2 Март, 2023 08:27 3 229 29

Банкер: Икономиката на България се представя по-добре от прогнозите, въпреки очакваната рецесия

  • икономика-
  • банки-
  • зелен преход

Нашите икономисти коригираха прогнозите си за БВП в посока нагоре - очакванията ни първоначално бяха за 0,8%, а в момента са повишени до 1,3%, каза Цветанка Минчева

Банкер: Икономиката на България се представя по-добре от прогнозите, въпреки очакваната рецесия - 1

Изминалата 2022 и началото на 2023 отбелязва високи нива на търсене на кредит. В България виждаме може би най-високите ръстове в близката ни история. Това важи, както за бизнес кредитите, така и за домакинствата. Около 15% е ръста при жилищните кредити и около 10% е средния ръст на системата, свързана с фирмените кредити. Все още не може да се говори за балон на пазара на недвижими имоти. Това каза Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

На фона на очакванията за рецесия икономиката на България се представя по-добре от очакваното. До известна степен всички бяхме изненадани от представянето ѝ през миналата година. Тя се оказа по-устойчива, независимо от турболенцията на средата около нас и това, което се случва в света, коментира Минчева.

"Никой не очакваше толкова високи нива на инфлация, а всъщност резултатите, които виждаме от икономиката, показват, че фирмите успяха до известна степен да се адаптират, да се възползват от някои от възможностите на средата и представянето се оказа по-добро от това, което очаквахме".

"Нашите икономисти наскоро коригираха прогнозите си за БВП в посока нагоре във връзка с това, което наблюдаваме като изход от миналата година, както и по-добрия старт на настоящата. Очакванията ни първоначално бяха за 0,8%, а в момента са повишени до 1,3%".

Факторите, които помогнаха на нашата икономика да се представи по-добре, каза Минчева, са от една страна суровинния износ – фактът, че не се извършва преработка на тези суровини, помогна по-малко да се усети ефектът от намаляването на икономическата активност.

Помогна ни и това, че в България продължи политиката за подпомагане във връзка с ръста на цените на електроенергията. Това помага на българските компании да бъдат конкурентни. Помогна и това, че в България се пренесоха и се пренасят по-бавно повишените цени на кредита. Това става доста по-бавно, отколкото това се случи в други икономики, подчерта гостенката.

„Не бих казала, че имаме затягане на условията по кредитиране. Нашата политика винаги е била умерена и устойчива в кредитирането, с много добри модели, които оценяват правилно възможностите на клиентите да поеме дадено кредитно задължение“.

Относно промените в банковата система, свързани със т.нар. „зелени политики“ тя каза: . „Те все повече навлизат и в дневния ред на регулаторите, които очакват от банките да се адаптират и да въведат определени политики, да започнат да отчитат определени критерии в рисковата си политика. Това става поетапно, но все повече придобива значение“.

„Ние все още сме в подготвителен режим. Започваме да внедряваме политиките, започваме да измерваме. Но в един момент очакванията са, че ще бъдат въведени определени изисквания за повече капитал в случай, че портфейлът не е насочен към определени сектори или по-скоро - за облекчения при инвестиции в тези сектори, които са трансформационни“.

Като банка ние вярваме, че такъв преход неизбежно трябва да се случи, добави гостенката. „Той трябва да е справедлив за всички участници. От трета страна, тъй като ние, като компания имаме ангажимент да бъдем въглеродно неутрални до 2030 година, както и ангажимент до 2050 година портфейлът ни да бъде въглеродно неутрален. Това е изключително предизвикателство“.

На въпроса дали на банковия пазар се очакват сливания, придобивания и размествания през 2023 година Минчева отговори така: "Исторически стратегията на нашата банка включва, както органичен, така и неорганичен ръст. В годините сме придобивали банки, които ни дадоха добра основа за растеж. Стратегията, която имаме в момента и планът, който изпълняваме, средногодишната рамка, е базиран на органичен растеж“.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 цербер

    17 3 Отговор
    Банкерката Цветанка Минчева е главна, изпълнителна директорка на банката "УниКредит Булбанк".
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сталин

    20 3 Отговор
    Да увиснат на ешафодда всички банкери.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 2 Отговор
    Абе ядем домати, ама чак пък с колците -НЕ ❗
    - Ръстът на кредитите показва , че хората изнемогват, а не че са забогатяли ❗
    - ръст 0,8% при инфлация 20% , си е спад с 19,2%❗
  • 6 Стоян Александров

    16 5 Отговор
    Освен вече изгорелите германски танкове Леопард вече има и един пленен такъв с ПОЛСКИ ЕКИПАЖ, ПОЛСКИ УБИЙЦИ, НАТОВСКИ УБИЙЦИ. ЧЕСТИТО НА СМЪРТНИЦИТЕ. ПОЗДРАВИ НА ДЯВОЛА ДА НОСИТЕ, ЗАЩОТО НАЕМНИЦИТЕ СЕ УНИЩОЖАВАТ....ХАХАХАХА
  • 7 Голям зор

    18 3 Отговор
    Снощи един господин каза че не сме добре Вие казвате че сме добре ,защо тогава не вдигат заплатите?
  • 8 отшелника

    18 3 Отговор
    НЕ СЕ ПОВРЕЖДА ТОВА ДЕ ГО НЯМА , БЪЛГАРИЯ ПОЧТИ НЯМА ИКОНОМИКА !!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Цветанка Минчева в Ролята на Циганката

    22 3 Отговор
    Каква, Икономика, кое е добре в Тази Държавата?? Спекулата, Инфлацията Корупцията, Мафиотските схеми на търговците на Оръжие и Високите заплати на всякакви държавни чиновници!! "Здравеопазването за обикновените хора е Трагично, Образованието е Трагедия, половината малки предприятия които не са вързани с ГЕРБ и ДПС Фалираха, затвориха!! Печалбите на ЧСИ, Колектори Нотариуси и Банки са много добре, Имат лобиски закони и си правят каквото искат!Прокуратура, Следствие и Съд са като филиал на Печатницата на БНБ! Тунеядците чиновници с Крадците политици и Прокуратура Счупиха Държавата!!
  • 11 Псевдоним

    11 2 Отговор
    Туй е другата/още по-тъпа/ част от пропагандата за еврото, дето се опитва да ни убеди по бойковски, че просперираме и цъфтим.
  • 12 ТаУмВзе

    5 2 Отговор
    Лекарствата се пият със Зъл ракиджос за да Гепят!
  • 13 Механик

    7 3 Отговор
    ДумитеИкономика и България са оксиморон и не могат да се споменават заедно в едно изречение.
  • 14 Тралала

    4 2 Отговор
    Икономиката не е като готвенето. Този вид често много се надценяват.
  • 15 Г образен соросоид

    7 2 Отговор
    Стига де , ние и икономика ли имаме ? Интересно, на последното място по жизнен стандарт сме в ЕС а иначе имаме и икономика .
  • 16 от северозапада

    8 1 Отговор
    Икономиката на кого !? На Петков , Борисов , на Хр. Иванов уточнявайте ги тия работи де !Излишно е да допълвам за кого икономиката погледнато през собствения джоб никак , ама никак не е цветуща .
  • 17 Пародия

    5 1 Отговор
    Како,забрави да кажеш,че дефицитът на лекарства също се представя по-добре от очакването.Инфлацията и тя се представя отлично.
    Но търпението на населението надхвърля всички очаквания.Тя чупи рекорди.

    Коментиран от #29

  • 18 промоцианален банкстер

    7 1 Отговор
    А инфлацията колко е за да се съотнесе към фамозния ръст на БВП на банкер наследничката на хампацурмяна банкер- парашутиста на костов.

    Ръста на цветанка бил + 0.8, и го вдигнали ама като очакване на +1,3 %.

    А инфлацията изяждаща доходите на българите е > - 20 %

    Инфлацията изяжда доходите на българите, затова теглят повече кредити.
    Банките печелят.

    Кой печели от инфлацията? Точно така- бааанките и цветанка.
    А банкерите печелеши от инфлацията като цветанка и халацурмян на костов парашутиста, колко са спрямо работещите българи число около- 0, 0000001 процента.
  • 19 Банките направиха

    5 1 Отговор
    рекордна печалба от над милиард и половина за 2022 на наш гръб и разбира се нямат свръх облагане. Възползваха се обаче от всички възможни "помощи за бизнеса"
  • 20 Дядо Гъдю

    5 1 Отговор
    Когато се почувствам разколебан в процъфтяваща България веднага се появява един банкер, по телевизията,или в пресата и връща вярата ми с бодра крачка в светлото комунис...,пардон ,в евроатланическо бъдеще.Я Хампарцумян,я Пръцкомян ,я някоя друга наточена банкерка.Сигурен съм,че по новата учебна програма децата във втори клас учат стихотворението:,,Банкер е моят татко,банкер ще съм и аз,ех само да порасна,пък вижте ме тогаз...
  • 21 ние сме икономическо чудо

    5 1 Отговор
    имали сме икономика , рииш ли ? а сме фалирали отвсякъде !
  • 22 Даааа

    2 1 Отговор
    Прогнозите че БВП е в посока нагоре, с повишение до 1,3% не е толкова важно за хората. .....по важното е да се види и анализира колко са брутните печалби на фирмите и корпорациите като сума и какъв % от БВП са тези печалби и дали въобще подпомагане на бизнеса е нужен или помощите трябва към хората да бъдат насочени, като увеличение на заплатите и пенсиите и т.н ....... Излезе доклад за Австралия и САЩ, 30% от БВП са корпоративните печалби. !!!! Рекордни за всички времена за сметка на хората. ....... !!!!!! Колко ли е този показател за България е много интересно и какъв е профила на фирмите ?
  • 23 Даааа

    4 2 Отговор
    В момента се провежда отново дясна политика, вредна за хората и в полза на богатите и акционерите в корпорациите . Страдат обикновенните хора.

    Коментиран от #28

  • 24 ДА ТЪРСИШ КРЕДИТ ПРИ ОЧАКВАНО СИЛНО ЗЕМЕ

    5 0 Отговор
    ТРЕСЕНИЕ ЗА ЖИЛИЩЕ СИ Е ДИАГНОЗА А ТАЯ ГО ОТЧИТА КАТО РЪСТ В ИКОНОМИКАТА ! КРЕДИТА ЩОМ Е ИКОНОМИКА ТОГАВА КАКВО СЕ ЧУДИМ НА ПОЛИТИЦИТЕ ЧЕ НЕ СА В ЗАТВОРА !?
  • 25 Това че банките

    2 0 Отговор
    Ще финансират предимно въглеродно неутрални проекти ще ни направи допълнително неконкурентни и ще повиши цените.
  • 26 Инфлацион

    5 0 Отговор
    А целокупния Български народ усеща ли че ико номиката върви нагоре или само за банкери и олигарси егоистични бандюги..
  • 27 НАРОДА ПИТА

    3 1 Отговор
    ЗАЩО БАМКИТЕ ПОГОЛОВНО ВДИГАТ ТАКСИ И НЕ ДАВАТ ЛИХВИ ПО ДЕПОЗИТИ. КЪДЕ Е БАНКОВИЯ РЕГУЛАТОР, БНБ
  • 28 Гражданин

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Даааа":

    Германия каква политика провежда, че всички бягат натам?
  • 29 Гражданин

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пародия":

    В десетката !!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове