Last news in Fakti

8 Март, 2023 19:14 1 125 8

Делото за атентата в Сарафово изобщо не е влизало във ВКС

  • темида-
  • съд-
  • атентат-
  • сарафово

Прокуратурата полага всички усилия

Делото за атентата в Сарафово изобщо не е влизало във ВКС - 1
Снимка: БГНЕС

На доживотен затвор без право на замяна са осъдени австралийският гражданин с инициали Мелиад Фарах и канадският гражданин Хасан Ел Хадж Хасан, признати за виновни за спомагане на осъществяването на терористичния акт на летището в кв. "Сарафово" в Бургас. При атентата, извършен през 2012 г. година, бе отнет живота на един български и петима израелски граждани, а повече от 40 души бяха ранени. Престъплението е без аналог в България през последните над 90 години, съобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас, след като вчера главният прокурор Иван Гешев заяви пред журналисти, че е в сила окончателна присъда спрямо двамата съучастници на атентатора, който загина по време на терористичния акт.

"Прокуратурата полага всички усилия, използвайки и методите на международното правно сътрудничество и помощ, да открие осъдените лица, които да бъдат установени и предадени на българските власти за изтърпяване на наказанията им", допълват от държавното обвинение и уточняват, че присъдата, постановена по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Бургас, е окончателна.

Във връзка с думите на Иван Гешев за присъда на последна инстанция, тълкувана от представители на медиите като решение на Върховния касационен съд (ВКС), от съда информират, че в институцията няма образувано наказателно производство, не са провеждани заседания и не е постановявано решение по делото за атентата на летище "Сарафово".

От ВКС допълват, че единственото произнасяне на съда, засягащо делото за терористичния акт на летище "Сарафово", е разпореждане от 12 юли 2022 г. на председателя на Първо наказателно отделение на Върховния касационен съд. С него е отказано образуване на касационно производство поради нередовност на постъпила касационна жалба от служебния защитник на Хасан Ел Хадж Хасан адв. Жанет Желязкова срещу присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд от 13 април 2022 г. Делото е върнато на въззивния спецсъд за изпълнение на дадените указания. В разпореждането се посочва: "Пропуснато е осъществяването на задължителната предварителна дейност по проверка за допустимост и редовност по чл. 351, ал. 5 от НПК, чрез която се установява възможността сезиращият документ да предизвика касационен контрол. Съдията от въззивния съд следва да упражни правомощието си по чл. 351, ал. 5, т. 1 вр. ал. 1 от НПК и да даде 7-дневен срок на адв. Желязкова, в който съдържанието на касационната жалба да бъде приведено в съответствие с изискванията на процесуалния закон, като изрично укаже на служебния защитник, че ако това не бъде сторено, жалбата ще бъде върната. При предоставяне на допълнение в срок, същото следва да бъде надлежно администрирано до останалите страни в производството, след което делото да бъде изпратено обратно на ВКС."

След разпореждането делото не се е връщало във Върховния касационен съд.

От Апелативната прокуратура в Бургас уточниха за News.bg, че на служебния защитник е бил поставен съответният срок за коригиране на нередностите по жалбата, което не е било направено и тя не е била допусната за разглеждане. Така делото е решено на две инстанции с присъда на спецсъда от 21 септември 2020 г., потвърдена от Апелативния специализиран съд през 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    5 1 Отговор
    От всичко което прочетох ми се струва че дори и едни терористи българският съд не може да осъди а ако на прокурорите им дадат под масата чувалче с пари ще кажат че и атентат не е имало а просто едни хора са набедени и че няма доказателства
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    Мафия
    Ливанските Терористи отдавна са мъртви
  • 3 Какви терористи

    5 1 Отговор
    Какви 5шекела?Като 11.09ДвехилядиИ1

    Коментиран от #7

  • 4 Мъка

    5 1 Отговор
    Е верно нема такава територия
  • 5 Хмммм

    8 0 Отговор
    Относно Делото за атентата в Сарафово изобщо нищо не беше направено и никакви реални доказателства не бяха открити. Един видеозапис и това е .
  • 6 Хм..........

    7 0 Отговор
    австралийският гражданин с инициали Мелиад Фарах и канадският гражданин Хасан Ел Хадж Хасан, признати за виновни......... А да питам не обясняваха ли многократно на времето че документите им били фалшиви ? Как сега изведнъж толкова време по късно се оказаха австралиец и канадец?
  • 7 зъб

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Какви терористи":

    колега напълно съгласен съм.......но...загатването на истината е недопостимо в медиите...както и нездравословно....само наш Бойко на събрание на българо американската камара поглеждайки към американците каза ....Обявихме Хизбула за терористична организация...или целта е изпълнена
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове