Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 17:25 1 470 10

Министър Пулев: Над 420 млн. лв. дава МИР за иновации в предприятията

  • александър пулев-
  • пари-
  • иновации

Над 70% от българските малки и средни предприятия (МСП) са въвели иновации в бизнеса си през последните две години

Министър Пулев: Над 420 млн. лв. дава МИР за иновации в предприятията - 1

Над 420 млн. лв. за иновации в предприятията са осигурени по две предстоящи процедури по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП). Очаква се след няколко седмици те да бъдат отворени за кандидатстване за българските фирми, информира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Над 70% от българските малки и средни предприятия (МСП) са въвели иновации в бизнеса си през последните две години. Това надвишава очакванията и е основание за оптимизъм за развитието на фирмите у нас, сочи последното проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Близо една трета от компаниите (над 32%) считат, че имат приоритетна необходимост от финансиране за технологичната модернизация. Отговорът на фирмите пряко кореспондира с първата отворена процедура „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване по линия на МИР. По мярката бяха подадени над 2500 проекта. Тя е с бюджет 260 млн. лв. Вече са класирани за финансиране 953 фирми, които още март месец могат да получат първите плащания за обновяване на технологичния парк на предприятията си.

На второ място (23% от фирмите) са поставили нуждата от финансиране за иновации. През март Министерството на иновациите и растежа ще отвори за кандидатстване първата процедура по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021 – 2027. Тя ще е в подкрепа на развойната дейност и разработването на иновации. Бюджетът ѝ е 127 млн. лв. По мярката ще могат да кандидатстват малки и средни предприятия с до 499 служителя, както и големи с до 3 000, но само в партньорство с малки и средни компании. Освен това, предстои още една финансова възможност за МСП – процедурата за внедряване на иновации. Тя е с бюджет над 293,4 млн. лв. Част от новите решения може да са разработени от самите предприятия специално за нуждите на производството им, а други – да бъдат заимствани и пригодени.

Анкетата на ИАНМСП сред собственици и ръководители на предприятия подрежда на трето място необходимостта от финансиране за дигитализация като ключов елемент за по-голяма конкурентоспособност (над 12% от фирмите). По приключилата за кандидатстване втора процедура по Плана за възстановяване „ИКТ решения и киберсигурност“ бяха обявени списъците с 1499 одобрени проектни предложения. Бюджетът е 30,6 млн. лв.

Данните от проучването показват още, че през миналата година най-силно негативно влияние върху бизнеса е оказала високата инфлация, политическата нестабилност и проблемите във веригите на доставки. Липсата на квалифицирана работна ръка в последните години трайно се явява един от най-сериозните проблеми за малките и средните компании у нас, става ясно още от изследването. От него прави впечатление, че въпреки динамичната обстановка над 60% изразяват оптимистични очаквания за развитие на бизнеса си, съобщиха от пресцентъра на МИР.

Онлайн анкетата на Агенцията за малки и средни предприятия е проведена през януари 2023 г. сред над 500 компании. Те дадоха обратна връзка за развитието си през изминалата година в условията на редица неблагоприятни фактори като високата инфлация, политическата ситуация в страната, войната в Украйна, постпандемичната обстановка и други.

Пълният анализ, графики, подробни данни, оценка на бизнес средата в България и други е публикуван на сайта на ИАНМСП. Данните от проучването ще бъдат включени и в Годишния анализ за състоянието на малките и средните предприятия, който традиционно Агенцията подготвя и ще бъде представен скоро.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 робовладелец иноватор

    11 0 Отговор
    от утре почваме разработка за троен чушкопек с вграден соларен панел ти само дай милионите

    Коментиран от #4

  • 2 честен ционист

    8 0 Отговор
    Половината ще идат в завода на Кире за муи и щурчета.
  • 3 Нищо не дава бе

    9 0 Отговор
    раздават се едни пари по схеми на едни и същи другари, всичко е пунта мара както каза банкянския меси
  • 4 Това вече не го ли изобретиха?

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "робовладелец иноватор":

    Аз лично смятам да инвестирам в свръх-здрави мебелни плоскости.
    За гардероби, чекмеджета, легла, чекмеджета, шкафове, чекмеджета.
    Щото не се знае кво може да сложих в тях, може нещо тежко.
  • 5 ИТ спец

    6 0 Отговор
    Ще потрошат неколкостотин милиона за глупости. Уеб сайтове с уърдпрес за по 10к, САП софтуер с 5х надута цена, всякакви глупости и щуротии. Това безсмислено и безконтролно харчене е най-голямата злина на ЕС и то не само защото се пилеят пари, а защото така се убива читавия бизнес и се развъждат паразити, които после ще лобират за нови грантове и нови схеми и така до безкрай.
  • 6 г-н Тренер

    6 0 Отговор
    Тоя министер, трябва да го пуснем реванш срещу Джошуа!
  • 7 От Варна

    5 0 Отговор
    Откъде взима безотчетни пари този оПулев? Преди месец раздаде мисля 270 млн. Пак за развитие на бизнеса? Какъв е , та хвърля пари, все едно ги вади от бездънен чувал. И в крайна сметка, къде е развитият бизнес, все сме последни по всичко. Този раздава по-сръчно и от ББ , от джипката! Боже, как открито ни ограбват шепа самозабравили се наглеци!
  • 8 Българка

    3 0 Отговор
    От тази статия, където се повтарят общи клишета и се разтягат като локуми наляво и на дясно, подразбирам, че ние просто ще отвеем и Европа и Америка, защо не и Китай с обновени технологии стотици проспериращи фирми. Ами като са толкова напред, защо специално ги развиват и подпомагат? Голямо крадене, затова се натискат да са толкова “гъсти” с ЕС, от мерак ще се разтворят в него и ще ни заличат, както е тръгнало. Баба ми казваше “ айдуци” и “ вагабонти”.
  • 9 ГОЛЯМО КРАДЕНЕ ПАДА

    2 0 Отговор
    ТО ПРИ БОЙКО НЕ СЕ КРАДЕШЕ ТАКА НАГЛО ! ИНОВАЦИИ- ТОВА Е ОБЛАЧНА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА КРАЖБИ !
  • 10 Перо

    1 0 Отговор
    БГ “демокрацията” ни върна в манифактурното производство, тоя говори за вложени пари за иновации. Имаме само “усвоени” пари за иновации и чуждите компании бягат от БГ, като дявол от тамян! Къде отиде германската фирма, рекламирана от Киро-тъпиро за производство на електрически коли в Ловеч? Вече трябваше да е пуснат първия автомобил??? Строежът на завода започна, само че в РСМ! Новоизлюпени унтерменши!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове