21 Февруари, 2023 19:17 2 923 46

Икономист за еврозоната: Коментираме черно ли е бялото

  • руслан стефанов-
  • еврозона

Имаме фиксиран валутен курс, няма нито един икономически аргумент да не сме в еврозоната

Икономист за еврозоната: Коментираме черно ли е бялото - 1

Това е провал на Народното събрание, на Българската народна банка, на Министерството на финансите, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ главният икономист на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов по повод отлагането на влизането ни в еврозоната.

Като икономист за мен е необяснимо защо не се присъединихме към еврозоната още през 2009 г., когато имаше много добри условия за това. А иначе е обяснимо, става въпрос за политически причини, политическо оцеляване, заяви Стефанов.

По думите му може да се говори за задкулисна съпротива срещу влизането на страната ни в еврозоната, тъй като у нас много бизнеси, на които ще се наложи да се съревновават при по-прозрачни условия, и те нямат интерес да влезем в еврозоната.

Ние сме в уникална ситуация да коментираме черно ли е бялото или бяло ли е черното. Имаме фиксиран валутен курс, няма нито един икономически аргумент да не сме в еврозоната, подчерта икономистът.

Всички помним сценария с обезценяването на лева през 1996-1997 г. След това икономиката ни рязко се европеизира. На хората им е пределно ясно кое е по-сигурното, къде е сигурността, каза още Руслан Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    41 6 Отговор
    Санкциите срещу Русия , които Западът наложи след началото на специалната си операция в Украйна , не бяха толкова ефективни, колкото се очакваше. Москва незабавно предприе защитни мерки в икономиката и засили търговските връзки с Азия, Близкия изток, Латинска Америка и Африка. За това пише британският икономист Иън Стюарт в колонка за Reaction.
  • 2 Последния Софиянец

    85 11 Отговор
    Питайте хората в Хърватия кое е черно и кое бяло.И там ги лъжеха грозно платени соросоиди.

    Коментиран от #5

  • 3 Майна

    79 8 Отговор
    Колко се ,,взима,, за едно такова изказване?

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хърватин

    11 23 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Питаме и гледаме че откак приеха еврото и фалцовата им стана 0.2%
  • 6 Стойчев

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Трябва да се вземат всички изпити за висше по финанси и магистратурата после.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Млъкни, бе

    71 10 Отговор
    Предател. Всяка държава приета в еврозоната е обедняла два пъти. Само такива като теб с интереси и пълни банкови сметки ни плюят отгоре. Аре бегай

    Коментиран от #44

  • 9 Делю Хайдутин

    48 5 Отговор
    А знаете ли че вдигат лихвите по заемите в евро?
  • 10 Майна

    57 7 Отговор
    Да ви кажа нещо хубаво - можем да бъдем и достойни!
    Единствено от ЕС ,България и Унгария са били против недопускането на руските спортисти на Олимпиадата.
    Колко малко ни трябва да си върнем ДОСТОЙНСТВОТО..
    И МНОГО- ЗА ДА ГО ОТСТОЯВАМЕ!
  • 11 ТаУмВзе

    63 7 Отговор
    Професор Стив Ханке, обясни Ясно Махаш валутния борд, заради еврото и ФАЛИРАШ! Не че сега не сме фалирали по всичко де. Аре Честито!
  • 12 Емигрантъ

    61 6 Отговор
    Германците открито признават за обезценяването сред приемане на еврото. И още съжаляват. Но и при тях като при нас, подлите политици си напълниха гушите.
  • 13 Бамбука

    18 8 Отговор
    Ако бяхме влезли в еврозоната, нямаше да построим 500 000 км магистрали, както се похвали вожда.
  • 14 Факт

    64 8 Отговор
    Защо Унгария, Полша, Чехия не приемат еврото? Защото имат топки и мислят за народа си. Точка
  • 15 Сатана Z

    38 8 Отговор
    При влизане в Еврозоната ще се въведе плаващ курс при обмяната.Примерно 1 лев ще се обменя не за фиксираният 1.95 лв ,а за изчислен на базата на икономическите показатели на държавата към момента.
    В момента курсът на лев/евро е нереален и инфлацията го доказва.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иван от Троян

    42 9 Отговор
    Никаква евро зона какви глупости приказвате , ще обеднеем повече 1000лв- 498евро ,Не знам кое е повече ?!400 лв гуми остват 600 лв , 198евро остават 300 евро смятай те си сами .Как се живее с за този месец 300 евро А ? хляба 1 евро , олиото 2,20 ,ток вода 120 евро сметки 100 евро за телефон интернет , а правете си сметката , Ами как се плащад данъци .Пенсията на хората ще е 250 евро , кое по напред .Обаче богатите нямат проблем 5000-10000 хил лв заплата 2,5-5 хил евро няма проблем .Само богатите искат еврото .Цялата мара фтасала и евро ще приемат войни , бедствия тези зад океана искат да ни довършат но това е друга тема . ГОСПОД ДА БДИ НАД БЪЛГАРИЯ
  • 18 Вижте го тоя

    38 7 Отговор
    В коя листа е и никога не гласувайте за нея. Умно и без агресия.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 34 Отговор
    Безспорно е хубаво България да си има национална валута, но проблемът е, че левът е неизлечимо болен, по точно финансовата ни система. Най-пресният пример е фалита на КТБ, СЪЩАТА ГОДИНА банката беше наградена като финансовата институция с най-добро корпоративно управление. Е-е-е???
    С въвеждането на Евро в България на "братушките“ тук ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...

    Коментиран от #26, #27

  • 20 ЛевскИ

    41 5 Отговор
    Нагла физиономия, ехидна усмивка. Те тия са най- наядените. Хора, не им вярвайте!
  • 21 Алооооооо

    27 5 Отговор
    ГЛАВЕНИЯТ ИКОНОМИСТ НА ЕДНО НИЩО Е ПО УМЕН ОТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ В БНБ СТРАХОТНО АБЕ ЕЙ ЩО НЕ СИ ........МА....ТА АМА ЧЕ НАГЪЛ КО...ЛДАК ДА НЕ Е ОТ ПП ДБ
  • 22 Българин

    25 1 Отговор
    Има имаааа, юздата на народните хрантутници и достъпът им до лесни заеми, за тях еврозоната е като достъп до бързи кредити, теглет, гепят и чао, балъците да ги плащат. Та има и то сериозен
  • 23 Иван от Троян

    23 6 Отговор
    Още нещо нека да е 1към1 1000 лв 1000 евро А тогава бива ама нямааа .Тарикатите делят на :2.Всички партии искащи ервото са изменници ,няма герб няма пп няма дб който иска да сменя валутата иска да си пере парата по лесно .Друго си е да крадеш от извора директно евраци , а сега трябва да се отчитат .И каква и е логиката приемем валутата при положени че еврото което идва от ес се умножава по 2 и става повече пари .Явно искат да ударят хората работещи извън страната и те да станат бедни хората който пращат на родителите си пари да живеят що годе добър живот , защо мислите че са избягали ами за по добри доходи разбира се .Уж искали да се вдигне стандарта да се върнели мигрантите да им станел по добър живота НАПРОТИВ ако се върнат при прието евро ще станат бедни като българите тогава още повече няма да се върнат .Освен това за какво всички от Германия, индия ,и други държави учи в нашите университети ОТГОВОРА е прост в техните държави е по скъпо и при нас е по достъпно ,защо от другите държави идват на ваканция при нас защото като си обменят валутата излиза двойно и т.н

    Коментиран от #31

  • 24 Някой

    36 2 Отговор
    Барем да беше казал един икономически аргумент в полза на еврозоната.
  • 25 Българин

    35 2 Отговор
    То ако беше убаво там англетата щяха да минат в евро, що си оставиха паунда ве гений

    Коментиран от #32

  • 26 Лъжец

    15 6 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    То и за това сте импиерлист. Така....КТБ ги фалира схема за източване на милиони от българската народна банка. А именно....дебелия/ протежето на догана/, каскета, бочко- банкярски и сие. Та, ходи се скрий някъде
  • 27 Българин

    12 3 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Е и? Предлагаш на тези същите да теглят неограничен кредит от твое име? Ми тея ако бяха свестни и можеше да им се довериш за подобно нещо нямаше да фалира КТБ бе душко

    Коментиран от #33

  • 28 Горан

    13 2 Отговор
    На Центъра за изследване на демокрацията му викат "Партизанската фондация" .
    Основателят на тази НПО е Огнян Шентов, син на известен комунист и партизанин, разбирай терорист от едно известно минало. Тогава с СССР, сега със САЩ и ЕС.
  • 29 То няма

    18 1 Отговор
    и един икономичеки аргумент да сме със свръх инфлация, въпреки фиксирания курс, ама... цените у нас са космос вече! Как ще го обясниш това господин експерте?!
  • 30 Майна

    24 1 Отговор
    Опит за манипулация на ниско ниво-,,На хората им е пределно ясно кое е по-сигурното, къде е сигурността, ..,,
    На този ,,празнодумник,, да му река - ,,Щом сте убеден ,че хората/да разбираме БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД знае - ДАЙТЕ МУ ДУМАТА!
    РЕФЕРЕНДУМ , това е!
  • 31 По света и у нас

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "Иван от Троян":

    Правилно мислите. За сега все още плануваме отпуск в България, но....ако приемат еврото за същите пари/ че може и по- евтино/ ще почиваме на Иберийският полуостров където ще ни носят на ръце. Та...какво ще ни предложи българското черноморие със скапано обслужване, мръсотия и високи цени? Нищо. Със английски и немски навсякъде е супер. Същото е и със имотите. Някои си мислят, че ще продават имоти в евро и ще печелят много. И така не е. В момента още се купуват. Но после? Няма шанс. Ще инвестирам в Германия, Франция или Скандинавия. Умните ще ме разберат.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 13 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Обяснявам за такива като тебе. Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона. За мафиотите левът е една досадна междинна гара. Нито една голяма фирма у нас не капитализира печалбата си е левове, а в чужда валута, тъй като няма интерес да увеличава левовата наличност. Левът, поставен в това унизително положение е вреден за икономиката ни. Изходът е само един, максимално бързо въвеждане на еврото, докато не сме се обезкръвили съвсем.
    Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничен недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията, - а бе дантел марка сме и това се дължи на двойната парична система. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива. За бай тошо не знам, но тези преди него,
    комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Честно казано, имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и България бързо пое глътка въздух....
  • 34 нннн

    18 3 Отговор
    Aми да! На хората им е пределно ясно кое е по- сигурното, бяло ли е черното и ще си проличи на РЕФЕРЕНДУМА.
  • 35 Опа

    16 4 Отговор
    На някои хора не им е ясно, че доходите на хора в България изостават от европейските, законите не работят, има голяма корупция по всички етажи на властта, управлявана от мафията. Има държави, които не искат България в Шенген и са прави. Има страни в ЕС запазили собствената валута и са добре икономически.
  • 36 Шишо

    5 21 Отговор
    Чугунените глави не схващат какво каза човекът. Имаме фиксиран курс към ЕВРОТО. Какъв лев, какви пет лева. Лева е евро от 20 и кусур години бе ......майката. А иначе е ясно защо се дрънкат глупости, на някои им се иска да сме си в блатото с мътната вода, Само не е обяснимо защо тука някакви мизерници с нисък финансов статус тролят по въпроса дето не им е ясен.

    Коментиран от #39, #43

  • 37 ...никой

    6 1 Отговор
    ..каааакъв център...зааа каквооо
  • 38 ха ха

    7 1 Отговор
    още 2 месеца има да го търкалят тоя въпрос , след изборите изчезва като ;европейска инвестиция в пътния бранш ; , и така до следващите ;избори ;
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Тоя въпрос май е формулиран от

    7 1 Отговор
    някой ДАЛТОНИСТ.
  • 41 Загубена работа

    10 1 Отговор
    Къв център за демокрация? Ква демокрация?
  • 42 Абе

    3 5 Отговор
    Ганьо е прос 😂
  • 43 До Шишо

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Шишо":

    Хайде,опитай се да ни обясниш,на нас простите,с " нисък финансов статус" една простичка задачка- въпрос.Че сме вързани към еврото,го знаем.Но преди него сме били вързани към дойч марк.Затова и курса е 2:1. Но на въпроса,и ако можеш- честен отговор: Каква нетна заплата получаваш в момента? И абсолютно ли си убеден,че твоя работодател , ако влезе еврото,ще ти повиши заплатата рязко,за да запазиш "висок финансов статус? От сега ти гарантирам,че ще бъдеш 49% надолу. Дори да си във групата 5-6 хиляди нетни, отиваш на 2,5-3 хиляди.Но всичко ще бъде в евро цени.Та къде ще замине твоя Социален статус?
  • 44 Държавите

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "Млъкни, бе":

    приели еврото не обедняват. Обедняват само гоите, живеещи в тях. Ние дългоносите изкарваме даже повече.
  • 45 абе

    6 0 Отговор
    само като прочетеш център за изследване на демокрации и сe-рeш отгоре му!
  • 46 Петко

    2 0 Отговор
    Ами като е толкова добра еврозоната,защо страни като Дания,Швеция,Полша,Чехия,Унгария не влизат в нея?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове