Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 16:33 1 186 23

Общински съветници: Фандъкова няма управленски капацитет да решава проблемите на столицата

  • столична община-
  • проект за инсталация за изгаряне на отпадъци-
  • управленски капацитет

Предупреждавахме, че проектът, заради неуредици и проблеми в процедурите, ще се окаже нереализируем и софиянци ще изгубят сериозно европейско финансиране, пишат БСП съветници

Общински съветници: Фандъкова няма управленски капацитет да решава проблемите на столицата - 1

През 2018 г. общинските съветници от групата на "БСП за България" внесохме искане за референдум с питане към софиянци дали са съгласни общината да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем, за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF отпадъци в центъра на София, както вече беше решено. Друг от въпросите беше свързан с местоположението на когенерацията. С него питахме дали хората са съгласни тя да е до завода за боклук, който се намира в местността "Садината" край село Яна. Това се казва в писмо до медиите, публикувано днес.

Общинските съветници припомнят, че управляващото мнозинство от ГЕРБ отхвърли това искане за референдум с аргумента, че той е излишен и незаконосъобразен.

"След тежките съдебни процедури с окончателното си решение от 12 януари 2023 г. Върховният административен съд (ВАС) върна процедурата по обществена поръчка на "Топлофикация - София", която вече е прекратена от дружеството. Срещу избраното място и технологията имаше огромно недоволство от гражданите на София, заради риска от допълнително замърсяване на въздуха в града - от Столична община планираха там да се изгарят 180 хиляди тона RDF гориво годишно, като се транспортират с камиони от завода за битови отпадъци в софийското с. Яна", посочват още социалистите.

Общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС неведнъж повдигахме този въпрос на общественото внимание и предупреждавахме, че местоположението и технологията на проекта, поради редица неуредици и проблеми в процедурите, ще се окаже нереализируем и софиянци ще изгубят поредното сериозно европейско финансиране.

"Това вече е факт. За пореден път Столична община доказа, че няма управленски капацитет и визионерски подход за решаването на най-важните проблеми на столицата. Управлението на кмета Йорданка Фандъкова и нейния екип в София постави България в позицията на заложник, като не призна, че Столична община няма капацитета да се справи с този проект. И така България загуби 177 млн. лв. А тези средства трябваше да бъдат пренасочени към проекти, които можеше да намерят своята реализация", завършва писмото им.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ

    22 9 Отговор
    пра баба ми ми каза, че навремето през втората световна война я е било страх Руснаците да не я изнасилят и се криели по мазето. От НЕМЦИТЕ нямали такъв страх!

    Коментиран от #3, #14

  • 2 ХаДобрутро

    16 5 Отговор
    Навреме се сетихте
  • 3 То ти личи по

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ":

    "Умът" чие чаве си
  • 4 Мишел

    25 11 Отговор
    Фандъкова има управленски капацитет само да създава проблеми на столицата.
  • 5 Чекмеджан

    22 10 Отговор
    Това от години го виждаме. Фандъковщината в София е нарицателно вече. Паметник на безхаберието и корупцията трябва да и направи от счупени жълти павета.
  • 6 Фътьо

    17 14 Отговор
    Фандъкова няма ла капацитет. А Бонев е целия в капацитет.Ще стане както преди година и половина с тези мухльовци от ПП.Хаос и разруха

    Коментиран от #17

  • 7 5577

    12 17 Отговор
    Управлението на кмета Йорданка Фандъкова и нейния екип в София постави България в позицията на най добрия управленец и кмет на столицата в цялата си история до тук. Пожелавам бъдещия кмет да доближи построеното и направеното за столицата. Изравняване или изпреварване са много смели мечти имайки предвид вида на опозицията и нейния капацитет. Способностите и само да оплюват и невъзможността да предложат стойностни политики и истински дебат за проблемите на софиянци. Поздрави госпожо Фандъкова.

    Коментиран от #15

  • 8 Браво бе ! Чак сега ли разбрахте,

    19 5 Отговор
    че даскалицата по руски език не става ? Паметникът на окупаторите отдавна трябваше да бъде махнат! Отдавна името на училище Максим Горки трябваше да бъде изтрито и върнато старото име на Генерал Стоян Колев !
  • 9 да де

    13 2 Отговор
    ДобрЮтро сега ли го разбраха.
  • 10 Тома

    20 4 Отговор
    Ние от факултето хоресваме нашия кмет фандъка защото никога не сме плащали ток и вода при нея
  • 11 Фанбокова

    15 4 Отговор
    няма кешов капацитет да се решават проблемите на полупразните чекмеджета
  • 12 ДДРОнег

    17 4 Отговор
    Учителките-директори са верни фенове на тулупа икато такива имат пълното доверие на тиквата !!
    Нищо, че чеп за зеле не става от тях, на партията й трябват верни хора, не кадърни !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Немците

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ":

    донесли шоколади и бомбони за децата , а руснаците въшки !

    Коментиран от #16

  • 15 Какъв стил,

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "5577":

    какви дитирамби в стил Априлски пленум на БКП! Бас слагам, че пишещият е или комунист, или даскал по руски език, или и двете!
  • 16 Миииииииии

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Немците":

    Всеки донесъл, каквото имал!
  • 17 Фътьо, Фътъо

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Фътьо":

    Защо всички партии, пръкнали се от БКП са срещу ПП?
  • 18 Именно

    9 1 Отговор
    Сигурни ли сте?
    Да й дадем още 80-90 години да проверим със сигурност? ;)
  • 19 българин

    11 0 Отговор
    Смешници, сега ли се сетихте, другарката по руски за нищо не става, след като разсипа София, усвоява и присвоява с подходящи фирми милиони от парите ни, сега е време да проумеете, че тази гербаджийска марионетка много, ама много става за затвора.
  • 20 Жоро

    13 2 Отговор
    Фандъка е кукла на конци на Борисов. Целта е да се краде на макс. Парите се дават за вили, къщи, хотели, кюлчета и по избори - 60-80лв на глас. Много проста схема за прости хора.
  • 21 Я проверете

    5 0 Отговор
    Вие пък ако върнете назад лентата и видите що пари е имала талант да
    усвои само за 2022г бюджета на София е 2 200 000 000 лева....
    Само за само 2022г, а предишните ?
  • 22 Отвратен

    6 0 Отговор
    Некадърната учителка по руски няма капацитет изопщо да е смет на София!
  • 23 Гост

    2 0 Отговор
    Тая е прос"та на гъдулка и много крадлива
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове