Last news in Fakti

5 Март, 2023 16:54 2 336 88

Стефан Чайков: Насажда се мнение, че пътната гилдия краде от асфалта

  • стефан чайков-
  • пътища-
  • асфалт

Отношението към бранша не е етично

Стефан Чайков: Насажда се мнение, че пътната гилдия краде от асфалта - 1
Снимка: БНР

"За да се докаже количеството и качеството на положения асфалт, на всеки 2000 квадрата от пътната настилка, трябва да правите по три ядки, или 30 проби на километър трябва да се направят, за да се види колко е дебелината на асфалта. Асфалтът не е сирене, което да отрежеш точно до сантиметър. Проби не се правят по дължината на коловоза, а напречно, за да се види как се е изместил асфалтът и какво е състоянието на пътя в двете страни".

Това поясни пред БНР Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара "Пътища".

И посочи, че за проверка не се приема една ядка и има техническа спецификация, одобрена от АПИ.

"Отношението към бранша не е етично. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството се опитва да ни злепоставят умишлено. В момента се насажда в обществото мнението, че цялата пътна гилдия се е сдружила, за да краде от асфалта. В тази група трябва да добавим и Европейската комисия... Има недостатъци, никой не е безгрешен. Пътните строители сме олицетворение на това, което представлява цялата държава. Но да се говори на ангро за целия строителен сектор, е неприемливо. Най-вероятно с Камарата на строителите ще излезем с писмена позиция по този въпрос".

В предаването "Неделя 150" той подчерта причини пътищата в Европа, включително в съседните балкански страни, да са в пъти по-добри от нашите:

"В тези страни поддържането е на друго ниво, а ремонтите, особено на магистралите, се правят на седмата-осмата година. Най-натоварените магистрали в Германия се ремонтират на всеки шест години, плюс текущото поддържане, което е на светлинни години от нашето... Секторът у нас не е дофинансиран в продължение на 15 години".

По думите му авансовите плащания са нормална търговска практика извън България. И даде пример с обекти в САЩ, при които авансите достигат до 80%.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    96 4 Отговор
    Хе хе, има убеждение/подкрепено с факти/ в това, а не мнение
  • 2 Хаха

    131 6 Отговор
    В тоя бранш няма читава фирма.Няма как да има.Собствениците са само фиктивни.Всички следи водятили в Сарая или в Зайчарника.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТаУмВзе

    107 3 Отговор
    Чекмедже, чифте и каки! ВСИЧКО СЕ КРАДЕ ЕЙ.
  • 5 Папаме

    68 1 Отговор
    Ко ниееее

    Да има за Дубай Майбуси Държанки - дец инаф🤷‍♂️
  • 6 Българка

    102 6 Отговор
    Не, не се насажда мнение, а се доказва с факти, доказателства, че политико-строителната мафия е ограбила поне 30% от прескъпоструващите поръчки за магистрали и пътища. И всички българи го знаят от много време, но прокуратурата, начело с Гешев съучаства в това разграбване на милиарди като не разследва, не повдигна обвинения. Така че всички виновници за пътищата убийци, за смъртта на десетки хора от некачествено строителства, за пладнешки обири за милиарди след конфискации - по затворите

    Коментиран от #82

  • 7 Питам

    38 2 Отговор
    А може би спестява2
  • 8 Демиров

    84 3 Отговор
    Забогатяхте от еврофондовете, и от асфалт най много крадете защото сте фирми на тогавашната власт.Измет такава
  • 9 Иван

    69 3 Отговор
    Ама как може такива неща не да се насажда направо трябва да идете в затвора смешници
  • 10 Пет пари

    58 3 Отговор
    Общото мнение е, че възложителите на поръчките (партиите и съответната администрация) искат огромни рушвети и изнудват фирмите. Затова така са правени пътищата. Има ли някой който да не го знае това.
  • 11 Леля Гошо

    59 4 Отговор
    Какво по добро доказателство от състоянието на магистралите след гпдина-две експлоатация, но този чичак седнал да ми говори за поддръжка на шест години.
  • 12 Казуар

    24 11 Отговор
    Другарю Чайков, това е наивно оправдание, това може да стане когато пластовете не са добре нивелирани, а най вероятно дебелината на пластовете настилка по проекта е преди валиране. След валирането дебелината на пластовете намалява.
  • 13 един

    45 2 Отговор
    Всички пътищарски фирми получават поръчки основно от държавата,от там нататък всеки може да прецени дали има кражби или не!Вероятно не всички са в кюпа,но повечето да!

    Коментиран от #58

  • 14 Ачик

    49 2 Отговор
    С нашата прокуратура и следствие някой има ли илюзията, че нещо ще се случи? Както казваше тиквеника "всяко чудо за три дни". Докато не хванем гората и огнестрелното оръжие нищо няма да се промени. Нова република и нов народен съд. Това е.
  • 15 Иван

    57 1 Отговор
    Ще помоля господина да не говори за германия....шофьор на камион съм и много съжалявам че не мога да спра да направя снимка.....на местата където ремонтират севижда 3 пласта асвалт със различна консистенция и дебелина на всеки пласт пжвече от 1 педя....така че.....
  • 16 Изби рибата

    57 2 Отговор
    Корморановр птицо граблива, ти изби рибата бе ! Била е мътна водата ловихте риба. Сега някой трябвя да плати парите които присвоихте. Естествено, че не сте откраднали асфалта , а парите за него.
    Не очаквах от пътен инж (с точка или без точка) да изрече толкова глупости в 10-тина реда. Все пак това дето си казал го четат и грамотни инжЕнери. Не ставай смешен и не принизявай нещата. Помисли си имаш ли на титлата точка или не ? :))
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да да, така ще да е :)

    37 2 Отговор
    Те пробите дето го показваха други яче показват, нали? Нагли и арогантни крадци, за затвора сте всичките. Колко безскруопен трябва да си, за да излезеш от всичко факти да говориш, че не е така? На всяка магистрала по няколко проби и където има нередности, запор на сметки, и конфискация, съд затвор. Но, за съжаление това няма да се случи....

    Коментиран от #59

  • 19 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    50 3 Отговор
    "Асфалтът не е сирене, което да отрежеш точно до сантиметър", ха ха ха, как пък не се случи някоя ядка да е по-тлъста, с повече сантиметри, ами са все едни мършави, с по-малко сантиметри?

    Коментиран от #66

  • 20 деда ти

    19 5 Отговор
    Никой не го краде, просто вие изнасяте асфалта за Русия по нотата от 1944г.
    Писали са че за нуждите на руската армия трябват 900 000кг. асфалт, 800 000кг. картофи, 400 радио приемника и др.
    Затова в България е дефицит, понеже още плащате по тази нота и тук няма нищо скоро и купонна система чакаме!!!
  • 21 МУНЧО

    35 2 Отговор
    БЕЗСРАМНИ ЛЪЖЦИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЛЪЖАТ...НА МЕСТА ПО СЕВЕРНАТА ТАНГЕНТА АСФАЛТА Е ПО 6...7.. СМ. АКО ИМА ДЪРЖАВА ДА СЕ НАПРАВИ НЕЗАБАВНА ПРОВЕРКА. КАК СЕ НАПРАВИ РЕМОНТА СЕВЕРОЗАПАДНАТА ДЪГА НА ОКОЛОВРЪСТНИЯ ПЪТ НА СОФИЯ И КОЛКО Е ДЕБЕЛ АСФАЛТА.КОЛКО МИЛИОНА СТРУВА 1 КМ В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ТОЛКОВА СТРУВА КИЛОМЕТЪР МАГИСТРАЛА ОТНОВО СЕ ПИТАМ ИМА ЛИ ДЪРЖАВА И КЪДЕ Е........................................................СТОП.

    Коментиран от #22

  • 22 има държава

    14 7 Отговор

    До коментар #21 от "МУНЧО":

    има държава и тя се нарича ссср това са последствията от тези години след 1944г.
  • 23 Красимир Петров

    21 0 Отговор
    Точно вие крадете
  • 24 начи така е

    7 15 Отговор
    Сталин и Чърчил се разбират да има 75% руско влияние и 25% западно влияние в България - поделят си я още след края на войната... така че какво очаквате друго?!? Естествено 75% да са изчезнали от асфалта - руското влияние, щото русите са във война и им требва асфалт и на пътя са 25% западното влияние, щото уж ни помагат сега те и така... продадена и разграбена територия със сервилно правителство и управление това сме ние, незнам какво очаквате да се случи повече...

    Коментиран от #65

  • 25 дядото

    33 1 Отговор
    ама прав е човекът,извинете му се.пътната гилдия не краде от асфалта.тя здраво краде от парите за пътища и асфалт.
  • 26 Тошшшооо

    28 2 Отговор
    Абе ти наистина ли си толкова т.ъ.п или сама се правиш.Никой не яде асфалта,плаща се за направа на 1 км път 100 млн.а се слага асфалт за 10млн.разликата на политиците,на кмета ,на фирмата и на такива като теб отиват малко пари да сеят дезинформация
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хфгхх

    28 2 Отговор
    В тоя бранш няма читава фирма.Няма как да има.Собствениците са само фиктивни.Всички следи водятили в Сарая или в Зайчарника. За растрел сте всички буклуциии!!№
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Не го краде

    21 2 Отговор
    Просто го спестява както и голяма част от необходимите фракции за основата. Не се правете на бели и добри защото нещата са ясни на всички.
  • 31 МАЛОУМНИКА

    12 0 Отговор
    Ееее, може и от храстите покрай пътищата.Смешник!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Вале-каро

    18 3 Отговор
    То да е само асфалта. Проблем има и в това което е под асфалта. Преди много години в народното събрание БСП искаше международна лаборатория да направи проверка за това което се слага под асфалта. Тогава ги отрязаха. Сега излизат наяве точно тези неща. Да ама не. Народът пак ще гласува за ГЕРБ, защото БСП колкото и правилни неща да прави все е виновна
  • 34 Гост

    10 1 Отговор
    Ти тъп ли си бе?
  • 35 Стефан Чайков?? Не се реже от Асфалта,

    23 1 Отговор
    Правиш се на Луд!! Не се влагат Като Количество и качество материалите е проплема,!!! От там идва "Краденето и парите и калпавите Магистрали!! Знаеш го МНОГО ДОБРЕ, НО СЕ ПРАВИШ НА Луд!къде го най горния слой от Асфалтова смес, който е със висока устойчивост на Износване??? Няма го!!
  • 36 мдам

    22 1 Отговор
    не краде от асвалта.. не го полага, докато получава пари за това... което не е кражба на асвалт, ами на пари.
  • 37 Иван

    25 1 Отговор
    Вие сте, много добри и честни хора. Даже работите на загуба, направо да ви ожали човек. Крадци мръсни!!!
  • 38 123456

    24 1 Отговор
    Крадлив мазен бобър ояден - къде са липсващите 6см , бе , негодник ! Да зададен етично въпроса тогава с една брадва ?
  • 39 Тамън се чудех кога ще излезе

    10 2 Отговор
    някой наглеtzда ни обясни че не са били компоти а компютръ и че не са ни ги върнали а сме ги изнесли. За Тайван.
  • 40 Пурко

    18 1 Отговор
    Чайков, направете път като в САЩ и тогава ще.ви дават и100% авансово плащане.Ама засега само акате като чайките върху тези, които ви хранят.

    Коментиран от #63

  • 41 Дааа

    16 2 Отговор
    Тоя като ги плещи без да мисли като гледа диникийските знаци от мафията, защо не изкара списък със строилите магистралите фирми, кога са създадени и кога са продадени на скитник или циганин... барабар със задълженията.
    Не се насажда мнение, а са факти.
  • 42 ????

    21 0 Отговор
    Насажда се? Нагли ей. Всички близо да бранша занаят как строеше БОКО магистрали. А пък те горките сладури.
  • 43 Пулянов

    21 0 Отговор
    А да се краде и със задника етично ли е?
  • 44 НеПрофесор

    24 1 Отговор
    Алоооооо, Чайков ти нормален ли си бе, господин Инженер. Проектът да не е от до. Не е. Там има дебелина на слоя, например 6 см. Не между 4 и 8 см. Що за идеотизми говориш. Знаете се всички пътни фирми по колко сте завлекли държавата, т.е. нас тъпанарите, които Ви плащаме от данъци, винетки ит.н.....Нагли измамници
  • 45 Отивай в затвора

    23 2 Отговор
    Дори и на мутренската ти физиономияти пише, че си крадец.
  • 46 Орлов

    17 1 Отговор
    Чайков, това което са имали да казват по ваш адрес са го казали при Чирпан и Стара Загора. Явно ви е приятно това.
  • 47 Гост

    16 1 Отговор
    Чиче, без нерви бе! Не пътната гилдия, а шефовете на пътната гилдия, но бойко е най-големия крадец, него никой не може да го стигне...
  • 48 Сър Ник коуч и инфлуенсър

    20 2 Отговор
    Г-н Чайков, бихте ли публикували списък със собствениците на пътно- строителните фирми. Собствениците, а не управителите ! Или Ви е страх, че може случайно да паднете от 10- ия етаж.
  • 49 Хм Хм

    24 2 Отговор
    "или 30 проби на километър трябва да се направят, за да се види колко е дебелината на асфалта"

    Не си го пожелавай! Да не се окаже, че е откраднат 50% от асфалта.

    Коментиран от #60

  • 50 Статистик

    15 3 Отговор
    Е де...поставете се на негово място! Дават ти примерно десет милиона да построиш Х километра път. От тях половината моментално заминават към чекмеджето и партийната каса. А с останалите пак добре, че и 14 санта има!
  • 51 Гост

    17 1 Отговор
    Чеча ни чайков ни убеждава, че пътищарите са най-големите ангели!!! Хахаххахахаха! Комедиант!!! Чиче, викаш, само бойко краднеше, вие не пипате! Хахаххааххахах! Е Ати наглеца!!!
  • 52 Стефан Чайков!! Поредния, който се прави

    14 2 Отговор
    на Луд!! При Борисов и Гешев, "номера минава" , по тяхна Оценка, а тебе Чайков ще те Оскубят и Изпуржат!!
  • 53 Северозапад

    18 1 Отговор
    Добре де, а защо точно вие се опънахте, когато Йончева искаше европейски лаборатории да вземат проби от магистралите???????
  • 54 Гост

    15 1 Отговор
    А и чичеее, вие сте олицетворение само на бойковата държава, затова ходихте на жълтите с камионите!
  • 55 До52 Стефан Чайков

    9 0 Отговор
    Теб ще те Изпържат!! За Назидание!
  • 56 Неприятен е

    13 1 Отговор
    Шишо бакшишо това може. От студио на студио прелита и говори лъжели, тенденциозно. Човек, който не е заковал един пирон в животаси.
  • 57 Инджилерин

    21 0 Отговор
    За да се образуват коловози на пътя означава, че или подложният слой е калпав, или асфалтът тънък, или и двете. Така че, Чайка, пак греда!
  • 58 Всички са в кюпа

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    Защото всички държавни служители ги нагласяват политиците а те само искат и то не 10% а много повече затова е толкова зле положението.
  • 59 И на гилотината

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да да, така ще да е :)":

    Че много краднаха.
  • 60 Ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #49 от "Хм Хм":

    То в пробите ще има повече асфалт отколкото на останалата магистрала.Гаранция Макрон.
  • 61 Шафьорче

    17 1 Отговор
    Евала, Чайка! Уби ни! А сега, пиле бяло, кажи на нас овцеумните, къде си видял асфалт с коловоз? Що ли те асоцийрам с едни бели птици дето могат да ти откраднат и цяло печено пиле на плажа? А имайте па малко срам като сте се овъртели в кражби, па се скрийте малко, я в Централния или друг санаториум! Ама то генералният проблем е, че не сте сами в кражбите, ами плащате и нагоре на тия, които ви дават обществените поръчки!
  • 62 Какъв си ти

    13 1 Отговор
    Тоя защо не е в затвора
  • 63 Ч. Христов

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Пурко":

    Браво! Много точно!
  • 64 Реалист

    14 1 Отговор
    Не Чайков . Разкрива се отдавна известната истина , че пътната гилдия прави ресто на парите от взетите обществени поръчки за пътища. 30, 40 , че и 50% се връщат при Чекмеджан и неговата клика. И това е известно на всички. Пък ти се прави на обиден.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 смях

    3 10 Отговор

    До коментар #19 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Kakви ядки ви гонят вас комунистите?? Човекът ти каза, това не е ядка, не е сирене! Пак се опитвате да хитрувате и да се подмазвате на фашисткия пингвин..

    Коментиран от #72, #86

  • 67 Пенчо

    5 1 Отговор
    То никога не се краде. Просто не се влагат качествени материали. Ако основата е както трябва и15 см качествен асфалт няма да има проблеми.
    Тези пътища и с по - малко пари могат да се направят.
  • 68 ЖОРО

    10 0 Отговор
    Кажи си в колко пътни фирми си бил управител или в борда на директорите..НЕЩО за "ПЪТПЕРФЕКТ" да кажеш.
    Чанков ти си за кауша..Като беше в АПИ мълча като за.ник и само прибираше комисионна.. ПОДЛЕЦ СИ ТИ...ДОЛЕН ЛЪЖЕЦ ..
    .
  • 69 АЛФА КЕНТАВЪР

    12 0 Отговор
    33 Години съсипана Държава
  • 70 Айде

    4 0 Отговор
    Мнението е поникнало бе, Гарванов! Не се опитвай да го тъпчеш !
  • 71 Бай Х.

    5 0 Отговор
    Не само, че не крадът, ами даже гилдията го предоставя безплатно за ползване от обществото....тва са "Дарителите"!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Налъл

    10 0 Отговор
    Отношението не било етично срещу бранша ...А бе бок.лук.....а вашето към хората Етично ли е бе???? Крадци мръс.ни
  • 74 СЗО

    10 0 Отговор
    Насажда се мнение, че да изтеглиш 56 млн лв от банка в чували е нормално....
  • 75 Тити

    8 0 Отговор
    И малките деца знаят че Герб е мафия.

    Коментиран от #83

  • 76 г-н

    7 0 Отговор
    Ела бе тъп--- с медия ела на разклона за Кубрат от пътя Русе - Силистра и табелата с цената ще видиш и след първият завой ще видиш дупките бо----
  • 77 Анонимен

    4 0 Отговор
    Истината боли
  • 78 Крадци

    7 0 Отговор
    Крадци най страшни са пътищарите.Но и да могат то е със благословията на властимащите
  • 79 Гост

    2 0 Отговор
    Нимой да бъди!
  • 80 Иво

    5 0 Отговор
    В Германия асфалтът на магистралите е 68 сантиметра, а тук колко е?
    12?
  • 81 Наивник на средна възраст

    3 0 Отговор
    Моля да се уточни понятието - Пътна гилдия! Аз го разбирам като няколко привилегировани собственика на фирми за пътно стрителство(обиране).И да мнението ни като граждани и собственици на тази "държава" е такова - заедно с управляващите ни крадете!!! Комисионите,които давате,компенсирате с ниско качество на изграждания обект,и да - икономисвате от всичко,което влагате в него с една единствена цел - да забогатявате нерегламентирано.Затова смятам,че вие и тез дет са дали държавните поръчки сте за затвора - обосновано с доказателства.Нагъл,ма нагъл ....пътна гилдия.тс тс
  • 82 Чупката бе!!!

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    БАКТИСА МИ от "ОПОРКИ" НЕДОКАЗАНИ. ЗНАМ ГЕШЕВ е ВИНОВЕН !!!
  • 83 КриптоШарлатан

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "Тити":

    Браво, разкри ги
  • 84 Буквоядец

    3 0 Отговор
    Ние гражданите на тази страна не сме слепи и по - глупави ,че да трябва някой нещо да ни" насажда". Жалка защитна пледоария,на фона на действителността.
  • 85 КЪДЕ Е АСФАЛТА КРАДЛЬО

    2 0 Отговор
    КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ КРАДЛЬО ЧАЙКА!
  • 86 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор

    До коментар #66 от "смях":

    Комунист е шефа ти от Банкя, още си пази партийната книжка и мераците да краде отново!
  • 87 ха ха

    0 0 Отговор
    де да крадяхте само от асфалта , щеше да е рай
  • 88 Анонимен

    0 0 Отговор
    Чайките крадат от хората
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове