Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 15:05 792 17

Шефът на БНБ: Политическата криза през последните две години е в основата на забавянето за еврозоната

  • бнб-
  • димитър радев-
  • политическа криза-
  • забавяне-
  • еврозона

Налице е тенденция на разхлабване на традиционно силната фискална позиция на страната, което подхранва инфлацията и затруднява пазарните мерки за нейното намаляване, коментира още Димитър Радев

Шефът на БНБ: Политическата криза през последните две години  е в основата на забавянето за еврозоната  - 1
Снимка: БГНЕС

Генезисът на цялостното забавяне на процеса на присъединяване към еврозоната е в политическата рамка и в политическата криза през последните две години. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев на конференцията "България по пътя към еврото", организирана от Министерството на финансите (МФ) в София, предаде БТА.

Според него текущите проблеми със законодателната програма и с вътрешните фактори за високата инфлация до голяма степен са следствие на политическата криза. В резултат на тази криза бюджетният процес в страната е силно разстроен. През последните две години не разполагаме с ясно дефиниран закон за държавния бюджет и с реалистична макроикономическа рамка и средносрочна фискална програма, описа ситуацията управителят на БНБ.

Налице е тенденция на разхлабване на традиционно силната фискална позиция на страната, което подхранва инфлацията и затруднява пазарните мерки за нейното намаляване, тъй като фискалната експанзия, наред с всичко друго, все по-видимо влиза в конфликт с глобалната и регионална тенденция на затягане на паричната политика, посочи още Радев.

Управителят на БНБ отбеляза усилията на Министерството на финансите и на текущото служебно правителство за овладяването на негативния фискален тренд и постигането на бюджетен дефицит за 2022 г. в рамките на номиналния критерий за конвергенция. Радев обаче заяви, че подобен резултат не може да бъде устойчив без приемането на редовен бюджет, който е достатъчно дисциплиниран с гарантиране постигането на бюджетен дефицит за тази година и в средносрочен хоризонт твърдо под 3 процента от БВП.

Димитър Радев отбеляза, че решенията на текущите проблеми в процеса на присъединяване към еврозоната могат да се търсят отношение на политическата и фискалната консолидация. Това означава намирането на достатъчно устойчива формула за формиране на редовно правителство с ясно дефинирани и широко подкрепени приоритети, включително за присъединяването на страната към еврозоната, посочи Радев като изрази надежда въпросът да получи достатъчно убедителен отговор след изборите на 2 април.

Фискалната консолидация би била логично следствие на политическата консолидация, тя трябва да даде достатъчно силни гаранции не само в годишен, но и в средносрочен план за възстановяване на фискалната позиция на страната и изпълнението на номиналните критерии за конвергенция, посочи управителят на БНБ. Той добави, че бюджетът трябва експлицитно да включва мерки за овладяване и намаляване на инфлацията по две линии - дисциплиниране на разходите за ограничаване на търсенето и структурни промени за разрешаване на вътрешните проблеми с предлагане. По думите му извън този по-широк контекст мерките за овладяване на инфлацията ще бъдат спорадични и неефективни.

Димитър Радев очерта ролята на БНБ в контекста на еврозоната, работата на централната банка по законодателната рамка и техническата подготовка.

Нашият банков сектор постигна исторически най-високите си резултати за рентабилност, показателите за капиталова адекватност и ликвидност са над средните за ЕС, изтъкна Радев. Той посочи, че е добре да се помисли къде щеше да бъде България, ако останалите икономически и други сектори в страната имаха подобни резултати. Важно е да се помисли и къде беше БНБ и банковият сектор не много отдавна - през 2014 г. и 2015 г., когато турболенциите, през които преминахме надхвърлиха далеч границата на банковия сектор. Трансформацията от тогава до състоянието, в което се намираме днес показва сериозни и решителни реформи в контекста на пълното интегриране в ядрото на ЕС, каквото е еврозоната, каза Радев.

Управителят на БНБ каза още, че банката работи системно и последователно по законодателната рамка и техническата подготовка за членство в еврозоната. Той отбеляза приетите в края на декември м.г. промени в закона за БНБ, както и работата по цялостен нов проект на закон за БНБ, който централната банка трябва да подготви до края на 31 март т.г. Законопроектът трябва да включи последните промени и да регламентира всички останали въпроси от работата на институцията в условията на еврозоната като Радев посочи, че по този проект има постигнат сериозен напредък.

По отношение на БНБ няма нито един ден закъснение по законодателната програма, свързана с еврозоната, както и нито една открита тема по този въпрос, както с Европейската централна банка, така и с Европейската комисия (ЕК), каза Димитър Радев. Той декларира, че по подобен начин стоят нещата и по отношение на техническата подготовка като отбеляза, че БНБ и търговските банки са предвидили в бюджетите си за 2023 г. необходимите средства за нейното осъществяване.

Разбираме основанията на ЕК и правителството за промяна на датата, каза още Радев и добави, че това поставя нови предизвикателства пред БНБ и банките, защото ще наложи промяна в графиците, по които работят и калибриране на предвидените за целта ресурси. БНБ и търговските банки работят системно и последователно за въвеждане на еврото, но са готови да калибрират задачите и средствата за тяхното изпълнение при промяна на целевата дата, каза Радев.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 3 Отговор
    В основата е, че ще преминавате на рубли, е някои и на лири може.
  • 2 Надявам

    10 1 Отговор
    се , че се майтап ?! Срещу колко ?
  • 3 Тоя

    17 1 Отговор
    и той да каже някоя глупост за да оправдае защо му даряваме 30 000 лева заплата.
    Има ситуации в които е по-добре да мълчиш некъдърнико.
  • 4 кзяците подивяха

    15 2 Отговор
    днес 20 статии във възхвала на еврозаробването и още 40 за въхода на англосаксонския нацизъм и пушечното месо на източния натовси фронт
  • 5 Гербер

    2 7 Отговор
    Да го каже в прав текст заради ПП-ДБ не сме в еврозоната и шенген!
  • 6 Щото

    11 1 Отговор
    преди две години всичко беше на 6 , ли ? Първи по бедност , смъртност , с най нисък БВП , първенци по корупция в ЕС и първи в света по изчезване ! При Банкянския управник всичко това !
  • 7 САНДОКАН

    7 1 Отговор
    Когато не разбираш ,е по добре да мълчиш
  • 8 Закривай

    6 0 Отговор
    Трябва да сме адски неадекватни, за да допуснем съществуването на каквато и да било инфлация в режим на валутен борд... в страна, в която централната банка съществува само формално. Представете си какви хора ни управляват финансите.
  • 9 мдда

    6 0 Отговор
    Tя бе предизвикана от едни гълъбчета и един гълъбар..
  • 10 Уса

    2 1 Отговор
    Когато обръщам доларите в левове получавам повече от колкото да ги обръщам в евро и после в левове.Българските банки не приемат банкови трансфери по сметка долари в евро само в кеш.Българското НОИ нямат отношения с американското НОИ и от това България също губи.Защо?Нали се целите в запада?Чехия и другите бивши соц страни отдавна пътуват без визи до сащ.Американците правят кризи и постоянно лъжат а нашите не спират да крадат.Нека има далавери и войни това е важно
  • 11 123

    2 2 Отговор
    Много пари се раздават на хората, за щяло и не щяло, в последните две години. Това трябва да се прекрати. Магазините постоянно пълни с хора, купуващи ядене и пукница в промишлени количества. Що?
  • 12 Уса

    3 1 Отговор
    И спрете да се оправдавате с Русия и турскоторобство.Америка не ви е дала един патрон,но ви изтрови и превърна рака в пандемия дори за своите граждани

    Коментиран от #14

  • 13 А бе,

    1 0 Отговор
    папагали стига стая €врозона, бе !

    Коментиран от #17

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Уса":

    До поддръжниците на РУБЛАТА.
    Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничен недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията,-а бе дантел марка сме и това се дължи двойната парична система. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива. Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен... още шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух.... С въвеждането на Евро в България на "братушките“ тук ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
  • 15 Лисицо,

    0 0 Отговор
    Ти поне си шеф на банка,и много добре знаеш,че кой каквото и да ти говори,става въпрос за пари.
  • 16 КРИЗЛЬО

    1 0 Отговор
    КВА КРИЗА БЕ? ВСИЧКИ В ЕВРОПА ЗНАЯТ КАКЪВ КОМУНАРНИК Е В БЪЛГАРИЯ И НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ ИСКА ДА СИ ИМА РАБОТА С КОМУНЯГИ.
  • 17 БЕЛЯНЕЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "А бе,":

    НАЩА ЗОНА Е МУНЧОВОКРЕМЪЛСКАТА ЗОНА. ВЛЕЗЕШ ЛИ ИЗЛИЗАНЕ НЯМА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол