Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 15:25 1 186 26

Ваня Григорова: България не е готова да осъществява контрол при приемането на еврото

  • ваня григорова-
  • българия-
  • готовност-
  • контрол-
  • евро

Най-силният инструмент на държавата е когато и където има държавна компания - тя да регулира цените по държавен път. Видяхме, че този процес беше спрян. Различията между политическото говорене и действията, които се прилагат на практика – няма как да не правят впечатление. Ако искаме да прилагаме контрол, трябва да използваме най-силните си инструменти, добави икономистът 

Ваня Григорова: България не е готова да осъществява контрол при приемането на еврото - 1
Снимка: Нова телевизия

Отлагането на влизането ни в еврозоната ще ни да даде възможност за провеждане на пълноценен разговор. Разговор какво можем да очакваме и какви са рисковете. Това коментира Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа", пред Novini.bg

Вече стана ясно, че повече се говори за евентуални плюсове, отколкото рискове. Ние трябва да изговорим рисковете и да се пазим от настъпването им. Това към момента не се прави. Един от последните анализи, които изготвихме, беше свързан с това как еврозоната ще се отрази на доходите, на търговския баланс и БВП. Успяхме да отразим изследвания, които сочат позитиви, но и такива, които сочат негативи. За съжаление, вторите не се изговарят, те остават в документа, никога не стават част от публични дебат. Печелим време, за може да се адаптираме и да проведем национален разговор. Това, което ни се казва, че “българинът е прост” и не би трябвало да има възможност да решава по толкова ключов въпрос, ни казва, че когато влезем в еврозоната, ние ще имаме право на глас. Определено има коалиции и това води до събуждане на по-големи страхове, посочи още Григорова.

По думите ѝ България не е готова да осъществява контрол при приемането на еврото.

Това се доказа при избухването на инфлационните процеси и на спекулата. Няма как да не обърна внимание на това, което се случва при млекопроизводителите. Двете комиси, които биха могли да се намесят, са Комсиията за защита от дискриминация и Комисията за защита на потребителите. Двете комисии биха могли да правят проверки по места, но това отново е недостатъчно. Най-силният инструмент на държавата е когато и където има държавна компания - тя да регулира цените по държавен път. Видяхме, че този процес беше спрян. Различията между политическото говорене и действията, които се прилагат на практика – няма как да не правят впечатление. Ако искаме да прилагаме контрол, трябва да използваме най-силните си инструменти, добави икономистът.
Хърватският финансов министър посочи двете големи опасения на хърватските граждани. Едното беше за загубата на национален суверенитет, другото за загуба на национална идентичност. По отношение на загубата на национален суверенитет неговият аргумент беше - “Ние към момента не прилагахме това, което можем да правим, за да спомогнем икономиката през монетарната политика”. Ако до момента не са прилагали такива мерки, то няма да имат възможност отсега-нататък да ги прилагат. Това е разликата да си в еврозоната и да не си в еврозоната. Ние трябва да го изговаряме. Проблемът е, че когато различни държави с различно икономическо развитие влязат в един съюз и нямат еднакви данъчни, осигурителни и социални системи, то търговският им дефицит задължително се задълбочава. Това е нещото, което трябва да се опитаме да наваксаме в тези две години. Ако не успеем – трябва да си поставим за цел да минимизираме търговския дефицит и да постигнем търговски баланс и след това да влизаме в еврозоната, отбеляза Григорова.

Според нея правителството може да направи много повече, за да намали нивата на инфлацията. "С реални пазарни мерки, които видяхме, че се опита да предложи бившия шеф на "Ел Би Булгарикум". Реално намаление на цените. Млекопроизводители казват, че цената на сиренето би могла да бъде 13 лв. Средната цена на пазара в момента е над 20 лв. Очевидно е, че има накъде да се намаляват цените. Очевидно е, че тези 7 лв. са чиста спекула и те биха могли да будат минимизирани", допълни още тя.

Григорова разказа, че е разговаряла с заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис относно високите нива на инфлацията. По думите ѝ инфлацията в Латвия е много по-голяма от тази в България и определи като "лицемерно", че именно това е пречка за влизането ни в еврозоната.

Тези куртоазни отговори трябва да се избягват, ако искаме гражданите да имат доверие в това, което ни предлагат. При нас инфлацията е следствие на обективни фактори – увеличение на цените на едро, енергоресурсите и материалите, които внасяме отвън. По-големият проблем е спекулата, с която бихме могли да се преборим ако има желание, подчерта Григорова.

Григорова отчете като грешка "замразяването" на минималната работна заплата. “Това че нямаме нов бюджет е за да се запазят нивата на показателите, за да влезем в еврозоната. Тези аргументи са несъстоятелни, когато трябва да се увеличават доходите, за да може хората да запазят настоящата си покупателна способност. Еврозоната не е оправдание, за да се замразяват доходите на хората и те да обедняват”, коментира още тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закривай

    16 13 Отговор
    Ето и от катуна ви го казаха. Обаче вие не и не! Няма кой да слуша, всеки си прави каквото му е по джоба и това е.
  • 2 ТаУмВзе

    14 15 Отговор
    Територията, отдавна не е България! Освен Геноцида в Кражбалък и във Война ни набиха. Колко му е едно евро да отвъртят?

    Коментиран от #5

  • 3 Емил

    15 19 Отговор
    "Подкрепа" значи подкрепа за Путин!
  • 4 Теле

    14 12 Отговор
    Бг не може да си контролира оръжията, та тас"СВЕТОВНА" валута
  • 5 Емил

    13 23 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Рече един с взет ум! Скоро ще сменим пРезидета и всичко ще се промени, тъпи русофили!!!
  • 6 Голям зор

    22 9 Отговор
    Защо позволихте толкова голяма инфлацията за да се облажат някой за сметка на бедните.
  • 7 браво на тая симпатична ромка

    17 12 Отговор
    само тя мисли за бедните ограбени българи

    Коментиран от #21

  • 8 Няма такъв народ

    13 14 Отговор
    Айде , още един професор който разбира и от финанси, така е като в Б-я всеки се занимава с това което не разбира ( в държавния сектор)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Истината

    12 11 Отговор
    Ванчето е от 4000-те, които до последно ще бъдат против приемането на еврото.
  • 12 Абе няма...

    8 13 Отговор
    ...абсолютно никакво значение дали ще дойде еврото или не. Цените на всичко са поне двойни. А после вече как ще се търгува ЛЕВ - тойро през гратисният период една година, може и едно тойро за 5 ЛЕВа, на държавата хич не й пука. Тя си взима 20% ДДС, колкото повече ДДС толкова по-добре. Единственото, което може да спре тва е хората масово да се разбягат от територията и да не се връщат тук никога вече, да не им се гласува, купува и да не им се плащат данъци. Иначе със или без евро, хората си загубиха вече 50% от спестяванията оттук нататък...
  • 13 Стръшел

    2 14 Отговор
    Значи суверен на властта бил НАРОДА, избира тоя НАРОД едни, които полагат клетва пред него, че "във всичките си действия ще се ръководят интересите на НАРОДА", после тия избраните започват да вземат някакви решения, които се отнасят до тоя НАРОД, който ги е избрал, тръгва народа да недоволства от взетите решения и да иска първо да го питат дали е съгласен с тях, а избраните му казват, че не може да го питат защото е прост НАРОД и не разбира те какво добро му правят. Значи НАРОДА не е прост и е суверен на властта когато ги избира, а след това властта вече им е предоставена, а НАРОДА е прост!
    Ами те сега не искат да ви питат дали да сменят лева с еврото, а когато от еврото им кажат, че вече няма да има хартиени евро и въобще на тая територия ще има само електронни пари, и ще ви следят, какво ядете, колко ядете, какво пиете, колко пиете, пушите ли, дишате ли и като започнат да ви смятат въглеродните ви емисии и ще могат ви дръпнат щепсела на електронните пари защото емитирате повече отколкото те са ви казали - какво ще правите тогава уважаеми СУВЕРЕНИ на властта. Че не дълго след влизането в еврото се предвижда да няма пари, само с карта, телефон и чип! Но никой не пита защо? Който иска еврото, какво му пречи да е с евро, защо трябва да е задължително за всички. При определения курс левът е подценен с повече от 50% но кой да го разбира това, кой да разбира, че ще станем ортаци на дълговете на Гърция, Италия, Франция, Испания, Германия. Искат ни там за да им

    Коментиран от #14

  • 14 Внимателно

    11 8 Отговор

    До коментар #13 от "Стръшел":

    Колкото демократично ги попитаха дали да влизат в НАТО и ЕС, толкова ще ги питат за всичко друго! Доене и стригане до кръв, а после на месомелачката!
  • 15 Баба ми казваше

    9 7 Отговор
    За такива, че са на всяко гърне мюрудия! А, тая на всичко отгоре е демагогстваща мюрудия! Няма да се учудя, ако скоро я видя, в нечии депутатски листи. Тя, асъл си е за депутат!
  • 16 от къде ги намират такива

    10 7 Отговор
    Другарката ромка чака газ от газпром и напряга взор кога ще дойде рублата.

    Коментиран от #20

  • 17 8888

    8 5 Отговор
    Тази същата говореше, че без Газпром не можем!!!!!
  • 18 Когато приемат еврото

    4 8 Отговор
    Ще дойдат примерно 5 млн европейци и ще наемат сградния фонд да не носят отговорност като собственици и българите ще ги обслужват за евро щото нямат такава валута
  • 19 Дааааааааааа

    1 10 Отговор
    А ВИЕ що спите и държите наКОЙ за шлифера ми действайте??????
  • 20 Дааааааааааа

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "от къде ги намират такива":

    И пускаше АЕЦ БЕЛЕНЕ и най вече отишлите на скрап 1-4 Блок на АЕЦ КОЗЛОДУЙ......ЦИРК
  • 21 Дааааааааааа

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "браво на тая симпатична ромка":

    И КОЙ те излъга? За последните 15 години колко стачки е вдигнала? Е ТАЯ! Или държеше един за шлифера!

    Коментиран от #24

  • 22 отвратителни лицемери

    2 0 Отговор
    Знаете ли какъв е резултатът от проверките в големите вериги? Грозните практики за разлика между обявени цени и реални цени се увеличиха. В "Лидл" надписите за разлика между обявено цена и реална цена се увеличиха, отнасят се почти за всички стоки. А разликата от 1-2 стотинки минава 30?! Те това свършиха контрольорите!? Защо се заобикаля законът? За какъв дявол са етикетите с цените на стоките, като не са верни?
  • 23 шизофреник

    0 0 Отговор
    Браво на Ванчето!Оказва се ,че в тая окаяна територия само тя има топки. Да го ду ат евроатлантиците.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол