Last news in Fakti

7 Март, 2023 10:21 3 765 14

Строеж на калкан напука къща в София

  • къща-
  • строеж

Кой е отговорен за инцидента и има ли опасност за хората, живеещи в сградата

Строеж на калкан напука къща в София - 1
Снимка: Нова ТВ

Къща на калкан пострада заради строеж в съседния парцел. Собствениците твърдят, че са в паника, заради опасност от пропадане на техния имот. ”Близнакът” на напуканата постройка бил съборен, за да се започне изграждане на нова кооперация.

Столична община разпореди спешна проверка. На място е извършен оглед и от екип на РДНСК.

“Къщата е изключително професионално и надеждно укрепена”, твърди представител на строителя.

Председателят на СОС Георги Георгиев обаче твърди, че планът за укрепване не се изпълнява професионално. От общината уточниха, че “може да е професионално, но не е по предварително одобрения план”.

А представители на Районната администрация настояват законът, според който всяка дейност, извън одобрения проект, трябва да бъде прекратена, да се спази и семейството да бъде евакуирано. “Къщата трябва да бъде укрепена и отвътре. А строителните дейности отвътре са много по-затруднени с присъствие на инвалид и още 4 човека”, казват тя.

Представители на строителя увериха, че под основите на къщата има изградена 10- сантиметрова бетонна стена. И допълниха, че на семейството е предоставено жилище под наем до 24 часа, по тяхно желание. И заподозряха “комерсиални искания”.

От Столична община бяха категорични - строителството е трябвало да спре още при първия сигнал на пострадалото семейство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН

    29 1 Отговор
    Богаташите мутри са хора на власта - нали и главната мутра е такава ... и така - те си правят каквото си искат, могат и къщата на човека да съборят.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пенчо

    12 1 Отговор
    Най вероятно тези хора няма къде да отидат. Къде ще ги евакуирате?? За чия сметка?
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИВАН":

    Помните Ли случаятАлабин срутена Фасада уби Две Млади МомичетаОбвинени Няма

    Коментиран от #8

  • 5 ЕЛЕМЕНТАРНО РЕШЕНИЕ

    12 1 Отговор
    В разрешителното за строеж да има изискване за застраховка на обект , инфраструктура и съседни сгради.
  • 6 Истината

    9 4 Отговор
    Истината е винаги по средата. В 99 проценто в подобни случаи има рекет към изпълнителя на строежа. Няколко неща будят недоумение - председателя на СОС конструктор ли е, че да преценява. Прави се проект за укрепване по време на строежа и се одобрява. Фундирането на калкан има правила и те намират място в проекта за основите на новата сграда. Строителя е под ударите на закона ако не спазва одобрените проекти. Какви други 5 лева ? И каква е тая 10 см стена под основите !? Така поднесена новината е б@за !!!
  • 7 фенче

    7 0 Отговор
    на българина земетресения не му трябват, той със своя акъл, сам ще се саморазруши, момчето с очилата, и голата глава, няма ли си друга работа, освен да ходи от къща на къща, и да проверява основите и покривите, сега накрая на мандата ли се разработихте
  • 8 Помниме го

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Там сградата която падна, даже нямаше и калканна стена. За такава ползваше стената на съседната сграда. Това се виждаше ясно и на снимките. Фуга на калкана - ядец. Не казвам, че виновни няма, ама Господ знае каква е била реално конструкцията на подобна сграда и какви преустройства е могла да понесе. Не се знае дали въобще е дал становище конструктор и съобразил ли се е някой с него.
    В България от футбол, медицина и строителство разбират над 80 проценто, а от конструкции на сгради 100 процента и после олеле !!!

    Коментиран от #9

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Помниме го":

    Сградата На Алабин е Собственост Н Братът На Иван Костов

    Коментиран от #11

  • 10 уникално и демократично

    2 0 Отговор
    И допълниха, че на семейството е предоставено жилище под наем до 24 часа, по тяхно желание.
  • 11 Брат ли ?

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    "собственикът на сградата Георги Кирчев, инж. Петър Петров, контролирал ремонта, управителят на фирмата за инвестиционен контрол Николай Симеонов и строителят Манчо Антонов."

    Как да се казва "брат" му на Костов !? Хайде по сериозно ! Оставете нещо и за Бесарабски фронт !
  • 12 Бай Ганьо торта сахер

    6 0 Отговор
    само едно леко земетресение и много сгради са подготвени по тоя начин да рухнат. Така работа ще има за фирми, проектанти и архитекти. При даскалица данчето и герп, София се преуплътни и презастрои със съмнително качество и ще има катаклизми. Тук парите и грабенето са на първо място - хората нищо не значат за тях пък и много! Съжалявам за грозния израз, но е факт.
  • 13 Държава

    5 0 Отговор
    управлявана от мутри, такива ги върши.
  • 14 Честен строител

    4 0 Отговор
    Първо проблема е в строителния надзор,че не е контролирал обекта.Строителя е спестил 50 хиляди от укрепване.Второ прави се застраховка хиляда лева застраховка има 1 милион премия при щета.Трето на такъв строител трябва да му се забрани да строи 10 години.Четвърто на всеки строител от общината трябва да се удържа депозит и при безпроблемен строеж да се възстановява.В строителството навлезоха хора които нищо не разбират с малко пари,търсят максимална печалба и продават боклуци ,като си мислят ,че като дават пликове на чиновници и ще им се размине.Пето не е така.Ще попаднат на някое перде,а пред Колт всички са равни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове