Last news in Fakti

9 Март, 2023 18:04 1 613 54

Министър Шишков: Магистралите ни са като модерни дънки - с кръпки и дупки

  • арх. иван шишков-
  • магистрали-
  • проверки

Няма да е разумно да разкопаем всички магистрали, ще се опитаме да осигурим по-модерна техника, добави той

Министър Шишков: Магистралите ни са като модерни дънки - с кръпки и дупки - 1

В предаването "Лице в лице" по БТВ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков съобщи, че ще се опита да осигури скенер от чужбина, който да сканира трасето на Северната скоростна тангента и да установи състоянието на пътя, без да се копае.

Няма да е разумно да разкопаем всички магистрали, ще се опитаме да осигурим по-модерна техника, добави той.

Северната тангента беше четвъртата магистрала, която проверихме. След проверки се оказа, че и лотове на магистрала "Тракия" са в лошо състояние Имаше проблеми с качеството и количеството на асфалтовата настилка. При проверка на магистрала "Хемус" в частта от София до Яна се оказа, че тя също е в лошо състояние. Направихме проверка на магистрала Марица в един от участъците, където движението е затворено, защото пътят е пропаднал. Беше установено, че асфалтовата настилка от двете взети проби е съответно 24 и 25 сантиметра при стандарт 30 сантиметра. Има проблем и със земната основа. Според мен пропадането е в резултат не само на некачествено строителство, но и на пестене на материали, заяви арх. Шишков.

След това стигнахме до Северната тангента, която също е в лошо състояние. Резултатите от пробите там предизвикаха емоционални коментари, посочи регионалният министър, като обяви, че в отговор на запитване от МРРБ от АПИ са съобщили, че на 8,5 километра от магистрала "Хемус" има 235 кръпки, а за 5 км от Северната тангента има 63 кръпки.

Тези магистрали приличат на едни скъпи дънки, модерни, с много кръпки и с малко дупки, коментира арх. Иван Шишков.

Той бе категоричен, че пробите от магистралите не се вземат с цел атака на политически опоненти. Ние не искаме да имаме опоненти, казваме факти, те са такива каквито са, подчерта министърът.

Тези пътища трябва да се ремонтират, трябва да се направят задания и да ги ремонтираме не по начина, по който това е правено преди това. Трябва да гледаме напред, добави той.

В отговор на въпрос арх. Шишков каза, че отговорност за строителството носят освен строителният надзор, и строителят, и проектантът. Строителният процес е ясно регламентиран. Има достатъчно участници в строителството, които трябва да гарантират качеството на това строителство, отбеляза той.

Регионалният министър отбеляза, че Северната тангента е строена от консорциум от фирми, като има и подизпълнители, като предположи, че в строителството е участвала и фирмата на арестувания и освободен под гаранция на следващия ден бизнесмен Велико Желев. Неговият адвокат реагира на проверката. Логично е да се предположи, че неговата фирма има участие, заяви арх. Иван Шишков.

Логично е главният прокурор да прояви интерес към строителните аномалии. В момента, в който получим всички материали, те ще бъдат предоставени както на органите на МВР, така и на прокуратурата. Тези материали ще съдържат данни както за резултатите от пробите, така и за участниците в строителството, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Ние всички ще платим ремонта на тези магистрали. На седмата-осмата година ще платим за основни ремонти, а не за текущи, както е логично. Основният проблем през този период е липсата на контрол от страна на възложителя, каза още арх. Шишков.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 разправят

    13 1 Отговор
    че имало нови отсечки без дупки

    Коментиран от #31

  • 2 от епохата на император $Тикварий$

    28 4 Отговор
    Министър Шишков: Магистралите ни са като модерни дънки - с кръпки и дупки
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 моделиер

    16 3 Отговор
    Тия дънки с кръпки и дупки бяха модерни преди пет години !
  • 5 Как до

    21 2 Отговор
    сега не ги видя , бе , или живя на Луната ?
  • 6 Льольо

    17 3 Отговор
    Знаем какви са. Нещо ново ако имаш да ни кажеш, или да си направил? Кажи.
  • 7 Я па тоА

    7 23 Отговор
    И защо дрънкаш преди да си получил материалите от проверката,ами ако всичко, което казваш излезе че не е така,ще се извиниш ли публично.

    Коментиран от #44, #45

  • 8 ЖП магистрали трябват

    13 1 Отговор
    Асфалта е скъпа пътна инфраструктура за съмнителни хора
  • 9 Безличен мрънкач

    10 23 Отговор
    Ами що не не сравниш магистралите с построените от тебе , да видим коя е по-качествена?!
  • 10 ПСР

    15 3 Отговор
    Ами такова е,като няма наказани на по табла при бай ви Ставри.
    И не е от вчера.Батко и Братко положиха основите,тези след тях го доразвиха в пъти.
    Ние се тресем по дупките и кръпките,нЕкои хора направиха чекмеджета с пачки и кюлчета,други скътаха от Дубай до Бог знае къде,за четвъртото поколение,имения,яхти,коли сътвориха....
  • 11 Гошо битума

    18 13 Отговор
    Шишо, да кърпиш магистрала е пълно безумие! Много по евтино ще излезе на държавната хазна да инициираш законопроект за изземването на движимо и недвижимо имущество на Боко и обръчите от фирми, тъй като той ще вади от сто кладенеца асфалт, за да се покрие!

    Коментиран от #14

  • 12 бтв фен

    8 11 Отговор
    Ризова не допусна 24 часа ефир без мнението на г-н Торбичков
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гепард

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гошо битума":

    Така е
  • 15 Черна дупка

    17 7 Отговор
    Парите не моиришат, но са като охлюва - ОСТАВЯТ ЯСНИ СЛЕДИ НА СЛЪНЦЕ! Проверете имотното състояние на Боко и обръчите от фирми

    Коментиран от #16

  • 16 гепард

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Черна дупка":

    Правилно
  • 17 комунист до комунист майно ле

    19 3 Отговор
    От 30 години само констатации как предишните са крали,а нито един комунист не е в затвора...... Защото е вярна приказката,че комунист не осъжда комунист
  • 18 Бамбука

    12 3 Отговор
    Лоша работа. Изнасят се нови данни, един от "героите" легнал на легло, друг може пак да слъса минискус. Магнитски "лош" човек. КОВИД намалял, Магнитски расте.
  • 19 Знаещ

    16 4 Отговор
    Абе не върви май, някой, който като архитект на Триадица в София я превърна в гето, презастроена, от вериги блокове без ред, без нормални улици, с отстояние по 3 метра между блоковете, без паркове, без градини, без паркоместа. И навярно всичко това го е вършил безплатно, на ползу роди.
  • 20 Хаха

    11 2 Отговор
    Те отдавна пътищата ни са такива, въпросът е как го установихте чак сега, вие от Луната ли падате днес? Къде бяхте последните 35г?
  • 21 ДЕБЕЛЛА СВИНЯ....

    11 13 Отговор
    Какво разбира един архитект от пътища. Не е негова работа. И той като Бойко Рашков се пъне да доказва пропуски... И стават смешни. Има си специалисти и те са в неговото министерство, но целта е друга.
  • 22 на са дънки

    14 3 Отговор
    Чичко Шишков, изостанал си
    Сега мъжете не ходят с дънки а с клинчета/ чорапогащи и голи глезенчета
  • 23 Скрийй се

    8 13 Отговор
    Не е построил един метър в живота си!Вместо да ръсиш мъдрости-направи нещо и ти !!

    Коментиран от #28

  • 24 Да бе да

    18 0 Отговор
    Аз не мога да си обясня , как държава от ЕС няма документация за фирмите изпълнители ,възложени с държавни и ЕС пари ?
    Това е лудост !
    Появават се министри които не знаят кой е изпълнителят ?
    Ако те не знаят , как обществото което плаща би могло да научи ?
    Гнус от всякъде
  • 25 Я Я Я Я ДА

    7 7 Отговор
    МАГИСТРАЛИТЕ СА КАТО КОМУНИС ЛЕТЕЦ В ЗЕЛЕНИ ЧОРАПИ И С ВДИГНАТ ПРЪЗЕН ЮМРУК .................................................................................................................................................................
  • 26 Хахаха ;-)))

    10 5 Отговор
    С премиер имбецил Боко - "магистрали като модерни дънки - с кръпки и дупки".
  • 27 Роберто

    10 4 Отговор
    Бойко Магистралата,новото му амплоа!
  • 28 Браво, Шишков!

    7 6 Отговор

    До коментар #23 от "Скрийй се":

    Някой трябва да ревизира и контролира! На служебното правителство, което е временно и за 2-3 месеца на власт, задачите не са да строят магистрали, а да подготвят изборите!
  • 29 Лява ръка, десен джоб

    10 7 Отговор
    Бойко Шкафа така строи, 2/3 влага, 1/3 краде за шкафа!
  • 30 ААА ШИШИ ЯДКАТА?

    8 7 Отговор
    А ТИЯ, НОВОПОСТРОЕНИТЕ ОТ ДВЕ ГОДИНИ НАСАМ СА МНОГО ДОБРИ, БЕЗ ДУПКИ И СА МНОГО ТРАЙНИ?
  • 31 ТтТ

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "разправят":

    Промяната само дупки направиха! Нито кръпки нито магистрали !

    Коментиран от #35

  • 32 Е сега стана интересно

    3 3 Отговор
    Ще се ползва скенер, ще се наема лаборатория, ще се иска експертиза от вещи лица. Всичкото това за да ни се внуши че министъра не е прав и да ни се представят измислени резултати от проверката. Абе другарю желев ние да не сме слепи за кръпките и без усещания за вибрациите? И щял да изнесе бизнеса. Какъв бизнес бе мен, без нагласен поръчки една лопата не можеш да купиш?
  • 33 Име

    3 4 Отговор
    Имах един колега - мошеник, докато го хванем, че краде от касата, а пък после какви ги направи, това е всъщност ГЕРБ, в момента ни уверяват - че са честни и почтени.

    Навремето при Цар Борис Трети, пак се е крадяло, при това е било покрай войните, тютюневите доставки - обаче - чиста търговия, сега щипят като от живо месо - един вид.

    Не знам как да се спогодим пак - то няма край шашкънията.

    Имаха 13 години да се докажат и - седим на празни ясли - кой има пари - кой няма - средно-аритметично.
  • 34 Пучо Капучо

    2 3 Отговор
    Няма ли вкарани на топло при бай Ставри, така ще е. АМ Тракия Пловдив-София отдавна сичко кара у левото платно - присвяткаш му да се прибере вдясно, за да го изпревариш, той пак си маа най-нагло у лявото платно, само тировете още не са почнали и те перманентно да си карат у лево...
  • 35 Най хубавото

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "ТтТ":

    На промяната е че направиха дупки в джобовете на абонираните за държавните пари!
  • 36 Дискуард

    4 0 Отговор
    Те носят от модерните дънки + Майбаси + Държанки + Дубай а за пътищата ни … не им дреме грам!
  • 37 Мин Шишков!??? Имали го горния пласт от

    3 0 Отговор
    Асжалтовото покритие с дебелина 5-7 см което е направено със Специална каменна Фракция със Трудно износими Скални породи с камък по Скалата на МООС над 5???скално породи от типа на Диабаз ,Андезит, Базалт, всички по скалата мин с 6 пункта!!??? Няма го това покритие арх Шишков! Искаме да чуеме от вас имали го тоя най горен слой по Нашите Новопостроени магистрали!!Имате думата инж Шишков!!!!!
  • 38 До 37Асфалтовото покритие

    1 0 Отговор
    Асфалтово то покритие
  • 39 Аз...

    0 2 Отговор
    Ние всички ще платим ремонта на тези магистрали. На седмата-осмата година ще платим за основни ремонти, а не за текущи, както е логично. Основният проблем през този период е липсата на контрол от страна на възложителя, каза още арх. Шишков. Само цитат от Шишков
  • 40 ¹19008е

    4 2 Отговор
    Приказки под Шишковия храст мерси на слушахме се ,не се издържа ей болшевик
  • 41 Стамат

    2 3 Отговор
    Ами дайте да видим, тези дето вие ги построихте, а то няма.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Алооо

    1 0 Отговор
    То време беше да се проверят магистралите, и се очакваше да излязат кражбите наяве. А сега къде е оня тюмбел Каскета, да повдигне обвинения на виновниците за това.
  • 44 Алооо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Я па тоА":

    То време беше да се проверят магистралите, и се очакваше да излязат кражбите наяве. А сега къде е оня тюмбел Каскета, да повдигне обвинения на виновниците за това.

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 КриптоШарлатан

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Алооо":

    ИЗР ОДА КОЙТО СЕ ПРАВИ НА РАЗБИРАЧ КОИТО НИЩО НЕ РАЗБИРА ОТ СТРОИТЕЛСТВО КОЙТО ГЕРБ ГО ИЗГОНИХА ОТ АРХИТЕКТ ЗА НЕКАДЪРНОСТ АМИ ДАГО ПОЧВАТ СТРОИТЕЛИТЕ И ДАГО ОСЪДЯТ ИДИО ТАМУ С ИД ОТ НЕКАДЪРЕН
  • 47 Помниш ли

    1 2 Отговор
    Шишкоооо а преди Борисов въобще нямаше магистрали
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Васил

    1 0 Отговор
    То цялата държава е такава все едно че се водила война тук а не в Украйна. Каква е тази магистрала с две ленти????
  • 50 РадеВ

    1 1 Отговор
    Лошото е, че някои го познаваме що за стока е Шишиков. Не му подобава да е морален стожер. Питайте за него когато е бил главен архитект в общината.
  • 51 Минева

    1 0 Отговор
    Чудиш се как да обельосаш ПП. Няма как, рошльо.
  • 52 виктор лалев

    0 1 Отговор
    Тоя се едно Доню Донев го е правил . . .
  • 53 козета

    0 1 Отговор
    Тоя е страшен актьор можеше да играе Жан Вължан в Клетниците наместо Депардио
  • 54 гроб + възраждане + итн + бсп = дпс

    1 0 Отговор
    гроб/дпс освен рекет, лъжи, кражби и пълнене на чекмеджета, шкафове и чували с крадени пари друго не могат . А пък тиквата е един нещастен, крадлив, лъжец и подъл интригант, буци бутафорията ментака .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове