2 Март, 2023 23:12 1 591 14

Христина Христова: Минималната работна заплата у нас е много важна – повече отколкото за други държави в ЕС

  • христина христова-
  • минимална работна заплата-
  • инфлация-
  • ес

Според нея промените в Кодекса на труда са били прибързани и не е бил извървян общественият дебат по този въпрос

Христина Христова: Минималната работна заплата у нас е много важна – повече отколкото за други държави в ЕС - 1

"За България минималната работна заплата (МРЗ) е много важна – повече отколкото за други държави в ЕС, защото голям брой хора получават МРЗ - около 500 хиляди, и те съставляват около ¼ от работната ръка в България", заяви бившият социален министър Христина Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея промените в Кодекса на труда са били прибързани и не е бил извървян общественият дебат по този въпрос.

"Минималната работна заплата, както беше повишена от служебния кабинет, беше стъпка в правилната посока. Това не успя да догони инфлацията. Тя си остана 16,4%", изтъкна Христова пред Bulgaria ON AIR.

"Повишаването ѝ има положителен ефект – подобрява се качеството на живот на тези хора, които я получават. Тя може да упражни известен натиск за увеличаване на следващите доходи на работещите хора. Също се увеличава данъкът общ доход в хазната. Увеличават се социалните осигуровки във фондовете на НОИ", отбеляза Христова.

Тя обърна внимание и на негативния ефект – ако се получава от неквалифицирани, нискообразовани работници, които не могат да дадат добра производителност, за работодателите е трудно да дадат по-висока заплата и ги освобождават.

Според нея минималната работна заплата може леко да подтикне напред инфлацията, защото нараства цената на труда на производителя и нараства цената на стоките и услугите, които предлага. Тя подчерта обективните фактори за инфлацията – Ковид пандемията, световната икономическа криза, войната в Украйна и уточни, че у нас тя е започнала от цената на енергоносителите.

"8,5% е на годишна база инфлацията в Еврозоната, а у нас си остана 16,4% - двойно. Следователно има специфични български фактори. Имаше от предишното редовно правителство пакет антикризисни мерки – те се оказаха проинфлационни. Те допринесоха за това да не се задържи инфлацията на по-ниски равнища. Разпиляха се обществени средства, давани на калпак", категорична е Христова.

По думите ѝ в последните дни Европейската банка обмисля повишаване на лихвения процент и заемите ще стават по-скъпи, а при нашата политическа нестабилност ни се калкулира по-висока цена на кредита и може да не ни дадат.

"Прогнозите за инфлацията за първото полугодие на 2023 г. са за двуцифрено число и животът го показва, че е така. Говори се за някакво успокояване на инфлацията в края на 2023 г., но има много време дотогава", посочи Христова.

Според нея, ако не се спазят Маастрихтските критерии и изискванията за инфлация за влизане в Еврозоната, няма да се справим и добави, че политическият популизъм е вреден и противопоказен в следващите години за България. "Трябва управлението да се базира на експертиза, на обективност, на реализъм, за да може България да постигне целите, които има пред себе си", заключи Христова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 2 Отговор
    Скоро МРЗ ще се трансформира в безусловен базов доход като стане безпредметно упражнението с актуализацията й всяка седмица.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 не се връзва

    6 3 Отговор
    Не минималната е важна а средната РЕАЛНА работна заплата за държавата!
    На минимална са само осигуровките на тарикатите спестяващи от данъци, ако ги ударите тях удряте по сивия сектор и ще измислят друго и пак няма да плащат! Така че реално вдигнете заплатите на хората, а не се занимавайте само с мисълта как да привлечете малко повечко пари в хазната та да има повечко бонуси за онези в управлението...
  • 4 Абе Дончо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Навсякъде компетентен! По вас по вардарско виж кво става, всички са почитатели на Партизан БГ!
  • 5 А бе компетентния

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Вместо да плюеш България, защо не измислиш нещо с твоята компетенция да спреш сигналите за бомби в училищата по вардарско! 6 месеца децата не могат да отидат на училище, 4-5 хакрчетата са ви побъркали цялата ВЕЛИКА система за сигурност!
  • 6 Неееее

    1 0 Отговор
    Не искам минимална заплата, изрева Спондж Боб.
  • 7 Васил

    4 0 Отговор
    Тази кукувица от НДСВ Христова какви глупости доънка?
  • 8 Работещ на МРЗ

    7 0 Отговор
    Вече не искам по голяма заплата. Искам единствено да вида бившите политици, както и настоящи такива ,КоИТО" бъркаха в кацата с меда" да бъдат съдени и облечени в оранжевите облекла.
  • 9 мъкаааа

    5 0 Отговор
    В България не трябва да има минимална заплата. Всички работим и си даваме труда и здравето. Не може на едните да им се плаща пълна заплата,а на другите минимална. Не сме минимално хора. Повечето работещи на минимална заплата са по 12-13 часа на на смяна,а не по 8,като на по-платените. Така не бива да продължава.
  • 10 отблъскващо

    3 0 Отговор
    "Раздаването" на калпак на хората ѝ пречи на госпожата, а увеличението на депутатските заплати 4 пъти в годината не ѝ пречи. Не ѝ пречат премиите, бонусите, ДМС, 13- тата заплата, парите за облекло на близо 1 милион държавни хрантутници, не ѝ пречат и 1900 лв. стартова заплата на учител... Позор за тая!
  • 11 лдйх

    4 0 Отговор
    МРЗ трябва да стане 2000 лв, минималната пенсия- 1000 лв.
  • 12 безпартиен

    1 1 Отговор
    Каква е разликата от преди 10.11.1989 когато заплатите определяше ЦК на БКП и сега 34 години по-късно?Разликата е,че сега заплатите се определят от децата и внуците на тези от преди 1989 г.!Ние имаме най-енергоемката икономика в ЕС!Освен това имаме над 2.3 млн.пенсионери,над 700 хил.чакащи заплати от държавен или общински бюджети,над 660 хил.малолетни и не пълнолетни,над 1 млн.неграмотни,без образование,професионална подготовка и без трудови навици!От това административно увеличение на МРЗ доволи ще са единствено тези над 700 хил."бюджетни"!Останалите ще трябва да работят повече за да покрият разликите в здравни и ДОО към бюджета!
  • 13 цццц

    2 0 Отговор
    Така ще е като разни щангисти и боксьори направихте бизнесмени ,да перат крадените пари на политиците ,така ще е в България държавата на мафията.
  • 14 Оня с коня

    1 0 Отговор
    Абе знаем ги тия от НДСВ, навремето ни "оправиха" за 800дни!!!
    Сега взела да ръси мозъци защитаващи собствени интереси обслужващи техните фирми, колко зле са работодателите. А за милиардерката Шулева що не каже как източваха държавата чрез държавния резерв, и отчитаха положителен вътрешен продукт, че царя си гласува закони с които си взе незаконните имоти, и изряза хиляди хектари гори. И таз кифла взела да ми говори за заплати💸
    Защо като са толкова честни не си вържат депутатските заплати с минималната, да видя дали така ще ми говори за минимална заплата???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове