Last news in Fakti

8 Март, 2023 08:13 4 117 32

Експерт: Нагнетили сме по-скъп газ в "Чирен"

  • инж. кремен георгиев-
  • газ-
  • газохранилище-
  • чирен

Газохранилището е природен обект, не е скъп бидон. За да продължи да съществува, трябва периодично някаква част от него да се добива и след това да се нагнетява отново

Експерт: Нагнетили сме по-скъп газ в "Чирен" - 1

"Този газ, който е нагнетен в "Чирен", е купен в неблагоприятен период, когато трябваше да напълнят хранилището до минимум 80%, изпълниха изискването - на съответната цена. Газохранилището е природен обект, не е скъп бидон. За да продължи да съществува, трябва периодично някаква част от него да се добива и след това да се нагнетява отново. Не е задължително целият да изтеглим, но част от него да, за да съхраним това съоръжение", обясни председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му цените трудно могат да се прогнозират с месеци напред. Но е факт, че в момента стойността на газа на световните пазари е най-ниската от много време насам. Но количествата от "Чирен" трябва да бъдат калкулирани в сметките пред КЕВР.

"Не знам каква е причината европейската цена да е толкова ниска - 43 евро. Рано или късно това в някаква степен ще повлияе на цената на газа у нас. Ако тогава имаме късмет, на световната борса цената да падне, и при нас ще има поевтиняване, но не разчитаме на късмет. Ние сме нагнетили по-скъпия, другите - по-евтин. По-ниската цена на европейските борси ще тушира по-скъпата цена от хранилището", заяви Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че промените в Плана за възстановяване и устойчивост, вероятно ще минат след срока от 31 март, поставен от НС към МС.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества посочи също, че дистанционното отчитане на топлоенергията е неизбежен процес. А във времето до задължителното им поставяне - 2027 г., те вероятно ще поевтинеят.

"Единственото, от което е логично да се притесняват, е цената на тези уреди. Тя сигурно още ще падне. Ползите от този вид отчитане ще са несъизмерими с цената, която трябва да се плати за придобиването им от 200-400 лв., като дори може и на изплащане", каза Георгиев.

С тази мярка ще отпаднат и изравнителните сметки, които често изненадват хората, точно когато планират да ходят на море, уточни той.

"Всеки месец един чичко обикаля в квартала с един уред и събира данните през радио отчета, които директно влизат в софтуера. Вероятността за грешка е изключена. Това се случва всеки месец, свършва отоплителният сезон, няма да има изравнителни сметки", обясни Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    48 9 Отговор
    Ами по това време, САЩ още не бяха взривили потоците, и Германия ведро си купуваше руски газ по схемата на Путин. А кирчовците си купуваха руски газ, по тяхната си схема! Та затова ни дойде скъпичък. Както и всичко останало, което натовариха ..
  • 2 Този скъп газ

    29 3 Отговор
    не го ли продадоха ? Още от декември приказват за него, даже цената бе по-висока, за да компенсира по-скъпия газ.
  • 3 Не разбрал

    24 2 Отговор
    а защо не от евтиния азерски ?

    Коментиран от #8

  • 4 Пич

    47 5 Отговор
    Как пък никой не знае , защо в Европа всичко е евтино , а тук - всичко скъпо .....???!!! Егати и експертите.....!!! А за Чирен помним - Кирчовците и Ристовците продадоха евтиният газ с добра надценка , и хоп , по офшорките !!! За вас , народа - купиха скъп !!!

    Коментиран от #27

  • 5 ГЕРБ

    39 5 Отговор
    Какво казват тъпото Кире и меката китка кокорчо
  • 6 Агата Кристи

    30 6 Отговор
    Киро-Кокорчовата банда...
  • 7 Верно ли

    39 5 Отговор
    Да, помним как Киряка и дружина източиха газохранилището и после през посредници ни набутаха на скъпия газ. А само като гледам, че има хора, които искат още от същото... ПП-ДБ трябва да гният някъде, както подобава на едни национални предатели, а не да се разхождат в НС!
  • 8 Верно ли

    36 5 Отговор

    До коментар #3 от "Не разбрал":

    "Евтиния азерски" е само за балъци, дето април ще гласуват за ПредателскиПодлоги и ДеБили против България!
  • 9 Въпроси

    19 0 Отговор
    В момента, въпреки военните действия, функционират ли наземните тръбопроводи за руски нефт и газ през Украйна?! Русия плаща ли транзитни такси на Украйна?! Руският ЛукОйл-НефтоХим-Бургас произвежда ли от руски нефт дизелово гориво и изнася ли се това гориво за украинската армия и транспорт?! Освен Русия и Украйна, кой друг печели от това?!
  • 10 един

    23 0 Отговор
    Нагнетиният газ в Чирен е "складиран" в период когато това се прави технологично/лятото/и няма голяма възможност да се изчаква и да се търси по-добра цена/а цената на газа през лятото на 2022год. беше твърде висока/!Сега ще има да се оправдават с тоя скъп газ от Чирен поне 10 години за да могат през това време да внасят известно количество скъп газ от Газпром с идеята че е турски!Помним колко време се оправдаваха с танкерите дето все заредили от скъпия петрол и затова цената на колонките не падала!
  • 11 ТаУмВзе

    13 1 Отговор
    Тва Парапет ли е, перипетия ли е или е паркет?
  • 12 Перо

    24 2 Отговор
    А наказани ли са виновниците за скъпия газ или още ще им плащаме сметките за загубени дела с чужди контрагенти!
  • 13 Иван Вазов

    12 2 Отговор
    "Никола Стоянов: Повишаването на доходите през 2022-а беше прекалено"
    ========================
    Така смята служебния министър на икономиката. Българите са прекалено богати. По-богати от французите и германците и получват по-големи заплати от тях.......

    Коментиран от #15

  • 14 Да фатат

    14 2 Отговор
    Кирю и Оцъкленийо. Те ги сътвориха тезигуМнъ. Ако упорстват,един здравословен лабут ще им дойде от ръки.
  • 15 Верно ли

    16 2 Отговор

    До коментар #13 от "Иван Вазов":

    Вазов, да те светна - доходи се повишават чрез ръст на икономиката, а не със заеми!

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Иван Вазов

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Верно ли":

    Не зле това за доходите и заемите да го кажеш на Емануел Макрон, на италианската премиерка или на испанския Санчо.
    Държавите от Еврозоната имат три пъти по-голям дълг от България, отнесен към БВП.
  • 17 Лъжлив Съби

    10 3 Отговор
    Който го е купил скъпо, сега да си плати!
    Кво ме грее, че някой малоумец е платил по-скъпо!
  • 18 За тая

    18 3 Отговор
    по скъпа газ трябва да обсипем с благодарности харвардския екип крадци,
  • 19 остави

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Верно ли":

    човека е писагел, не е икономист...
  • 20 Газ на бучки

    2 1 Отговор
    Насила ви го нагнетиха в газохранилището.
  • 21 Сталин

    9 3 Отговор
    Ами нали Киртака и онова Моше Лорела казаха сбогом на Газпром, лапайте сега големия
  • 22 Сталин

    5 3 Отговор
    Ами нали туй беше целта сега България е най независимата зависима държава от американския газ

    Коментиран от #31

  • 23 !!!

    4 0 Отговор
    каза човека на Ковачки
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    3 5 Отговор
    Търсете про100кирчо и баща му по въпроса!
  • 26 реалист

    5 0 Отговор
    Не го показвайте този. Той говори с чужди думи и повтаря едни и същи опорки. Хората не са глупави.
  • 27 Д-р Гълъбова

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Точно така,сега трябва да избирате между Винету и Простокиро 😂😂😂😂
  • 28 Минева

    5 0 Отговор
    По това време грачехте, че Чирен е запълнен само 30%. Евтин газ тогава нямаше. Манипулации безкрайни
  • 29 Жоро

    3 4 Отговор
    И затова цената на газта постоянно пада :D От както Кенефа Газпром хванаха "Големия Дирек" ще се намери някой Мурзилаж да дрънка глупости :D :D
  • 30 Ббб2

    3 0 Отговор
    Някой нещо спомена ли за танкерите..колко бяха ,къде разтовариха и на каква цена???
  • 31 Жоро

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Сталин":

    Сега има доставки на газ от всякъде и от САЩ също Свинчо :D По добре зависими от свободния свят от колкото Ботоксовото Кремълско Джудже да квичи :D
  • 32 На глупак ли

    0 0 Отговор
    Ме правите.Дърпай от Чирен,и колкото си дръпнал купи евтино и точка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове