е необходимо!!

    Вчера имаше информация за цените на борсата - примерно, че кашкавал Витоша на едро се търгува по 18 лв/кг. Същият кашкавал в магазините е 35 лв//кг, т.е. почти 100% надценка! И то при условие, че държавата подпомага и търговците за тока и горивата!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дрън-дрън ярини...":

    Това
    "идва смяна на поколенията "
    ти ли го откри
    ❓❗❓❗
    Защо все си мислите , че Вселената е започнала с Вашето раждане
    ‼️❓‼️❓

    Коментиран от #31

  • 27 Северозапад

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дрън-дрън ярини...":

    Не се подигравай на старостта, защото тя е твоето бъдеще! Ще дойде ден, когато някой друг ще говори за смяната на поколенията, визирайки точно теб!
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Васил":

    Потърси колко е субсидията за декар в Полша и Франция ❗
    И колко е в България ❗
    Това е само началото ❗
  • 29 Майка Зайка !

    3 4 Отговор
    Държавата е Г А Н Г Р Е Н Я С А Л А ! Нужна е " Специалва Операционна НАМЕСА " а не мнения, заявления, призиви, предупреждения, анализи или коментарии ! Нужо е ИЗРЯЗВАНЕ на ГНИЛЬОЧА до живо ! Много търпя народа а той е БАРОМЕТЪРА на социалният климат !
  • 30 РЕАЛИСТ

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "6МКНЙ":

    Бих те поправил. Не "прибираше" , а прибирахме. Щото рядко има нещо, което не съм брал. Имаше ентусиазъм и знаеш, че го правиш за държавата. Бащите ни по подобен начин изградиха язовири и заводи, за да ги лапнат сега наготово разни "бизнесмени и да правят голяма гуша.
  • 31 мислим си го

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Защото е така.

    Коментиран от #32

  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "мислим си го":

    КУКУ-вичарче , сега и за Адам ли се взе ‼️‼️‼️‼️
    Наполеон пасти да яде викаш ‼️‼️‼️
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол