Last news in Fakti

9 Март, 2023 16:35 2 240 17

Журналисти: Съдебни искове, като този на „Лев инс“, трябва да бъдат спирани още в зародиш

  • лев инс-
  • съд-
  • иск-
  • медиапул

Цветелина Соколова коментира още, че за изданието искът „ще коства огромен ресурс – човешки, финансов, да участваме в това дело

Журналисти: Съдебни искове, като този на „Лев инс“, трябва да бъдат спирани още в зародиш - 1

Целта на съдебния иск на „Лев инс“ срещу електронното издание Mediapool е да се усети ефект върху цялата медийна среда и да не се пише по такива проблеми. Това заяви Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в ефира на Euronews Bulgaria по повод колосалния иск на застрахователната компания срещу медията в размер на 1 млн. лв.

Радев допълни, че това „безспорно е форма на натиск“. От АЕЖ вече са подали сигнали до всички международни партньори и очакват солидарност от гилдията и обществото, за да се парират такива „дела шамари“.

„Този случай не трябва да бъде оставен. Толкова е необходимо да се спират подобни дела, още като бъде внесено в съда иска, съдията веднага да го прекратява“, аргументира се той.

Според него целта е „да се заглуши конкретната медия, конкретният журналист да не се занимава с такава компания, този човек и медията трябва да отделят капацитет да се защитават“.

Журналистът от Mediapool Цветелина Соколова, която е автор на материала, в който се цитира публична стенограма от правителствено заседание и изказване на финансовия министър Росица Велкова, от своя страна коментира в студиото на Euronews Bulgaria, че още септември м. г. са получили от „Лев инс“ отговор, че ще „получат нужната информация в съда“.

„Отразявам системата „Зелена карта“ от 2017 г., когато стана публичен дебатът, оттогава има поне 5 финансови отчета на българското бюро, свързано с картата, в което то сигнализира за огромен проблем с първоначално с две застрахователни компании, а след това с една. Не са посочени обаче имената им“, обясни Соколова.

Тя допълни, че във въпросната стенограма се цитира министър Велкова, която посочва „Лев инс“ като една от 16-те компании на пазара в България.
Euronews Bulgaria отправи покана към „Лев инс“за участие в сутрешното предаване на телевизията, но оттам не пожелаха.

Цветелина Соколова коментира още, че за изданието искът „ще коства огромен ресурс – човешки, финансов, да участваме в това дело. Поставя и въпрос как ще работим, как ще се разреши казуса, в крайна сметка в основата на всичко това е правото да пишем за тези проблеми. България е под мониторинг заради проблема със „Зелена карта“.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклук

    29 7 Отговор
    Съд за наглите мисирки !
  • 2 замислен

    36 8 Отговор
    Застрахователите и те не са стока НО поръчкова статия със определени внушения много лесно може да всее недоверие в потребителите на дадена застраховка към дадена компания и компанията да понесе огромни загуби. За да може някой да си продаде статията много хора ще останат без заплати. За това замислихте ли се преди да пуснете "бомбата" и назовете компания без доказателства?
  • 3 Българка

    6 20 Отговор
    Разследващи журналисти и такива, които пиназовават далавераджийски/ престъпни схеми на митри от мафията са преследвани, цензурирани. Ако сплашването не помогне, следва намесата на участниците в ОПГ с мафията каскети. Не само за босовете от Булинс, но задкулисието ударно покрива и собственика на Хидрострий, чиято фирма е получила 48 милиона аванс по инхаус поръчка за 1-ви лот на АМ Хемус и е строил скоростната тангента, от която липсва/ откратнат 1/3 асвалт. И понеже това вече е стигнало до Европрокуратурата, е много удобно за масирано нахлуване и изземване на всички доказателства от б.г. Гешефтурата. Поводът е побой и изнудване на служител

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 замислен

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    И от къде е сигурно, че "разследванията" са чиста истина, дори и министъра си призна че данни от лаборатория се чакат в рамките на 2 седмици, и че ядки не се събират по случаен принцип. Това че са дадени много пари, също не е лошо стига да се знае защо са дадени, НО аз само виждам да се размятват едни цифри, даже някой обяви че в чували се изнасяли пари без никакви доказателства. Представи си, че някой конкурент плати на някой разследващ да напише статия против фирмата в която работиш? Статията е да кажем "насочваща" но не е вярна, фирмата губи поръчки за месеци напред, оставаш без работа и какво правим?

    Коментиран от #8

  • 6 гост

    23 1 Отговор
    Грантаджиите се разреваха. Когато виете срещу Кака Лена, където всичко си е истина, може да се съдят. Когато вашите медии лъжат не може да се съдят ...
  • 7 гост

    21 0 Отговор
    АЕЖ - грантаджийки боклук обвит обвит в име на "европейки" за да всява респект. Трябва да се забранят наименования като Европейки, Български, Национален, Институт и т.н да се вписват в наименования на НПО-та
  • 8 Българка

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "замислен":

    Замислен замисли се над официалното изявление на министъра на МВР, че 21 милиона са изнесени от мастит строител на АМ

    Коментиран от #10

  • 9 Соломон

    25 1 Отговор
    Откъде на къде.Изданията са Частни и си имат собственици фирми.Тези които ги съдят са фирма.Значи две фирми се съдят.Защо едната частна фирма ще е привелигирована пред другата.В конституцията няма изключение за журналисти и други професии .Навсякъде има понятие отговорен редактор.Думата е отговорен и ако напише нещо хубаво или лошо ,вярно или не ще отговаря имуществено административно или по НК. Тук индулгенция няма.Равенство пред закона.
  • 10 замислен

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    А ако това е печалбата на дружеството? А ако това е инвестиция в чужбина? А ако това е разплащане за техника - имаш ли идея колко струва нов камион или багер? Най-гадното е, че някой излиза и разхвърля някакви огромни цифри и прави внушения. Ако министъра си беше свършил работата щеше да извади договорите какво е било договорено, да види какво е било свършено и да обяви че има разминаване между договореното и извършеното и да се търси сметка. За съжаление аз до сега нищо такова не виждам виждам само как няко предизборно размахва цифри. Ако си беше свършил работата министъра този мастит строител на магистрали вече щеше да е в затвора!
  • 11 Аре бе

    6 2 Отговор
    АХА РАЗБРАХ НИКАКВИ ДЕЛА СРЕЩУ ГРАНТАДЖИИСКИ МИСИРКИ ЩОТО ТАКА
    АМИ АКО СТЕ ПРАВИ ЩЕ СПЕЧЕЛИТЕ ДЕЛОТО И ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ОБЕЩЕТЕНИЕ ЩО РЕВЕТЕ.
    АМИ ЩОТ ЗНАЕТЕ ЧЕ СТЕ ОС....РАНИ
  • 12 Баце

    3 1 Отговор
    Специално за ИНС-овете написаното си е ачик, ачик 1:1, всички знаят, КОИ са им собствениците, какъв им е манталитета на "бизнес делата" и предисторията още от "славните" 90, така, че по-полека, за тях застрахователната дейност освен набиране на капитал е и едно изплакване на едни авоари и малко алъш-вериш или не?
  • 13 Капиталист герой

    5 2 Отговор
    С логиката изказана в статията в защита на Медиапул може да се каже следното.Статията цели да подрони Левинс в полза на приближена друга конкурентна фирма рекламодател в изданието. Целта е да вземе голям пазарен дял именно от този конкурент очевидно в милиони.Банка и муха се убиват с вестник.Частни банки частни медии частни интереси чрез манипулация на обществото

    Коментиран от #16

  • 14 Aнджело

    4 2 Отговор
    Какво означава дело-шамар? Че то всяко дело е един вид шамар от ищеца към ответника. Някакво ново правораздаване специално за журналисти-мисироци ли ще има?
  • 15 хехехе

    1 1 Отговор
    мида плаща Цв Цв при него стана тая каша да си продава апартаментите и да плаща
  • 16 Комунист герой

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Капиталист герой":

    Какво общо има тук банка,муха вестник,нещо не свързано, нещо като нищо,нещо,като да кажа,защото мога,тук стана въпрос за съвсем друго нещо,вашето желание за изказ,се превръща в слово изпразнено от съдържание.
  • 17 Бохосян

    0 0 Отговор
    Тази Медиа е извършила престъпление ние и трябва да си плати.Медиата се явява в съда и съдебният състав ще реши казуса койкрив,кой прав.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове