Last news in Fakti

8 Март, 2023 09:14 2 174 42

Социолог: Паметникът на Съветската армия е "хитър начин на ГЕРБ да пуснат по пързалката ДБ и ПП"

  • избори-
  • либерали

Големи, сериозни слоеве от българското общество не са настроени прозападно, смята Първан Симеонов

Социолог: Паметникът на Съветската армия е "хитър начин на ГЕРБ да пуснат по пързалката ДБ и ПП" - 1

"Либералите в България, особено сега, когато се видят с един гърди напред, могат да направят вечната си грешка – да си внушат, че са повече от това, което обществото би понесло. Българското общество не е либерално в мнозинствата си и не е прозападно в мнозинствата си, за добро или за зло. И да решиш, че сега е дошъл твоят момент, да развихриш своя дневен ред – импийчмънт, махай паметника, това е грешка и може да им струва победата на изборите." Това мнение изрази пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

Той смята, че Паметникът на Съветската армия е "много хитър начин, по който ГЕРБ могат да пуснат по пързалката ДБ и ПП", защото за тях е "жизненоважно да вземат анти-ГЕРБ добавката, за тях да гласуват хора, които не са сини".

"Ако вместо дневния ред статукво - промяна, наложиш дневния ред изток – запад, който в момента е невралгичен заради войната, то тогава тази анти-ГЕРБ добавка я те припознае, я не те припознае, защото голяма част от нея въобще не е настроена прозападно. Големи, сериозни слоеве от българското общество не са настроени прозападно. Ако ГЕРБ налее масло в огъня и ти вдигнеш мизата и кажеш – хайде, махаме го паметника, тогава първо ГЕРБ се разказват много като прозападни, което им е фикс идеята на тези избори, второ – пускат тебе по пързалката. Кой губи от това?"

"Когато стане такъв кантар между две формации, като стане такава кампания за двама, черно-бяла, в един момент предпочиташ да не се показваш много-много от храстите, защото покажеш ли се, ставаш лесна мишена", коментира Първан Симеонов.

Според него може да се прави аналогия с кампанията ГЕРБ - БСП от 2017 г., "с ярката поляризация", когато по думите му много хора се уплашиха, че БСП може да победи и гласуваха за ГЕРБ, а други обратно – гласуваха с анти-ГЕРБ добавка.

"Обикновено накрая не става фотофиниш. Народът като види везната, излиза и я наклонява в едната посока, решава ребуса", заяви политологът.

Либералният блок в последните години имаше прилив в последния момент. Сега пък консервативният блок си има хартиената бюлетина и ще разчита на нея, отбеляза още Симеонов.

"Това, което става с БСП, не е най-доброто. Там има почти очевидни процеси. БСП напоследък са специалисти по оцеляване. Те могат да разчитат на важна роля след изборите. Може да се окаже, че БСП са именно онзи диспечер, който може да реши управленския формат."

Винаги в ситуация с два коня някой се опитва да играе третия кон и "Възраждане" са в изключително добра хранителна среда в момента, включително с целия сюжет, който ще се предложи около войната, Паметника на Съветската армия и т.н., подчерта в анализа си Първан Симеонов.

"Не е добре за обществото такива сюжети да припламват, но съм сигурен, че главните говорители на тези сюжети ще го предложат за пореден път така, че всъщност да постигнат обратен ефект и да консолидират отсрещния лагер. Откакто се помня, все махат Паметника на Съветската армия. Аз имам известен проблем с едностранчивостта на тълкуванията около този паметник, както и около паметника на американските летци в София. Много повече нюанси трябва да има. Имам и личен проблем с тази битка с паметници."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хихи

    26 9 Отговор
    ПП ППодмяната имат по-хитър ход:
    Да предложат събарянето на АЕЦ Козлодуй.
    Ще надцката ГЕРБ

    Коментиран от #10

  • 2 Аве

    21 13 Отговор
    Тулупа защо не е магнитски?!

    Коментиран от #21

  • 3 да де

    31 9 Отговор
    Коалицията на войната се надцакват кой е по-наведен пред господаря си.
  • 4 Време е за Възраждане

    29 10 Отговор
    Скоро ми се струва ще махнат и паметника на бомбардировките от американците!

    Коментиран от #27

  • 5 Град Симитли

    16 7 Отговор
    Ми то, ако няма ПСА--,, дБ,, ще спре да съществува!
  • 6 Слушател

    14 7 Отговор
    Първан отново се опитва да ни обърка със своите разсъждения, за да ни внуши едно единствено нещо: сакън, не барайте статуквото.
  • 7 стоян

    9 17 Отговор
    Големи слоеве не били съгласни - е колко да са големи бе Първане -ти много добре знаеш колко са големи тия слоеве -около 20-25 % - ама ние големия дебел слой ще го затрупаме на изборите

    Коментиран от #23

  • 8 Хахаха

    9 12 Отговор
    Още един 4 хилядник лъсна ...
  • 9 ДПС, ГЕРБ,БСП, Възраждане - крадци

    10 16 Отговор
    Изброените нямат място в новият- стар парламент!

    Коментиран от #19, #24

  • 10 Това вече е Идея

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "хихи":

    👏👏👏👏👏
  • 11 Генчо Даков

    12 5 Отговор
    Най-хитрият ход на ГЕПИ е,че кра...дат яко и в големи размери.....Предлагаме да си направят филиал на ГЕПИ в Дубай,че повечето от лицата им са там.

    Коментиран от #18

  • 12 идеята е хитра

    9 4 Отговор
    но е плоска. Номера с аз съм прост и вие сте прости вече не върви
  • 13 Данъкоплатец

    26 2 Отговор
    Доколкото ми е известно 9 май е ден на Европа и на победата над фашизма и нацизма. Нашите "демократи" това спомнят ли си го, а и кой си заби знамето на Райхстага. Къде да си поднесат цветята хората уважаващи празника, на паметника на американските летци ли, с благодарност за освободителните бомбардировки !? Забравиха ли нашите "демократи", че заедно с тази армия воюваха български воини и загинаха 35 000 от тях. Къде остава паметта за тях ?!
    Поне към костите на предците имайте малко уважение !

    Коментиран от #28

  • 14 без имена

    12 2 Отговор
    по пързалката , но пп и дб се държат яко за парапета и няма да паднат.
  • 15 Българка

    5 7 Отговор
    Хииииихихи, страх лозе пази". На Параван му се привиждат страхотии от всякъде. Брей да се не надяваш , какви велики комбинатори имало в ГЕРБ. Нали уж Боко бил глупав , а сега го изкарват като велик анализатор и теоритик. Папаванееее, Параване, пишеш каквото ти спуснат от Козяк.
  • 16 Не на партиите на войната!

    13 8 Отговор
    Само Възраждане! Единствената Българска партия! Гласувайте!
  • 17 УРА,, УРА

    10 7 Отговор
    Трябва масово да се гласува и хората категорично да пуснат ГЕРБ по пързалката, иначе мафията ще пусне по пързалката собствения си народ и пак ще сме последни по всичко в ЕС.
  • 18 Българка

    13 6 Отговор

    До коментар #11 от "Генчо Даков":

    Бъркаш, ПП няма кой да ги бие по кражби, а спонсора на ДБ е на "почивка" в Дубай.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 2 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО СПОРЕД ПЪРВАНЧО ........ ПАК ГЕРБ Е ....... ВИНОВЕН ЗА ПОЛИТИКАТА НА ........ КОКОРЧОВЦИТЕ ШАРЛАТАНИ ....... ФАКТ !
  • 21 Епааа

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аве":

    Тузе като си толко влиятелен , тури го у Магнитски , като питаш ! Или - тебе па никой те не пита , що си никой !
  • 22 !!!?

    6 8 Отговор
    Кремълската диаспора как се опитва хитро да използва кончината на Паметника на съветския окупатор за раздор между българските партии !!!?
  • 23 Стояне

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Стоянеее , кой къде те фане.....
  • 24 Секи

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "ДПС, ГЕРБ,БСП, Възраждане - крадци":

    Селяндур акъл не мое а дава на Козяк ! ГЕРБ , ПП и ДБ ще управляват гушнати заедно , а и с ДПС , ако трябва ! Тогава шараните , къде ви водат за носо , лошо ще ви стане !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гост

    9 1 Отговор
    Хора не разбирате ли, че "политиците" ви правят на балъци! Когато не могат да разделят баницата, когато се страхуват за властта и парите си те издигат АРХИВАЖНИ въпроси! " години ни мотаха с герба на държавата! Сега ВСИЧКАТА МАРА ВТАСАЛА, ПАМЕТНИЦИТЕ ИМ ПРЕЧАТ! Важното е народа да бъде заблуден и с отклонено внимание! АКО СЕ МАХНЕ ПАМЕТНИКЪТ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ ЛИ БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ?
  • 27 И аз да кажа

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Време е за Възраждане":

    Що бе- те нали са били съюзници тогава с вашите- СССР? И са надвили хитлеристите. Техният паметник на 37 метра ли стърчи?
  • 28 Айде бе!

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Данъкоплатец":

    Да са имали уважение руснаците, на които плащахме репарации и ни отмъкнаха златния резерв и архивите като "военен трофей"? Или това са реквизити на "братството" с тях и на "освобождението"?

    Коментиран от #34, #35

  • 29 Кирчо

    6 4 Отговор
    Народа ще накаже партиите на войната ПП и ДБ под чертата.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Варадин

    4 2 Отговор
    Ако махнат паметника сега, ГЕРБ ще са първите които ще се изкажат против това, въпреки, че те предлагат това. Но това ще стане след изборите.
  • 32 Меси кьорфишека

    3 1 Отговор
    да демонтират и паметника на Шипка - толкова им е акъла!
  • 33 Да го махат

    4 2 Отговор
    Но с него и паметниците на английски и американски пилоти бомбардирали цивилно население в България.
  • 34 Не е точно така

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Айде бе!":

    Златния резерв е даден от продажни политици. А репарации сме плащали и на Гърция, пак от некадърници във властта. От 1944 г. няма промяна.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Време е

    3 5 Отговор
    Възраждане е без алтернатива

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Минева

    2 4 Отговор
    По тая пързалка се пързалят само гербуляците
  • 39 Последния Софиянец

    3 0 Отговор
    На никой не му трябва фалшив паметник.
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    Възраждане и паметника на бунището.
  • 41 Диамантената ръка

    2 0 Отговор
    "Паметника" ще го местят, няма да го взривяват все пак...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове