Last news in Fakti

8 Март, 2023 05:15 1 850 18

Мехмед Дикме: Кризата чука на вратата ни, ще ядем вносни домати

  • мехмед дикме-
  • зълнопроизводители-
  • криза-
  • компенсации

По думите на бившия земеделски министър българските производители е трябвало да бъдат компенсирани след решението на ЕК са безмитно влизане на украински продукти в страните от ЕС

Мехмед Дикме: Кризата чука на вратата ни, ще ядем вносни домати - 1
Снимка: БГНЕС

Българските зърнопроизводители са в протестна готовност.

Исканията и готовността за протести са напълно основателни. Очаквам те да бъдат много сериозни - не само от зърнопроизводителите, но и от целия селскостопански сектор, тъй като през последните месеци те са оставени на произвола на съдбата. Кризата вече е на вратата ни - не е само при зърнопроизводителите, виждаме какво се случва и в сектора на зеленчукопроизводителите. Проблемът с украинското зърно е много сериозен - в България влиза огромно количество, което трудно би могло да бъде контролирано. Това заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му българските производители е трябвало да бъдат компенсирани след решението на ЕК са безмитно влизане на украински продукти в страните от ЕС.

"Българските зърно и слънчоглед стоят в хамбарите, а у нас за фураж се преработва основно зърно, което влиза от Украйна. Същото се използва и за хлебопроизводство. Не съм сигурен, че украинската пшеница е с по-високо качество от българската", отбеляза той.

Според госта българските производители са на ръба на фалита.

"Решението е да поискаме помощ от ЕК. Кутията на Пандора вече в отворена и нямаме право да забраняваме внос и на пшеница, и на слънчоглед, и на царевица от Украйна. Още преди 4-5 месеца трябваше министерството да поиска допълнителна помощ", смята Дикме.

Бившият земеделски министър подчерта пред Bulgaria ON AIR, че кризата в сектора в момента е изключително сериозна, а загубите се равняват на милиарди левове.

"В исторически план България никога не е имала такъв излишък, какъв имаме в момента на слънчоглед и пшеница. Зърнопроизводителите и преработвателите са отчаяни - в безизходица са, защото не виждат светлина в тунела. Забити са заради неправилните решения и мерки, взети от правителствата", категоричен бе той.
Гостът не пропусна да коментира и че през последните години у нас е направено всичко възможно, за да се "ликвидира оранжерийното производство".

"Българинът ще яде вносни домати, защото производителите се чувстват ограбени от държавата", каза Дикме.

Гостът изрази и очакванията си за резултатите от поредните предсрочни парламентарни избори.

"Най-големият шамар, който изядоха българските политици през последната година, е от избирателите - не излизат да гласуват. Лицата, които са по плакатите са същите като преди 6-7 месеца. Единственото, което виждам като възможно да стане, е правителство на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП", обобщи той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ццц

    9 3 Отговор
    Важното е сега да помогнем на Украйна. Пък ние какво ще ядем, ще мислим на другите избори, когато пак ще ни назначат само министъра на външните работи и министъра на образованието, а не цялото правителство. Сега е важно да помогнем, че и другаде наближават избори...
  • 2 Гост

    15 1 Отговор
    Да питам Дикмето, кпга сме яли САМО български домати...А?
    Отговора е ясен, през комунизма, след това ядем от трите най-дългия!
    И Дикмето се появява като нафталинен пл. Х, защо ли?
  • 3 Така е

    6 1 Отговор
    и то найлонови !
  • 4 пампалатоци

    9 1 Отговор
    Сектор управляван от стари комунисти и депесари, които бяха основен двигател за инфлацията, сега реват защото няма да има печалби дето бяха сънували. зърното на борсата в париж пада всеки час и вече е 520 лева/тон, тъй че скоро може да внасяме и от Франция зърно а пък вий си го дръжте вашето.
  • 5 провинциалист от провинция Тракия

    12 0 Отговор
    А сега какви домати ядем? Или за него турските не са вносни?
  • 6 разплака ме това дикме

    6 1 Отговор
    Зърнарите щяли да фалират, хайде да видим как ще стане!!!??? Или да им събираме помощи.
  • 7 А ти

    10 0 Отговор
    трябва да ядеш затворнически чорба !
  • 8 ЧОЧО

    15 0 Отговор
    Ще ядем БГ домати,когато задължат зърнопроизводителите да произвеждат и зеленчуци.А не само да лапат субсидии.
  • 9 гост

    8 0 Отговор
    българско екологично чисто сме яли само през царско време...... сега какво има българско........
  • 10 Студопор

    10 0 Отговор
    Ние и до сега бяхме в криза. Ние и до сега ядохме вносни домати - турски. Ама на него са му родни.
    Лицемери!
  • 11 Уркос

    5 0 Отговор
    Като е толкова евтина украинската пшеница защо хляба в магазините е по 2-3 лева? А тия производители , олигарси в сянка, предимно бивши комунисти и настоящи седесари, бивши директори на предприятия, а след това бивши политици от прехода, все бивши ама дърпащи конците в сянка, дето реват сега на умряло 30години като цоцаха земята, мамеха хората я с приватизационни сделки и изкупуваха и окрупняваха масиви и парцели хич не реваха. Свободна икономика сме и няма такъв филм като забранете вноса или не можем да се конкурираме ако има безмитен внос.
  • 12 ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛ

    6 0 Отговор
    Новият модел на Бентли струва над 300 хил евро. Как се купува такава кола без помощ от държавата? СЪЖАЛЕТЕ НИ БЕ, И НИЕ СМЕ ХОРА, ИНИЕ НУЖДИ ИМАМЕ! !!
  • 13 Пешо

    7 0 Отговор
    Дали случайно държавата знае кои са тези фирми вносители,или тази тема е просто повод за заглавия в масмедиите.
    Да не се окаже,че политиците са собственици на тези фирми.Само питам.
  • 14 един

    3 0 Отговор
    Относно зърнопроизводителите струва ми се преувеличава,но относно производството на оранжерийни домати и краставици правителството е повече от виновно!Държавата е на път е да затрие оранжерийните производители като не им отпусна субсидии за скъпите газ и други горива!Защо на Лукойл който печели огромни пари на наш гръб се отпуска субсидия за скъп ток,а на дребните производители на зимни домати и краставици не!Турция забрани износа на домати и краставици до 15 април и това още повече ще вдигне цените на тия зеленчуци!
  • 15 Моарейн

    5 0 Отговор
    Аууу, ужас, ще ядем вносни домати. като че досега само български ядяхме!!! За картофите и ябълките от Полша, боба от Египет и пипера от Майна-си-Райна дума да не отварям.

    Коментиран от #16

  • 16 един

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Моарейн":

    Не е ужас, че ще ядем вносни домати и краставици,ужас е че се затрива почти изцяло това производство!Нали не мислиш че един производител може да засее когато му скимне и да продава когато му скимне и на каквато цена му скимне!Или си мислиш,че те разполагат с милиардите на Пеевски и Борисов и могат да плащат на работници без да реализират продукция!

    Коментиран от #17

  • 17 Моарейн

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    Колега, всичко това ми е ясно. Въпросът е защо допуснахме да се унищожи българското селско стопанство. Защо бляхме, докато разни демократи се скъсаха да крадат, а което не успяха да откраднат, го разрушиха..
  • 18 Тежко

    1 0 Отговор
    то ние постоянно ядем вносни боклуци. защото малкото което вече се отглежда в Бг се изнася на запад.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове