Last news in Fakti

7 Март, 2023 15:39 3 332 19

Институт по пътна безопасност: Диана Русинова е консултирала Гроздан Караджов за поръчки по ЗОП

  • гроздан караджов-
  • диана русинова

Експерти от АПИ разказаха, че Русинова, често е присъствала на оперативки в агенцията и се е държала като началник, пишат от института

Институт по пътна безопасност: Диана Русинова е консултирала Гроздан Караджов за поръчки по ЗОП - 1

Институтът за пътна безопасност установи уникална практика, която е прилагал бившия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. Това става ясно от разпространено до медиите писмо от института.

Според изнесените данни, Гроздан Караджов е бил консултиран по изготвяне на обществени поръчки за стотици милиони левове от Диана Русинова, "която се е представила за главен експерт по незнайно какво".

"За какво му е била на Караджов да ползва услугите на Русинова при положение, че на негово разположение са десетки доказани експерти от АПИ, на които данъкоплатците плащат заплати остава загадка?, питат от ИПБ.

Те смятат, че е интересно как точно Русинова е консултирала Караджов и дали не е играла връзка между възложителя и бъдещите изпълнители? Дали консултациите на Русинова не са били насочени към избор на „правилните“ изпълнители?

"Експерти от АПИ разказаха, че Русинова, често е присъствала на оперативки в агенцията и се е държала като началник. В крайна сметка нейните консултации се материализират, като броени дни преди Караджов да сдаде поста, шефът на АПИ Тодор Василев избира изпълнители за доставка и монтаж на ограничителни системи за над 253 милиона", пишат още от института.

Информацията за документа показва, че решението за избор на изпълнители е от 03 август 2022 г. Ден преди да бъде уволнен на 11 август 2022 г., подчиненият на Гроздан Караджов шеф на АПИ Тодор Василев пуска обществена поръчка за 2,4 млрд. лв. за поддържане на пътищата за следващите 3 години. Вероятно и за тази обществена поръчка Караджов и Василев са били консултирани от „главния експерт“ Диана Русинова.

Бдителни служители от АПИ споделиха пред Института за пътна безопасност, че докато се е изявявала като „главен експерт“ по договора си с Гроздан Караджов, рязко са намалели критиките към АПИ от нейна страна, но за сметка
на това е засипвала обществеността чрез участия в медии за необходимостта от поставяне на определени знаци по пътищата, смяна на мантинели и полагане на маркировка по републиканските пътища. Все неща, за които Караджов я е натоварил по подписания между тях договор. В крайна сметка на 03 август 2022 година шефа на АПИ обявява решението за избор на изпълнители за ремонт, оставка и монтаж на мантинели за скромните над 253 милиона лева без ДДС.

"Дали се е облажила и Диана Русинова с ДМС не се знае?", казват още от ИПБ.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    27 2 Отговор
    Чекмеджета! Реакция нулева. Само се лае по телевистан, докато се КРАДЕ ОЩЕ ПО ЯКО! И те така Нанкай.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тоя с магарето

    20 3 Отговор
    Пренебрегнатите НПО-та лаят по облагодетелстваните НПО-та.

    Бившият милиционер е обиден, че е "пренебрегнат".
  • 4 сссссссссс

    20 2 Отговор
    Тази дори няма подходящо образование, но я канят по всички телевизии. Има и един измислен арменски специалист и в БДЖ.
  • 5 ВИЖДА СЕ

    21 1 Отговор
    Тази е лаладжийка като тиквата.
  • 6 Данъкоплатец

    22 1 Отговор
    Е тя тая лелка доскоро нали беше от същия този "институт", всъщност НПО за частни цели. Кво става, да не са се ипокарали в "института"!? Същата лелка вършееше преди време в община Слатина уж нещо консултираше.
  • 7 Госта

    15 1 Отговор
    Добър ден!
    "Специалисти", посредници и всякакви други "експерти" от телевизора-това са модерните имена на лобисти и майстори по вземане, даване и раздаване на пари.
  • 8 "НЕВЕРОЯТНО", как така бе

    11 3 Отговор
    нали тази беше много отговорна, коректна и "честна" ? Алооо Караджов, теб Чалгата ли те беше "упълномощил" да крадеш и маскариш тези които те назначиха за министър ? Итънейци, вие от почтеност и отговорност ли изпаднахте от "каруцата НС" ? Чалгарино, ти ли раздроби шайката си на "парчета" за да създаваш впечатление, че различни шайки маскарят опонентите си или мишоците ти сами се разбягаха?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Радо

    10 0 Отговор
    Като две капки вода са и двамата, все едно правени на един калъп.
  • 12 Русинова

    6 7 Отговор
    каквато и да е поне има "големи топки" да казва това което се вижда и с просто око и дори и децата виждат какво е сътворил нашият любим пожарникар еднокнижник - Винету и крадливото му гербаво обкръжение.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 СЗО

    5 8 Отговор
    "Експертите " от АПИ ги знаем....затова асфалта е с 30% по малко. А за Диана...явно това е атака от АПИ срещу нея, защото много взе да им разкрива далаверите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Аз се чудех

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Русинова":

    Аз се чудех за пола и. Сега ти ме светна, че има топки. Да не би да си ги държал/а ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 дедко петко

    7 0 Отговор
    Това на снимката го помислих за Благо Аргиров на младини, а то било жена - ма така е като чета и гледам без очитала.
  • 18 (⁠✯⁠ᴗ⁠✯⁠)

    4 0 Отговор
    Нищо.случайно няма в комунистическия свинарник.
  • 19 Е тая

    6 0 Отговор
    нали беше от същият този институт, хранещ се с грантовете на америка за България? Ко стана? Да не предаде соросите, че и спретнаха тази глупост?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове