Last news in Fakti

6 Март, 2023 23:30 1 271 7

Важните новини във ФАКТИ на 06.03.2023 г.

  • велико желев-
  • медицинска сестра-
  • цик-
  • мвр-
  • затвор-
  • паметник-
  • шофьори-
  • дело-
  • доходи-
  • настимир ананиев-
  • оръжие за украйна-
  • враца

Бизнесменът е задържан и се намира на мястото на претърсванията

Важните новини във ФАКТИ на 06.03.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Полицията задържа бивш шеф на АПИ и пътен бос Велико Желев

МВР претърсва офисите на Велико Желев, съобщи "По света и у нас". Претърсва се и къщата на бизнесмена във Варна, до вила „Чинка“, уточни бТВ.

Мъжът, мушкал с нож медицинска сестра: Не съм нападал никого

„Не съм нападал никого”. Това заяви 70-годишният мъж, задържан за нападението с нож над медицинска сестра в София, по-рано тази вечер.

Отново скандал: ЦИК пуснала спорни насоки за машинния вот

Поредна бъркотия с данни от машинния вот е забъркала ЦИК, съобщиха за “Труд news” експерти по изборите. В указания до фирмите, които променят софтуера на устройствата за гласуване е посочено, че в края на изборния ден в разпечатката от машините, която вече не се нарича протокол, ще има една единствена цифра - броя на гласувалите на съответното устройство. Досега в машинния протокол имаше данни колко са дали вота си за конкретна партия или коалиция, както и за преференциите за кандидати от различните формации. Според бивши членове на ЦИК протоколите от устройствата са били важни контроли. Коментирано бе и че промените в Изборния кодекс казват, че машинните протоколи отпадат, но никъде няма изрична забрана те да се разпечатват и да съдържат данни за броя гласували за конкретна партия и за преференциите.

Как след сигнал за пиян шофьор МВР не спира с психическия тормоз над свидетел

Сигнал до полицията за пиян шофьор стана причина за отмъщение и безброй проблеми с полицията. Анна Адамова смята, че е постъпила правилно като е попречила на пиян да предизвика катастрофа, но в замяна среща заплахи и никак не среща съдействие от разследващите. Не се чувства и защитена, разказва БНТ.

В Пловдивския затвор ще лежи убиецът от "Соло"

Върховната прокуратура през Министерството на правосъдието ще поиска екстрадицията на Илиян Тодоров, издирван за излежаване на присъда за убийството в дискотека "Соло" е задържан в Узбекистан. Днес стана ясно, че миналата седмица Тодоров се е опитал да напусне Ташкент, през летището в узбекистанската столица с фалшив паспорт и това е станало повод за задържането му, съобщи trafficnews.bg.

След демарш на Борисов: Столична община се разбърза с казуса "Паметник на Съветската армия"

След като преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненадващо се обяви за премахването на Паметника на съветската армия в София, предложението на „Демократична България“ в тази посока бързо бе включено в дневния ред на една от комисиите в Столичния общински съвет, съобщи "Сега".

След здрав запой: Бой между двама украински шофьори завърши със смъртта на единия

Смъртта на 58-годишен шофьор разследва полицията в Русе. Тя е настъпила след свада между двама шофьори на товарни автомобили на ТИР-паркинг в града, съобщи БНТ .

След 4 години разследване: Отложиха делото за изтеклите лични данни от НАП

Софийският градски съд отложи за 5 април разпоредителното заседание по делото за изтеклите лични данни от НАП, след кибератака срещу институцията през 2019 г., съобщи БТА. Причината е, че препис от обвинителния акт е бил връчен на подсъдимия Кристиян Бойков преди по-малко от седем дни преди датата на заседанието. Другият подсъдим за случая е собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров.

Проучване: 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи

През четвъртото тримесечие на 2022 г., както и през предходните три тримесечия на миналата година, над 75% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт, цитирано от "Фокус".

Ананиев: Ние внасяме 70% от месото, 50% от доматите, 45% от яйцата

„Голяма част от инфлацията е привнесена. Ние внасяме 70% от месото, 50% от доматите, 45% от яйцата. Едно време бяхме нетен износител, сега внасяме храни. Искаме национален приоритет да станат малките и средни ферми. Това заяви Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната” в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

EURACTIV: Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през последните две години

Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през други държави през последните две години, без София и Киев да сключат дори един договор за директни доставки, показва разследване на EURACTIV, цитирано от "Фокус".

От началото на руската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова увери, че няма да разреши износа на български оръжия за Украйна. Първото си такова обещание тя даде в телевизионно интервю само четири дни след началото на войната.

Новинарският портал отбелязва, че от миналия февруари насам изпращането на оръжия в разкъсваната от война държава се превърна в основна ябълка на раздора между русофилските и прозападните партии в България.

Въпреки че не е имало директна търговия с оръжия, тяхната непряка продажба, разкрита за първи път от EURACTIV през октомври 2022 г., вече е установено, че доставки са извършвани далеч преди началото на конфликта.

"За периода 24 февруари 2022 г. – 19 януари 2023 г. не са постъпвали заявления за външнотърговски сделки с украински фирми и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен контрол и съответно не са издавани разрешения за износ за този период“, се казва в отговора, предоставен на EURACTIV от Министерството на икономиката след искане по Закона за достъп до обществена информация.

Още преди войната, от началото на 2021 г. до 24 февруари 2022 г., Украйна не е сключвала директни сделки с български оръжейни компании, които са големи износители на произведени по съветски стандарт оръжия и боеприпаси за украинската армия.

Само през миналата година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за поне един милиард долара, коментират източници на EURACTIV.

Нинова, лидер на проруските социалисти, уверяваше многократно, че няма да позволи износ на българско оръжие за украинската армия, но оръжейната индустрия на страната има рекордни продажби в чужбина, основно в Полша и Румъния, откъдето след това оръжията се изпращат в Украйна.

Големите държавни оръжейни заводи като тези в Сопот, Карлово и Казанлък обаче отчитат 100% ръст на продажбите.

Александър Михайлов, бивш изпълнителен директор на държавната компания "Кинтекс", през която минава оръжейният износ на страната, потвърди рекордния български износ тази година.

"Когато има международен въоръжен конфликт, винаги има увеличение на използването на продукти, свързани с отбраната“, уточни Михайлов пред EURACTIV миналата година, добавяйки, че издадените от държавата разрешителни за износ на оръжия през това време възлизат общо на 1,1 – 1,3 милиарда евро.

Междувременно в края на април 2022 г. Нинова заяви, че ако Народното събрание реши България да предостави оръжие на Украйна, тя няма да даде исканото от нея одобрение.

"Ако парламентът вземе такова решение, аз няма да подпиша такъв документ. Ако искат да ме сменят, но няма да подпиша този документ! Ще напусна поста си. Но ще се съобразявам с българския интерес, а повечето граждани казват ясно: да не изнасяме оръжия“, каза Нинова в интервю в края на април 2022 г.

След като тя и нейният кабинет бяха свалени през юли 2022 г., в края на миналата година българският парламент реши с голямо мнозинство да предостави военна помощ на Украйна от складовете на българската армия.

Президентът Румен Радев, който бе категорично против това решение, не наложи вето и издаде съответния указ. България изпрати военна помощ, но тогава Радев обяви, че втора доставка на оръжие няма да има.

Реална ли е статистиката за високите заплати във Враца

Враца се нареди на второ място в страната по средна брутна работна заплата. Според обявените данни от НСИ, тя е 1822 лева за последните 3 месеца на 2022 година. Това изненада най-вече жителите на града. Екип на NOVA провери на място до колко данните отговарят на реалността. Нито във Враца, нито в останалите населени места - Криводол, Козлодуй и Бяла Слатина повечето работещи не получават тези пари.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На Бойко любимеца.

    3 0 Отговор
    Един от главните инвеститори в Шкафче Банк. Не знам кво става, обаче майновата кирия ще е да се строят затвори. Ще има голям недостиг на кафези
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тия изгоря. Във аварна на много келеши

    3 0 Отговор
    в момента им е много зле. Офисите светят. Кипи живот. Горят се бумаги. Преинсталират се компютри. Трият се хардове. Онлайн банкирането не смогва да прехвърля пари. Поръчват се фалшифиви документи. Звънят телефони. Във Варна нощта стана ден. Никой не спи. Много хора изведнъж почнаха да треперят. Втриса ги.
  • 4 Това беше. Герб yмpя.

    2 0 Отговор
    В затвора точат шпаги.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аз не бързам

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "мдаааа":

    Живота е.синусоида. Горе, долу, горе, долу. Много време се задържахте горе. Сега с лихвите, ще дълбаете надолу.....
  • 7 костов

    1 0 Отговор
    КАК МОЖЕ СЕГА ПРЕД ИЗООРИ ТОВА Е СПОНСОРА НА СОКОЛА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол