Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 22:20 2 707 38

Министър Христов: Изготвяме програма за компенсации заради високата цена на газа

  • росен христов-
  • компенсации-
  • цена-
  • газ

Министърът припомни, че бюджетът и компенсациите се одобряват с решение на Народното събрание: "Има доста работа, докато оформим работеща схема и одобрение от ЕК."

Министър Христов: Изготвяме програма за компенсации заради високата цена на газа - 1

Какво е решението на високите цени на газа в Чирен? Вече се изготвя програма за компенсации, а вече има и сформирана работна група.

"Работната група тепърва започва да работи. Договорено беше между Министерството на енергетиката и заинтересованите страни да работим по казуса, тъй като въпросът е много сериозен. В момента Чирен е пълен на около 85% с газ, който е двойно по-скъп като пазарна цена. Ние го държим в Чирен, но и това е проблем, защото нарушаваме нормалния цикъл на газохранилището", каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му газът може да бъде задържан до следващия сезон.

"Така или иначе става въпрос за цената. Там са затворени много оборотни средства както на държавната фирма "Булгаргаз", така и на частни компании. Очаквам до няколко седмици работната група, която е от експерти на Министерството на енергетиката, да излезе с конструктивно решение. И при всички положения ще търсим одобрение от Европейската комисия, след това трябва да вземем решение и от парламента", поясни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министърът припомни, че бюджетът и компенсациите се одобряват с решение на Народното събрание: "Има доста работа, докато оформим работеща схема и одобрение от ЕК."

На въпрос дали е ясно колко пари сме загубили от по-скъпия газ, който е купуван и бил ли е руски, той отговори: "При всички положения говорим за милиони. Договорът на доставките от "Газпром" не е заместен с неруски газ. Периодът от април до август, когато сменихме ръководството, има над 30 доставки на синьо гориво, за които предишните управляващи не са изискали нито един сертификат за произход. Голяма част от него е бил с руски произход. Отговорност на министъра е да контролира всички енергийни дружества."

"Вижда се много ясно, че една фирма много предвидливо резервира слотове в Гърция преди да се прекъсне договора с "Газпром". Става въпрос за няколко седмици по-рано, при положение, че до този момент България е задоволена с газ от дългосрочните си договори. Много интересно как една фирма предвижда, че след няколко седмици ще има нужда от слотове и такива доставки. Има над какво хората да се замислят", добави Росен Христов.

Служебният министър на енергетиката бе категоричен, че при комуникацията с "Газпром Експорт" не става въпрос за арбитраж или за неустойки по клаузата "вземи или плати".

"Става въпрос за сравнително малки суми, които са дължими по фактура за доставяне. Нищо общо с милионите, които биха били обект на арбитраж. До момента нямаме индикации от руската страна за такъв. Ние се готвим, работим с юристи по две направления. Едното е анализ и възможностите при потенциален арбитраж, другото е анализ на възможни наши претенции към Руската федерация, които бихме могли да предявим", сподели още той.

Енергийният министър смята, че след време целият свят ще спре да използва въглища за производство на електроенергия.

"Няма как до 2025-2026 г. да затворим ТЕЦ-овете, без да има сериозен ущърб за енергетиката и за икономиката за страната. След 2030 г. въглищните централи започват да губят конкурентоспособност. Много държави са вносители на електроенергия, но въпросът е на каква цена и с какви рискове", заяви още Христов.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо

    26 1 Отговор
    Ти....къф си каиш!!!

    Коментиран от #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    36 4 Отговор
    Е как високи цени? На мен от Факти ми казаха чао Газпром, цените са най-ниски от 2020 насам. Какви компенсации? Всичко е мед и масло, ток и жици
  • 4 Капитан Салам

    34 4 Отговор
    Сами си противоречите,нали цената била много по-ниска,нали имаше сбогом Газпром.
  • 5 план

    22 0 Отговор
    Програмата за компенсации е следната:
    1. Вдигаме цената на газа с 25%
    2. Даваме отстъпка от цената на газа за най-бедните домакинства - 10%
    3. На печалба сме както винаги а мерките са фалшиви, но хората вярват и се редят, като навремето с 25ст. на литър за горивата! Печени сме - умни сме и правим търговски пинизи наместо отстъпки!
  • 6 Българин

    23 3 Отговор
    умствен инвалид, увреден докато е бил в сибир
  • 7 Гоуст

    29 1 Отговор
    Газ - бол, петрол - бол, цените - много по-ниски в сравнение от една година. Е каква е тая инфлация и какви са тея компенсации???
  • 8 ТаУмВзе

    20 1 Отговор
    Тия живуркат у Бесните Халюцинации! Нали имало по Евтино бре? Честито Робе Овца.
  • 9 Този е нагъл

    17 1 Отговор
    ама много! Най високият му пост е лодководител! И изведнъж министър! Какво по голямо падение за държавноста !
  • 10 Дрън дрън та пляс

    22 1 Отговор
    Стига с тия компенсации, цените скачат до тавана на всичко а народа прости плаща ли плаща по 2 пъти за всичко

    Коментиран от #35

  • 11 ха ха

    13 1 Отговор
    Корекция: "Изготвяме програма за компенсации" да се чете "изготвяме програма за инфлация" - спреавка правителството на четворната коалиция.
  • 12 Факти

    14 1 Отговор
    Мафията е победила държавността след като допуснахме такова недоразумение да бъде енергиен министър. Люси носи, Осиковски меси. Общо взето такова е положението.
  • 13 Тома

    17 1 Отговор
    Този върти сучи все газпром му е в устата
  • 14 Данчо

    13 1 Отговор
    Пак ще напълните гушките на вашите хора. Гнусни мафиоти!
  • 15 Стефан

    16 2 Отговор
    И Тиквата така правеше. Нареждаше на НС да гласува компенсации за бизнеса, разбирай ортаците му в изпразването на хазната, а после те връщаха половината от откраднатото в Чекмеджето и по някое кюлче за благодарност. Други пък се отблагодаряваха като поръчвах на Похотливеца по една Мата Хари за 5 000 евро.
  • 16 След дъжд качулка

    14 1 Отговор
    Кого ще компенсираш бе тя зимата мина пък и парламент най малко след 3 месеца.Престани да се хвалиш а най после свърши нещо смислено че иначе само с простотии ще те запомним
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Цончо

    13 0 Отговор
    Ква газ ве хората по тениски ходят тоя щял да компенсира приближени фирми...
    Газа удари цена по-ниска от пред двойната оня газ щял да компенсира...
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    обикновените уязвимите слоеве ХОРА ще страдат още ПОВЕЧЕ
  • 21 Страшен сбиротак

    11 0 Отговор
    е радевия кабинет! Хвани единия ,удари другия!

    Коментиран от #23

  • 22 Хахаха

    6 0 Отговор
    Сатанистите са плъзнали навсякъде. Говорят с противоречиви тези, объркват народа , пренебрегват здравата логика...
  • 23 Хахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Страшен сбиротак":

    А други откъде?

    Коментиран от #26

  • 24 Даааа

    8 4 Отговор
    Оказа се, че пРезидента и гълабарника извършват пладнежки грабеж, обслужвайки руските интереси, ГЕРБ-ДПС .
  • 25 Хохо Бохо

    10 4 Отговор
    Тоя защо ми се струва, че лъже?
    След като се отървахме от руския газ,
    ГАЗЪТ ПОЕВТИНЯ...
    Нали не бъркам?
    Сега очаквам някой опонент да каже - ами ние внасяме руски газ чрез посредници...
    Ами и така да го внасяме.
    Нали ТАКА е много по евтин.
    Нали не бъркам?
  • 26 Изглежда че

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хахаха":

    нов внос само ще оправи нещата! На вътрешния пазар само гнилоч!
  • 27 Тая шматка

    8 1 Отговор
    Почна много да дразни.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гого

    1 1 Отговор
    Компенсациите ще са от бюджета....... Плащаме всички заедно !!!!!! Унгария купува енергия евтино !!! ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИЦИИ В УНГАРИЯ ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА СА 13 МИЛИАРДА ЕВРО !!!!!!
  • 32 Артилерист

    4 3 Отговор
    Вече съм коментирал лъжите на просто Киро и Асан, за цената на газа, след като изпълнениха нареждането на американските ни колонизатори да се откажем от руски газ. Сега само ще благодаря на министър Христов за признанието, че плащаме много повече и то пак за руски газ, но вече наречен-обръщам специално внимание-с любопитната словесна криволица, че газът "от "Газпром" НЕ Е ЗАМЕСТЕН С НЕРУСКИ ГАЗ"! Тоест министърът използва по-дълго, но политкоректно словосъчетание, само и само да не каже в прав текст, че газът си е пак РУСКИ! Виждате ли до какво подсъзнателно кривене на душата ни е довела демократическата "свобода на словото"? Щото, а си произнесъл, че газът си е руски, а са те демократически изхвърлили. Понеже министър Христов премълчава колко са спечелили от приятелската посредническа фирма, ще повторя информацията от "Блумбърг", че от отказа от легален руски газ България е загубила един милиард и триста милиона! Но за сметка на това американските ни колонизатори пратиха специално тоз Брайън да уреди преданите им Киро и Асан, да се включат в редовно голямо българско атлантическо правителство заедно с мутрата Борисов и шайката му, и градският ДеБе умнокрасивитет. За да могат по-лесно да ги командарят от служебните...
  • 33 Жоро

    3 0 Отговор
    Нещо не се връзва. Тоя буклук казва че в Чирен има 85% газ и затова е висока цената. Това е пълна глупост. Ако се черпи Чирен от скъпия газ запълването би трябвало да е 40-60%. Нормално е да черпят едно количество и да пълнят друго и чрез това да се регулира до някаква степен цената. Това което правят е да пълнят евтин азерски газ в Чирен, и го изписват като скъп. Пак ни прецакаха.
  • 34 Стръшел

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо":

    Стига с тия компенсации за неконкурентен и нежизнеспособен бизнес! Който не може да оцелява на пазара - да фалира! Хората кой ги компенсира, или за хората важи, който не може да плаща - да мре, а за бизнеса това не важи. Тия не стига че бяха назначени за милионери и милиардери, ами излиза и че са абонирани и ваксинирани срещу фалит. Да фалират и да се сърдят на Фон дер Лайен. Няма да обеднеят 30 години са кътали и крили пари, ще имат за още 300.
  • 35 Петкан

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дрън дрън та пляс":

    От магазин НЕ купувам! Само от Чичо и Бако от село, колкото искат толкова плащам, поне парите да отидат при тия, които са изтрудили труда, а не при прекупвачите!
  • 36 Храним олигархията

    1 0 Отговор
    с тези компенсации, а за народа - голия
  • 37 Чичак

    0 0 Отговор
    програма за компенсации заради високата цена на газа на бизнеса не е нужна. Да се видят първо брутните им печалби колко са и какъв % от БВП са корпоративните печалби. Тази дясна политика трябва да спре. Помощи за хората са нужни, увеличение на заплатите и пенсиите. Излезе доклад за Австралия и САЩ 30% от БВП са корпоративните печалби. Рекордни за всички времена за сметка на хората. ....... !!!!!! Колко ли е този показател за България е много интересно и какъв е профила на фирмите ?
  • 38 Злато и сребро със субсидии

    0 0 Отговор
    А един грам българина не може да си купи. Само олово, но скоро и олово няма да може
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове