Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 12:21 877 10

Омбудсманът иска помощ за битовите клиенти

  • диана ковачева-
  • омбудсман-
  • помощи-
  • битови клиенти-
  • дистанционни водомери

Причината е, че на около 572 хиляди домакинства им се налага до 1 януари 2027 г. да преоборудват инсталациите за отопление и за битово горещо водоснабдяване в жилищата си със средства за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане

Омбудсманът иска помощ за битовите клиенти - 1

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в което препоръчва битовите клиенти на топлофикационните дружества в сградите етажна собственост да получат финансова подкрепа от фондовете на Европейския съюз.

Причината е, че на около 572 хиляди домакинства им се налага до 1 януари 2027 г. да преоборудват инсталациите за отопление и за битово горещо водоснабдяване в жилищата си със средства за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане. Това са радиаторните разпределители и водомерите за топла вода.

Изискването за преминаването към дистанционно отчитане е съгласно европейски регламент, който България е длъжна да изпълни.

Ковачева обръща внимание, че става въпрос за около 1,276 млн. радиаторни разпределителя и 660 хил. водомера за топла вода, а близо 93% от тези устройства са собственост на битовите клиенти и замяната им е изцяло за тяхна сметка. "Според някои оценки, преминаването от уреди с визуално отчитане към уреди с дистанционно отчитане ще струва на битовите клиенти над 100 млн. лв. за периода 2021-2026 г.“ , посочва Диана Ковачева, цитирана от пресцентъра на омбудсмана.

Тя допълва още, че средствата за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане са по-сложни и по-скъпи в сравнение с конвенционалните устройства, като оскъпяването е по-малко при радиаторните разпределители и значително по-голямо при водомерите за топла вода. Ковачева дава и пример, че цените на дистанционните водомери започват от около 100 лв. за брой и са приблизително двойно по-високи в сравнение с конвенционалните водомери. А приблизителната цена на радиомодула за водомер за топла вода е около 50 лв., тоест тази стойност дава представа за оскъпяването на единичния уред вследствие на законовите изисквания.

„Понастоящем топлоснабдените жилища са в период на поетапното изтичане на гаранционните срокове на радиаторните разпределители на топлинната енергия. Съгласно чл. 140, ал. 7 от Закона за енергетиката, при монтиране на нови средства за дялово разпределение същите следва да бъдат с дистанционно отчитане. Преоборудването вече е в ход, като по данни на търговци за дялово разпределение най-много устройства предстои да бъдат заменени през 2024 година“, пише още общественият защитник.

Затова Диана Ковачева предлага на служебния министър да се изработи мярка за финансова подкрепа на битовите клиенти в СЕС на топлофикационните дружества за задължителното преоборудване на инсталациите в жилищата им с уреди с дистанционно отчитане на потреблението на топлинна енергия. „Смятам, че с отчитане на общественото значение на проблема е подходящо за целта да бъдат потърсени средства от европейски фондове, включително и по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България“, смята омбудсманът.

Ковачева посочва, че в зависимост от размера на финансовия ресурс, който бъде отпуснат, може да се приложат различни принципи за справедлива подкрепа на домакинствата, които имат законовото задължение да закупят устройства с дистанционно отчитане, включително радио модули за дистанционно отчитане на водомери.

„Така например, намирам за подходящо финансовата компенсация да бъде в: 1/ Размер на определена част (%) от общия разход, който всеки битов клиент на топлопреносно предприятие прави за преоборудването на имота си със средства за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане, и/или 2/ Пълен размер за гражданите, които имат право на социална помощ съгласно чл. 2, ал. 3 от Закона за социалното подпомагане“, предлага омбудсманът.

В заключение тя подчертава, че системата за дялово разпределение на топлинната енергия е основен инструмент за енергоспестяването в жилищата с централно топлоснабдяване в СЕС.

Омбудсманът обръща внимание, че когато всички средства за дялово разпределение са с дистанционно отчитане, фактурирането ще е ежемесечно върху реалното потребление на топлинна енергия. Според нея така ще бъде решен целият кръг от проблеми, свързани с осигуряването на физически достъп до жилищата на гражданите за визуален отчет на средствата за дялово разпределение, изготвянето на годишни изравнителни сметки, рекламациите по тях и късните корекции на сметките.

„Освен това уредите с дистанционно отчитане осигуряват дигитална информация за индивидуалното потребление на топлинна енергия, до която впоследствие битовите клиенти биха могли да получат бърз и удобен електронен достъп. Понастоящем вече са налице техническите възможности за своевременното предоставяне на домакинствата на данните за техните реални енергийни разходи, така че успешно да наблюдават, контролират и управляват своето потребление на топлинна енергия“, обобщава омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    11 2 Отговор
    Ало върхушката набийте си го в празните кратуни. Социална помощи се дава само на бедните хора. Социални помощи се дават само на хора, които нямат определен минимален доход и нямат имущество над определен размер.

    Не трябва са се субсидират цени на електричество, дизел, бензин... трябва да се субсидират бедните хора. Единствено може да се субсидира градски транспорт, поради ЕКОЛОГИЧНИ СЪОБРАЖЕНИЯ.

    Коментиран от #3

  • 2 еха.....

    7 2 Отговор
    Айде стига само столичани са ги субсидирали. евтино парно....безплатни билети...всичко, за което се сетиш
  • 3 ппфУ

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    Енергийните помощи за бизнеса само на бедния бизнес ли се дават? Проверяват ли доходите, имуществото и жилищата на бизнеса преди да му отпуснат безвъзмездна помощ?
    Винаги, когато се заговори за помощ за хората, някой се нахвърля против предложението. Никога няма да станем европейска страна, докато има злонамерени хора, изпълнени с омраза към хората. Винаги някой тегли стараната надолу, към дъното.
  • 4 емм

    15 1 Отговор
    Омбудсманът иска помощ за битовите клиенти

    Еми.. да помоли ЕРП -тата и тецовете които дерат кожи

    Как 3-те мобилни оператора получават пари от държавата,но въпреки това вдигнаха цените на услугите,с извинението че информацията била виновна..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кинбо

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ром Бакарди":

    Тая е заешки сурат.
  • 7 Тая гербавата

    5 1 Отговор
    Kлатиkyрцa е с КПД 0

    Коментиран от #8

  • 8 мдда

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тая гербавата":

    Ти по-добре се замисли какво е КПД-то на пРезидента. Нали него все гледате?? Омбудсманът и така няма особени функции освен да сигнализира за проблеми.
  • 9 тая какво работи

    2 0 Отговор
    бля бля бля бля
  • 10 Гост

    2 0 Отговор
    Омбудсманът би трябвало да се консултира с независими експерти топлотехника и може и да разбере, че трябва всъщност да защитава реалните интереси на гражданите при услугата топлоснабдяване в днешна България. Прилагането на т.н. „дялово разпределение” с някакви си средства, а не с уреди е огромна измама. Тези фалшиви средства не могат да измерват количество топлина, без значение дали отчитането им ще е визуално или дистанционно. Използва се някаква доказано фалшива формула за „дялово разпределение” и в нея се включват „резултати” от тези неприложими за тази система средства, които няма как да измерват действителното индивидуално потребление, което е задължително по Регламент на ЕС. Освен това задължение на търговеца и неговият счетоводител е да монтират /уреди или средства/ на радиаторите за своя сметка – като цена и като монтаж. Полезно ще бъде омбудсманът да се поинтересува дали т.н. „топлинен счетоводител” /от какъвто няма никаква нужда/ въобще се интересува от показанията на водомерите за топла вода с радиомодул, там където са монтирани такива. Топл.счетоводител прогнозира без да има нужда от прогноза, може би така им е по-забавно. От десетилетия потребителят на тази добра преди услуга е смачкан и оставен без никакви права. Не са само фалшивите средства.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове