Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 15:54 2 085 35

Гергана Паси: Санкциите по "Магнитски" са процес с отворен край. Най-вече той зависи от това какви знаци ще дадем

  • гергана паси-
  • санкции по магнитски-
  • процес-
  • отворен край-
  • знаци

На мен ми направи много силно впечатление в последния списък, че САЩ целенасочено, не просто анонсираха имената, но бяха положили усилия да посочат конкретни факти защо едно или друго име попада в този списък. Очевидно търсейки да адресират набиращата скорост критика от миналия списък., коментира бившият министър по европейските въпроси

Гергана Паси: Санкциите по "Магнитски" са процес с отворен край. Най-вече той зависи от това какви знаци ще дадем - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

"Голямата нова тема е присъединяването на нова голяма държава към санкциите "Магнитски" - Великобритания. От друга страна, прокуратурата както обикновено анонсира, че ще иска информация, за да разследва. Отново и отново преживяваме темата за върховенството на закона. Тя е стара колкото членството на България в ЕС. Още когато преговорите набираха скорост беше ясно, че ние ще имаме много работа.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси и президент на „Пан Европа България“.

Не мога да си представя, че някой ще програмира тези санкции, така че те да дойдат точно преди нашите избори, убедена е Паси.

„Няма никакво съмнение, че санкциите са процес с отворен край. Най-вече той зависи от това какви знаци ще дадем. Дали възприемаме тези знаци като ключови за реформи“, уточни тя.

Предишният списък предизвика аналогични реакции, свързани с това, че САЩ са подведени. Прокуратурата анонсира, че иска информация, за да предприеме съответните действия. И вербалната реакция като че ли идва да послужи на нас самите като отговор на въпроса защо преживяваме отново тази тема. „Иначе, върховенството на закона е толкова стара тема, колкото преговорите на България за членство в ЕС. Още в началото на този век, когато преговорите набират скорост, беше ясно, че това е една от темите, по които ще имаме много работа от една страна, и от друга - Европа ще трябва да се справя с дефицитите в тази тема“, припомни бившият министър по европейските въпроси.

„Имахме говорене за предпазна клауза, за специален механизъм за партньорство с ЕС. Имахме спиране на европейски фондове, за да стигнем до включването им като приоритетни“, каза още тя.

На мен ми направи много силно впечатление в последния списък, че САЩ целенасочено, не просто анонсираха имената, но бяха положили усилия да посочат конкретни факти защо едно или друго име попада в този списък. Очевидно търсейки да адресират набиращата скорост критика от миналия списък. Това адресира не толкова българските институции, а широката българска публика, за да покаже, че когато САЩ анонсират следващ списък, те имат много ясно събрани аргументи защо и как, смята Паси.

Със сигурност процедурата по закона „Магнитски“ се разчита в контекста на геополитическата ситуация и енергийната тема е част от тази усложнена ситуация, категорична е тя.

Според нея в последната една година руската страна успя да използва като оръжие много теми, включително и енергийната.

"Смятам, че подбора на лица е особено важен от гледна точка на сигнала, който изпраща към всички останали участници. Първо - че не можем безкрайно да бъдем пасивни и да оставяме разговора за борбата с корупцията за едно чисто политизирано вербално ниво. То изпраща и сигнали към правораздавателните институции и големият дефицит е, че нищо не следва от поредния списък и санкции", уточни Паси.
Тя коментира и влиянието на войната в Украйна върху геополитическата ситуация.

"Малко преди руското окупиране на Крим Европа беше обект на постоянни условия от Путин. Заплахата се реализирапо най-брутален начин. Възможният мир преминава през победа на Украйна", смята Паси.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ма

    72 0 Отговор
    айде и ти не давай знаци, затваряй си човката !
  • 2 Теле

    55 0 Отговор
    Надупи се, те ще разберат
  • 3 Пич

    57 0 Отговор
    Хахаха..... Паси здравата се е минал с тази.....
  • 4 1234

    63 0 Отговор
    тези откъде разбира , спрете да давате трубуна на призраци от едно доста мрачно минало
  • 5 ЗНАЦИТЕ СА. ЯСНИ

    62 0 Отговор
    ЕВРЕЙСКО. АМЕРИКАНСКИ
  • 6 Някой

    57 0 Отговор
    Явно мъжът и на тая е временно "замразен" и я използват да ръси опорки.
  • 7 Краят

    36 0 Отговор
    няма да бъде щастлив !
  • 8 Соломон Паси

    39 1 Отговор
    С жената чакаме братушките на Орлов мост с хляб и сол.
  • 9 ФАКТ

    62 1 Отговор
    В качесвото на коя е кой се изказва въпросната ? Понеже била омъжена за евреина Паси,на който баща му Исак беше преподавател в университета и говореше за македонска нация ! Помним гадове,нито и никой не е забравен !
  • 10 Перо

    51 1 Отговор
    Тая защо не си гледа циониста, мъж и началник, а се занимава с неща от които нищо не разбира! Нейното разбиране е ционисткото разбиране за Магнитски и Украйна!
  • 11 Ти и тая мишка

    41 0 Отговор
    Която си вземала за мъж само може да ЛА ПА ТЕ. Такива сигнали.
  • 12 бягай бе

    39 0 Отговор
    пача при Мушето....
  • 13 007 /агент/

    34 1 Отговор
    Тая чиф@тка да отиде в някоя джамия и да се прекръсти с летвата ръка.

    Коментиран от #14

  • 14 БОЦ - ко

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "007 /агент/":

    Лявата
  • 15 ТАЯ ДЕТО Е С НУЛЕВА ОБЩА КУЛТУРА ,

    39 0 Отговор
    ОТКЪДЕ ЗНАЕ ЗА МАГНИТИТЕ , Я ДА СИ ГЛЕДА КАШЕРНАТА ХРАНА ЗА МЪЖО СИ ЧИ СЕ Е ИЗДАЛ БАГАЖА !
  • 16 ТОЗ ДОБИТЪК НЕ БЕШЕ ЛИ ТЪПА ЕВРО ДУПЕТАТ

    33 0 Отговор
    КА И СМОТАНЯЧКА ?
  • 17 Урюрвкос

    27 0 Отговор
    Щатите се уплашиха че нашите криво разбраха защо ги ръчкат с остена „Магнитски“ и трябва някой да обясни че това не е лошо, достатъчно е да направим правилния избор на лица подбрани някъде в задните части на Океана и към нас ще потекат реки от мед и мляко.
  • 18 Другарке

    33 0 Отговор
    Скоро ще видим и вас със Соломон в този списък.
  • 19 Помниме

    28 1 Отговор
    Как мъжа ти седеше на снимка на облегалката на стола до Живков. Как се събирате такива? Срамна работа.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Поредна краварска марионетка е решила

    24 0 Отговор
    Да ни развали почивния ден! Да те няма пътя и при краварите!
  • 25 човек от народа

    20 0 Отговор
    еврейска подложка
  • 26 ганев

    20 0 Отговор
    ТАЗ ЕДНО ВРЕМЕ НИКОЙ НЕ Я БРЪСНЕШЕ ЗА ПЛОД ПРИЛИЧАШЕ НА БАБА ЯГА НА МЛАДИНИ ХУБАВО ЧЕ СЕ НАМЕРИ ШУШУМИГА ДА Я ИЗДЪРЖА
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 аз и ти

    12 0 Отговор
    На върха на копието ми, любими! Що не млъкнеш "не толкова красива" компрометирана царистке, а?
  • 30 нормален

    15 0 Отговор
    На тази соломона излъга по телевизията цяла българия като ревеше при новината че ни приемат в европейския съюз и излъга че няма страшно че ни затварят първи до четвъртия енергоблок на аец козлодуй били сме щели да отворим допълнително главата и да предоговаряме нека да каже каква глава отвори този американски боклук и какво предоговори дано младите да прегледат записа и да му търсят сметка на този продажник ей такива като него ни вкараха в европейския съюз и нато без да ни питат и повече от 30 години тия само ни проникват брутално изотзад
  • 31 Шопо

    15 0 Отговор
    Санкции наложени от агенти на чужда държава не ме интересуват.
  • 32 Абе да питам

    14 0 Отговор
    И тая гнусна скочибра изпълзя от дупката си да раздава акъл на племето. Щото пращи от знания. Също като знатния си мъж. Защо ни ги навирате постоянно тези жалки изчадия адови???? Защо? Да дразните ли?
  • 33 Читател

    0 0 Отговор
    Най добрият знак е на изборите да ликвидираме ОПГ ГЕРБ и вожда им.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 пешо

    0 0 Отговор
    боклук
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол