Last news in Fakti

9 Март, 2023 21:44 1 342 27

Пламен Димитров: Има спекула и картелни схеми

  • пламен димитров-
  • спекула-
  • цени-
  • продукти

Той изрази притеснението си от продължаващите високи цени

Пламен Димитров: Има спекула и картелни схеми - 1

"Видяхме се и с двете основно претендиращи коалиции - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократимна България". И двете заявиха пред нас, че целта е да направят правителство. Не съм голям оптимист", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Проблем на хората са доходите и цените, коментира той пред Bulgaria ON AIR. "Това вълнува хората. Основно регулаторите са длъжници. Каквото и да говорят веригите, то не може да бъде обяснено. По веригата има ключови стоки. Как цената става двойна? Абсурдно. Неработещата пазарна икономика в България позволи това", на мнение е Димитров.

Той изрази притеснението си от продължаващите високи цени. "Средният процент на инфлацията има успокояване, но това са отчетни данни. Щом сиренето е стигнало 20 лева, за да започне да пада инфлацията, трябва да мине в дефлация. Това са примери на очевидна картелна схема", посочи президентът на КНСБ.

Регулаторите са независими и в това е тяхната сила. "Най-просто е по веригата да се гарантира продължителността на ценообразуването. Ние твърдим, че има спекула. Лесно решение няма, като таван на цените. Някои решения, които се предлагат за лимитирани търговски надценки, заслужават внимание, но това не трябва да го кажем ние, а регулаторът", коментира гостът.

Димитров подчерта, че трябва да има прозрачност, за да може всеки потребител лесно да се ориентира и регулаторът да го потвърди. "Където има нелоялни търговски практики - санкции", каза още той.

Общата облагаема данъчна печалба за 2020 г. вече е около 27 млрд. лв., а за 2022 г. е 47 млрд. лв. "Явно някой се е възползвал от тях и от пазарите. Не твърдим, че не изнасяме оръжия, но изнасяме", обясни президентът на КНСБ и коментира бюджета, който ще внесе служебната власт.

"Задължително бюджетът трябва да адресира очакванията на хората, да бъдат финансирани разходите по приличен начин", заяви Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОЦ,. ВРАЧКА ШАШКЪНЛИЕВА, СОЦИОПАТ

    15 0 Отговор
    И ко?!
    Мирси, че ни светна, гений!
  • 2 честен ционист

    16 2 Отговор
    Тоя льольо с Гугъл транслейт ли сте го превеждали?

    Коментиран от #7

  • 3 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    Пак лаят Клелнали и НИЩО НЯМА ДА НАПРАВЯТ! Преди уж изборчета е така. Останките от народец го Лъжат, че утре ще е по евтино! Щавия в Геноцида и тва си е.
  • 4 Токмакти Джун

    6 0 Отговор
    Има спекула 25 години минимум но това е реалността подкрепяна от тоя на снимката и правителствата досега ЗАЩО СЕГА ТОВА СЕ ВИЖДА И КОМЕНТИРА без реални действия
  • 5 възмутен

    9 0 Отговор
    Ей,мухъл,сега ли го прозря?
  • 6 Чичак

    13 1 Отговор
    Синдикатите със спекула и картелни схеми ли почнаха па сега да се занимават. Този индивид Пламен Димитров знае ли кой е, къде е ?
  • 7 Абе Дончо, вардарски трол

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    С преводача дето ви го пуска Тито на тъпите мъкаДонски тикви!
  • 8 Чичак

    9 0 Отговор
    Стачка, поне една в някоя селска дупка, поне една, може ли? А?
  • 9 Ама сериозно ли бе Пламене

    4 0 Отговор
    има спекула и картелни схеми ? Как разбра бе синдикатче, след 34 години спекула сериозно ли разбра толкова "рано", бреййй "бая" си бил "умен" и "досетлив", явно си точният човек за защитник на работниците, машала Пламенно, "щастливци" са тези които защитаваш ?!
  • 10 ББ от Банкя

    5 0 Отговор
    Браво бе, Еврика, ти откри Америка, че те предложим за нобелова награда 4848
  • 11 Чичак

    8 0 Отговор
    Общата облагаема данъчна печалба за 2020 г. вече е около 27 млрд. лв., а за 2022 г. е 47 млрд. лв. ...... Нищо не значи това мишко без показателят разход за труд !!!!! Случайно ли го пропусна ? А Вие синдикатите къде сте а?.........и облагаема данъчна печалба към БВП колко е ? А разходите за труд към БВП колко е ? Мишки, мишки сте повече вредни отколкото безполезни.
  • 12 Чичак

    12 0 Отговор
    програма за компенсации заради високата цена на газа на бизнеса не е нужна. Да се видят първо брутните им печалби колко са и какъв % от БВП са корпоративните печалби. Тази дясна политика трябва да спре. Помощи за хората са нужни, увеличение на заплатите и пенсиите. Излезе доклад за Австралия и САЩ 30% от БВП са корпоративните печалби. Рекордни за всички времена за сметка на хората. ....... !!!!!! Колко ли е този показател за България е много интересно и какъв е профила на фирмите ?
  • 13 Чичак

    7 0 Отговор
    Проучване, проведено от Австралийския институт, чиито резултати бяха публикувани в четвъртък, установи, че увеличените печалби, натрупани от големите корпорации, са основната сила, движеща инфлацията, и идеята, че повишаването на заплатите е причина за това, е „икономическа приказка“.
    Проучването установи, че това, което се нарича "спирала печалба-цена", е отговорно за 69 процента от инфлацията. Според емпирични данни, анализирани от д-р Джим Станфорд, към септемврийското тримесечие на 2022 г. (последното, за което има налични данни), австралийският бизнес е увеличил цените си с общо $160 милиарда годишно над и над по-високите си разходи за труд, данъци и други входове.
    Без тези свръхпечалби темпът на инфлация след пандемията щеше да бъде средно 2,7 процента на година от края на 2019 г., едва половината от средния годишен темп от 5,2 процента оттогава........ А в България как е ?
  • 14 безпартиен

    11 0 Отговор
    Този от какво се издържа,каква заплата получава!Това профсъюзите са само при тези получаващи заплати от бюджета!Всеки работник в частния сектор направо ще ги отсвири такива и стотинка няма да им даде!В частния сектор ако не ми харесва заплатата или условията на работа си търся друга с по добри условия!
  • 15 Чичак

    7 0 Отговор
    "Задължително бюджетът трябва да адресира очакванията на хората, да бъдат финансирани разходите по приличен начин", заяви Димитров=========плъхче а когато нов бюджет нямаше и го играхте на стар ти тогава какво направи а ? Дрънка глупости неземни как стачките били война видиш ли а вие сте били миролюбиви хора .......... М@m@ ви ей.......
  • 16 гичо

    10 0 Отговор
    Бат Пламене, па си спестил от фризьор... и са те стригали вашите по паницата!
  • 17 Пламене, вредителю,

    12 0 Отговор
    вие сте констатиращи паразити.

    Вижте какво правят истинските профсъюзи във Франция!

    Национална стачка до отмяна на проектозакона за вдигане на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

    В България гък не казахте, когато вдигнаха пенсионната възраст на 65 години.

    Излишни сте!
  • 18 Синдикатите с бездействието си

    7 0 Отговор
    Нанесоха огромна вреда на хората за 33 години. Предатели на които само тристранки са им в главите рости.
  • 19 ГМО

    5 0 Отговор
    Е ти сега ли го разбра бе смешник?
  • 20 Не е нужно да си

    9 0 Отговор
    Икономист или много образован за да видиш това че има картелни споразумения.Всички го виждат само правителството и кзк кзп не го виждат.Вече втори месец откак оня смешния министър каза че щял да ноблюдава цените на стоките но явно някой му. Е хвърлил пякък в очите.
  • 21 Синдикатите в България

    11 0 Отговор
    И дъщерните им престъпни фирми са един от най големите бенефициенти по европрограми. Никаква реална полза от тях няма. Синдикална олигархия, продажна и гнусна
  • 22 Крайно време е

    11 0 Отговор
    Тези казионни синдикати да си ходят по живо по здраво защото не са нужни и освен лични интереси друго не ги интересува.
  • 23 паре има

    6 0 Отговор
    Всичко е направено да ви се земат парите нема се плашите по един или друг начин да опрете до просешка тояга...
  • 24 А...

    7 0 Отговор
    ...доказателства имаш с признание на шефовете на фирмите в картел, че говориш?! Дай ги на прокуратурата ако ги имаш ... и аз искам картеладжиите в затвора, ама преди тва трябва съд да го осъди, нали? И аз искам цени на храните от преди войната, но нейсе!
  • 25 На когото не му харесва

    4 4 Отговор
    Да стяга куфарите, Терминал 2 и далеч от БГ
  • 26 Да бе да

    2 0 Отговор
    гроп не са на власт , те активно саботират държавата , разбира се подпомогнати дие пие се то!
    И за цените на олиото и на бензина ! Днес са хранителните продукти ! Те правят всичко за да дестабилизират защото за тях няма утре !
    Шанса им е да има достачно глупаци да им гласуват отново !
    Единствената им надежда е че когато излезе новия Манитски или Кьовеши притисне те ще са на власт !
    Тези мръсници ще хвърлят държавата в хаос , за да си измъкнат страхливите кожи ! Ако не се получи , ще имаме ново Чикаго в Дубай 😅
  • 27 Тити

    1 0 Отговор
    Ама сега ли открихте топлата вода? Щом толкова време ви отне значи не ставате за тази работа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове