Last news in Fakti

8 Март, 2023 18:50 2 090 50

Диана Тонова: Докладът за премахването на Паметника на Съветската армия е с фактологична неточност и правно неаргументиран

  • диана тонова-
  • паметника на съветската армия-
  • бсп

Няма да се спирам на псевдо-идеологическите мотиви на хора с амбицията за представителност

Диана Тонова: Докладът за премахването на Паметника на Съветската армия е с фактологична неточност и правно неаргументиран - 1
Снимка: БСП

Докладът за премахването на Паметника на Съветската армия е с фактологична неточност и правно неаргументиран. Това заяви общинският съветник от БСП Диана Тонова по време на заседанието на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика на СОС.

„Няма да се спирам на псевдо-идеологическите мотиви на хора с амбицията за представителност, за които са гласували около 5-6% от гражданите на София, още по-малко на хора, които приветстваха построяването на паметник на летците, бомбардирали София през Втората световна война“, заяви Тонова, която е юрист.

Тя последователно обори аргументите на вносителите на доклада, като започна от твърдението, че това не е паметник.

Общинският съветник от БСП цитира писмо от 14 юни 2018 г. на Националния институт за недвижимо културно наследство, в което пише, че съгласно разпоредбите на Закона за културното наследство този паметник притежава статут на групова недвижима културна ценност, който попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов паметник на културата.

Диана Тонова припомни, че в писмо на областния управител на София град от октомври 2021 година е изложено твърдението, че паметникът е недвижим имот, съгласно Закона за собствеността, тъй като е налице трайно закрепване към земята в нарочно помощно помещение под паметника, което е видно и от изготвената конструктивна експертиза.

А относно санирането или укрепването на Паметника, Тонова посочи, че това е било въпрос на уточняване с МРРБ. „Вие също участвахте 7 месеца в управлението и можехте да направите този ремонт, ако искахте. Само, че вие не целите това“, обърна се тя съм съветниците от Демократична България.

Относно правните основания на доклада юристката посочи, че демонтирането на паметника няма нищо общо с исканата промяна на устройствения план.

„Има становище на Агенцията по кадастър, в което се казва, че паметниците не са обекти по Закона за кадастъра и те не се нанасят в него. Тоест няма елемент, който да се променя. Предполагам, че никой не желае сменя предназначението на този парк“, аргументира се Диана Тонова.

Тя припомни, че Паметникът на Съветската армия е създаден от колектив от архитекти, чийто имена са достатъчно впечатляващи. В тази връзка Тонова постави въпроса дали някой от вносителите е потърсил мнението на тези творци, защото съгласно Закона за авторските права от 1951 г. авторите на произведения, създадени при изпълнение на служебни задачи, имат авторското право върху тези произведения на общо основание.

„Някой направи ли си труда да провери как са защитени правата на носителите на авторски права от една страна и от втора страна - какви ще бъдат санкциите за СО или за областната управа в случай, че тези авторски права са нарушени“, попита Тонова.

Относно решението на СОС от 1993 г., общинският съветник изтъкна, че и тогава, и сега Столичният общински съвет не е компетентен да вземе такова решение. „Аз адмирирам администрацията, която не изпълнява едно незаконосъобразно решение“, категорична бе Тонова.

В заключение Диана Тонова каза, че този доклад се позовава изцяло на незаконосъобразни действия с несъотносими правни мотиви.

„От проведената дискусия на всички ни стана ясно, че паметникът е държавна собственост и ние не сме компетентни да вземем такова решение. Ние от БСП ще вземем участие в това гласуване, но както казах, то е безпредметно“, заяви общинският съветник от БСП Михаил Ставрев.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ццц

    20 28 Отговор
    ...ма вземето си го бе другарко...и право на вилата на биволицата, или до летящата чиния!

    Коментиран от #4

  • 2 Кухите дебейски кратуни

    23 8 Отговор
    разбират само от мотика или ледокоп.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тц тц

    25 18 Отговор

    До коментар #1 от "ццц":

    Паметнико нема да мърда. Точка по въпросо.
  • 5 Такие дела

    19 24 Отговор
    Мутрафонова задейства подлогите.
  • 6 ГЕРБ трябва да бъде забранена

    30 9 Отговор
    Това е антибългаска бандитска шайка. С лични перстъпни интереси.
  • 7 ганю

    25 14 Отговор
    На Данчето кметицътъ мога да кажа
    "Оди се пери "
    Паметнико че си стои там
    оти не сте го строили вие.
  • 8 Въпрос на време

    19 27 Отговор
    Все тая е какъв е доклада. Няма място такъв паметник в България. Опорката, че сме били освободени от империалистическа русия е смехотворна. Искали са геополитика, завземане на нови територии и възпиране на турската империя, която е била силна. И сега русия се опитва да завладява нови територии, но истината е, че всичко приключва за тази федерация. Само въпрос на време е, тази измислена държава да се разпадне.

    Коментиран от #10, #23

  • 9 гост

    21 11 Отговор
    Хора, т.н. политици" ви правят будали с такъв "архисложен проблем" за бъдещето на България! Всичкото Йорданка втасала, че паметникът я боде... Проблемът е преди изборите да се настроите едни срещу други и вместо да мислите за кого да гласувате да се дърлите по между си, а политиците да си правят далаверите! Премахването на паметника нито ще намали инфлацията, нито ще реши проблема с мигрантите или еврото. Тези "ЮНАЦИ" защо не премахнаха паметника до 1989 г. ? Сега на УМРЯЛА КОТКА НОЖ ВАДЯТ само да се харесат на онова посолство........ пред което от плонжове си разбиха носовете. СТИГА УРАЖИЙСКА ПОЛИТИКА!

    Коментиран от #11

  • 10 Не съвсем

    16 16 Отговор

    До коментар #8 от "Въпрос на време":

    По-скоро щатските подлоги нямат място в България. Сюткейс-еърпорт-Тексас.
  • 11 Колебание този път няма

    12 14 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Глас за Възраждане април месец.
  • 12 Пич

    18 15 Отговор
    Тези малоумици ще предизвикат гражданска война , защото не се знае как ще реагират мнозинството хора в , и около София , че и от други части на България може да дойдат , да превъзпитат малоумните общинари !!!

    Коментиран от #16, #18

  • 13 хихи®

    16 11 Отговор
    Драги жълтопаветници!
    Съборете АЕЦ Козлодуй най-големия паметник на бълтаро-саветската дружба- Така ще получите множество оргазми.
    А положението на българите рязко ще се подобри
  • 14 див хищнически комунизъм

    12 15 Отговор
    Тъй като във Враца има много комуняги, предлагам МОЧА да се премести там, да се извисява над паметника на Ботев.
  • 15 ха ха

    12 12 Отговор
    Недвижима собственост ли? Незаконен строеж? Бутаааай!
  • 16 Аре циба

    14 10 Отговор

    До коментар #12 от "Пич":

    Другар ако смяташ да правиш зулуми заради руското диктаторче по добре замимавай за Азия от сега тука нямате думата
  • 17 Питам:

    19 9 Отговор
    До кога около 200 кресливи и изключително продажни"експерти" и "политици" ще дават "насоки" за живота в България? Питайте видния дебеец Христо Иванов, щеше ли да го има ако дядо му не беше политемигрант в СССР щеше ли да го има на белия свят?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бамбука

    5 3 Отговор
    За всяка недвижима собственост, преди да стане такава се издава право на строеж. Паметника може и да притежава подобно право, а може и не.
  • 20 Неправомерен административен акт на СОС

    11 7 Отговор
    БСП, най-малкото, е длъжна да обжалва този неправомерен административен акт на СОС пред Административния съд.

    Не е редно всяко административно безобразие да се раздува и да се представя като нещо нормално.
  • 21 Скрили натуралния акт на едно място

    10 8 Отговор
    Поредните драми на небългарите от БСП
    питайте после защо сме последни по всичко в Европа

    Коментиран от #33

  • 22 От Варна

    12 9 Отговор
    Не засяга моя град, но тук става въпрос за ПАМЕТ. Да напомня, какво е било, добро или лошо, зависи от гледната точка и от позицията на времето. Това е историята, както и да я представят, има неща, които все още се помнят от очевидци. Да не се повтарят грешките! Каква е ползата за обществото, като взривиха Мавзолея. Икономиката ли дръпна напред, инвеститори ли налазиха един през друг , по -добре ли заживяхме, като го ликвидираха? Тогава едни луди се разбесуваха, същото е и сега. Отвличане на вниманието от наболелите въпроси, битовизми, с които губят времето и емоциите на хората. И този “герой” с чука, побратим на тези дето палят и разрушават набелязани за присвояване сгради или площите под тях. Затова ще ходим из Европа, да зяпаме градове и катедрали оцелели през вековете! Явно, трябва да заприличаме на любимата Америка, където сега унищожават всичко, напомнящо за робството. Да се забрави и спокойно да се повтори, когато народът се успи съвсем. Да се издигнем “ в очите на слепите”.

    Коментиран от #24

  • 23 От Варна

    2 11 Отговор

    До коментар #8 от "Въпрос на време":

    Отвори в любимият ти Интернет и прочети” Руските династии”. През ония времена само мустанги са препускали из едни прерии и тук таме индианско село. Да не ти е казала Ванга нещо тайно за бъдещето на Русия или насън ти пошепнаха извънземните?
  • 24 ха ха

    12 11 Отговор

    До коментар #22 от "От Варна":

    Бъркаш с памет с лош спомен. Паметник не се прави за памет, а за неща допринесли за обществото. Този паметник освен за война, чужда армия, бедност и кръв за какво ти напомня?

    Коментиран от #26

  • 25 Обещание

    9 10 Отговор
    Ще гласувам за истинските леви-БСП за България, ако предприемат незабавни конкретни действия за възпиране на нагаждаческите общински решения за съдбата на този паметник!
  • 26 От Варна

    12 8 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха":

    Сигурно имаш чудесни спомени от разрушена София? От тези, които много са допринесли за обществото ни, като за убили 3000 невинни софиянци! И имат паметник. Нали Чърчил е казал, че София трябва да се срине и на мястото да се посадят картофи. О, слепци нещастни, промини мозъци !
  • 27 Червените безродници, роптаят...

    9 9 Отговор
    Пиргов, някоя си Томова и всички, които са против демонтирането и преместването на плашилото на съветската окупация "моча", както го наричат много хора, са руски слуги, антибългари и не изразяват позицията на болшинството български граждани.

    Коментиран от #28

  • 28 Червената руска слугиня Тонова

    8 8 Отговор

    До коментар #27 от "Червените безродници, роптаят...":

    Пардон, някоя си Тонова.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Вие сте бунаци

    11 6 Отговор
    Махайте този паметник!
  • 31 Тодор Димов

    4 4 Отговор
    Диана, това няма значение. То и Съветски съюз вече няма. Времената се менят - panta rey. И това е. Па като гледам, младо момиче си, образовано очевидно. Не се занимавай с тия работи. Те ще си изчезнат от само себе си.

    Коментиран от #34

  • 32 Христо

    5 6 Отговор
    Спрете ги.Тази акция е позорна.
  • 33 Поправка

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Скрили натуралния акт на едно място":

    Казва се Нотариален акт. С подпис на нотариус се удостоверява истинността му!
  • 34 Поживяла

    3 7 Отговор

    До коментар #31 от "Тодор Димов":

    Браво на Диана, умна и красива млада българка! Точно така трябва да се действа, каквото диктуват законите. Емоциите са лош съветник. Бъди жива, здрава и обичана! И успешна с принципността и чесността си!
  • 35 Прокопой

    5 4 Отговор
    Как пищят от столетния труп, ама оттук вече е само разложение!
    А МОЧА в кофата на историята!
    😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣😂😂
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Лаврентий Берия

    1 4 Отговор
    Напъни за защита на Съветския тотем!
  • 43 ¹19008е

    4 3 Отговор
    Предлагам резервен вариант за да спре болшевишкия рев на място на моча ще изградим един висок полов член с два големи тестеси може и фонтан да пуснем и на него ще напишем С признателност на ссср от българските русофили ,нищо лично другаре

    Коментиран от #47

  • 44 ...

    3 2 Отговор
    Червени б.о..к.л..у.ц..и... кога България ще се отърве от вас...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ветеран от Протеста

    1 0 Отговор
    По предложение на руския посланник да плати ремонта на Паметника срещу безвъзмездно ползване
    и на прилежащия терен на Паметника от няколко декара в Княжевската градина в София.Областния управител от Атака започва бясна подготовка за прехвърляне на собствеността на паметника на Руската федерация...Най-тъжното е, както се вижда от приложените документи, които получихме в отговор по наше запитване по ЗДОИ от 4 октомври 2021г. до район "Средец", предишният областен управител направо е подготвял прехвърляне на собственост върху имот - вписване в кадастъра, комуникация със съответните министерства и взаимодействие с Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община", пише Петър Славов на страницата си във Фейсбук..Всичко е стопирано от министъра на външните работи тогава от ГЕРБ .Той отправя и риторичен въпрос - защо предишната власт е премълчала за това скандално искане на Москва и е държала "българските граждани в неведение за тези практически териториални претенции и кога най-после този монумент ще бъде изпратен в музея, където му е мястото"...Претенциите на Руския Окупатор към този Монумент на руската Комунистическа Пропаганда не изненадват докато той е все още и въпреки всичко се извисява над Родината ни.
  • 47 тротротро

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "¹19008е":

    Ти ще го целуваш новия член!
  • 48 Дърводелеца

    0 0 Отговор
    Матрьошки колкото повече ви отварят все сте кухи и още по малки и незабелижими просто изчезвате от хоризонта,последни гърчове преди смърта на голямата утопия
  • 49 Очевидец

    0 0 Отговор
    Разрешителното за паметника е поставен под паметника трябва да се бутне и да видим кой са наследниците и да си го поделят и беж в гората....
  • 50 С точности

    0 0 Отговор
    Без точности да го няма, и не само него много са още.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове