Last news in Fakti

4 Март, 2023 21:58 1 625 42

Еленко Божков: Министерството на енергетиката не е предлагало на Украйна оборудването за реакторите на АЕЦ "Белене"

  • еленко божков-
  • заместник министър-
  • енергетика

МС ще поиска дерогация от санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, заяви заместник-министърът на енергетиката

Еленко Божков: Министерството на енергетиката не е предлагало на Украйна оборудването за реакторите на АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БНТ

Въпросът за европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика е бил поставен неформално от Украйна и не е влязъл за обсъждане в санкционните пакети на Брюксел.

Това заяви пред БНТ заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков.

"Това обаче не означава, че в бъдеще няма да влязат. Мнението на държавите, които имат такова оборудване, е еднозначно - трябва да се търси възможност тези доставки да продължат и те ще продължат. Държавите, които са засегнати, са в правото си да предприемат ответни мерки".

Той заяви, че Министерският съвет подготвя решение за искане на дерогация върху доставките за оборудване на атомните ни централи, които не могат да бъдат произведени от друга държава, освен Русия.

"Поисках справка от атомната централа какви са тези части, които не могат да бъдат заменени с други. Оказа се, е това са 41 изделия, в които влизат както резервни части и оборудване, така и консултантски услуги, софтуер и хардуер, които се използват за изчислителна база и управление на процесите в централите".

Министерството на енергетиката не е предлагало на Украйна оборудването за реакторите на АЕЦ "Белене", което закупихме от Русия преди години, а Киев сам е проявил интерес. България обаче няма никакви ангажименти и не е длъжна да го предостави, заяви Божков.

"Понеже става дума за стратегическо оборудване, особено важно за сигурността на държавата, това трябва да стане най-малко с решение на Народното събрание или редовен кабинет, излъчен от НС".

По думите му обаче това оборудване най-вероятно няма да бъде използвано, тъй като конструкторът "Росатом" няма да даде съгласие и лиценз заради наложените санкции. За Русия в момента ние сме противникова страна, напомни Божков.

Участието на България в алианса за развитие на ядрената енергетика е следствие на среща на президента Радев с президента на Франция Макрон, в която двамата са говорили, че трябва да се изгради общество от държави, които да си взаимодействат в развитието на ядрените програми и създаването на нови мощности, каза още зам.-министърът.

Разглежда се възможността доизграждането на ядрените централи у нас да стане с руските части, но се търси коопериране и със страни като Франция и Чехия, посочи Еленко Божков.

"Прави впечатление, че 5 от тези 11 държави (в алианса - б.р.) имат руски реактори, другите 6 имат канадски реактори или такива от "Уестингхаус".

Подадох сигнали до различни институции, съдържащи многобройни обвинения както за нарушения в технологичната дисциплина на АЕЦ "Козлодуй", така и за редица обществени поръчки, от които са се обогатявали, уточни Еленко Божков. Заяви, че не знае как в САЩ са свързали името на Румен Овчаров с тези сигнали.

"Работещите по "Магнитски" показват редица офшорни фирми, в които не бях забелязал участието на Румен Овчаров, но се виждаше съвсем ясно участието на редица роднини на Александър Николов (бившият зам.-директор на АЕЦ "Козлодуй" - б.р.) и Наско Михов. Очевидно е, че американските разследващи са намерили други свързани данни, защото става дума за различни офшорни фирми - някои на Малдивите, други в Кипър. Там явно е разковничето и там явно се вижда участието на Румен Овчаров".

Заместник-министърът не вижда пряка връзка между проверките на ТЕЦ-овете и санкциите по "Магнитски", тъй като Европрокуратурата проверява централите заради екологичните им показатели.

"От близо 14 топлофикационни дружества обаче, само 4 не са на (Христо) Ковачки или свързани с него - това са топлофикацията в София, която обаче пък е зависима по един особен начин от търговски дружества на Ковачки. Другата топлофикация е в Пловдив, третата във Варна и четвъртата - в Разград".

Централите, свързвани с Ковачки, не влияят върху базовите мощности, каза още Еленко Божков. От тях важни са две - "Бобов дол" и централата в Русе.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    40 6 Отговор
    Ще построим ядрена централа на укрите понеже им взеха ЗАЕЦ.

    Коментиран от #37

  • 2 Русофил

    13 43 Отговор
    Платихме милиарди за руските казани в Белене! Сега от тях можем да направим казани за шльокавица!

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 3 Делю Хайдутин

    42 6 Отговор
    Куриозно е че освен бензин и дизел изнасяме и царевица за Украйна.Американците ни продават украинската царевица а ние им я връщаме без пари.

    Коментиран от #39

  • 4 Последния Софиянец

    38 5 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Вие козяците трошите орехи с микроскопи.

    Коментиран от #36, #40

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мда

    16 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    По времето на герб проектът Белене беше спрян, колко мъдро решение. Тогавашният министър-председател Бойко Борисов очерта сценарии във връзка със съдбата на оборудването, тоест то да бъде продадено на друга страна. Сега обаче има Магнитски 2, чакаме трети сезон...
  • 8 Ветеран от Протеста

    22 9 Отговор
    Тоя ръб ли спря тока на метрото по време на държавния преврат срещу ГЕРБ?? И не е в затвора,а министър???Браво бе ДАНС...Браво Прокуратура...
  • 9 Единствената възможност

    34 6 Отговор
    да имаме конкурентно способна енергетика е пускането на Руските реактори от Руските фирми с Руско гориво. Тия глупости за участие на Французи, Чехи, Американци – само оскъпява тези проекти и нямаме абсолютно никакви ползи от тези държави. В същото време Русия строи в Турция атомна централа и т.н.
  • 10 Еленко Божков ДАТА ЮБА В РАДЕВСКИЯ БОКЛУ

    21 9 Отговор
    РАДЕВАТА МАФИЯ СЕ ОБЪРНА СРЕЩУ РУСИЯ СРЕЩУ 100 АМЕРИКАНСКИ СРЕБЪРНИКА

    Коментиран от #13

  • 11 Сух

    36 2 Отговор
    "По думите му обаче това оборудване най-вероятно няма да бъде използвано, тъй като конструкторът "Росатом" няма да даде съгласие и лиценз заради наложените санкции." тоест ще ги даряваме.. България е изтъкана от предатели! Няколко човека ще решават за оборудването платено от целия български народ.. ТОВА Е НА БЪЛГАРИТЕ! НЕ ГО ДАВАМ!

    Коментиран от #14

  • 12 Защо

    9 1 Отговор
    Дерогация, а не честно вето?
  • 13 ДА ТАКОВАМ РАДЕВИТЕ ДЕМОКРАТИ

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Еленко Божков ДАТА ЮБА В РАДЕВСКИЯ БОКЛУ":

    Еленко Божков завършва Висшия машинно-електротехнически институт в София. Научен сътрудник първа степен. Ръководител на секция към научноизследователския технологичен институт "Техенерго".

    Член на ръководството на Федерацията на клубовете за гласност и демокрация 1990-91 г.

    Депутат в Седмото велико народно събрание от СДС, 1990-1991. Член на мандатната комисия.

    Член на ръководството на СДС-либерали, партия Либерали, Българска партия либерали, Български демократичен център, Либерално-консервативния съюз, Патриотичния съюз и ГОДО.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГОЛЕМИ БОКЛУЦИ

    13 1 Отговор
    Еленко Божков, който е член на Стратегическия съвет при президента Румен Радев, е третият обвинен за саботажа в метрото. Така той стана и третият член от екипа на държавния глава с обвинение. Другите двама са Илия Милушев и Пламен Узунов.

    67-годишният Божков се разследва за това, че заедно с бившия депутат от НДСВ и настоящ адвокат Минчо Спасов и 29-годишния Светослав Трайков са натиснали аварийния бутон на метростанцията на Софийския университет. След разцепването на СДС е член на ръководството на СДС-либерали, а по-късно и на “Българска Партия Либерали” на Петко Симеонов. По времето на Любен Беров и Жан Виденов (1993-1996) е член на Съвета на директорите на НЕК. През 1995 г. е главен секретар на Министерството на енергетика, чийто шеф е Румен Овчаров. При царя е изпълнителен директор на “Енергопроект”. От 2001 до 2013 г. и от 2015 досега е управител и съсобственик на “Пирин Ват” ООД. Там съдружник му е Кирил Добрев от БСП.
  • 17 Експерт

    5 10 Отговор
    Нищо няма да стане с руското оборудване за АЕЦ Белене! Не може и да се продаде! Тази тема е затворена! Другото са празни приказки!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Коментар

    7 0 Отговор
    Тогава защо ще идват?Съмнителна работа...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Б1АХМАМАМУ И КОМУНИЗЪМ ПРЕЗ ДЕМОКРАЦИЯТА

    14 0 Отговор
    ДЕМОКРАТИ КОМУНИСТИ УПРАВЛЯВАТ ОТ 30 ГОДИНИ И ПОДКУПВАТ НАРОДА П1РОСТ БЪЛГАРСКИ С 50 ЛЕВА ИЛИ С 2 КЕБАПЧЕТА ДА ГЛАСУВА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
  • 22 Наведени

    21 2 Отговор
    "България обаче няма никакви ангажименти и не е длъжна да го предостави на Украйна, това трябва да стане най-малко с решение на Народното събрание". Сравнете с: "България няма да изнася оръжие за Украйна, това трябва да стане с решение на Народното събрание", и си правете изводите. Щом са дошли, ще си го вземат. Нашите дават всичко и се навеждат на всеки!
  • 23 ЕЛЕНКО ДААГОЕБАМ В ДЪРТИЯ ПЕЕДЕРУНГЕЛ

    12 3 Отговор
    ДЕТО ДЕМОКРАТИЧНО ОБИРА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ГЕШЕФТА СИ ЗАКУСВА ВЪВ ФАЩ
  • 24 Да бе

    16 2 Отговор
    Тоест Киев сам е проявил интерес към оборудването на Белене? Те не искат да купуват, а да им се даде безвъзмездно. От Киев не искат да купуват военно оборудване, а да им се даде без пари. Паси, Тагарев, Шаламанов и пр. са навсякъде по медиите и прокламират да се дава, Ако може цялото българско въоръжение, и то БЕЗПЛАТНО.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да бе

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "РУСКАТА ДЪРЖАВА ИЗБРА РАДЕВ":

    Не, твоят вожд Боко смени резбата. Нямаше го никъде на Националния празник - 3 Март. Да не забравяме кучето за Путин и Турския поток за 3 милиарда лева фира към нас, данъкоплатците...
  • 28 Кую

    11 0 Отговор
    Винаги е наобратно. И оръжие не изнасяме, и нафта,и бензин...
  • 29 ВЕРВАМЕ ВИ

    11 6 Отговор
    На Кукуво лято. Овчаров е в списъка, защото е против УСА реакторите и опасното гориво, заради което ги изгониха от Чехия. там за малко да направят 2 Чернобил

    Коментиран от #42

  • 30 РАДЕФСКАТА МАФИЯ ЛАПА А НИЕ ЛАПАМЕ МУХИ

    7 3 Отговор
    РАДЕВИТЕ ХОРА ДООКРАДИХА БЪЛГАРИЯ СЛЕД КИРО И КОКОРЧО И СЪД ТРЯБВА ДА ГИ СЪДИ СЛУЖЕБНО

    Коментиран от #32

  • 31 Очевадно е

    4 8 Отговор
    Еленко е един от руските агенти в България
  • 32 РАДЕВ РАЗБОЙНИКА И БОЙКО

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "РАДЕФСКАТА МАФИЯ ЛАПА А НИЕ ЛАПАМЕ МУХИ":

    СА ЗА ПАНДЕЛАТА АМА КОЛЯТ И БЕСЯТ В БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Еленко кеша

    7 3 Отговор
    Еленко, а защо не кажеш за торбичката с парите която взехте с Росен Катамарана, за да плюете в определени посоки. 150к в евро на марината в Созопол. Датата е 9 август.
  • 36 Стариа Софеанец

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Технически , ти можеш да ги трошиш с какво ?! 🤔🤭
  • 37 Ще ,ще , ще

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Очаквайте най- новата серия на - " Ну , ЗАЕЦ , ПОГОДИ" 🤭😁
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Майко мила

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Отде измъдри таз простотия. Ей, аман от пишман умници.
  • 40 Еленко, Еленкооо

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Не е важно, какво е направило министерството Ви, а какво са свършили американските ви господари!!! Вас никой не ви пита, вие сте мишки!
  • 41 Гръч

    8 1 Отговор
    Украйна е на командно дишане и не съществува.Защо постоянно ни натрапвате Украйна,като нещо което съществува и от което сме зависими?Украйна емъртва
  • 42 Дългият Инкасатор

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "ВЕРВАМЕ ВИ":

    Да другарю, Р. Овч. е чист като момина сълза!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове