Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 14:19 906 26

Плугчиева: В европейски план нямаме един ясен профил, който да покаже приноса на България в ЕС по дадени политики

  • меглена плугчиева-
  • европейски план-
  • принос-
  • българия-
  • ес

България от две години е в непрекъснати избори, което говори за политическа нестабилност, несериозност за партньорите ни, коментира още дипломатът 

Плугчиева: В европейски план нямаме един ясен профил, който да покаже приноса на България в ЕС по дадени политики  - 1
Снимка: БНТ

Миграционната политика на ЕС е една от най-чувствителните и с много разногласия вътре в страните членки. Най-засегнати са страни като нас, които са на външната граница на ЕС. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" политикът и дипломат Меглена Плугчиева.

Случаят отпреди два дни край Локорско е поредното доказателство, че основната група мигранти, която идва в страните от ЕС, е от Афганистан. Редно е да се запитаме какво се случва в Афганистан, след като САЩ и ЕС го напуснаха. Там няма стабилизация и е факт, че тези хора наистина търсят убежище. Същевременно поток тече и от Северна Африка, изтъкна тя.

"Това означава, че единият голям въпрос е стабилизация и помощ за тези страни. Другият въпрос е регулация на миграционната политика в ЕС и различията, които там съществуват, към това се добавя и войната в Украйна", посочи Плугчиева.

Според нея ислямизацията на Европа е факт. Постави въпроса, че след посещението на австрийския министър-председател у нас и лобирането му за допълнително финансиране за България заради мигрантския натиск, такова не е пристигнало.

Плугчиева коментира и списъка "Магнитски", като посочи, че това е тревожно и уронва нашия престиж като страна.

"С голямо огорчение трябва да ви кажа, че и на Балканите изглеждаме зле, и в европейски план също. В европейски план нямаме един ясен профил, който да покаже приноса на България в ЕС по дадени политики. Това, което можехме да направим и се очакваше от нас - да бъдем с лидерска роля в региона на Балканите и с такава роля в Черноморския регион. За съжаление ние освободихме тази ниша", каза тя.

По думите ѝ все повече Хърватия заема тази роля и не е учудващо, че тя влезе в Шенген, в еврозоната.

България от две години е в непрекъснати избори, което говори за политическа нестабилност, несериозност за партньорите ни.

Плугчиева се спря на посещението на черногорския президент, който пристига у нас по покана на нашия президент. Посочи, че между България и Черна гора съществуват едни много добри партньорски и приятелски отношения. Нашият основен ангажимент е да им съдействаме и да ги подкрепяме в евроинтеграционния им път. Подчерта обаче, че имаме и редица пропуски.

"Имаме една инициатива, която се подкрепя от много други посланици и колеги, съответно да привлечем младежите в тези балкански страни да учат в България. Защо ги тласкаме да ходят към Белград или към Западна Европа, когато ние имаме близка история, култура, а и дс голяма част от тях имаме сходна езикова близост, което ни дава предпоставки да ги привлечем. Правихме такава борса в Черна гора, но ми се струва, че е недостатъчна, тъй като Черна гора е твърде малка. В Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина това би могло да се направи и това е дългосрочно действащ проект", посочи тя.

Плугчиева е категорична, че има много факти за това, че от много години насам Балканите са обект на натиск от страна на Русия. Един от сериозните проводници на тези интереси е чрез Сръбската православна църква, която е един политически актьор не само в Черна гора, а изобщо на Балканите. По думите ѝ ЕК и ЕС остават в дълг. ЕС закъснява в реалната си помощ за Балканите. Не бива да се допуска това бяло петно на европейската карта - Западните Балкани, да се превърне в черна дупка.

"2003 година беше Срещата на върха на ЕС в Солун и обещанието - бъдещето на Балканите е в ЕС. Сега е 2023 г. 20 години напредъкът в това отношение е крайно недостатъчен, особено при новата геополитическа ситуация, в която се намираме", коментира тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 6 Отговор
    Много се изкефих как Радев им каза в лицето на лицемерите в Мюнхен че България иска мир.А те всички квичаха за дълга война.

    Коментиран от #16

  • 2 само вадите от нафталина

    15 1 Отговор
    Ох сега пък тая дрта господжа комунска - пенкилер.
  • 3 Майна

    11 1 Отговор
    Много ,,безпросветни капацитети,,
    Ние не си знаем историята..
    България/ Буржания/ така и до днес арабите наричат Европа...
    Какво сме допринесли за Европа ли ?!
    Създали сме повечето Европейски държави..
  • 4 Адам Хилтън

    4 4 Отговор
    "Всички ще свършите лъскайки ботушите на немците!" - генерал Итало Балбо (прогноза за "партньорството" на Италия с Германия)
  • 5 Българка

    9 2 Отговор
    Най-страшното е, че във вътрешно политически, икономически, социален план сме в пълен провал и разруха. Докато няма ИСТИНСКА ПРАВОСЪДНА РЕФОРМА,след която Гешев, Цацаров и всички гнили ябълки в прокуратура, следствие, съд, МВР не бъдат отстранени от държавните постове и изправени пред български съд, докато поне стотина от върхушките на ГЕРБ- ДПС не влязат след присъди в затворите, докато не се конфискуват активите на мафията, България няма да се оправи
  • 6 Гларуса

    14 0 Отговор
    Ти кажи колко пари от ПАМЕКС отмъкна като рушвети

    Коментиран от #11

  • 7 Лора

    2 1 Отговор
    коментира още дипломатката
  • 8 Мануил

    12 0 Отговор
    Хващай плуга и почвай да ореш!
  • 9 мдаа

    7 0 Отговор
    Ще се закриват университети. Демографската криза не се бори с празни приказки!
  • 10 Айдеееееее

    13 0 Отговор
    Още един плужек извадихте от куфара със спомени от « имло едно време»
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Град Симитли

    9 3 Отговор
    "... Плугчиева е категорична, че има много факти за това, че от много години насам Балканите са обект на натиск от страна на Русия..."
    ..... Мадам, нещо за натиска на САЩ кажете, на Турция,...
    Европасе ислямизирала, мА Русия натискаЛа!?
    Пу, тххха мххх!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 оффффф

    6 0 Отговор
    ако бяхме още в комунизма, тази и там щеше да е от страната на тези които дават акъл и са силно партийни...
  • 15 Гутьо

    1 2 Отговор
    Ако се окаже че Велина Костадинова е взимала пари от Сорос ще гласувам за Български Възход или Слави.
  • 16 Навалний

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Мислиш че някой го брои за слива ли твоя Радев?
  • 17 Плугчиева, Тая Туриска изкара 15 год

    8 0 Отговор
    В Швейцария и Хърватия, какво Свърши?Какво Свърши за България Дипломатке?? Работеше за Бизнеса на мъжъти и неговите приближени фирми! (проф Александров от Лесотехническия)
  • 18 Гутьо

    2 2 Отговор
    Отвсякъде ни пробиват с пари. Не е проблем че има 150 джендъри от НАТО в Ново село, проблемът са фашистките фондации от запад.
  • 19 Плугчиева, с тая фалшива усмивка си

    7 0 Отговор
    като Сталинка Георгиева,, почвате да си приличате една на друга, все сте Фалшиви! Оная май сее прекръстила на Кристалина!?
  • 20 вол

    3 0 Отговор
    Всичките си слуги активираха от шайката. Явно им стана тясно и напрегнато.
  • 21 0001

    1 1 Отговор
    Ето тази жена каза една умна приказка че при наз лошите новини са на почит убийства кражби катастрофи давате ми бойко делянчо томитата който ви наричат мисирки. ДАВАЙТЕ НЕЩО ХУБАВО УМНО НЕ ПОШЛО И ГЛУПАВО. :ГЛЕДАХТЕ ЛИ ДЕЛЯН КАК СЕ БЕШЕ РАЗПОЛОЖИЛ ПРИ ГЕОРГИ ЛЮБЕНОВ КАТО ПРОСТАК КАУН А СЛЕД НЕГО ДЕКАНА НА БАН РАЗЛИКАТА ОТ УМНИЯ ДО ПРОСТИЯ ГЕРБЕР Е КОСМИЧЕСКА ДИЛЯНЧО МИНА И ШЕФА СИ ПО ПРОСТОТИЯ И ЛЪЖИ
  • 22 Гутьо

    1 1 Отговор
    Факти, пускайте интервюта с посланик Митрофанова понеделник и петък да бъдем информирани за провеждането на специалната операция живота в Русия и бъдещето на България. А не блудкави статии като фенка на Ман.Юнайтед и са тесни банските.
  • 23 Никой

    1 0 Отговор
    Другарко ,всички кресливи путинофили искат Росията да ни бъде господар,не да сме членове на ЕВРОПА. Там в кочината със съюзници КИТАЙ , Иран и Сев. Корея. С другите " християни ", които ще донесат на България просперитет в света. Това ни пробутват от Кремъл. Само ,че не с руския КГБ Гундяев а с някой " дай -сенсей " пък и що не някой " велик аятолах " Славянски ценности ,друг път !
  • 24 124

    1 0 Отговор
    Откакто започнаха военните действия в Украйна, нито една партийка не се решава да управлява от страх да не се изложи пред по-големите,така ка че оставиха Президента да се оправя чрез служебни правителства. Това е една от причините политици да не се изказват. Страхопъзльовците да се скрият докато бурята отмине.
  • 25 Нямам думи !

    2 0 Отговор
    Тази заяви ,че Балканите били с проблем с нелегалните,същия проблем имали Италия и Гърция !?!?! То,Гърция сигурно е в Африка ! И това нищожество била посланик !
  • 26 Ти Ти

    2 0 Отговор
    Нямаш принос , само си крала от ЕС и БГ . Абе ЕС тия деца на партийци до кога ще ви правят на балами много сте про..и и вие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол